Echt een taart voor deze tijd van
het jaar, herfst....
Al mogen we niet klagen, afgelopen
week was het herfst maar de weken ervoor leek het nog wel zomer. Vandaag
beloofd het ook een prachtige dag te worden, en als we de berichten mogen
geloven wordt het de hele week mooi najaarsweer.
Dat het dit weekend mooi weer is
komt goed uit, er is bij ons Oogst en Pompoenenfair van de Groei en Bloei en
dan is mooi weer toch wel heel erg leuk. Er is altijd heel veel belangstelling,
mensen komen van heinde en verre, en als je dan in de regen loopt is de lol er
gauw vanaf.
Het wordt dus weer druk bij ons in
de weg, om ongelukken te voorkomen is het is de hele dag eenrichtingsverkeer,
het is goed georganiseerd.
Maar nu deze herfsttaart, ik heb het
recept uit 'Smaakmakend' dit is net zoiets als de Allerhande van de Appie maar
dan van de Biowinkel. Ik neem altijd dit soort blaadjes mee, er staat altijd
wel iets van mijn gading in. De Allerhande is natuurlijk de bekendste, we hebben
hier ook nog de boodschappen van Deen. Deze twee komen elke maand met een
nieuwe. De Smaakmakend komt denk ik maar vier keer per jaar, voorheen was dit
een beetje een stoffig blad maar nu gezondheid helemaal hip is en volkoren niet
meer geitenwollensokkig is ook dit blad de moeite waard. En dan natuurlijk alle
superfoods, daar proberen de grote supermarkten ook op mee te liften maar dat
is natuurlijk ook iets van de biowinkel.
Deze taart is makkelijk om te maken,
de bodem wordt niet eerst voorgebakken dus kan zo met vulling en al de oven in.
Wij vonden het heerlijk, maar wel
koud gegeten anders is het een beetje eiig. En doe er genoeg citroen in, dat
zuurtje heeft de taart echt nodig.
Ingrediënten voor de bodem:
300 g bloem
150 g boter, in kleine blokjes
50 g suiker, of zoals in het recept
oerzoet
2 eidooiers
2 el melk
snuf zout
Lage taartvorm ø 26-28 cm met een
losse bodem, ingevet
Ingrediënten voor de vulling:
1 citroen
3 eieren
125 ml slagroom
50 g suiker of oerzoet
2 stevige peren
2 stevige appels
125 g bramen, vers of uit de
diepvries
Bereidingswijze:
Doe de bloem, zout en de
kleingesneden boter in een ruime kom en maak er met je vingertoppen een
kruimelig geheel van.
Voeg de eidooiers en melk toe en
kneed er een mooi glad deeg van.
Ik doe alles in de magimix en laat
deze draaien tot het een mooie deegbal is maar met de hand kan ook heel prima.
Verpak het deeg in het plastic en
leg het minimaal een uur in de koelkast te rusten.
Bestuif je werkblad met wat bloem en
rol hierop het deeg uit tot een ronde lap met een doorsnede van ca. 30-32 cm.
Rol het deeg om de deegrol en rol
het boven de ingevette vorm weer af.
Bekleed zo de vorm, druk het
voorzichtig in de hoeken, snijd het teveel aan deeg bij de rand af.
Prik met een vork de bodem in en zet
de vorm ca. 20 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rasp de schil van de citroen en pers
hem uit.
Klop de eieren los met de slagroom,
suiker en geraspte citroenschil.
Schil de appels en peren en snijd
elk in acht partjes, bedruppel met wat citroensap.
Leg de appel en perenparten in de
taartbodem en schenk het eimengsel er op. Verdeel de bramen over de taart en
zet deze op een rooster net onder het midden in de oven, voorzichtig!
Bak de taart 15 minuten, verlaag dan
de temperatuur naar 175 °C. en bak de taart dan nog 20-25 minuten tot deze gaar
is.
Laat de taart op een rooster
afkoelen en serveer op kamertemperatuur of zet hem in de koelkast en serveer
hem koud, net wat je lekker vindt.
Hoi Karin,
BeantwoordenVerwijderenZiet er heerlijk uit, echt een taart voor nu.
Handig dat je de bodem niet voor hoeft te bakken.
Ik zet 'm op mn to-bake-lijst!
Fijne zondag nog, groeten uit Friesland
Vorige week was het er echt weer voor, vandaag was het meer weer voor een citroentaart, wat een topdag!
BeantwoordenVerwijderenZet maar op je lijst(je), tussen al het andere lekkers wat nog gemaakt gaat worden.
Fijne avond met HHB!
Groeten uit NH