Niet één aubergine hadden we dit
jaar uit de kas, alle plantjes waren opgegeten door de slakken. Toen maar
plantjes gekocht, op zich ook niet erg maar wel jammer als er dan geen 'gewone'
aubergines aankomen maar hele kleine, gele, ronde exemplaren. Ik heb er niks
mee gedaan.
Dan maar aubergines kopen, er zijn
zoveel heerlijke recepten van te maken, in ieder boek van Ottolenghi staan er
diverse.
Zo ook deze aubergine-kuku uit zijn
boek Plenty More. Het heeft wel wat van een frittata omdat er ook eieren worden
gebruikt, maar het is toch wel wat anders dan de fritata die wij normaal eten.
Er word onder andere saffraan
gebruikt en berberisbessen.
De berberisbessen heb ik bij de
Ecoplaza gekocht, misschien dat ze ook bij een goed gesorteerde toko te koop
zijn. Het zijn kleine zoetzure Iraanse bessen welke eventueel ook te vervangen
zijn door in citroensap geweekte krenten of kleingehakte zure kersen.
Ik vind het altijd een uitdaging om
op zoek te gaan naar de aparte ingrediënten, al valt het lang niet altijd mee
om ze te vinden.
Ingrediënten voor 6 personen:
120 ml zonnebloemolie
4 kleine uien, in dunne ringen (400
g)
3 kleine aubergines, kroontjes eraf
en geschild (gaat heel goed met een dunschiller)
5 eieren, losgeklopt
25 g bloem
1.5 tl bakpoeder
35 g vers broodkruim
25 g peterselie
½
tl saffraandraadjes, geweekt in 1 el heet water
3 tenen knoflook, fijngehakt
20 g berberisbessen (zuurbessen)
zout en zwarte peper
Springvorm ø 24 cm, bodem en wand
bekleed met bakpapier, dit licht ingevet met olie.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 210 °C.
Giet de olie in een grote hapjespan
met stevige bodem en verhit deze goed. Doe de uien erin en smoor deze een
minuut of 7 op halfhoog vuur tot ze glazig zijn. Laat ze niet kleuren.
Snijd intussen de aubergines in
plakken van een cm dik. Snijd deze plakken verticaal in repen van weer een cm.
Nu moet je repen aubergine hebben van 1x1 bij ca. 5-7 cm. net hoe dik de
aubergine was. Doe de aubergine met een halve tl zout bij de uien en smoor
alles 12-14 minuten tot de aubergine gaar is.
Schep het af en toe voorzichtig om
zodat de aubergine niet breekt.
Zet opzij en laat koud worden.
Klop in een grote kom de eieren,
bloem, bakpoeder, broodkruim, peterselie, saffraan met het weekwater, knoflook,
½ tl zout en royaal versgemalen zwarte peper door elkaar. Spatel als alles goed
gemengd is de berberisbessen, aubergine en ui erdoor.
Giet het eimengsel in de voorbereide
springvorm en bak het ca. 35 minuten in de oven tot het goudbruin en helemaal
gaar is. Controleer dit door een houten prikker in het midden van de kuku te
steken, deze moet er droog uitkomen.
Haal de kuku uit de oven en laat
afkoelen. Serveer hem warm of op kamertemperatuur. Lekker met een tomatensalade
en een mooie stuk desembrood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten