Boterkoek bakken, iets makkelijkers
is er denk ik niet. Mijn oma heeft er op verzoek van mijn opa heel veel
gebakken. Hij hield heel erg van zelfgebakken koek. Hij begon ook altijd direct
te eten als je het voor hem neerzette, zijn vaste uitspraak was dan ook altijd:
er mocht brand komme.
Boterkoek en kruidkoek die recepten
kon zij wel dromen denk ik.
Ik dus niet, moest een recept
opzoeken, ik heb er meerdere in de map en uiteraard in het boek 'De
Banketbakker' staat een recept.
Eerder heb ik een recept uit de map
gemaakt, hier moest je de boter smelten, en er werd volkorenmeel gebruikt dus
dat sprak mij wel aan. Het resultaat was lekker maar het was toch anders dan ik
mij herinner van vroeger. Deze keer het recept met een kleine aanpassing uit
'De Banketbakker' geprobeerd, dit werd de boterkoek zoals die van mijn oma,
helemaal goed.
De volgende keer maar eens wat
varieren met spijs en gember, lijkt ons ook heerlijk.
Nog even een tip, ik bak boterkoek
altijd in de traditionele boterkoekvorm, je kent ze vast wel een dichte vorm
met een soort van schraper die je onder de bodem door kan halen zodat deze los
komt.
Ik heb hem ook wel eens in een
springvorm gebakken maar dat werd een puinhoop, de boter smolt en liep uit de
vorm....
Ingrediƫnten:
250 g roomboter
80 g fijne kristalsuiker
80 g witte basterdsuiker
snufje zout
250 g bloem
1 ei, losgeklopt
Boterkoekvorm
Bereidingswijze:
Meng de boter met de twee soorten
suiker en het zout. Kneed daarna de bloem erdoor tot het een samenhangende
deegbal is. Verpak deze in plasticfolie en laat minstens een uur rusten in de
koelkast.
Druk het deeg uit in de vorm en
bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei. Laat dit een half uur rusten.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestrijk de bovenkant nogmaals met het ei en
maak er met een vork ruitjes in.
Bak de boterkoek net onder het
midden van de oven, ongeveer 20 minuten tot hij mooi goudbruin is. Zorg ervoor
dat de koek niet te donker wordt.
Laat de boterkoek in de vorm
afkoelen.
Dat is lang geleden voor mij dat ik boterkoek bakte. Vooral met gember vind ik het erg lekker!
BeantwoordenVerwijderenMijn ouders zeiden het ook al, dat is lang geleden, zelf gebakken boterkoek. Met gember wil ik ook zeker proberen, gebruik je dan fijngesneden stemgember wat je door het deeg kneed?
Verwijderen