dinsdag 31 december 2013

Oudejaarsdag 2013!




Wij willen alle lezers een hele gezellig jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2014 toewensen!
Dat het maar weer een super jaar mag worden, lekker koken, samen eten, heel veel uurtjes in de moestuin  doorbrengen, genieten van alles wat groeit en bloeit. Maar bovenal een goede gezondheid, dat is natuurlijk het allerbelangrijkst.

Ik kwam deze foto van oliebollen tegen in het fotoarchief, ik weet niet hoe ik eraan kom (denk ook niet dat ze zelf gebakken heb) maar vond het voor nu wel toepasselijk.
Ik heb jaren oliebollen gebakken met oudjaar maar toen ik een tijd zonder suiker moest ben ik daar mee gestopt. Sindsdien is het bij ons traditie dat ik een grote pan met snert maak.
Maar als ik de foto's en recepten voor oliebollen voorbij zie komen krijg ik er wel spontaan trek ik en lijkt het mij toch wel weer eens leuk om te maken, wie weet volgend jaar.

We zitten nu nog midden in de winter, er kan nog strenge vorst komen en of een dik pak sneeuw. Van mij mag het, ik hou van schaatsen en ook een witte wereld vind ik prachtig, maar het ziet er niet naar uit. Ook voor de natuur is het wel goed als we nog vorst krijgen, maar dan wel zo snel mogelijk en niet net als een paar jaar geleden in maart nog, dan gaat er meer kapot dan dat het goed doet.

Huis, tuin en keukenvertier bestaat nog maar vijf maanden en het is leuk om te zien hoeveel mensen ons al weten te vinden. Dat is een leuke stimulans om er het komend jaar weer wat van te maken.
Echt goede voornemens zijn het niet maar ik hoop veel nieuwe recepten uit te proberen en deze op de blog zetten, lekker in de moestuin en gewone tuin bezig zijn.  Zaaien, verspenen, planten en oogsten voor je het weet gaat het weer beginnen, we hebben er weer zin in!


zaterdag 28 december 2013

Pavlova met cranberrysaus en granaatappelpitten



De kerstdagen zijn weer voorbij, nu nog even oud en nieuw afdouwen en we kunnen weer met het normale leventje verder gaan.
Nou zo erg is het niet hoor, bij ons geen spectaculaire feestpartijen laat staan (vr)eetpartijen, wel zo goed voor lijf en leden.

We hebben een dag bij mijn broer en zijn gezin gegourmet, dat was zoals altijd prima voor mekaar.
Gezellig met zijn achten om de grote tafel, normaal met zijn tienen maar ja met verkering heb je ineens met schoonfamilie te maken....
Ik had aangeboden om voor het toetje te zorgen, dat was een prima idee, kon ik ook een kleine bijdrage leveren. 
Het is een pavlova geworden, ik zag deze een tijdje terug bij Simones Kitchen voorbij komen en dacht direct: dat moet hem worden.
En noem het toeval of niet, toen ik vorige week naar een aflevering van Nigella Lawson zat te kijken kwam er ook een pavlova voorbij, kon ik mooi even zien hoe zij dat maakte.
Ik heb haar boek  'Hoe word je een goddelijke huisvrouw' er ook nog even bijgepakt ook daar staat een recept in, deze is voor 10-12 personen dus deze heb ik aangehouden.

De cranberrysaus heb ik bij Simone ‘geleend’, een heerlijke dieprode saus.
We hadden de pavlova in delen meegenomen en hebben hem daar opgebouwd, ik was anders bang dat het een sompig geheel zou worden. Het was een succes, hij is bijna opgegaan dus dat zegt genoeg. Ik wil dit zeker nog eens maken en dan met een smaakje zoals koffie of chocolade, het is niet moeilijk om te maken en succes verzekerd. Ik vind alleen één groot nadeel, er zit zoooooo veel suiker in.

Onze schoonzus is zo lief geweest om er een fotootje van te maken, deze kan natuurlijk niet op tegen de foto van Simone, maar dat kan ook bijna niet anders.

Ingrediënten:

8 grote eiwitten
snuf zout
500 g fijne kristalsuiker
1 el maïzena
2 tl azijn (gewone blanke natuurazijn)
1 tl rozenwater
5 dl slagroom

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180° C.
Teken een cirkel met een doorsnede van 24 cm op het bakpapier.
Klop de eiwitten en het zout tot het schuim in pieken blijft staan. Klop er lepel na lepel de suiker door tot het schuim stijf en glanzend is. Spatel er luchtig de maïzena, azijn en rozenwater door. Schep het schuim in de cirkel op het bakpapier, maak boven- en zijkant min of meer glad.
Zet de meringue in de oven en draai direct de temperatuur terug naar 150° C. Laat het schuim een uur en drie kwartier bakken. Zet de oven uit en laat de pavlova zo volledig in de oven afkoelen.
Klop de slagroom (zonder suiker) op tot deze mooi dik is maar niet stijf, het moet mooi luchtig zijn.
Leg de pavlova omgekeerd op een grote, platte schaal en trek het bakpapier van de bodem. Schep de slagroom op het marshmallowachtig witte schuim, dat mag wel wat rommelig.
Je kunt de pavlova nu versieren met wat je leuk en lekker vind. Ik heb er cranberrysaus over gesprenkeld en granaatappelpitten over gestrooid.
Het recept voor de cranberrysaus komt van Simone en vind je hier.



maandag 23 december 2013

Kerst bij Huis, tuin en keukenvertier




We zeggen het altijd een beetje gekscherend na de zomervakantie, we mogen wel vast over kerst gaan nadenken want voor je het weet is het weer zover.....

Bij ons is kerst niet een hoogdravend iets, we eten één dag samen met de familie en de andere dag zijn we lekker thuis.
Met de familie houd in met zijn negenen, maar dat kan ook met zijn twaalven zijn, het is maar net of de verkering nog aan is.....
Het is het ene jaar bij ons en het andere jaar bij mijn broer en zijn gezin, mijn ouders schuiven aan, die hebben geen drukte en dat mag ook.
Dit jaar hebben wij een makkie, we gaan naar mijn broer, nou ja eigenlijk meer naar onze schoonzus want die zal het meeste werk wel verrichten....

Verder is het bij ons in huis ook niet uitbundig, we hebben al jaren geen kerstboom meer. Het staat ons zo tegen om voor die twee weken een prachtige boom bij de grond af te zagen en deze in een warme kamer te zetten waar hij van ellende binnen no time zijn naalden laat vallen.  Nee, daar doen we niet aan mee.
We hebben een zinken ton met daarin snoeihout van een kersenboom waarin lampjes en een aantal ballen hangen. Een hele transparante 'kerstboom' maar wij vinden het gezellig en het past ook helemaal bij ons.
Op tafel de nodige glaasjes met waxinelichtjes, hier en daar wat takken hulst, en de houtkachel brand de hele dag, heerlijke warmte en een prachtig vuurtje.
Buiten branden de lantaarns en hebben we een net met lampjes over de Treuriep wat in het donker een prachtig gezicht is. Het is misschien wat sober vergeleken bij anderen maar voor ons is het goed zo.

Er zijn op 'Huis tuin en keukenvertier' niet veel kerstrecepten voorbij gekomen, op andere blogs zie je de prachtigste foto's in kerstsfeer met de heerlijkste gerechten, hier niet. Niet omdat ik dat niet wil maar omdat deze blog nog maar zo kort bestaat, zijn er geen foto's en gerechten waar ik uit putten kan. De foto's die we hebben zijn van die kwaliteit dat wil ik jullie niet aan doen. Wie weet volgend jaar.

Tot slot willen wij iedereen die 'Huis, tuin en keukenvertier' leest hele gezellige en lekkere kerstdagen toewensen!




zaterdag 21 december 2013

Panettone van Paul Hollywood





Afgelopen week zag ik een aflevering van ‘The great Britisch bake off Christmas special’ met Mary Berry en Paul Hollywood waarin een Panettone werd gemaakt.
Ik ben gelijk mijn schriftje gepakt en ben driftig het recept en werkwijze op gaan schijven, stom natuurlijk, ik heb het recept de volgende dag gewoon van internet geplukt, een stuk duidelijker.

