We
zitten op Chinese les, neeeee niet spreken of schrijven, dat gaat 'm echt niet
worden, maar op kookles.
Ik
zou eerst alleen maar Evert leek het ook wel leuk, dus gaan we gezellig met
zijn tweetjes.
Ik
vond dat wel een goed plan, ik kan hem nooit leren wat je op de cursus leert en
nu kan hij ook een keertje voor mij koken ;-)
En
nu we een 'echte' wokbrander hebben leek het ons wel leuk om te leren hoe daar
mee om te gaan.
We
houden wel van de Chinese keuken, al schijnt de Chinese keuken die wij kennen
niet echt Chinees te zijn.
De
eerste les zit erop, het eerste gerecht is thuis gemaakt en ik kan wel
zeggen, het is leuk en leerzaam maar vooral lekker.
We
krijgen les op de kookschool 'Koken en Proeven' van Mings Slikker. Wat de
voornaam al doet vermoeden, zij is Chinese. Dat maakt het wel helemaal echt,
gelukkig spreekt ze wel gewoon Nederlands.
We
hebben nog vijf lessen te gaan, ben benieuwd wat er nog meer op het programma
staat. Misschien ook wel iets met tofu of tempeh, dat is wel iets wat veel in
de Chinese keuken wordt gebruikt, eens kijken of daar ook nog iets lekkers mee
te maken is.
Je
hebt voor de Chinese keuken natuurlijk ingrediënten nodig die in andere keukens
niet voorkomen. Wij hadden voor dit recept alles in huis behalve de gedroogde
mandarijn. Het is net als met alles, met een basisvoorraad kom je een heel
eind.
Bereidingswijze:
Begin
de avond van te voren of 's morgens bijtijds met het volgende:
100
gram lende biefstuk, in dunne reepjes van 5 mm gesneden
½
theelepel zuiveringszout
Bestrooi
het rundvlees met het zuiveringszout en zet het een nacht of dag afgedekt in de
koelkast. Dit is om het vlees mals te maken en te houden.
Marinade voor het vlees:
2
eetlepels maïzena
1
eiwit licht geklopt
1
eetlepel Shaoxing rijstwijn
Spoel
het zuiveringszout met koud water van het vlees en dep het droog met
keukenpapier.
Meng
het vlees met de ingrediënten van de marinade en zet het weg.
Ingrediënten voor de saus:
3
-4 plakjes gedroogde mandarijn ( of geraspte sinaasappelschil)
3
eetlepels aromatische meestersaus of 1.5 el ketjap +1.5 el sojasaus
1
theelepel chili -knoflookolie
1
theelepel geraspte gemberwortel
1
theelepel donkere sojasaus
1
½ eetlepel rijstwijnazijn
1
theelepel lichte sojasaus
1
eetlepel suiker (mascabado suiker)
2
theelepel maïzena
Overige ingrediënten:
pinda (arachide)-
of zonnebloemolie om in te frituren
50
gram wortel in dunne reepjes (julienne)
kippen-
en varkensbouillon of alleen kippenbouillon, om eventueel aan te lengen
Om
te besprenkelen:
1
theelepel sesamolie
Bereidingswijze:
Week
voor de saus de mandarijnplakjes in heet water en laat ongeveer 10 minuten
staan
Hak
de mandarijnplakjes fijn en meng met de overige ingrediënten voor de saus. Zet
opzij.
Verhit
een bodem olie in de wok tot ca. 160 °C. Dit kan natuurlijk ook in een gewone
pan maar je kookt tenslotte Chinees....
Frituur
hierin in kleine porties het vlees tot deze mooi bruin en knapperig zijn. Laat
het vlees uitlekken op keukenpapier.
Giet
de olie uit de wok, je hoeft hem niet schoon te maken.
Verhit
de wok opnieuw en voeg de saus toe. Kook ca. 1 minuut tot het een beetje indikt. Voeg
het vlees en wortel toe, schep 1 minuut om en om tot het vlees bedekt is met de
saus en de wortel zacht is.
Als
de saus erg dik is kun je het een beetje aanlengen met bouillon.
Schep
het vlees met de saus in een voorverwarmde schaal en besprenkel met wat
sesamolie.
Wij
hadden er witte rijst en sperzieboontjes bij.
Heerlijk, Karin. Voor een vleesverlater als ik zijn dit ideale recepten. Kleine reepjes die je naar wens op je bord kunt leggen. Bovendien lekker spicy. Kom maar op met die Chinese recepten
BeantwoordenVerwijderenJa leuk toch hoe je met weinig vlees een volwaardig gerecht kunt maken, dat spreekt ons ook heel erg aan.
VerwijderenHet spicy valt tot nu toe erg mee, het mag van ons wel wat pittiger maar dat kun je naar smaak altijd toevoegen, en er nooit meer uithalen.....
Als we weer wat lekkers hebben gebrouwen zie je het wel voorbij komen ;-)