Ik had twee venkelknollen meegenomen
bij 'de Lepelaar' dat is een biologisch dynamisch boerenbedrijf hier niet ver
vandaan. Als we niet meer zoveel groenten uit de eigen tuin hebben haal ik daar
graag mijn groente. Bij de super ligt ook wel steeds vaker biologisch maar ik
heb daar toch altijd mijn twijfels bij.
Bij 'de Lepelaar' heb ik die twijfels
minder, het is natuurlijk zelf al een biologisch bedrijf en ze verkopen ook
producten van andere biologische bedrijven.
Het ziet er altijd mooi en vers uit,
het is kleinschalig (lees: niet van die uitbuiters), het soort mensen wat er
komt spreekt me heel het erg aan, ik kom er gewoon graag.
Het is natuurlijk wel duurder dan de
groente uit de super maar je weet wat je eet, in ieder geval geen gif.
Bij ons
achter wordt ook wel sla en kool verbouwd, je wilt niet weten hoe vaak daar een
trekker overheen gaat met zijn uitklapbare armen waar grote wolken gif uit
komen. We betalen graag wat meer om dat niet binnen te krijgen.
Venkel dus, we eten het wel vaker en
dan geroosterd uit de oven of in een salade. Nu had ik een recept met linzen,
lekker herfstig.
Wij hadden er nog een stukje zalm
bij en vonden dat een goede aanvulling. Het recept komt uit Veg, zo
langzamerhand wel bekend denk ik ;-)
Ingrediënten voor twee personen:
150
g puy-linzen
1
laurierblad
1/2 kleine ui
paar
steeltjes peterselie (indien gewenst)
1
grote of 2 kleine venkelknollen
ongeveer
75 g rucola
Voor de dressing:
2
tl dijonmosterd
fijngeraspte
schil van 1 citroen
2
el citroensap
120
ml koolzaad- of olijfolie
snufje
suiker
zeezout
en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
Kook de linzen met het laurierblad
de ui en de steeltjes van de peterselie,volgens de aanwijziging op de
verpakking
Maak
intussen de dressing. Doe alle ingrediënten in een leeg jampotje en schud tot
de dressing een geheel is geworden.
Als
de linzen klaar zijn, laat je ze goed uitlekken en gooi je de kruiden en ui weg.
Roer er, terwijl ze nog warm zijn, ruim de helft van de dressing doorheen. Proef
en breng eventueel op smaak met extra zout, peper, suiker en citroensap.
Snijd
de onder- en bovenkant van de venkel, waarbij je ook het buitenste blad
verwijdert (tenzij het een jonge en erg verse venkelknol is). Halveer de
knol(len) verticaal en snijd ze dan zo dun als je kunt van boven naar onder in
reepjes.
Ik
heb daarvoor de mandoline gebruikt, gaat natuurlijk geweldig maar pas op je
vingers.
Maak
kleine bergjes van ongeveer twee derde van de linzen op de borden. Verdeel hier
de rucola en venkel over en besprenkel met de rest van de dressing. Schep de
rest van de linzen eroverheen en dien op.
Lekker
met een stukje zalm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten