Door onze Chinese kookles zijn we
helemaal in de ban van het Chinese eten.
We hebben diverse boeken met de
Oosterse keuken maar in niet een van die boeken komt de Chinese keuken voor.
Eén boek is alleen de Chinese keuken
en dat is het boek: De echte Chinese keuken thuis van Fuchsia Dunlop. De
Chinese keuken is heel anders dan bv de Thaise, Vietnamese, Cambodjaanse daar
worden totaal andere ingrediënten gebruikt.
Sereh, laos, limoenblad je komt het
niet tegen in de Chinese recepten, wat mij wel verbaast, je zou denken dat dit
ook wel in China groeit.
De meeste Chinese recepten bestaan
niet uit zoveel ingrediënten, geen ellenlange lijsten, dus ook niet heel
moeilijk om te maken.
Er zit bijna altijd ui, knoflook en
gember in en dan wordt er verder gevarieerd met een of andere groente.
Als smaakmaker is het vaak lichte en
donkere sojasaus, chinkianazijn, shaoxingwijn, sichuanpeper, gefermenteerde
zwarte boontjes en chilipeper tuinbonenpasta.
Als vlees wordt er vaak varkensvlees
gebruikt, maar ook kom je kip en rundvlees tegen.
En dan uiteraard tofu, de smaakloze
witte blokken die je in de supermarkt en toko kunt kopen.
Omdat we niet veel vlees eten is het
wel een uitdaging om met deze tofu iets lekkers op tafel te zetten. Mapo tofu
is een heel bekend gerecht waar heel veel mensen erg enthousiast over zijn.
Uiteraard staat dit recept ook in
het boek van Fuchsia Dunlop dus dit moest maar eens gemaakt worden.
Lekker of misschien zelfs wel heel
erg lekker, een smaak die we totaal niet kennen. Dit is een blijver.
Ingrediënten:
500 g tofu, naturel
zout
4 babypreien of lente-uien
4 el bakolie, wij gebruiken
pindaolie (arachideolie is hetzelfde)
1 el Sichuanese
chilipepertuinbonenpasta
1 el gefermenteerde zwarte boontjes,
met heet water afgespoeld en uitgelekt
2 tl gemalen rode chilipeper,
desgewenst, voor ons dus niet (te heet)
1 el gember, fijngehakt
1 el knoflook, fijngehakt
100 ml bouillon of water
¼ tl gemalen witte peper
2 tl aardappelzetmeel, aangelengd
met 2 el koud water
¼-½ tl gemalen sichuanpeper, eerst
geroosterd voor de smaak
Bereidingswijze:
Snijd
de tofu in blokjes van 2 centimeter. Laat deze een minuut of 15 heel zachtjes
tegen de kook aan borrelen in licht gezouten water terwijl je de overige
ingrediënten bereidt (laat het water niet koken, want dan wordt de tofu poreus
en minder zacht).
Snijd
de babyprei of het groen van een lente-ui in dunne, schuine ringen.
Verhit
een wok op hoog vuur. Voeg de olie toe en wals hem door de wok. Zet het vuur
lager, voeg de chilipeper-tuinbonenpasta toe en roerbak op matig vuur tot de
olie rood kleurt en heerlijk ruikt. Voeg de zwarte bonen toe en de chilipeper
(als je die gebruikt) en roerbak enkele seconden tot je ook deze ingrediënten
kunt ruiken. Doe dan hetzelfde met de gember en de knoflook. Pas op dat de
smaakmakers niet te heet worden. Je krijgt alleen een dikke, geurige saus als
je ze zachtjes in de olie bakt, zodat de olie hun smaken en aroma's kan
opnemen.
Haal
de tofublokjes met een schuimspaan uit het water, laat ze goed uitlekken en leg
ze voorzichtig in de wok. Duw de blokjes zachtjes met de achterkant van je
wokspatel in de saus zodat alles goed mengt, maar kijk uit dat de blokjes niet
stukgaan. Voeg de bouillon of het water, de witte peper en de zout toe en meng
alles weer voorzichtig met de achterkant van je wokspatel.
Breng
het geheel aan de kook en laat het enkele minuten heel zachtjes koken zodat de
tofu alle smaken kan opnemen. Als je
prei gebruikt, voeg deze dan nu toe en duw hem voorzichtig in de saus. Voeg,
zodra de prei zacht is, een beetje van het zetmeelpapje toe en roer zachtjes
terwijl het vocht bindt. Herhaal dit een of twee keer tot de saus aan de tofu
hecht (voeg niet meer zetmeel toe dan nodig). Gebruik je lente-ui in plaats van
prei, dan moet je die nu toevoegen en voorzichtig in de saus duwen.
Serveer
de tofu, bestrooid met sichuanpeper.
Lekker
met witte rijst en een (frisse) komkommersalade.
tofu is lekker maar het hangt er vanaf hoe je het maakt dit is een nieuwe recept voor mij en ik zal het zeker eens gaan uitproberen
BeantwoordenVerwijderenLeuk, wij vinden het erg lekker, maar pas op met de rode peper, het kan ook té heet!
Verwijderen