We proberen één keer in de week iets
van peulvruchten of een of andere graansoort te eten maar dat lukt niet altijd.
Witte bonen, grauwe erwten, chili
concarne, linzen, gort, spelt, boekweit en laatst hadden we een keer kasha, dat
is geroosterde boekweit.
Het geeft variatie en het is heel erg
gezond, het valt alleen niet mee om er weer wat nieuws mee te verzinnen. De
witte bonen eten we meestal heel simpel met een boter jus, een rauw uitje en
zuur, grauwe erwten zijn het allerlekkerst met uitgebakken spekjes, chili
concarne wijst voor zich. Maar de linzen, gort, spelt en andere exotische
dingen vind ik moeilijker, daar heb ik echt wel een recept voor nodig. Gelukkig
zijn er wel kookboeken waar deze ingrediënten in voor komen, daar is 'Veg' er
eentje van.
Dit gerecht met linzen en rode biet
komt daar ook uit, het is een variatie op linzen in een dressing.
We hebben onze eigen bietjes nog in de
vriezer dus ik hoefde alleen de linzen maar klaar te maken en de dressing. Een
heerlijke combinatie welke ik zeker vaker ga maken.
Ingrediënten voor 4:
250 g puy-linzen
lichte groentebouillon (van een
blokje) of water
1 blaadje laurier
2 tenen knoflook, geplet
paar takjes peterselie (indien
gewenst)
2 el olijfolie
kneepje citroensap
scheutje balsamicoazijn
400 g in de oven geroosterde bietjes,
in partjes
175 g feta of geitenkaas
twee bosuitjes in ringetjes
zout en versgemalen peper
Bereidingswijze:
Doe de linzen in een pan en voeg ruim
water toe. Breng aan de kook en laat een minuut koken en giet af. Doe de linzen
weer terug in de pan en giet er zoveel bouillon of water bij dat ze net onderstaan.
Doe het laurierblad, knoflook en de
peterselie erbij en breng het aan de kook. Laat het ongeveer 30 minuten heel
zachtjes koken tot ze gaar zijn maar niet stuk gekookt.
Giet de linzen af en vis de kruiden en
knoflook eruit, gooi deze weg. Meng er de olijfolie en balsamico door. Schep er
de gare rode bietjes, bosui en de feta of geitenkaas door en breng op smaak met zout
en peper naar smaak.
Lekker hè, die Puy linzen? Ik was vroeger geen liefhebber van linzen, maar deze zijn echt erg lekker. Met bietjes kende ik nog niet, wel met geitenkaas.
BeantwoordenVerwijderenJa heerlijk, en nu ook goed te verkrijgen gelukkig. Maar opzoek naar meer recepten, met bietjes is in ieder geval erg lekker.
VerwijderenDit ziet er lekker en super gezond uit!
BeantwoordenVerwijderenEn daar houden wij wel van, lekker en gezond :-)
Verwijderen