zaterdag 6 september 2014

Yoghurtcake met bramen




Het is weer volop bramentijd, vroeger als andere jaren maar dat is dit seizoen met al het fruit.
Leuk bramen plukken, ik kan er niks aan doen, het zit in mijn genen.
Vooral mijn opa was een fervent bramenplukker, hij heeft emmers vol geplukt. Mijn oma maakte er jam en nat van. Ze was niet altijd even blij al hij weer met bramen thuis kwam, je moet ze gelijk verwerken en dat is best wel even werk. Eerst koken en dan allemaal door een zeef drukken, want de pitjes die mochten er niet in blijven, daar hield opa niet van.....
Wij zijn niet zo moeilijk, een pitje meer of minder, maar als je nat maakt dan moet het natuurlijk super glad zijn. Ik draai ze dan door een roerzeef dat gaat super, oma had een oude bolzeef en drukte de bramen daar doorheen, of ze deed het zelfs door een theedoek, kan ook nog wel.
Ze had altijd blauwe theedoeken en pollepels na de bramenoogst, ook dat nog.

We plukken de bramen bij ons op het erf en bij ons langs de weg. We gaan links- of rechtsaf van het erf met een klein emmertje, lopen zo een kleine kilometer en hebben het emmertje dan bijna vol.
Om de paar dagen herhalen we dit, zo hebben we al heel wat kilo's bramen geplukt.
Thuis is het een kwestie van wassen, drogen en op een groot bord in de vriezer. Eenmaal bevroren gaan ze in bakjes. Zo kun je er nog van alles mee, de meeste gaan door de smoothie, is het echt veel dan maak ik jam, en natuurlijk wordt er mee gebakken.
Zo ook deze cake, ik had hem van de zomer toen ik het boek 'Het Farmhouse Cookbook' kreeg al gezien, het was even wachten op de bramen om hem te kunnen maken.
Het originele recept is met frambozen, die komt een volgende keer aan de beurt.

Ingrediënten:


250 g bloem
2 tl bakpoeder
snufje zout
115 g zachte boter
200 g fijne kristalsuiker
1 citroen, schil fijngeraspt en het sap uitgeperst
2 grote eieren
100 g volle yoghurt
25 g gemalen amandelen
200 g verse bramen
100 g kristalsuiker

Rechthoekig cakeblik, ingevet


Bereidingswijze:


Verwarm de oven voor op 180 °C.
Zeef de bloem, bakpoeder en het zout.
Klop de boter en de fijne kristalsuiker ca. 5 minuten in een grote kom romig.
Klop er één voor één de eieren door, voeg bij het tweede ei een eetlepel van de gezeefde bloem en citroenrasp toe.
Schep daarna de rest van de gezeefde bloem en de yoghurt er in een paar keer door. Roer tot het een glad mengsel is. Spatel als laatste de gemalen amandelen erdoor.

Schep een derde van het beslag in de bakvorm en bestrooi met een derde van de bramen. Herhaal dit twee keer en eindig met de bramen.
Zet het blik in de oven en bak 50 tot 60 minuten tot de cake gaar is. Wordt de cake te donker dek deze dan af met een stukje aluminiumfolie.

Haal de cake uit de oven en laat deze in het blik 5 minuten afkoelen.
Meng het sap van de citroen met de 100 gram kristalsuiker, roer tot de suiker is opgelost.
Druppel dit over de bovenkant van de cake en laat het 5 minuten intrekken.
Haal de cake voorzichtig uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.





2 opmerkingen:

  1. Ah deze cake aten jullie dus... ziet er lekker uit! En makkelijk in te vriezen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja helemaal goed!
    Wat denk jij is ie HHB waardig?

    BeantwoordenVerwijderen