De kookboekenverzameling is weer
uitgebreid en wel met 'Rutger Bakt'.
Wie van bakken houdt weet volgens
mij wel wie Rutger is, hij is de winnaar van Heel Holland Bakt 2013. Er is nu
weer een nieuwe serie op tv en ik moet zeggen er zitten weer een man bij die
het erg goed doet....
Ik heb dit boek van mijn ouders
gekregen voor mijn verjaardag. Nou ja niet helemaal, mijn moeder vertelde 's
middags op mijn verjaardag dat ze een boek van ene Rutger in haar handen had
gehad.....
Ze durfde het niet te kopen, bang
dat ik het niet leuk zou vinden.
Niet leuk?! Hoezo niet leuk, bakboeken zijn toch altijd leuk!
Niet leuk?! Hoezo niet leuk, bakboeken zijn toch altijd leuk!
In plaats van het boek kreeg ik een
envelop en daar heb ik alsnog het boek voor gekocht.
Deze brownies zijn het eerste wat ik
eruit gemaakt heb. Ze zijn heerlijk, chocolade met hazelnoten is natuurlijk
altijd lekker.
Het boek staat vol met lekkers dus er zullen zeker nog wel wat recepten volgen.
Ingrediƫnten voor ca. 16 stukjes:
75 g blanke hazelnoten
225 g boter
115 g pure chocolade (met een hoog
cacaopercentage ca. 78 %), klein gehakt
2 eieren
1 eidooier
330 g suiker
¼ tl
zout
1 tl vanille-extract
125 g bloem
25 g cacaopoeder
Een vierkante bakvorm van 20 cm,
ingevet en de bodem en twee zijkanten bekleed met bakpapier
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Leg op een bakplaat een stuk
bakpapier of een bakmatje en verdeel hierover de hazelnoten.
Rooster de hazelnoten 7 tot 9
minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Doe de geroosterde hazelnoten op een
snijplank en plet ze door er met de onderkant van een pan stevig op te drukken.
Dit was een tip van Rutger, ik hak ze altijd met een mes maar dit ging veel
beter. Ik heb alleen geen pan gebruikt maar ieder nootje een tik met de stamper
van de vijzel gegeven, ging super.
Smelt de boter in een pannetje op
het vuur, haal zodra het gesmolten is van het vuur en doe de klein gehakte
chocolade erbij. Roer tot het mooi is gesmolten, laat iets afkoelen.
Klop ondertussen de twee eieren en
de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig, dit duurt
ongeveer vijf minuten.
Meng met een spatel voorzichtig het
chocolademengsel door het eimengsel tot het een egaal geheel is.
Zeef de bloem en cacao erboven en
spatel dit er ook doorheen, als laatste worden de stukjes hazelnoot erdoor
gespateld.
Giet het beslag in de bakvorm en zet
deze ca. 40 minuten in de oven.
Haal uit de oven en laat op een
rooster helemaal in de vorm afkoelen voordat je er stukjes van snijd.
Mooie foto's!!
BeantwoordenVerwijderenEn de brownie was erg lekker :)
Vooral met de hazelnoten die je geroosterd had. Dat maakt toch echt verschil, het viel me meteen op.
Ik vind jouw tip van de vijzelstamper nog beter dan die van Rutger!
En jij kan het weten!!
VerwijderenHet is wel wat meerwerk om de hazelnoten te roosteren, maar wat je zegt, het is lekkerder, en daar gaat het uiteindelijk om.
Ja de vijzel, zo heeft die ook weer zijn nut, je mag de tip wel lenen hoor, voor in je eigen boek volgend jaar.....