Evert roept al een paar weken, de
spruitjes in de moestuin zijn klaar, wanneer gaan we ze eten.
Ik wist het steeds nog uit te
stellen door te zeggen dat toch echt de vorst erover moest maar nadat het een
nachtje onder nul was geweest kon ik daar niet meer mee aankomen.
Ik hou helemaal niet van spruitjes,
vroeger thuis moest ik er altijd eentje eten van mijn moeder, mijn vader
begreep mij beter, die schoof altijd heel onopvallend zijn lepel naast mijn
bord, waar ik dan mijn spruitje op legde en hij het voor mij opat. Dat hebben
we jaren zo volgehouden, iedereen blij.
Nu we ze in eigen tuin hebben zal ik
toch aan moeten geloven. De afkeer is lang niet meer zo erg al vroeger maar ik
sta nog steeds niet te juichen.
Al moet ik zeggen dat ik ze wel
gegeten heb dat het echt niet tegen viel, het neigt zelfs heel voorzichtig naar
lekker vinden.
Zo ook met dit recept, ik las het in
de krant, het is een recept van Puck Kerkhoven. Zij schrijft altijd in de
weekendbijlage een leuk stukje en heeft er dan ook een recept bij.
Evert vond het teveel naar
sinaasappel smaken, dat klopte ook wel omdat ik er meer sap en schil in had
gedaan dan het recept voorschrijft. Ik vond dat niet erg, komt natuurlijk omdat
ik niet zo van spruitjes houd en hij wel.....
We hebben nu een struik of 6, ik
denk dat ik komend jaar meer ga zaaien, het is heel erg makkelijk om nu nog wat
eetbaars in de tuin te hebben en er zijn vast nog wel meer recepten die
spruitjes lekker maken.
500 g spruitjes
2 el olijfolie
1 rode ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
1 handje hazelnoten
½ el ahornsiroop
2 el sinaasappelsap (ik heb het sap
van een halve sinaasappel gebruikt)
rasp van een halve sinaasappel
4 el crème fraîche
zout en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
Breng in een pan ruim water aan de
kook, voeg een snuf zout toe en doe de spruitjes erin. Breng aan de kook en
laat zo 6-8 minuten koken, bij ons was 6 minuten genoeg omdat we vrij kleine
spruitjes hadden.
Giet de spruitjes af en spoel ze met
koud water.
Hak de hazelnoten grof en rooster ze
in een droge koekenpan goudbruin, laat afkoelen.
Verhit de olijfolie in een wok of
hapjespan en fruit de uien glazig. Voeg de spruitjes en knoflook toe. Voeg als
ze beginnen te kleuren de ahornsiroop en de sinaasappelsap toe. Laat het even
inkoken. Proef en breng op smaak met peper en zout. Meng de hazelnoten erdoor.
Schep de spruitjes op het bord en
doe er de crème fraîche op, bestrooi met wat geraspte sinaasappelschil. lekker
met wilde rijst of aardappelpuree.
Dit recept als inspiratie gebruikt, een eigen draai eraan gegeven en we hebben gesmuld ervan vanavond!
BeantwoordenVerwijderenGroet, Marrian
Heeee Marrian wat leuk weer.
VerwijderenDit is eentje uit de oude doos aan de foto te zien en ook nog eens met lamplicht gemaakt. Maar dat maakte voor de smaak niet uit.
Leuk dat je geïnspireerd bent en dat je het laat weten!
Groet,
Karin