Flammkuchen is een soort van dikke
pizza, een Elzasser pizza.
We eten regelmatig pizza en dan
probeer ik de bodem dun en krokant te maken, dit is een hele dikke bodem maar
toch ook erg lekker.
In Luxemburg kom je flammkuchen
zelfs in de supermarché tegen, dan meestal met spek in plaats van gerookte
zalm.
Ik ben eigenlijk niet zo van de vis
maar toen ik met mijn verjaardag wraps met roomkaas en gerookte zalm maakte en
even de zalm proefde was ik verrast. Heerlijk, en dan was het nog maar de
gerookte zalm van de Lidl, dat had ik niet verwacht.
Toen ik dit recept in het jubileum
nummer van Delicious voorbij zag komen wist ik gelijk dat ik het wilde maken.
Het recept is alleen met crème fraîche, dat hadden we niet in huis, ik
heb er roomkaas voor in de plaats genomen. De combinatie gerookte zalm met
gruyère kaas vond ik een beetje vreemd maar het pakte goed uit, heerlijk.
We hebben met zijn tweeën nog niet
de helft opgegeten, wat over was heb ik ingevroren, lekker makkelijk voor een
volgende keer. Erbij hadden we komkommersalade met veel dille, lekker fris,
heerlijk met dit prachtige weer!
Ingrediënten:
500 g bloem + wat extra om uit te
rollen
7 g gedroogde gist
8 el olijfolie
750 g uien, in halve ringen
(uiteraard uit eigen tuin ;-))
400 g crème fraîche,
roomkaas is ook lekker maar wel wat vetter
150 g gerookte zalmfilet, in reepjes
200 g gruyère kaas, geraspt
dille om te bestrooien, optioneel
Bereidingswijze:
Doe de bloem, gist, 3 el van de
olijfolie, 275 ml handwarm water en een flinke snuf zout in en kom en kneed hier
een mooi soepel deeg van. Dit kan met de hand maar gaat ook super in een keukenmachine.
Vorm er een bal van en laat het
afgedekt op kamertemperatuur een uur rijzen.
Verhit als het deeg staat te rijzen
in twee koekenpannen de overgebleven olijfolie. Bak hierin de uienringen met
een snuf zout een minuut of 10 tot de uien mooi zacht geworden zijn.
Neem de pannen van het vuur.
Rol het deeg op een royaal met bloem
bestoven werkblad uit tot een lap van ca. 40x30 cm.
Keer het deeg tijdens het rollen
regelmatig en bestuif ook steeds licht met bloem, zo gaat het niet plakken en
werkt het makkelijk.
Leg het deeg op een met bakpapier
beklede bakplaat.
Bestrijk het deeg met de crème fraîche.
Verdeel de uienringen en de zalm erover en bestrooi met de kaas.
Bak de flammkuchen in het midden van
de oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.
Verdeel al je het hebt er wat dille over, snijd in stukken en serveer warm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten