Op zoek naar een recept voor
appeltaart kwam ik dit recept tegen, heel iets anders dan appeltaart maar ik kraag
er spontaan trek in en wilde het gelijk maken.
We hebben nog genoeg eigen aardappelen
en uien en de rozemarijn staat in het kasje beschermd tegen winterse
temperaturen. Een stukje gruyère lag in de koelkast en slagroom is
er ook altijd wel.
Het werd een schot in de roos, Evert
houdt heel erg van zulke gerechten, aardappel, ui en room, dat moet lekker zijn.
Het kost wel wat tijd om te maken
maar het resultaat was heerlijk.
De uien worden eerst een half uur gesmoord,
daar worden ze heerlijk zoet van, dan moet de gratin nog ruim een uur in de
oven dus het is niet een gerecht dat je even vlug uit je werk maakt.
Het recept komt uit een boek van
Rachel Allen: Uit de oven. Ik denk haar enige boek wat in het Nederlands is
vertaald, ze heeft nog een aantal boeken maar die zijn in het Engels. De titel
zegt precies waar het boek over gaan, alles wat je in de oven kunt maken zowel
zoet als hartig.
Ingrediënten:
50
g boter
700
g gepelde uien (gepeld gewicht), in halve ringen
1
theel. zeezout
½ theel. versgemalen zwarte peper
900
g aardappelen, geschild (geschild gewicht) in dunne plakken van ca. 1½ cm
100
g kaas, bijv. gruyère of gerookte Goudse, geraspt
1
eetl. fijngehakte rozemarijn, tijm of salie
2¼
dl slankroom, ik heb slagroom gebruikt
een
middelgrote gratinschaal of een taartvorm van 23 cm doorsnee
Bereidingswijze:
koekenpan op halfhoog vuur, doe de uien erin en
smoor ze circa 30 minuten in de open pan. Roer af en toe tot ze gelijkmatig
goudbruin en gekarameliseerd zijn.
Vermeng
zout en peper in een kommetje en strooi er wat van op de uien terwijl ze worden
gesmoord.
Verwarm
intussen de oven op 180 °C
Vet
de ovenschaal of taartvorm in met boter.
Bestrooi
de plakjes aardappel met het overgebleven zout-en-pepermengsel en schud ze om.
Verdeel de helft van de plakjes in de ovenschaal of vorm, gevolgd door de helft
van de kaas, de helft van de ui en de helft van de rozemarijn. Verdeel de
overgebleven aardappelplakjes hierop, gevolgd door de overgebleven kaas, uien
en rozemarijn.
Giet
de room over de vulling in de schaal en zet hem afgedekt met aluminiumfolie 1
uur in de oven. Haal de folie eraf en bak de gratin nog 15 minuten. Dien hem
direct uit de oven op.
Het
is een maaltijd op zich maar kan ook prima als bijgerecht bij bijvoorbeeld
gebraden lamsvlees.
serieus, 112 theelepels zwarte peper? bedoel je 0,5 of 1,5?
BeantwoordenVerwijderenWat stom, het moet 0.5 zijn, dat scheelt nogal.... Ik heb het even aangepast, bedankt voor de tip!
Verwijderen