Het recept zou een kruising zijn tussen een panettone en een brioche, het hele pakje boter zal wel op de brioche slaan.....
Het zag er allemaal vrij simpel uit, maar dat doet het meestal op tv…. Het kneden was het meeste werk maar dat werd gedaan door de KitchenAid en je moet even de tijd nemen voor het rijzen.
Het deeg moet een nacht in de koelkast staan, dan wordt het gevormd en gaat het in de vorm. Zo mag het nog 2 á 3 uur rijzen, dan wordt het gebakken.



In het recept wordt een 18 cm panettone vorm gebruikt, dat is een hele hoge vorm.  Die hebben wij niet, maar we hebben wel een 20 cm met een redelijk hoge rand van 9.5 cm, die heb ik er voor gebruikt. Ik heb voor de zekerheid de rand nog een stuk hoger gemaakt door er een stuk dubbelgevouwen bakpapier in te doen. Nu had ik een vorm met een hoogte van 19 cm, dit was wel een beetje erg optimistisch maar beter te hoog dan te laag.

De panettone is uiteindelijk 15 cm hoog geworden dus het was maar goed dat ik die extra hoge rand had gemaakt van bakpapier. Dit gaat heel gemakkelijk door de vorm goed in te vetten met boter dan plakt het bakpapier er mooi tegenaan en blijft het goed staan.


Een super recept en weer eens wat anders dan een kerststol, al zijn die natuurlijk ook heerlijk!
Tijdens het aansnijden kwam er een gat tevoorschijn, ik denk dat ik hem niet goed heb gevormd doordat het zo kleverig was. Maar de smaak is er niet minder om.

Ingrediënten:

500 g bloem (om brood te bakken)
7 g zout
50 g kristalsuiker
14 g gedroogde gist
140 ml lauwe melk (ik heb karnemelk gebruikt)
5 eieren op kamertemperatuur
250 g boter (ongezouten)
120 g rozijnen
120 g krenten
120 g cranberry’s (of een mix van wat jou lekker lijkt)
100 hele blanke amandelen

Bereidingswijze:

Doe de bloem, suiker, gist, melk en eieren in de KitchenAid (of een ander kneedapparaat) en meng dit twee minuten op stand 1. Doe het zout erbij en verhoog de snelheid naar 4, laat de machine zo 6-8 minuten kneden.
Doe de zachte boter er in blokjes bij en kneed nog 5-8  minuten op stand 2, tot het een mooi geheel is.
Doe het gedroogde fruit en de noten erbij en mix tot het goed is verdeeld.



Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie en doe hier het deeg in, het deeg is heel erg slap maar dit hoort zo. Dek het geheel af met huishoudfolie en zet het een nacht in de koelkast.
Ik heb het deeg er ’s middags om een uur of 12 ingezet en heb het er de volgende dat om een uur of 8 uitgehaald.

Haal het deeg uit de kom en druk de lucht eruit en vorm het tot een bol.
Doe deze in de ingevette vorm en laat deze nog 2-3 uur rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven op tot 180° C.
Zet de panettone onderin de oven en verlaag de temperatuur na 25 minuten naar 150° C. Laat hem zo nog 35 minuten bakken.
Ik heb er na de eerste 25 minuten een stuk aluminiumfolie over gedaan omdat de bovenkant al behoorlijk bruin werd.
Haal de panettone, als deze uit de oven komt, direct uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.




donderdag 19 december 2013

Aardappelgratin met ui en rozemarijn




Op zoek naar een recept voor appeltaart kwam ik dit recept tegen, heel iets anders dan appeltaart maar ik kraag er spontaan trek in en wilde het gelijk maken. 
We hebben nog genoeg eigen aardappelen en uien en de rozemarijn staat in het kasje beschermd tegen winterse temperaturen. Een stukje gruyère lag in de koelkast en slagroom is er ook altijd wel.
Het werd een schot in de roos, Evert houdt heel erg van zulke gerechten, aardappel, ui en room, dat moet lekker zijn.
Het kost wel wat tijd om te maken maar het resultaat was heerlijk.
De uien worden eerst een half uur gesmoord, daar worden ze heerlijk zoet van, dan moet de gratin nog ruim een uur in de oven dus het is niet een gerecht dat je even vlug uit je werk maakt.

