Ik ben niet zo van de stamppotten
maar toen ik deze variatie met pastinaak tegen kwam ging ik overstag. We houden van pastinaak, als we het eten is het eigenlijk altijd
geroosterd uit de oven. Bij deze stamppot wordt de pastinaak gewoon gekookt, en
ik was bang dat het de smaak van de pastinaak niet ten goede zou komen. Maar
nee hoor, je kan duidelijk proeven dat het een pastinaakstamppot is.
Het komt ook dat ik niet zo stamppot
hou omdat deze meestal met rookworst, spek of een ander dierlijk iets wordt
gegeten. Niet dat we dat niet lusten maar het liefst eten we zonder vlees.
En zonder vlees geen jus, en een
stamppot zonder jus wordt een droge hap, echt niet lekker.
Bij deze stamppot maak je een
uienjus, wat er prima bij past, beetje zoetig.
Al met al een stamppot om vaker te
maken, en ook de uienjus maar eens uitproberen bij een andere stamppot.
Het recept komt uit de Allerhande
van januari dit jaar.
Ingrediënten voor vier personen:
800g
kruimige aardappelen
800
g pastinaak
4
el olijfolie
ongeveer
20 blaadjes salie
3
rode uien, in halve ringen
1
el appelstroop
150
ml appelsap
1
tl aardappelzetmeel
150
g belegen kaas, in kleine blokjes
125
g crème fraîche
Bereidingswijze:
Schil
de aardappelen en pastinaak en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen
met de pastinaak in water met zout in 20 minuten gaar.
Verhit
ondertussen 2 el olie in een koekenpan en bak de salie in 2 minuten krokant. Laat
uitlekken op keukenpapier.
Verhit
de rest van de olie in de koekenpan en bak de ui ongeveer 5 minuten. Voeg de appelstroop en het appelsap toe en
breng aan de kook. Los het aardappelzetmeel op in een beetje koud water en voeg
het toe, roer tot het een gebonden jus is. Breng op smaak met peper en
eventueel zout.
Giet
de aardappelen en pastinaak af en vang 100 ml kookvocht op, dit is iets om te
vergeten weet ik uit ervaring...
Stamp
de aardappelen met de pastinaak, het kookvocht en de crème fraiche tot een
smeuïge puree. Schep de kaas erdoor en breng op smaak met peper en eventueel
zout. Serveer de stamppot met de uienjus en de knapperige salieblaadjes.
Grappig recept van de uienjus. Ik vind stamppotjes ook altijd nog een moeilijke hap zonder spekjes, maar dit klinkt geweldig! Volgende keer meteen proberen
BeantwoordenVerwijderenSpekjes of worst maken de stamppot.... dit was een goed alternatief. Ik zag in Home Made ook nog iets van een jus zonder vlees, deze ook maar eens proberen. Kunnen we wat vaker stamppot eten, daar doe ik hier iemand een groot plezier mee ;-)
Verwijderen