We hadden vorige zomer een paar
bloemkolen tegelijk klaar in de moestuin. Ik had er één in roosjes ingevroren,
gewoon om eens uit te proberen.
En dan ligt zo'n zak met steeds
minder aantrekkelijke bloemkoolroosjes in de vriezer en je doet er niks mee.
Alle keren als ik iets uit de
vriezer pakte zag ik die zak liggen....
Het moest maar een soepje worden had
ik bedacht, en dan van geroosterde bloemkool.
De oven voorverwarmt, de roosjes
over een bakplaat verdeeld en besprenkeld met wat olijfolie, peper en zout. Na
een minuut of 30 waren ze klaar, mooi gekleurd en heerlijk van smaak, ik moest
mezelf beheersen om ze niet zo op te eten. Eigenlijk zonde om daar een soepje
van te maken.
In het boek plenty vond ik dit
recept voor Rokerige frittata. Het rokerige komt in het recept van de gerookte
scamorza kaas, die had ik niet in huis,
wat niet zo verwonderlijk is, ik heb nog nooit van scamorza gehoord.
Toch heb ik de frittata gemaakt, het
rokerige kwam bij mij van de bloemkool en van het gerookte paprikapoeder, als
kaas heb ik manchego gebruikt.
Het resultaat was heerlijk, een heel
goede bestemming voor de onooglijke bloemkoolroosjes.
Ingrediënten:
1 kleine bloemkool, in middelgrote
roosjes
6 scharreleieren
4 el crème fraîche
2 el dijonmosterd
2 tl mild gerookt paprikapoeder
3 el bieslook, fijngeknipt
150 g gerookte scamorza, geraspt met
de korst voor extra smaak
50 g belegen Goudse, geraspt
Ik heb 200 g manchego gebruikt
2 el olijfolie
zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
Kook de bloemkoolroosjes in ruim
kokend water met zout in 4-5 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken
Of rooster de bloemkoolroosjes ca.
30 minuten in een oven op 200 °C.
Verwarm de oven tot 190 °C.
Breek de eieren in een grote komen
en doe er de crème fraîche, mosterd en paprikapoeder bij. Klop alles goed door
elkaar zodat het goed gemengd is.
Roer de bieslook, driekwart van
beide kaassoorten en peper en zout naar smaak door het eimengsel.
Verhit de olijfolie in een
ovenbestendige koekenpan en bak de bloemkoolroosjes als je deze gekookt hebt in
ca 5 minuten aan een kant goudbruin.
Giet het eimengsel erover en verdeel
de bloemkoolroosjes gelijkmatig over de bodem. Bak het zo ca 5 minuten op
halfhoog vuur.
Strooi de overgebleven kaas over de
omelet en zet de pan in het midden van de oven. Bak de frittata 10-12 minuten
tot hij volledig is gestold.
Neem de pan uit de oven en laat hem
2-3 minuten staan voordat je hem gaat eten. Lekker met een pittige groenen
salade van bijvoorbeeld rucola.
Ik lees iedere keer dat anderen dit recept lekker vinden, maar wij vonden het tegenvallen. Ik had wel de scamorza kunnen kopen en daar lag het niet aan, want die was erg lekker. Ik denk zelf dat het aan de bloemkool lag. Zelf vind ik de Hollandse bloemkool het lekkerst en ik vermoed dat ik toen een ander had. Ik ga het toch nog eens proberen als er Hollandse bloemkolen zijn.
BeantwoordenVerwijderengroeten, Caroline
Wij hadden natuurlijk een top bloemkooltje uit de eigen tuin ;-) Toch nog een keertje maken en dan met Hollandse bloemkool, wie weet is het dan wel lekker. Mijn oma hoefde de buitenlandse bloemkool echt niet, die was nogal kieskeurig. Ik ga op zoek naar de scamorza, ben ik ook heel benieuwd naar.
BeantwoordenVerwijderenGroeten Karin
Ik heb de scamorza bij een goede kaasboer in Delft gekocht. Maar let op je hebt geloof ik ook een zachte soort. Ik had een harde en heb de kaas door de kaasboer laten raspen. Ik houd ook alleen van de Hollandse bloemkool, vind die uit het buitenland echt niet lekker en daarom viel mij frittata tegen!
BeantwoordenVerwijderen