Een week of wat geleden heb ik
gevulde speculaas gemaakt, heerlrijk maar de 'gewone' speculaas is natuurlijk ook heel erg lekker. Nou ja zo gewoon is het
voor mij niet, want het is het recept van Evert zijn moeder; Us Mem.
Zij bakte altijd deze speculaas, en
dat was niet zomaar wat....
Er moesten speculaaskruiden in van
Het Groene Kruis. Ze ging dan met de bus naar Schagen om daar deze
speculaaskruiden te kopen, andere speculaaskruiden voldeden niet.
Ik moest er altijd om lachen, wat
maakt dat nou uit, dat proef je toch niet. Al moet ik wel zeggen dat haar
speculaas altijd heel erg lekker was.
Us mem is er niet meer maar haar
recept zit veilig in de map. Helaas is
het niet in haar eigen mooie handschrift maar uitgewerkt op één van de eerste pc's 'de
Amiga', ultramodern....
De speculaas was heerlijk maar
volgens Evert toch anders dan die van Mem.
Ik denk dat als ik eerdaags in
Schagen ben even langs het Groene Kruis ga.....
500
gr bloem
snufje
zout
2
theelepels bakpoeder
20
gr speculaaskruiden
250
gr boter
2
eetlepels water
300
gr witte of 150 gr witte en 150 gr lichtbruine basterdsuiker
Desgewenst
nog 1 zakje geschaafde amandelen door het deeg kneden
Bereidingswijze:
Alles
door elkaar kneden.
Op
de bakplaat een vel bakpapier leggen.
Deeg
gelijkmatig uitstrijken en de amandelen er op strooien en in het deeg drukken.
35
minuten op 175 graden op de onderste richel.
My 'deeg' is in the refrigerator resting. Don't know if my spice mixture will be as good as your Mem's:) I got it from my cousin in NL. This year I am baking a variety of Dutch goodies for Christmas...so I also took notes of your gevulde speculaas recipe. Hope my efforts taste at least as good as the imported Dutch baked goods we can buy in Canada! Merry Christmas Karin and Evert!
BeantwoordenVerwijderenHello Unknown ;-)
VerwijderenHow nice to read that you make de 'speculaas van Us Mem'I Wish I could tell her, they would love it! I hope you find is as good as we. (let me know). Merry Christmas for you too and thanks for your lovely reaction!
Evert & Karin
Hallo Karin, ik ben al lang op zoek naar een lekker ouderwets recept voor dikke speculaas.Dank om het met ons te delen! Zo leeft het recept van Mem verder, ook al is zij er niet meer.
BeantwoordenVerwijderenGroeten van familie El Bali
Hallo El Bali,
VerwijderenWat ontzettend leuk dat jullie de moeite nemen om te reageren!
Ik heb haar recept afgelopen winter ook weer meerdere keren gebakken, we vinden het heerlijk en de herinnering is leuk. Ze zal deze reactie zeker geweldig gevonden hebben!
Groetjes,
Karin