Een lekker toetje voor deze tijd van
het jaar. Helemaal als je appels en peren uit de eigen tuin hebt. De appels en
peren die wij hebben zijn allemaal soorten die je goed kunt bewaren. Appels zijn een
stuk makkelijker dan peren, peren worden rijp en dan moeten ze op. Dat kun je
remmen door ze koud te bewaren, en met koud bedoel ik ook echt koud, het liefst
rond de twee graden. Dat wist ik dan weer niet, dacht dat de kelder wel koud
genoeg was....
Dus toch een kistje vol met peren
die in een keer rijp waren, dat betekend eten.
Deze crumble is een mooi recept om
er een paar in kwijt te kunnen, je kunt natuurlijk ook alleen peren gebruiken
maar wij vinden de combinatie appel-peer heel erg lekker.
Het recept komt uit het
boek 'Eten met familie en vrienden' van Sarah Raven.
Ingrediënten:
500 g appels
500 g peren
rasp en sap van een halve
sinaasappel
nootmuskaat, vers geraspt
1 kaneelstokje of 1 tl kaneel
25 g suiker
Voor de kruimellaag:
125 g bloem
150 g hazelnoten of walnoten,
geroosterd en grof gehakt
25 g havermout
½
tl kaneel
50 g bruine basterdsuiker
25 g rietsuiker
125 g koude boter, in blokjes
slagroom of Griekse yoghurt voor
erbij
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Schil de appels en peren, verwijder
het klokhuis en snijd in partjes.
Doe het fruit in een ovenschaal (ca.
30x22), verdeel de sinaasappelrasp , sap, specerijen en suiker erover. Meng het
geheel even door elkaar.
Doe voor de kruimellaag alle ingrediënten
behalve de slagroom of Griekse yoghurt in een keukenmachine. Druk net zo vaak
op de pulsknop tot je een grof kruimelmengsel hebt.
Stop op tijd anders heb je een
deegbal. Je kunt dit ook met je vingertoppen door elkaar mengen in een grote
kom.
Je kunt dit mengsel goed van tevoren
maken en in de koelkast bewaren, je kunt het ook invriezen.
Verdeel het kruimelmengsel over het
fruit in de ovenschaal. Zet deze in de oven en bak de crumble ca. 30 minuten
tot het kruimellaagje licht begint te kleuren.
Serveer de crumble warm uit de oven,
met slagroom, Griekse yoghurt of misschien wel custard.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten