Ik zag
laatst in de Toko waar ik regelmatig kom een zak gort staan, echte Alkmaarse
gort dus ik heb een zak meegenomen.
Maar wat
moet je er dan mee, ik weet van mijn oma dat zij wel gortepap aten, maar dat
was als toetje.
Ik wilde er
eigenlijk geen pap van koken maar gebruiken net als rijst of couscous. En jawel
hoor in 'Plenty' kwam ik een recept tegen voor een salade van parelgort, dus die
moest het worden.
Weet ik
niet of er verschil is tussen parelgort en Alkmaarse gort, ik vond het wel op
pareltjes lijken dus heb het maar gewoon geprobeerd.
Het kost
wel even wat tijd om de salade te maken, de gort moet best wel lang koken en de
salade moet je af laten koelen voordat je hem gaat eten.
Begin er
dus optijd aan.
We vonden
het een verrassende salade, weer eens wat anders dan bulgur, rijst of quinoa.
Voor 4
personen
200 g
parelgort
6 stengels
bleekselderij (blaadjes eraf geplukt en apart gehouden), in kleine blokjes (Ik heb 4 stengels bleekselderij gebruikt)
4 eetl.
olijfolie
3 eetl.
sherry-azijn
2 kleine
tenen knoflook, fijngehakt
⅔ theel.
piment
3 eetl.
fijngehakte dille
3 eetl.
fijngesneden peterselie
300 g
granaatappelpitten (2 grote granaatappels)
zout en
zwarte peper
Was de gort
onder koud water, doe hem in een middel grote pan en overgiet de korrels met
royaal vers water. Laat de gort in 30-35 minuten beetgaar koken.
Giet de
korrels af en doe ze in een kom. Voeg de bleekselderij, olijfolie, azijn,
knoflook, piment en een beetje zout en peper aan de nog hete gort toe. Schep
alles door elkaar en laat de salade afkoelen.
Schep als
de salade afgekoeld is de kruiden, selderijblad en granaatappelpitten erdoor. Proef
of er nog zout of peper bij moet en dien de salade op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten