zaterdag 27 september 2014

Appel- peren- bramentaart




Echt een taart voor deze tijd van het jaar, herfst....
Al mogen we niet klagen, afgelopen week was het herfst maar de weken ervoor leek het nog wel zomer. Vandaag beloofd het ook een prachtige dag te worden, en als we de berichten mogen geloven wordt het de hele week mooi najaarsweer.
Dat het dit weekend mooi weer is komt goed uit, er is bij ons Oogst en Pompoenenfair van de Groei en Bloei en dan is mooi weer toch wel heel erg leuk. Er is altijd heel veel belangstelling, mensen komen van heinde en verre, en als je dan in de regen loopt is de lol er gauw vanaf.
Het wordt dus weer druk bij ons in de weg, om ongelukken te voorkomen is het is de hele dag eenrichtingsverkeer, het is goed georganiseerd.

Maar nu deze herfsttaart, ik heb het recept uit 'Smaakmakend' dit is net zoiets als de Allerhande van de Appie maar dan van de Biowinkel. Ik neem altijd dit soort blaadjes mee, er staat altijd wel iets van mijn gading in. De Allerhande is natuurlijk de bekendste, we hebben hier ook nog de boodschappen van Deen. Deze twee komen elke maand met een nieuwe. De Smaakmakend komt denk ik maar vier keer per jaar, voorheen was dit een beetje een stoffig blad maar nu gezondheid helemaal hip is en volkoren niet meer geitenwollensokkig is ook dit blad de moeite waard. En dan natuurlijk alle superfoods, daar proberen de grote supermarkten ook op mee te liften maar dat is natuurlijk ook iets van de biowinkel.

Deze taart is makkelijk om te maken, de bodem wordt niet eerst voorgebakken dus kan zo met vulling en al de oven in.
Wij vonden het heerlijk, maar wel koud gegeten anders is het een beetje eiig. En doe er genoeg citroen in, dat zuurtje heeft de taart echt nodig.

Ingrediënten voor de bodem:

300 g bloem
150 g boter, in kleine blokjes
50 g suiker, of zoals in het recept oerzoet
2 eidooiers
2 el melk
snuf zout

Lage taartvorm ø 26-28 cm met een losse bodem, ingevet

Ingrediënten voor de vulling:

1 citroen
3 eieren
125 ml slagroom
50 g suiker of oerzoet
2 stevige peren 
2 stevige appels
125 g bramen, vers of uit de diepvries

Bereidingswijze:

Doe de bloem, zout en de kleingesneden boter in een ruime kom en maak er met je vingertoppen een kruimelig geheel van.
Voeg de eidooiers en melk toe en kneed er een mooi glad deeg van.
Ik doe alles in de magimix en laat deze draaien tot het een mooie deegbal is maar met de hand kan ook heel prima.
Verpak het deeg in het plastic en leg het minimaal een uur in de koelkast te rusten.

Bestuif je werkblad met wat bloem en rol hierop het deeg uit tot een ronde lap met een doorsnede van ca. 30-32 cm.
Rol het deeg om de deegrol en rol het boven de ingevette vorm weer af.
Bekleed zo de vorm, druk het voorzichtig in de hoeken, snijd het teveel aan deeg bij de rand af.
Prik met een vork de bodem in en zet de vorm ca. 20 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rasp de schil van de citroen en pers hem uit.
Klop de eieren los met de slagroom, suiker en geraspte citroenschil.
Schil de appels en peren en snijd elk in acht partjes, bedruppel met wat citroensap.
Leg de appel en perenparten in de taartbodem en schenk het eimengsel er op. Verdeel de bramen over de taart en zet deze op een rooster net onder het midden in de oven, voorzichtig!
Bak de taart 15 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 175 °C. en bak de taart dan nog 20-25 minuten tot deze gaar is.
Laat de taart op een rooster afkoelen en serveer op kamertemperatuur of zet hem in de koelkast en serveer hem koud, net wat je lekker vindt.



  

2 opmerkingen:

  1. Hoi Karin,
    Ziet er heerlijk uit, echt een taart voor nu.
    Handig dat je de bodem niet voor hoeft te bakken.
    Ik zet 'm op mn to-bake-lijst!
    Fijne zondag nog, groeten uit Friesland

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vorige week was het er echt weer voor, vandaag was het meer weer voor een citroentaart, wat een topdag!
    Zet maar op je lijst(je), tussen al het andere lekkers wat nog gemaakt gaat worden.

    Fijne avond met HHB!

    Groeten uit NH

    BeantwoordenVerwijderen