We
hebben altijd wel een fles ketchup in de koelkast staan, de laatste jaren
biologische maar de jaren ervoor maakte het mij nooit zoveel uit van welk merk.
Niet perse Heinz, al zijn er mensen die daar bij zweren.
Ketchup
maken van je eigen tomaten, dat is iets wat ik al heel lang wil, maar het leek
er niet van te komen.
Nu
is het dan zover, nou ja bijna dan, wel zelfgemaakte ketchup maar niet van
eigen tomaten. We hebben wel tomaten in de kas maar dat kunnen we zo be-eten. En
de paar keer als de oogst groot is dan maak ik er tomatensaus van, dat vries ik
in porties in voor pasta en pizza.
Maar
de ketchup bleef kriebelen, dus op naar de Lepelaar voor tomaten. Ze hebben
daar diverse soorten tomaten maar deze vind ik te duur om ketchup van te maken. Ze
hebben ook soeptomaten, dit zijn de wat minder mooie exemplaren. Dit is voor
soep, saus en dus ketchup natuurlijk helemaal niet erg. Ze gaan dan ook per
kratje, zes kilo voor vijf euro, kijk daar kan ik wat mee.
Thuis
alle tomaten in een teil met water, goed wassen en afdrogen en het feest kan
beginnen.
Je
eigen ketchup van biologische tomaten, daar kan geen Heinz tegenop!
Oh
ja de grote lijnen van het recept komen uit, hoe kan het anders: Home Made van
Yvette van Boven.
Ingrediënten voor ca. 4 potjes of flesjes:
2,5
kg tomaten
1
rode paprika
2
middelgrote uien, fijngehakt
3
tenen knoflook, geperst
100
ml azijn, ik heb appelazijn gebruikt
75 g suiker, ik heb kokosbloesemsuiker gebruikt
snuf
zout
2
tl geraspte gember
2
tl paprikapoeder, of 1 tl paprikapoeder en 1 tl gerookt paprikapoeder
2
tl nootmuskaat
1
mespuntje cayennepeper
1
el korianderzaad
1
kruidnagel
peper
uit de molen
Bereidingswijze:
Was
de tomaten en snijd ze in stukken, het mikt niet zo nauw.
Was
de paprika snijd hem doormidden en verwijder de groene steel, de zaadlijsten en
zaadjes, snijd wat overblijft in stukken.
Doe
de tomaat, paprika, gehakte ui en geperste knoflook in een pan.
Voeg
een scheutje water toe en verhit tot het zachtjes kookt.
Laat
het ca. 1 uur zachtjes pruttelen, roer af en toe zodat het niet aanbakt.
Haal
de pan van het vuur en pureer met een staafmixer.
Zet
de pan terug op het vuur, doe alle overige ingrediënten erbij en laat de saus
nog eens 1.5 uur zachtjes pruttelen of tot deze voldoende is ingedikt. Ik heb
het 2 uur laten pruttelen en dan het laatste uur zonder deksel zodat het mooi
inkookt.
Je
kunt de ketchup nu in steriele potten gieten, het deksel erop draaien, op zijn
kop zetten en af laten koelen.
Wil
je geen pitjes in de ketchup dan kun je de ketchup voordat je deze in potten
giet, door een roerzeef draaien. Doe de gezeefde ketchup weer in de pan, breng het
opnieuw aan de kook en vul de potten zoals hierboven beschreven.
Helemaal super!
BeantwoordenVerwijderenEn ook nog in die leuke flesjes. Wanneer begin je eens een winkeltje aan huis...
Haha een winkeltje, dacht het niet.
VerwijderenMaar heeeeel soms maak ik een uitzondering...
Ik zal mn portemonnee volgende week meenemen :)
VerwijderenPinnen kan ook hoor ;-))))))))
VerwijderenVandaag weer van je ketchup gegeten. De simpele tosti werd er een stuk lekkerder van.
VerwijderenHij is wat kruidig en neigt naar curry vind ik. Lekker hoor!
Altijd leuk om te lezen !
VerwijderenHet laatste flesje is nu aan de beurt.... komende zomer weer nieuwe maken.
Jullie onze ketchup, wij jou kaasjes, goeie ruil :-)