Het recept komt uit een boek van Rachel Allen: Uit de oven. Ik denk haar enige boek wat in het Nederlands is vertaald, ze heeft nog een aantal boeken maar die zijn in het Engels. De titel zegt precies waar het boek over gaan, alles wat je in de oven kunt maken zowel zoet als hartig.

Ingrediënten:

50 g boter
700 g gepelde uien (gepeld gewicht), in halve ringen
1 theel. zeezout
½ theel. versgemalen zwarte peper
900 g aardappelen, geschild (geschild gewicht) in dunne plakken van ca. 1½ cm
100 g kaas, bijv. gruyère of gerookte Goudse, geraspt
1 eetl. fijngehakte rozemarijn, tijm of salie
2¼ dl slankroom, ik heb slagroom gebruikt
een middelgrote gratinschaal of een taartvorm van 23 cm doorsnee


Bereidingswijze:

Smelt de boter in een brede pan of 
koekenpan op halfhoog vuur, doe de uien erin en smoor ze circa 30 minuten in de open pan. Roer af en toe tot ze gelijkmatig goudbruin en gekarameliseerd zijn.
Vermeng zout en peper in een kommetje en strooi er wat van op de uien terwijl ze worden gesmoord.

Verwarm intussen de oven op 180 °C
Vet de ovenschaal of taartvorm in met boter.

Bestrooi de plakjes aardappel met het overgebleven zout-en-­pepermengsel en schud ze om. Verdeel de helft van de plakjes in de ovenschaal of vorm, gevolgd door de helft van de kaas, de helft van de ui en de helft van de rozemarijn. Verdeel de overgebleven aardappelplakjes hierop, gevolgd door de overgebleven kaas, uien en rozemarijn.
Giet de room over de vulling in de schaal en zet hem afgedekt met aluminiumfolie 1 uur in de oven. Haal de folie eraf en bak de gratin nog 15 minuten. Dien hem direct uit de oven op.
Het is een maaltijd op zich maar kan ook prima als bijgerecht bij bijvoorbeeld gebraden lamsvlees.


maandag 16 december 2013

Bloemkoolsoep met mosterdzaad



Vorige week had ik een mooie grote biologische bloemkool gekocht, maar het was teveel voor één keer. 
Ik heb de grootste helft gestoomd en dat hebben we lekker ouderwets, met rijst en een kerriesausje gegeten, heerlijk.
Wat over was heb ik rauw in een bakje gedaan en in de koelkast gezet wachtend op een bestemming.

En die bestemming is soep geworden, een lekker bloemkoolsoepje, een beetje van mezelf en een beetje van Sarah.
Ik zag een recept in het boek 'Vers uit de tuin' van Sarah Raven, dat heb ik een beetje aangepast naar wat we in huis hadden. Het resultaat was een lekker soepje met eigen gebakken zuurdesembrood, dat was een minder groot succes....

Ingrediënten:

1 kleine bloemkool, verdeeld in kleine roosjes
olijfolie
1 tl mosterdzaad (indien gewenst)
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 teen knoflook, kleingesneden
30 g amandelmeel
2 laurierblaadjes
750 ml bouillon
zout en versgemalen zwarte peper
blauwe kaas voor garnering, dit kun je ook weglaten

Bereidingswijze:

Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan en doe de mosterdzaadjes erbij, als de zaadjes beginnen te springen dan de ui erbij. Bak de ui 5 minuten op laag vuur zonder deze te laten kleuren.
Voeg de knoflook, bloemkoolroosjes en gemalen amandelen toe en schep het geheel om.
Schenk de bouillon erbij met de laurierblaadjes en breng aan de kook. Kook de soep afgedekt circa 10 minuten op laag vuur tot de bloemkool gaar is.
Laat de soep enigszins afkoelen, verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep.
Verwarm de soep opnieuw (als de soep wat te dik is kun je hem wat aanlengen met melk of water) en dien op. Je kunt als je het lekker vind de soep met wat blauwe kaas bestrooien maar je kunt het ook weglaten, niet iedereen vind blauwe kaas lekker.



