Herfst, tijd voor appeltaart of
appelcake. In de zomer bak ik nooit appeltaart, dat vind ik echt iets voor de
herfst en winter. Zo zal ik in de winter niet gauw iets van citroentaart
bakken.
Speculaas ook zoiets, dat hoort voor
mij ook echt bij het najaar en winter, heerlijk.
Ik hou erg van de seizoenen, zomers
in de korte broek en nu in een dikke trui naar buiten. Vaste planten uitspitten en verzetten, of een heel deel van de tuin
leeghalen en opnieuw indelen. Het is er nu de tijd voor. En niet te vergeten
blad ruimen en in de compostbak doen om volgend jaar weer prachtige compost te
hebben.
En wat is er lekkerder om na een dag
buiten, binnen te komen, houtkachel aan, koppie thee met wat lekkers uit eigen
oven.
Het recept komt uit het boek: Mary Berry's Bakbijbel
Ingrediënten:
225 g zachte boter
225 g lichte basterdsuiker
3 grote eieren
100 g gehakte walnoten
100 g rozijnen
225 g zelfrijdend bakmeel
2 afgestreken tl bakpoeder
400 g moesappels, geschild, klokhuis
verwijderd en geraspt
1 tl kaneel
Voor de afwerking:
lichte basterdsuiker
ca. 30 g walnoten, grof gehakt
poedersuiker
Springvorm ø 24 cm ingevet en de
bodem bekleed met bakpapier
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de boter, suiker, eieren,
walnoten, rozijnen, zelfrijzend bakmeel en bakpoeder in een grote kom en klopt
dit ca. 2 minuten tot het goed gemengd is.
Schep de helft van het beslag in de
springvorm. Verdeel hier de geraspte appel en kaneel over. Schep het resterende
beslag erover en strijk het enigszins glad. Bestrooi rijkelijk met de lichte
basterdsuiker en walnoten.
Zet de vorm in de oven en bak de
cake ca. 1¼-1½
uur tot deze goed gerezen, goudbruin en
gaar is.
Haal uit de oven en laat een paar
minuten in de vorm zitten. Nu zal de vorm loskomen. Verwijder de vorm en het
bakpapier en laat op een rooster afkoelen.
Bestrooi de cake eventueel nog met
poedersuiker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten