Weer eens wat bakken uit 'De Banketbakker' van Cees Holtkamp, wat is dat toch een super boek.
Omdat we nog heel wat peren hadden
liggen viel de keuze op dit perentaartje. Het leek me wel lekker en weer eens
wat anders. Ik had helemaal een makkie omdat er nog fonceerdeeg in de vriezer
lag, dat had ik een eerdere keer dubbel gemaakt en dat kwam nu wel van pas.
De bodem hoeft niet blind gebakken
te worden, een makkelijk en snel recept dus.
We vonden het heerlijk, de peer,
spijs, crème fraîche en de bodem van fonceerdeeg is een super combinatie. Deze
ga ik zeker vaker bakken, helemaal als volgend jaar de perenboom weer helemaal
vol hangt.....
Ingrediënten fonceerdeeg:
125 g roomboter
125 g witte basterdsuiker
3 g zout
1/2 ei
1 el (15gram) water
250 g bloem
5 g bakpoeder
125 g witte basterdsuiker
3 g zout
1/2 ei
1 el (15gram) water
250 g bloem
5 g bakpoeder
Meng de boter,
basterdsuiker, zout, het halve ei en het water.
Kneed vervolgens de bloem
en het bakpoeder erdoor.
Ik doe altijd alle ingrediënten
in de magimix en draai tot het een deegbal is en kneed het dan nog even door
met de hand.
Laat het deeg voor
gebruik enige uren rusten in de koelkast.
Ingrediënten perentaart:
250 g fonceerdeeg
100 g amandelspijs
1 ei
200 g crème fraîche
25 g rum
4 handperen
abrikozenjam
25 g amandelschaafsel, licht
geroosterd
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol het fonceerdeeg uit tot ± 2 mm
dikte en bekleed hiermee een ingevette vorm van ø 24 cm met een opstaande rand
van 2.5 cm.
Meng de amandelspijs met het
losgeklopte ei. Meng er vervolgens de crème fraîche door en tot slot de rum.
Roer tot het een mooi glad mengsel is.
Giet het mengsel op het deeg.
Schil de peren, halveer ze en
verwijder het klokhuis. Leg de helften in een cirkel in de taartvorm met de
bolle kant naar boven.
Bak de taart in ± 30 minuten in de
voorverwarmde oven tot deze mooi bruin ziet.
Bestrijk de taart na het bakken met
de abrikozenjam en bestrooi met het amandelschaafsel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten