Weer pompoensoep, maar deze is heel
anders dan de eerdere versie die ik hier geplaatst heb.
En we hebben nog steeds pompoenen
dus wordt er nog steeds mee gekookt.
Deze soep komt uit een boek van
Jamie Oliver en heet 'Thuis bij Jamie', of het echt bij hem thuis is weet ik
natuurlijk niet maar het is een mooi boek met prachtige foto's en lekkere
recepten.
Het is wel even wat werk om alles
klein te snijden, ik vind dat niet erg, ik mag graag met (het liefst grote)
messen hakken en snijden. Als je voor een butternut squash kiest dan hoef je deze niet te
schillen, dat scheelt een hoop gedoe.
In het boek worden er croutons met
Parmezaanse kaas bij geserveerd, dat is uiteraard heerlijk, wij hadden er een
zelfgebakken broodje bij om erin te dopen.
Een heerlijke dikke soep helemaal
voor dit troosteloze weer...
Ingrediënten voor
8 personen:
olijfolie
16
verse salieblaadjes
2
stengels bleekselderij, schoongemaakt en in stukjes gehakt
2
wortelen, geschild en in stukjes gehakt
4
tenen knoflook, gepeld en in stukjes gehakt
2
takjes verse rozemarijn, alleen de blaadjes
zeezout
en zwarte peper uit de molen
2
kilo pompoen (butternut squash), gehalveerd, ontdaan van de zaadjes en in
stukken gesneden
2
liter kippen- of groentebouillon van goede kwaliteit
extra
vierge olijfolie
Bereidingswijze:
Zet
een grote pan op matig vuur en giet er een paar scheuten olijfolie in. Doe de
salieblaadjes in de pan en bak ze ongeveer 30 seconden, of tot ze mooi
donkergroen en krokant zijn. Schep ze vlug met een schuimspaan uit de pan en
leg ze op een stuk keukenrol. Deze blaadjes gaan op het laatst door de soep.
Zet de pan met de nu heerlijk geurige olijfolie terug op het vuur en doe er de ui,
bleekselderij, wortel, knoflook, rozemarijnblaadjes en Spaanse pepertjes in,
plus royaal peper en zout. Laat dit alles 10 minuten zachtjes bakken tot de
groenten zacht en zoet zijn. Roer er de pompoen en de bouillon door, breng de
soep aan de kook en laat hem ongeveer een halfuur heel
zachtjes koken.
Pureer
de soep wanneer de pompoen zacht en gaar is met een staafmixer of in een
blender, maal hem zo fijn als jij lekker vind. Breng op smaak met zout en versgemalen
peper. Schep de soep in kommen en strooi er een paar van de krokant gebakken
blaadjes salie over en besprenkel de soep met een scheutje lekkere extra vierge
olijfolie.
Vandaag was het ook echt weer voor een pan pompoenensoep, fijn nog wat over en doe dit tegenwoordig in glazen flessen in de vriezer, gaat heel goed en is m.i. beter dan plastic!
BeantwoordenVerwijderenEen heel smakelijk recept, ook voor herhaling !
Lekker, wij houden er ook van. Ik zal deze ook weer eens maken, bedankt voor de tip ;-)
VerwijderenWat leuk om het in glas in te vriezen, daar had ik nog niet aan gedacht. Wat ik wel steeds vaker doe is de soep die over is in weckpotten even in de stoomoven zodat ze vacuüm zijn. Gaat ook prima, en dan heb je ook niet dat plastic.