Vorig jaar had ik bij de
reformwinkel een pakketje gekocht met diverse soorten peper.
De gewone rode chili, scotch bonnet,
red rawit, fresno en habanero. Ik heb er de zaadjes van gedroogd en afgelopen voorjaar
gezaaid. Bijna alle soorten zijn opgekomen en zijn mooie planten geworden. Zo
leuk al die verschillende soorten pepers, rood, geel, groen, lang, kort, dik,
dun, heet, heter, heetst....
Wat te doen met zoveel pepers,
uiteraard koken maar daar is het teveel voor. We houden wel van een beetje
pittig maar het moet nog wel te eten zijn. Vorig jaar had ik sambal gemaakt van
alleen de 'Gewone' rode chili's, die is allemaal op dus tijd voor een nieuwe
voorraad.
In dit recept gaan behalve de
'gewone' rode chili ook de kleine wat pittiger red rawit. Maar omdat er
redelijk wat andere ingrediënten ingaan is de sambal niet alleen heet, maar
heeft het ook wat fris.
De volgende stap is om met de scotch
bonnet aan de slag te gaan, deze zijn een stuk heter, ben er ook nog niet uit
wat ik mee gaan doen, het moet wel eetbaar blijven.
Het recept komt van Gary Mehigan van
Masterchef Australië, hij maakte deze sambal en nog meer hete sausjes vorig
jaar in een masterclass.
Ingrediënten:
20 stuks gedroogde sichuan chili's (of andere gedroogde chilli's),
geweekt in water
250 g sjalotjes
1 grote uit,
4 cm gember
4 cm galanga
1 citroengras
8 tenen knoflook
180 ml pindaolie
75 g palmsuiker, geraspt
50 g tamarindepasta
1 tl zout of vissaus
Kleine potjes, goed schone met een
schroefdeksel
Bereidingswijze:
Hak de chilli's, sjalot, ui, gember,
galanga, citroengras en knoflook grof. Doe het nu in een keukenmachine en draai
er een mooie pasta van.
Verhit ondertussen de olie in een koekenpan
op middelhoog vuur. Doe de pasta erbij en bak het 2-3 minuten.
Doe de palmsuiker en tamarindepasta
erbij, roer goed door elkaar en laat het 30-40 minuten zachtjes pruttelen. Roer
regelmatig. Proef en breng op smaak met zout of vissaus.
Vul de schone potjes met het hete
mengsel, draai de deksel erop en zet op zijn kop op een theedoek, laat afkoelen.
Plak er een etiketje op met de naam en datum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten