Ik had een prachtige Romanesco (ook
wel torentjes bloemkool genoemd) gekocht in de Ecoplaza in Alkmaar. De winkel is
helemaal opnieuw ingericht, een mooie groenten- en broodafdeling, een hele
verbetering. Als we in Almaar zijn loop ik er altijd even binnen en ga eigenlijk nooit met lege handen weer naar buiten....
Nu dus een prachtige Romanesco ik heb ze wel vaker gezien maar nog nooit gekocht, laat staan gegeten. Ik zie ze bij 'de Lepelaar' ook vaak, bij de super heb ik ze nog nooit gezien, het is waarschijnlijk niet gangbaar genoeg.
Nu dus een prachtige Romanesco ik heb ze wel vaker gezien maar nog nooit gekocht, laat staan gegeten. Ik zie ze bij 'de Lepelaar' ook vaak, bij de super heb ik ze nog nooit gezien, het is waarschijnlijk niet gangbaar genoeg.
Misschien ook wel eens leuk om zelf
te kweken in de moestuin.
Tja en dan ligt ie in de koelkast en
dan moet je der wat mee, recepten voor Romanesco kon ik niet vinden, dus ik heb
maar op bloemkool gezocht, die recepten zijn er genoeg.
Ik kwam uit bij Veg!, 'in de oven
gebakken bloemkool met citroen en paprikapoeder', het sprak me wel aan omdat we
wel vaker geroosterde bloemkool eten en dat erg lekker vinden.
Het is een simpel recept, de oven doet
het meeste werk en je hebt er geen bijzondere ingrediƫnten voor nodig. Wij
hadden er aardappeltjes uit de oven bij, heerlijk.
Ingredienten:
1 middelgrote bloemkool of Romanesco
2 citroenen
3 el olijfolie
½
tl gerookte paprikapoeder (pikant)
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte
peper
Bereidingswijze:
Verwarm
de oven voor op 220 °C.
Snijd de bloemkool of Romanesco in middelgrote roosjes en
spoel deze af, waarbij je iets van het aanhangende water aan de roosjes laat
zitten. Doe ze ineen grote braadslede, knijp er het sap van 1 van de citroenen
overheen, besprenkel met olijfolie, voeg het paprikapoeder toe en wat zout en
peper en schep alles om.
Snijd
de andere citroen in 6 partjes en leg deze tussen de bloemkool. Zet 25-30
minuten in de oven, schep halverwege een keer om, tot de roosjes licht beginnen
te karamelliseren aan de randjes.
Knijp
ook de partjes meegebakken citroen uit over de bloemkool en dien meteen op,
bestrooid met wat zoutvlokken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten