We eten het
niet zo vaak maar waarom eigenlijk niet? Het is heerlijk, makkelijk en
goedkoop, niet dat goedkoop het belangrijkst is maar het is wel meegenomen.
Het is niet veel werk maar het kost wel wat tijd om te maken, je maakt het dus
niet even vlug. Een beetje slow cooking eigenlijk.
Dit recept
komt uit een boek van James Tanner en heet: Neem 5 ingrediënten. De titel zegt
het al, de recepten bestaan uit niet meer dan vijf ingrediënten, daar horen dan
peper, zout, boter, olie etc niet bij.
Heel vaak
wordt er op de soep een snee stokbrood gedaan met daarop geraspte kaas, dit
wordt dan in de oven nog even gegratineerd. Dat is natuurlijk heerlijk maar
zonder kan het ook.
Ingrediënten:
50 g boter
2 el
olijfolie
1 kg uien,
geschild en in dunne halve ringen
1
laurierblaadje
klein bosje
tijm, samengebonden met een stukje keukentouw
1 l
bouillon, vlees of groente
zeezout en
versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
Verhit de
olie en smelt de boter in een grote liefst zware pan. Voeg de uien toe, draai
het vuur laag, doe het deksel erop en laat de uien in 20 minuten zacht worden
maar nog niet verkleuren. Schep de uien af en toe om.
Draai het
vuur iets hoger, voeg het laurierblad en het bosje tijm toe en laat alles
afgedekt nog eens 20 minuten zachtjes bakken. De uien moeten donker goudbruin,
kleverig en gekarameliseerd zijn.
Roer af en
toe zodat de uien niet aanbakken.
Voeg al
roerend met een pollepel de bouillon toe en schraap daarbij de bodem van de pan
goed schoon. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep 20
minuten zachtjes pruttelen. Neem het bosje tijm en het laurierblaadje uit de
pan en gooi deze weg. Schuim eventueel vet af en breng de soep op smaak met
zeezout en versgemalen zwarte peper.
That's the way .... i like it ....
BeantwoordenVerwijderenJa heerlijk! Maar de volgende keer ga ik 'jouw' versie proberen. Ik had ook nog in Jamie zijn boek gekeken maar kon geen uiensoep vinden, nu weet ik dat die er wel moet zijn, beter zoeken dus ;-)
Verwijderen