Wecken en inmaken, voor mij was het
altijd hetzelfde. Nu ik mij er wat meer in verdiept heb ben ik er achter dat dit
beslist niet zo is.
Inmaken is eigenlijk niets minder dan groenten of fruit garen, dit in een pot doen met een schroefdeksel, hier
een kokende vloeistof op gieten, deksel dicht draaien, pot op zijn kop zetten
en zo af laten koelen. Ik doe dit onder andere met courgette en natuurlijk jam
in diverse smaken.
Wecken daarentegen is toch wel even
wat anders, daarvoor gebruik je geen potten met schroefdeksel maar de
welbekende potten met rubber ring met klemmen of klicksluiting Het principe van
deze potten is dat door verhitting de lucht uitzet dus kan ontsnappen door de
rubberring. Is het wecken klaar zal tijdens het afkoelen de lucht in de pot
krimpen waardoor er een soort van vacuüm ontstaat. Doordat de druk buiten de
pot groter is dan in de pot, zal de pot goed gesloten blijven. Na het afkoelen
van de potten kun je de klemmen verwijderen en controleren of de pot goed dicht
zit.
Met wecken is het de bedoeling dat
je de groente, fruit, soep of saus gaart in de pot met ring en klemmen.
Dit kun je doen in een pan met water,
een weckketel of de stoomoven.
De tijd dat er geweckt moet worden
hangt af van de garingstijd van het product wat je wilt wecken.
Ook kun je er voor kiezen om het
product wat je wilt wecken voor te garen, dit verkort de wecktijd aanmerkelijk.
Je kunt van alles wecken, uiteraard
groenten en fruit maar ook complete maaltijden en zelfs cake. Het grote nadeel
van wecken is voor mij de lange garingstijd. We hebben een stoomoven omdat we
onze groenten zo gezond mogelijk willen eten. Bij wecken wordt groenten zo lang
geweckt dat er volgens mij niks meer van over is. Ik zal dus nooit broccoli of sperziebonen
wecken. Groentes die een lange garing nodig hebben kan weer wel, en dan denk ik
aan rode kool of stoofperen. En natuurlijk soepen en sauzen. Eerder ging dat in
bakjes in de vriezer maar nu gaat het in glazen potjes en staat het in de
kelder.
Wil je meer weten over wecken dan is
Wecken online een geweldige site, hier kun je alles vinden wat met wecken te
maken heeft. Ook heb ik veel aan de besloten Facebook groep: Wecken, inmaken, drogen, konfijten en fermenteren van voedsel. Ben je lid dan kun je daar
vragen stellen en delen mensen hun ervaringen. Ik wist niet dat er zoveel mensen
zo fanatiek mee bezig zijn. Wecken is niet ouderwets, wecken is helemaal hip!
Ingrediënten basis tomatensaus:
1.5 - 2 kg rijpe tomaten (of meer)
3 tenen knoflook, ongepeld (naar
smaak)
paar takjes tijm
paar takjes marjolein, of kruiden
wat je lekker vind.
2 el olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snij de
tomaten in ongeveer gelijke (grote) stukken en doe ze in een grote braadslede
of leg ze op een bakplaat met de snijkanten naar boven. Doe de knoflook erbij,
strooi er de kruiden over en besprenkel met de olijfolie. Breng op smaak met
zout en peper.
Zet de
tomaten ongeveer een uur in de oven tot ze helemaal zacht en pulpachtig zijn en
beginnen te rimpelen en bovenop karamelliseren.
Laat alles
ongeveer een half uur afkoelen, verwijder het schilletje van de knoflook en pureer alles in een blender. Of als je
geen pitjes wilt, draai ze door een roerzeef.
De saus
is nu klaar om te gebruiken of om in de vriezen.
Wecken
van de saus in de stoomoven:
Doe de
saus in een pan en breng deze aan de kook. Schep de hete saus in schone
gesteriliseerde potten tot ongeveer 1 cm onder de rand vol.
Sluit de
potten met de ringen, deksels en klemmen.
Zet de
potten op een rooster in de stoomoven en stoom de potten ca. 20 minuten op 100
°C. 100% stoom.
Hoe controleer je of de potten goed dicht zijn?
BeantwoordenVerwijderenGoeiemorgen!
VerwijderenIk heb wel gehoord dat dan het oranje lipje naar beneden staat. Maar ik voel altijd even, ik probeer het deksel eraf te draaien. Je voelt gauw genoeg of dat lukt of niet.
Het kan zijn dat er na verloop van tijd toch nog een deksel los zit, daarom is het handig om af en toe even de 'voorraad' na te lopen. Ik heb met de tomatensaus nog nooit een los deksel gehad en die potten staan een jaar tot er weer nieuwe oogst is om te verwerken. Dat is dus nu :-)
Succes!
Groet, Karin