Tuinbonen kun je op drie manieren
eten. Als ze heeeeel jong zijn kun je ze met peul en al eten, zijn ze wat
groter dan worden de bonen uit de peul gedopt en eet je de bonen. Ben je
eigenlijk te laat met plukken en zijn de bonen voor het lekkere te groot kun je
ze dubbeldoppen.
Dat houdt in dat je de gedopte bonen
even kort kookt en daarna de boon uit het grijze velletje knijpt. Wat je
overhoudt zijn prachtige heldergroen boontjes.
Deze boontjes zijn heerlijk om even
te stoven of om een puree van te maken.
Dus mocht je net als wij 'te' grote
bonen hebben, gooi deze niet weg maar dubbeldop ze. Het is even wat werk maar
dan heb je ook wel wat.
Erbij hadden we basmati rijst met Parmezaanse kaas, dat kun je net zo machtig maken als je wilt door meer of minder kaas/boter toe te voegen.
Erbij hadden we basmati rijst met Parmezaanse kaas, dat kun je net zo machtig maken als je wilt door meer of minder kaas/boter toe te voegen.
Dit recept komt uit Plenty More van
Ottolenghi, wij vonden het heerlijk.
Ingrediƫnten voor vier personen:
60 m olijfolie, plus extra om te
besprenkelen
3 tenen knoflook, in plakjes
375 g verse of diepvriestuinbonen,
geblancheerde en dubbel gedopt
250 g verse of diepvriesdoperwten,
ontdooid
ca. 350 ml groentebouillon
4 takjes tijm
3 kropjes little gemsla,
wortelschijfje verwijderd, over de lengte in vieren (300g)
20 g munt, fijngesnipperd
geraspte schil van 1 citroen
zout en zwarte peper
Rijst
250 g basmati rijst
50 g boter
80 g Parmezaanse kaas, geraspt
1½ eetl. citroensap
Bereidingswijze:
Zet de rijst met een derde van de
boter in een middelgrote pan op hoog
vuur en roer tot de boter gesmolten en de rijst heet is. Giet er 480 m. kokend
water bij, draai het vuur laag en laat de rijst afgedekt 15 minuten koken. Neem
de pan van het vuur en laat deze nog 10 minuten staan met de deksel erop.
Zet intussen een redelijk grote
hapjespan op halfhoog vuur en doe de olie erin.
Doe de knoflook en bosui erbij en
bak 4 minuten, roer af en toe tot ze licht gekleurd zijn. Doe de tuinbonen
erbij en smoor nog eens 4 minuten. Dan mogen de doperwten, bouillon, tijm, ½
theelepel zout en flink versgemalen peper erbij. De groente moet ruim bedekt
met bouillon zijn, voeg zo nodig nog wat bouillon toe. Breng alles net aan de
kook en laat 5 minuten koken. Doe de gemsla erbij en smoor onder af en toe
roeren nog 7 minuten. Het gerecht is klaar als de sla gaar is maar niet te
zacht. De bouillon moet ongeveer voor de helft ingekookt zijn.
Roer voor het serveren de Parmezaanse
kaas en de overgebleven boter door de hete rijst en maak de rijst los met een
vork. Voeg het citroensap toe en verdeel de rijst over vier borden.
Haal de tijm uit het groentemengsel
en gooi dit weg, roer er de munt door.
Schep de groenten over de rijst,
besprenkel met nog een klein beetje olie, bestrooi met de citroenrasp en geef
nog een draai aan de pepermolen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten