Het gebeurt
bijna nooit maar ik moest koken voor mij alleen, dat wordt dan meestal wel iets
van een salade. Al bladerend door het boek 'Veg' kwam ik dit recept tegen, het
sprak me direct aan. Het originele recept wordt gemaakt met spelt en venkel,
dat had ik beide niet in huis, dus werd het een variant.
Er lag nog
een stuk pompoen van het goede gewicht in de koelkast, sjalotten in overvloed
en er stond nog een aangebroken zak 'Alkmaarse gort' in de kast, dat werd dus
de combinatie.
De foto is
geen succes, dat moet nu met lamplicht en daar wordt het niet smakelijker
van.....
Maar neem
van mij aan het was heerlijk, de gort is een beetje glad en zacht, de pompoen
wat droog en zoetig, de sjalot lekker geroosterd, een beetje beet van de
walnoten en het hartige van de kaas, super!
Ik heb op de
dag zelf de salade warm gegeten, wat over was hebben we de dag erna opgegeten,
koud was het ook heerlijk,
De eerst
volgende keer als ik in de reformwinkel kom maar op zoek naar spelt want, ik
wil dit recept zeker nog een keer maken, dan volgens het orginele recept met spelt, pompoen en
venkel.
1 kleine flespompoen (ongeveer 600
g)
4-5 el olijfolie
10 sjalotjes, door de helft
1 teentje knoflook, fijngesneden
50 g walnoten
200 g spelt of parelgort, afgespoeld
sap van een halve citroen
20 g Parmezaanse, harde geiten- of
andere harde kaas met volle smaak, geraspt, plus extra voor erbij
klein handje peterselie, grof
gesneden
zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
Verwarmde oven voorop 190°C.
Schil en halveerde pompoenen schraap
er met een lepel de zaden uit. Snijd in stukken van 1,5cm en verdeel deze over een
grote braadslede. Sprenkel er 2 el olijfolie over en breng goed op smaak met
peper en zout. Roer even door, zodat de pompoen met de olie bedekt is. Zet in de
oven.
Snijd intussen de sjalotten door de
midden.
Voeg na 15 minuten de sjalotten en
de knoflook aan de braadslede toe en roer even door met een extra el olie. Laat
20 minuten in de oven staan, tot de groente zacht is en aan de randen begint te
karamelliseren.
Strooi de walnoten erover en zet nog
8-10 minuten in de oven. Nu zouden de groenten gaar en gekaramelliseerd moeten
zijn en de walnoten licht geroosterd en geurend.
Als je dit als koude salade wilt
opdienen, laat dan de groenten helemaal afkoelen; als je de salade warm wilt
eten, kun je de groenten direct uit de oven door de spelt roeren.
Kook de parelgort (of spelt) terwijl
de groenten in de oven staan in ruim, goed gezouten water tot ze gaar zijn,
maar nog wel een bite hebben.
Giet af en laat wat afkoelen (of laat
helemaal afkoelen als je dit van tevoren klaarmaakt als koude salade). Roer de
gebakken groenten, walnoten en olie uit de braadslede erdoor, de rest van de
olijfolie, het citroensap, de kaas en de peterselie. Proef en breng op smaak
met zout en peper. Schaaf er wat extra kaas over en dien warm of koud op.
Ik vind je foto nog van een behoorlijke kwaliteit, hoor! Bij mij thuis wordt het allemaal veel slechter. Geen raam in mijn keuken, bovendien een compact-cameraatje. Hoewel ik snap dat een foto het gerecht pas echt waardevol maakt voor een blog, komt het er bij mij niet echt van. Jammer, want die foto's weerhouden me ervan om veel van mijn gerechten te plaatsen.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor het compliment, bij ons ramen genoeg maar daar heb je weinig aan als het donker is....
VerwijderenBen nu met spotjes in de weer om het toch nog enigszins toonbaar de krijgen, valt niet mee. Ik vind het ook, dat de foto best bepalend is, maar soms is het recept zo lekker dan moet het maar met een wat mindere foto. Dus kom maar op met al die gerechten waarvan jij de foto niet goed genoeg vind!!