Vandaag snert, morgen
concert !
Is een bekende
uitspraak, nou is dit heel wat anders dan snert maar het resultaat kan
hetzelfde zijn. Als je er gevoelig voor bent tenminste…
Ik heb eens het boekje
'Handboek oven' van Karin Luiten uit de kast gepakt uit de reeks 'Koken met
Karin'. (Al ben ik thuis altijd aan ´t koken met Karin maar dit is een totaal
andere Karin.)
Het betreft hier geen
boek voor de servicemonteur om e.e.a. te repareren maar staat boordevol lekkere
gerechten om in de oven te bereiden.
Voor mij als
beginnende thuiskok, omdat ik nog niet in de schaduw kan staan van 'mijn Karin',
is het een ideaal boekje. Het is op een grappige manier in 'Jip &
Janneketaal' geschreven dus net iets voor mij.
Wat ons wel wat leek was
dus de tarte-tatin met sjalotten, vegetarisch en ook nog lekker. We zijn
allebei gek op uien en bladerdeeg dus dat zit wel goed.
Dit is de hartige
variant van de bekende Franse omkeerappeltaart maar dan met zachte, zoete,
donkere sjalotten (uiteraard uit eigen tuin).
Ingrediƫnten:
5 plakjes diepvries
bladerdeeg (of zelf maken)
500 g mooie kleine
sjalotjes
1 glas volle rode wijn
of een flinke scheut rode port.
1 el balsamico azijn (kan goedkope zijn)
75 g boter
1 el suiker
paar takjes verse
tijm
zout en peper uit de
molen naar smaak
Bereidingswijze:
Schil de sjalotten en
snijdt de grootste doormidden.
Smelt de boter en de
suiker in een (koeken)pan met een diameter van 22-24 cm die ook in de hete oven
gezet kan worden. Heb je die niet, kan je het ook overscheppen in een
voorverwarmde ovenschaal voordat het deeg er overheen gaat.
Doe, zodra de boter en
suiker gesmolten is, de sjalotten in de pan en doe een deksel erop. Laat dit zo
een half uur zachtjes pruttelen en schep het halverwege een keertje om.
Stook ondertussen de
oven op naar 220 gr C. en laat ook het bladerdeeg alvast iets ontdooien.
Haal vervolgens het
deksel van de pan, voeg de rode wijn, balsamico, zout en peper toe en zet het
vuur hoger.
Laat het geheel
inkoken tot bijna al het vocht verdampt is maar de sjalotten nog vochtig zijn.
Bepoeier het werkblad
een beetje met bloem en leg hierop ondertussen de bladerdeegplakjes in een
stervorm op elkaar en rol deze uit tot een redelijke ronde flap die iets
groter is dan de pan.
Zodra het inkoken
gereed is, moet het geheel afgedekt worden met deze flap deeg.
Bepoeier de bovenzijde
van het deeg nog met wat bloem en rol het deeg op om je deegroller. Rol de
deegroller vervolgens weer af over de pan heen zodat de deegflap mooi op de pan
komt te liggen.
Stop het deeg aan de
randen een beetje in om de sjalotten.
Prik met een vork wat
gaatjes in het deeg zodat er vocht kan ontsnappen.
Zet het geheel in de
hete oven een laat deze 20-25 min bakken tot het deeg mooi goudbruin ziet.
Als je baksel gereed
is haal je het uit de oven (met ovenhandschoenen !) en laat eventjes rusten
zodat het bladerdeeg wat loskomt van de randen en de karamel iets kan stollen.
Keer de pan daarna om
op een platte schaal of bord.
Bestrooi met wat verse
tijm en dien het geheel op met b.v. een lekkere, frisse salade.
Lekker! Ik heb deze tatin ook al eens gemaakt.
BeantwoordenVerwijderenMorgen kom ik maar niet langs voor een koppie als je het niet erg vindt.... ;)
Altijd lekker, uien en bladerdeeg ! Je kan gerust weer langskomen, het lagedrukgebied is voorbij en de storm is weer gaan liggen...
BeantwoordenVerwijderen