donderdag 9 oktober 2014

Ketchup van eigen makelij




We hebben altijd wel een fles ketchup in de koelkast staan, de laatste jaren biologische maar de jaren ervoor maakte het mij nooit zoveel uit van welk merk. Niet perse Heinz, al zijn er mensen die daar bij zweren.
Ketchup maken van je eigen tomaten, dat is iets wat ik al heel lang wil, maar het leek er niet van te komen.
Nu is het dan zover, nou ja bijna dan, wel zelfgemaakte ketchup maar niet van eigen tomaten. We hebben wel tomaten in de kas maar dat kunnen we zo be-eten. En de paar keer als de oogst groot is dan maak ik er tomatensaus van, dat vries ik in porties in voor pasta en pizza.

Maar de ketchup bleef kriebelen, dus op naar de Lepelaar voor tomaten. Ze hebben daar diverse soorten tomaten maar deze vind ik te duur om ketchup van te maken. Ze hebben ook soeptomaten, dit zijn de wat minder mooie exemplaren. Dit is voor soep, saus en dus ketchup natuurlijk helemaal niet erg. Ze gaan dan ook per kratje, zes kilo voor vijf euro, kijk daar kan ik wat mee.
Thuis alle tomaten in een teil met water, goed wassen en afdrogen en het feest kan beginnen.
Je eigen ketchup van biologische tomaten, daar kan geen Heinz tegenop!

Oh ja de grote lijnen van het recept komen uit, hoe kan het anders: Home Made van Yvette van Boven.

Ingrediënten voor ca. 4 potjes of flesjes:

2,5 kg tomaten
1 rode paprika
2 middelgrote uien, fijngehakt
3 tenen knoflook, geperst
100 ml azijn, ik heb appelazijn gebruikt
75 g suiker, ik heb kokosbloesemsuiker gebruikt
snuf zout
2 tl geraspte gember
2 tl paprikapoeder, of 1 tl paprikapoeder en 1 tl gerookt paprikapoeder
2 tl nootmuskaat
1 mespuntje cayennepeper
1 el korianderzaad
1 kruidnagel
peper uit de molen

Bereidingswijze:

Was de tomaten en snijd ze in stukken, het mikt niet zo nauw.
Was de paprika snijd hem doormidden en verwijder de groene steel, de zaadlijsten en zaadjes, snijd wat overblijft in stukken.

Doe de tomaat, paprika, gehakte ui en geperste knoflook in een pan.
Voeg een scheutje water toe en verhit tot het zachtjes kookt.
Laat het ca. 1 uur zachtjes pruttelen, roer af en toe zodat het niet aanbakt.

Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer.
Zet de pan terug op het vuur, doe alle overige ingrediënten erbij en laat de saus nog eens 1.5 uur zachtjes pruttelen of tot deze voldoende is ingedikt. Ik heb het 2 uur laten pruttelen en dan het laatste uur zonder deksel zodat het mooi inkookt.

Je kunt de ketchup nu in steriele potten gieten, het deksel erop draaien, op zijn kop zetten en af laten koelen.
Wil je geen pitjes in de ketchup dan kun je de ketchup voordat je deze in potten giet, door een roerzeef draaien. Doe de gezeefde ketchup weer in de pan, breng het opnieuw aan de kook en vul de potten zoals hierboven beschreven.  



6 opmerkingen:

  1. Helemaal super!
    En ook nog in die leuke flesjes. Wanneer begin je eens een winkeltje aan huis...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha een winkeltje, dacht het niet.
      Maar heeeeel soms maak ik een uitzondering...

      Verwijderen
    2. Ik zal mn portemonnee volgende week meenemen :)

      Verwijderen
    3. Pinnen kan ook hoor ;-))))))))

      Verwijderen
    4. Vandaag weer van je ketchup gegeten. De simpele tosti werd er een stuk lekkerder van.
      Hij is wat kruidig en neigt naar curry vind ik. Lekker hoor!

      Verwijderen
    5. Altijd leuk om te lezen !
      Het laatste flesje is nu aan de beurt.... komende zomer weer nieuwe maken.
      Jullie onze ketchup, wij jou kaasjes, goeie ruil :-)

      Verwijderen