zaterdag 14 december 2013

Speculaas muffins met een zuurtje




Weer een recept met speculaaskruiden, deze keer in de vorm van een muffin.
Ik had ze op Sinterklaasdag gebakken, we deden op de dag zelf niets aan Sinterklaas maar om toch een beetje het 'Sinterklaas gevoel' te hebben leek het me wel toepasselijk. Maar ze zijn natuurlijk altijd lekker, helemaal met een beker warme chocolademelk (met slagroom!).

Het recept komt uit 'Home Made', nee niet 'zomer' of 'winter' maar het eerste grote dikke 'Home Made'.
In het recept staat dat de hoeveelheid voor een muffinvorm is, dat zijn 12 holletjes, ik heb er 10 gevuld maar de volgende keer verdeel ik het beslag over 8 holletjes, ik vond ze erg klein.
Normaal ben ik niet zo van de glazuur maar dit keer heb ik het er wel opgedaan, het was niet met zoveel fratsen, alleen wat citroensap, rasp, suiker en roomkaas, dus geen gekleurde toestanden.
En ik moet toegeven het smaakte er prima bij, en het staat natuurlijk leuk!

Ingrediënten:

125 g boter, op kamertemperatuur
125 g suiker
2 eieren, losgeklopt
125 g zelfrijzend bakmeel
1 tl kaneel
1 tl speculaaskruiden
snuf zout
50 ml melk (ik heb karnemelk gebruikt, ging ook prima)

Een muffinvorm, ingevet of bekleed met papieren vormpjes

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200° C.
Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer het door elkaar, voeg de eieren en de melk toe en meng door elkaar, dit kan gewoon met een houten lepel, als er wat klontjes in blijven zitten is dat niet erg.
Verdeel het beslag over de muffinvorm (8 of 10 stuks), ik doe dat met een ijstang.
Zet de vorm in de oven en bak de muffins 10-20 minuten bruin.
Laat ze afkoelen op een rooster.

Ingrediënten voor het glazuur:

250 g roomkaas (ik had 200 g)
375 g poedersuiker (ik heb 100 g gebruikt, vond het zoet genoeg
rasp en sap van een halve citroen (of naar smaak)

Bereidingswijze:

Meng met een garde alles door elkaar en smeer het bovenop de muffins.
Bestuif met kaneel.



donderdag 12 december 2013

Noord Afrikaanse stoofpot van pompoen en kikkererwten




Een kruidige combinatie van pompoen, tomaten en kikkererwten met kurkuma, kaneel en gember, lekker verwarmend voor deze tijd van het jaar.
Ik wilde een recept met pompoen maken maar ik moest er wel alles voor in huis hebben. Voor ons is de dichtstbijzijnde winkel een km of 8 verderop en ik had geen auto tot mijn beschikking, normaal ga ik wel op de fiets maar daar had ik niet zoveel zin in met die harde wind vorige week.

Voor deze stoofpot was alles in huis op de koriander na, dat maakt het misschien wel lekkerder, tenminste..... als je van koriander houdt, en dat doet ook lang niet iedereen.
Zelfs stond er een zakje Orzo in de kast, een hele kleine pastavorm, ik gebruik het ook wel in plaats van vermicelli in de soep.

Het recept komt uit Veg!, daar staat ook dat het eigenlijk een soort van soep is, bij mij was het best wel 'soepig', ik heb het daarom nog even zonder deksel laten inkoken tot het een mooie dikte had.

Wij vonden het een lekkere kruidige stoofpot, de volgende keer doe ik er rustiek brood bij om het geheel compleet te maken.

