Er komen niet vaak toetjes voorbij
op deze blog, maar af en toe kan ik het toch niet laten.
Deze zag ik in een kookprogramma van
Lorraine Pascale op de BBC, het was daar een spectaculair dessert. Het bestond
uit panna cotta en granaatappel jelly (wat is een goede vertaling voor
jelly??), welke samen diagonaal in een glas zaten, niet eens zo heel moeilijk
om te maken maar wel prachtig om te zien.
Ik heb alleen de panna cotta
gemaakt, erbij hadden we vijgjes van onze eigen vijgenstruik.
Zo leuk om je eigen vijgjes te
plukken, ik zeg vijgjes, het zijn niet van die joekels die je in de winkel
ziet. Maar daarom niet minder lekker, misschien nog wel lekkerder....
Eerder hadden we ook een vijg, deze
was op stam, deze heeft de winter van twee jaar geleden niet overleefd. Nu hebben
we een 'gewone' struik, die zijn veel sterker. De hele zomer heeft hij in een
pot op de vlonder gestaan, afgelopen week heb ik hem in de volle grond gezet,
op een mooie zonnige, luwe plek. We hebben er toch zeker een stuk of 30 vijgjes
van geplukt, en er hangen er nog stuk of 10 aan, eens kijken of die nog rijpen voor
de winter.
Ingrediƫnten:
3 blaadjes gelatine
100 ml slagroom
100 ml volle melk
100 g suiker, ik heb 100 g honing
gebruikt
1 vanillepeul, alleen de zaadjes, of
½ tl vanille-extract
300 Griekse yoghurt
4 el honing
3 vijgen, in partjes, optioneel
Bereidingswijze:
Doe de gelatineblaadjes in een bakje
koud water en laat dit een paar minuten weken.
Doe de slagroom, melk, suiker en
vanille in een klein pannetje en verhit dit op middelhoog vuur. Roer af en toe
tot de suiker is opgelost.
Klop ondertussen de yoghurt los in
een grote kom.
Haal het pannetje met het
slagroommengsel van het vuur.
Knijp de gelatine blaadjes goed uit
en doe ze bij het slagroommengsel, roer dit goed door zodat de gelatine mooi
oplost.
Laat dit een minuut of 10-15 zo
staan tot zodat het wat kan afkoelen tot ca. 38 °C.
Giet als het mengsel is afgekoeld
dit bij de losgeklopte yoghurt, meng het goed door elkaar.
Verdeel het over de vormpjes en laat het
afkoelen en opstijven in de koelkast, dit duurt ca. 2 uur.
Haal de vormpjes uit de koeling, zet
op een vormpje een bordje en keer deze om. Schud even zodat de panna cotta los
komt, haal het vormpje eraf.
Doe dit met alle vormpjes.
Verdeel de partjes vijg over de
bordjes. Verwarm de honing en giet deze over de panna cotta en over de
vijgenpartjes.
Garneer eventueel nog met een paar
blaadjes munt.
Prachtig! Ik ben jaloers op de vijgjes.
BeantwoordenVerwijderenDie van ons is afgelopen week ook de volle grond in gegaan. Tegen het huis, in de zon, mooi in de luwte. Dat moet volgend jaar toch goedkomen!?
Het komt goed!!!
VerwijderenPositief, dan hebben jullie volgend jaar ook je eigen vijgjes, of misschien zelfs wel vijgen.