Maar weer ’s het boek van Paul
Hollywood erbij gepakt.
Er staan immers altijd wel lekkere
dingen in die niet al te moeilijk zijn om te maken. Kortom: net iets voor mij.
Dit brood heeft een beetje een Italiaanse
inslag en het lijkt dan ook heel erg op een focaccia.
Het is een luchtig, dun, langwerpig
brood met een lekkere smaak door de tomaatjes, de mozzarella en de kruiden (in
dit geval oregano).
Wel moet ik erbij zeggen, dat de mozzarella bar tegenviel. Je ziet dat er kaas in zit, maar daar is dan ook alles
mee gezegd.
Smaak, ho maar, dus daar gebruiken
we volgende keer een andere kaas voor b.v. geitenkaas of cheddar.
In het boek worden er totaal 4
broden van gemaakt, ik heb het deeg in tweeën verdeeld en op 1 bakplaat
gebakken, dan is het even meer de moeite.
Je kan ze het beste direct na het
bakken, als ze nog warm zijn, opeten of later voor het serveren even 5 minuten
oppiepen in de oven op 220 C.
Ingrediënten:
500 gr patentbloem, plus een beetje om
te bestuiven
10 gr zout
10 gr instantgist
2 el olijfolie en wat extra om later
te besprenkelen
Griesmeel om eventueel mee te
bestrooien
20 kerstomaatjes, gehalveerd
2 bollen (buffel)mozzarella van ieder
125 gr
400 gr lauwwarm water
Bereidingswijze:
Doe de bloem in een mengkom en het
zout aan de ene kant en de gist aan de andere kant. Voeg vervolgens ongeveer
driekwart van het water toe en mix op lage snelheid. Voeg als het deeg
samenkomt de rest van het water toe.
Mix het vervolgens nog ongeveer 5 to
8 minuten op iets hogere snelheid.
Voeg nu de olijfolie toe en mix het
geheel nog 2 minuten.
Doe het deeg in een licht met olie
ingevette bak van ongeveer 2 a 3 liter en dek het af met een stuk plastic folie
of een plastic badmuts. U weet wel, zo'n wegwerpding met elastiek…
Laat het deeg nu 1 uur rijzen op
kamertemperatuur.
Laat het in ieder geval rijzen tot
het deeg ongeveer in volume is verdubbeld. Hangt een beetje van de temperatuur
af, hoe warmer des te korter de rijstijd.
Bekleed intussen een bakplaat met
papier of een bakmatje.
Volgens het boek moet je het deeg nu
op een bebloemd werkblad leggen en een beetje platdrukken tot een flinke
rechthoek.
Bestuif het deeg met een beetje
bloem.
Hierna deel je het deeg m.b.v. een
deegsteker in de lengterichting in tweeën.
(Volgens het boek in vieren, maar
dit is even meer de moeite).
Probeer zoveel mogelijk lucht in het
deeg te houden.
Ik heb het deeg niet op het werkblad
neergelegd maar direct op de bakplaat en hier platgedrukt tot bijna de lengte
van de bakplaat.
Dit vond ik makkelijker omdat het
een slap, klef geheel is wat later moeilijk van je werkblad is te schrapen om
het op de bakplaat te kieperen.
Je kan ook, in geval dat je een
bakmatje gebruikt, dit op je werkblad leggen en dan later bakmatje met deeg op
de bakplaat leggen.
Zorg dat er tussen de twee broden
een beetje ruimte zit.
Druk nu de kerstomaatjes aan de
bovenkant in het deeg en trek vervolgens de bollen mozarella (of een andere
smakelijke kaas) in stukjes en duw deze tussen de tomaatjes in het deeg.
Besprenkel tenslotte de broden met
wat olijfolie en strooi er wat gedroogde oregano overheen.
Laat het geheel nu 15 minuten rusten
en verwarm in de tussentijd de oven voor op 210 C.
Bak de broden vervolgens 15-20
minuten tot ze lichtbruin zien.
Gisteren het boek van Paul Hollywood nog in mijn handen gehad, in de boekhandel dus. Weer teruggezet, want ik kom om in de broodboeken. Wel een erg mooi boek. Mooie man trouwens ook. Een lekkere foccacia maken is mijn Thuisbakker tot op heden nog niet gelukt. Ik ga je recept doorsturen ;-)
BeantwoordenVerwijderenHaha 'Mooie man trouwens ook' dat is heel goed voor de verkoop heb ik het idee. Het is een mooi boek maar er staan wel wat foutjes in, en ook de rijstijden zijn nogal ruim genomen. Evengoed heel blij mee, net als mijn thuisbakkertje :-)
Verwijderen