Ingrediënten voor 6 personen:

2 el zonnebloemolie
2 grote uien, in blokjes
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 tl versgemalen zwarte peper
1 tl kurkuma
½ tl kaneel
½ tl gemberpoeder
100 g rode linzen
400 g kikkererwten uit blik, afgegoten en afgespoeld
8 draadjes saffraan, geroosterd en fijngemalen
500 ml tomatensaus of passata
flinke handvol peterselie, grof gesneden
grote bos koriander, grof gesneden
300 g pompoen
1,2 l groentebouillon (van een blokje)
1 laurierblad
50 g vermicelli, orzo of andere kleine pastavorm
dadels voor erbij (indien gewenst)

Bereidingswijze:

Verhit de olie op middel hoog vuur in een grote pan. Voeg de ui toe en bak tot deze net goud begint te kleuren. Draai het vuur middellaag en doe de knoflook, bleekselderij, peper, kurkuma, kaneel en gember erbij. Bak een paar minuten mee.
Voeg nu de linzen, kikkererwten, saffraan, tomatensaus of passata, peterselie en ongeveer de helft van de koriander toe. Laat op laag vuur 15 minuten koken.
Schil intussen de pompoen en verwijderde zaden. Snijd in grove stukken. Doe in de pan, samen met de bouillon en het laurierblad. Leg het deksel erop en laat een halfuur zacht koken. Voeg de pasta toe en kook tot deze gaar is. Breng op smaak met zout en peper.
Dien meteen op, bestrooid met de rest van de koriander en met een paar dadels erbij, als je dat wilt.



maandag 9 december 2013

Bloemkool uit de oven met citroen en paprikapoeder




Ik had een prachtige Romanesco (ook wel torentjes bloemkool genoemd) gekocht in de Ecoplaza in Alkmaar. De winkel is helemaal opnieuw ingericht, een mooie groenten- en broodafdeling, een hele verbetering. Als we in Almaar zijn loop ik er altijd even binnen en ga eigenlijk nooit met lege handen weer naar buiten.... 
Nu dus een prachtige Romanesco ik heb ze wel vaker gezien maar nog nooit gekocht, laat staan gegeten. Ik zie ze bij 'de Lepelaar' ook vaak, bij de super heb ik ze nog nooit gezien, het is waarschijnlijk niet gangbaar genoeg.
Misschien ook wel eens leuk om zelf te kweken in de moestuin.

Tja en dan ligt ie in de koelkast en dan moet je der wat mee, recepten voor Romanesco kon ik niet vinden, dus ik heb maar op bloemkool gezocht, die recepten zijn er genoeg.
Ik kwam uit bij Veg!, 'in de oven gebakken bloemkool met citroen en paprikapoeder', het sprak me wel aan omdat we wel vaker geroosterde bloemkool eten en dat erg lekker vinden.
Het is een simpel recept, de oven doet het meeste werk en je hebt er geen bijzondere ingrediënten voor nodig. Wij hadden er aardappeltjes uit de oven bij, heerlijk.

Ingredienten: 

1 middelgrote bloemkool of Romanesco
2 citroenen
3 el olijfolie
½ tl gerookte paprikapoeder (pikant)
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 °C.
Snijd de bloemkool of Romanesco in middelgrote roosjes en spoel deze af, waarbij je iets van het aanhangende water aan de roosjes laat zitten. Doe ze ineen grote braadslede, knijp er het sap van 1 van de citroenen overheen, besprenkel met olijfolie, voeg het paprikapoeder toe en wat zout en peper en schep alles om.
Snijd de andere citroen in 6 partjes en leg deze tussen de bloemkool. Zet 25-30 minuten in de oven, schep halverwege een keer om, tot de roosjes licht beginnen te karamelliseren aan de randjes.
Knijp ook de partjes meegebakken citroen uit over de bloemkool en dien meteen op, bestrooid met wat zoutvlokken.



zaterdag 7 december 2013

Dubbele chocoladekoekjes




We zijn theedrinkers en dan het liefst met wat lekkers erbij. Dat lekkers hoeft niet altijd groot te zijn, een lekkere krentenbol, een snee vers gebakken krentenbrood, een lekkere kaas- of zaden cracker, we vinden het allemaal lekker. In het weekend is er meestal wel wat zelfgebakken bij de thee, een stukje taart, brownie, muffin of iets in die richting.
Door de week houden we het wat gewoner, het liefst zelfgebakken natuurlijk en als het even kan zonder suiker, al valt dit niet altijd mee.

