Er lag nog een 'blije' kip in de
vriezer, nou ja zo blij zal zij niet meer geweest zijn, maar ze heeft een goed
leven gehad. Plofkip eten we hier al jaren niet meer, het is een polderhoen of
Label Rouge, je betaald wat meer maar dan heb je ook wat.
Zomers belandt er nog wel eens een
kippetje op de Cobb, maar daar is het nu te koud voor. Het is dus een
geroosterde kip uit de oven geworden.
Ik heb het boekje 'Handboek oven' van
Karin Luiten er even bijgepakt, ik had al een vermoeden dat daar wel een recept
in zou staan. Het is natuurlijk een beproefd recept, het staat in diverse
boeken, het resultaat is dan ook een heerlijk malse kip.
Je kunt er aardappels uit de oven
bij maken, wij hadden er alleen koolsalade bij, helemaal volgens de Leven lang
fit principes.
Ingrediënten:
1 blije kip van ruim 1 kg
100 g zachte boter
wat takjes tijm, rozemarijn,
peterselie of dragon (net wat je hebt of lekker vind)
1 knoflookteen, geperst
1 citroen, rasp en in parten
zout en peper uit de molen
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Verwijder het elastiekje van de
poten. Dep de kip droog met keukenpapier en bestrooi de binnenholte met zout en peper.
Hak de helft van de kruiden fijn.
Meng dit met de knoflook, citroenschil, peper en zout door de boter.
Duw een vinger voorzichtig onder het
borstvel van de kip en wriemel met je vingers voorzichtig verder over de hele
borst tot het vel los zit en er een holte ontstaat. Doe dit ook aan de andere
kant van de borst.
Stop hier nu de boter in porties in.
Trek het vel weer terug. Masseer van
buitenaf de boter verder onder de huid. Wrijf de rest van de boter uit over de
hele buitenkant van de kip.
Kerf de poten 2x in en wrijf hier
ook wat boter in.
Snij de kale citroen in vier parten
en stop samen met de overgebleven kruiden in de holte.
Bind de pootjes vast met een stukje
oventouw zodat de kip mooi in vorm blijft.
Leg de kip in een ingevette
braadslee en zet ongeveer een uur in de oven. Bedruip de kip tussentijds een
paar keer met de gesmolten boter.
Je kunt kijken of de kip gaar is
door met een mes in het vlees te prikken. Is het sap wat eruit komt kleurloos
dan is de kip gaar, is het roze dan mag de kip nog 5-10 minuten verder garen in
de oven.
Laat voor het aansnijden de kip ca
10 minuten rusten, dit komt de smaak ten goede.
Oh kiek noe, zo'n heerlijk mals, kruidig kippetje, dat óók nog eens een goed leven heeft gehad, daar kan toch helemaal niks mis mee zijn. Het is voor mij veel te lang geleden. Punt is eigenlijk dat er hier in Zeeland weinig "blije kip" te koop is.
BeantwoordenVerwijderenMet al dat water hebben jullie weer veel vis! Wij kopen wel kip bij de Sligro en anders bij de groene slager of misschien wel bij zo'n leuke boerderijwinkel?
VerwijderenGroene slagers kennen we in Zeeland niet, helaas. Sligro heeft heel soms Kemper Hoen en die is wel te vertrouwen. Liefst heb ik Bresse kip en die kan ik alleen bij de Hanos krijgen. Ook weer Breda ;-))
BeantwoordenVerwijderenOh is de groene slager echt iets van hier? Ik zag juist de Kemper hoen in het krantje van de Sligro, dat is wel goed en uit Nederland, dat vind ik ook wel een plus.
VerwijderenIk lees het alweer, Breda heeft echt alles ;-)
ziet er heerlijk uit, fijn dat het gewoon buiten rond heeft kunnen lopen.
BeantwoordenVerwijderenDankjewel!
VerwijderenDat buiten rond kunnen lopen is voor ons heel belangrijk, anders liever geen kip.