Dit keer heb ik deze 'dubbele chocoladekoekjes' gebakken, de naam zegt het al een chocoladekoekje met daarin ook nog stukjes chocolade, hoe lekker kan het zijn.
Het recept komt uit 'Het hummingbird bakboek' , een boekje vol met lekkere taarten, pies, brownies, muffins en koekjes.

Ingrediënten voor ca. 16 stuks

50 g boter
450 g pure chocolade, grofgehakt
2 eieren
170 g lichtbruine basterdsuiker of ruwe rietsuiker
¼ theel. vanille-extract
85 g bloem
½ theel. zout
½ theel. bakpoeder

2 bakplaten bekleed met bakpapier


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 °C.
Doe de boter met de helft van de chocolade in een vuur­vaste schaal en zet hem op een pan met zachtjes kokend water (zorg dat het water de bodem van de schaal niet raakt). Laat ze tot een glad mengsel smelten.

Doe de eieren, suiker en vanille in de kom van een keu­kenmachine met het kunststof deegmes (of gebruik een elektrische handmixer) en klop tot alles goed is vermengd. Voeg het chocolademengsel toe en klop alles op de laag­ste stand door elkaar.

Zeef de bloem met zout en bakpoeder in een kom en voeg het mengsel in 3 porties aan het chocolademengsel toe, roer steeds goed (schraap de nog niet opgenomen ingrediënten met een pannenlikker van de wand van de mengkom).  Roer tot slot de achtergehouden chocolade door het beslag tot alles gelijkmatig is vermengd.
Zet 8 gelijke bergjes chocoladebeslag op elke voorbereide bakplaat (ik doe dat met een ijstang); houd ze iets uit elkaar zodat ze kunnen uitlopen. Bak ze 10-15 minuten in de warme oven, en controleer ze na 10 minuten. Ze zijn klaar als ze glanzen en er in de bovenkant scheurtjes ontstaan.
Laat ze kort op de bakplaat afkoelen en leg ze daarna op een rooster om ze helemaal koud te laten worden.



donderdag 5 december 2013

Broodje warme pompoen




We hebben nog steeds pompoenen in overvloed dus ik ben nog steeds op zoek naar lekkere pompoenrecepten om toch zeker één keer in de week iets met pompoen te maken.
Dit is een heerlijke variatie op de bekende pompoenrecepten, weer eens helemaal wat anders.
Je kunt de pompoen in een wrap of een platbrood doen, wij hadden nog Indiase platbroden in de vriezer liggen die heb ik ervoor gebruikt. De volgende keer wil ik er de platbroden voor bakken, die vonden we zo al overheerlijk dus dat moet met deze pompoen helemaal super lekker zijn.

Het recept komt uit 'Veg!', ik heb gezien dat er ook een tweede boek van Hugh Fearnley-Whittingstall uit is, ik geloof nooit dat die Veg! kan evenaren, maar er is natuurlijk een manier om daar achter te komen.....

Ingrediënten voor 4 broodjes:

500 g pompoen, geschild,van zaden ontdaan, in blokjes
3 teentjes knoflook (ongepeld), geplet
1 takje tijm, alleen de blaadjes
2 el koolzaad- of olijfolie
versgebakken, zachte platbroden, wrap of pitabroodjes
handje rucola of andere saladebladeren
1 kleine rode ui, fijngesneden (indien gewenst)
1 rode chilipeper, van zaden ontdaan, fijngesneden, of een scheutje chilisaus
50 g harde geitenkaas of cheddar, geraspt (ik had nog een stukje blauwe kaas)
extra vergine olijfolie, voor eroverheen
zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 °C
Leg de pompoen op een bakplaat met de knoflook, tijm, olie en flink wat peper en zout. Roer goed door elkaar en laat 50-6o minuten in de oven staan, tot de pompoen gaar en gekaramelliseerd is. Roer halverwege een keer om.

Leg een platbrood of wrap op een snijplank. Leg een paar blaadjes rucola in het midden en schep er een kwart van de pompoen op (of vul hiermee de holte van een warm pitabroodje). Strooi er een kwart van de ui overheen, als je die gebruikt, en een kwart van de chilipeper en de kaas. (Ik had geen chilipeper in huis heb daarom het broodje eerst dun besmeerd met 'Hottie sambal' , heerlijke biologische in Nederland gemaakte sambal). Breng op smaak met zout en peper en maak af met een scheutje extra vergine olijfolie. Vouw op of rol het broodje strak rond de vulling op. Herhaal met de andere platbroden.
Laat de vouwbroodjes een paar minuten liggen voorje ze eet, zodat de kaas begint te smelten. 



maandag 2 december 2013

Heldere kippensoep




Het speelde al een tijdje door mijn hoofd, zelf kippensoep maken. Er lag een biologische soepkip in de vriezer dus dat was het probleem niet.
We eten regelmatig soep maar dat is meestal een gebonden of gepureerde soep en dan het liefst vegetarisch. 
Ik hou best wel van de waterige soepjes zoals kippen- en groentensoep. 
Vroeger thuis maakte mijn moeder elke zondag soep, zaterdagavond werd er bouillon getrokken en zondags werd het afgemaakt, heerlijk.

Op zoek naar een recept heb ik 'Home Made' van Yvette van Boven gepakt, ik had al het idee dat daar wel een recept in zou staan, goed gedacht dus...
Het was wel wat werk om te maken maar het resultaat was heerlijk, Evert houd helemaal niet zo van deze 'waterige' soepjes maar dit mag ik wel vaker maken.


Ingrediënten:

1 hele soepkip (liefst biologisch)
2 uien, met schil gehalveerd
½ struik bleekselderij, in drieën
2 preien, gewassen en grof gesneden
1 wortel, in dikke plakken
3 tenen knoflook, ongepeld
3 blaadjes laurier
1 klein bosje peterselie
paar takjes tijm
1 el zwarte peperkorrels
2 el korianderzaad
3-4 stukjes foelie

Bereidingswijze:

Doe een liefst biologische soep kip en een zo groot mogelijke pan.
Giet er 4-5 liter koud water bij en breng aan de kook, laat het even lekker koken en schuim ondertussen af.
Doe er nu de gesneden groenten, kruiden en specerijen bij, breng weer aan de kook, draai het vuur laag zodat het net tegen de kook aan blijft.
Laat dit zo een uur of drie zonder deksel zijn gang gaan.

Haal de kip eruit en zeef de bouillon. Ik giet de bouillon eerst door een vergiet (vang het vocht natuurlijk wel op) zodat je alle grove ingrediënten er al uit filtert. Dan giet ik het nog een keer door een vergiet waar ik eerst een schone uitgespoelde theedoek in heb gedaan, nu hou je een bouillon over zonder verdere ingrediënten.
Laat de bouillon afkoelen, als het goed is afgekoeld kun je het (gestolde) vet er makkelijk afhalen.

Als je het vlees van de soepkip wilt gebruiken voor de soep of voor wat anders kun je het vlees er het gemakkelijkst afhalen als de kip nog warm is, is deze helemaal afgekoeld gaat het een stuk lastiger.

De bouillon is nu klaar, het vet is eraf maar hij is niet helder en dat wilde ik wel, ik was wel benieuwd hoe dat in zijn werk ging.
Je hebt er per 2 liter bouillon een eiwit voor nodig

Klop het eiwit los, doe het bij de nog koude bouillon en breng dit zachtjes aan de kook.
Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken en je zult zien dat alle 'vuil' zich aan de eiwitten gaat hechten. Ik vond het geweldig om te zien hoe de troebele bouillon glashelder werd.
Nu is de bouillon klaar om er mee te doen wat je wilt, je kunt het ook heel goed in porties invriezen. 
Ik heb er kippensoep van gemaakt.
Je kunt er natuurlijk allerlei ingrediënten aan toevoegen maar ik wilde de soep zo neutraal mogelijk houden. Ik heb er het vlees van de soepkip bijgedaan, een kleingesneden wortel dat even laten koken tot de wortel beetgaar was, op smaak brengen met zout en peper als laatste een  prei in dunne ringetjes erbij en klaar.
Een super lekkere heldere kippensoep, het is even wat werk maar dan heb je ook wel wat.