Een jaar of vier geleden heeft Evert
een inmaakpot voor zijn verjaardag gekregen. Een super origineel cadeau wat
alleen onze schoonzus kan verzinnen.
Een schot in de roos.
Elke keer als we zuurkool maken plak
ik een stickertje met de datum op het deksel, het deksel begint al aardig vol te raken.
Het resultaat van de zuurkool was
wisselend, meestal super maar soms ook een stuk minder.
We hebben het vermoeden dat de
omgevings temperatuur waar de inmaakpot wordt neergezet de grootste boosdoener
is. Een koele plaats met een constante temperatuur is het beste.
Op de logeerkamer is het zo rond de
10 °C. maar als het zonnetje op de ramen schijnt loopt die temperatuur op naar
misschien wel 25 °C.
Dan maar in de garage, daar is het
kouder maar ook weer variabel, net hoe koud het buiten is, en ook weer het
zonnetje op de ramen, ook niet ideaal dus.
Maar nu we een kelder hebben denk ik
dat dat probleem is opgelost. Daar is de temperatuur vrij constant, nu zo rond
de 14 graden dat zal naar mate het buiten kouder wordt nog wel een paar graden
zakken maar dat geeft niet.
Ook is de controle daar beter, we
komen daar zeer regelmatig dus kleine moeite om even te kijken of er nog genoeg
water in het waterslot staat.
Het enige wat ik nu moet hebben is geduld,
het duurt namelijk een week of zes voordat de zuurkool klaar is.
Ingrediënten:
Witte kool, ik had drie kilo mooie
biologische kool
15-20 gram zout per kilo witte kool
kruiden naar smaak bijvoorbeeld
jeneverbessen, peper, kummel
Inmaakpot inclusief stenen, goed
schoon
Koolschaaf
Stamper
Werkwijze:
Verwijder het buitenste lelijke blad
van de witte kool.
Haal daarna een paar hele bladeren
van de kool en bewaar deze.
Snijd de kool in kwarten (je kunt de
stronk eruit snijden maar ik laat deze altijd zitten, ik schaaf om de stronk
deze houd de kool mooi bij elkaar) en schaaf deze in hele dunne reepjes, dit
kun je ook met een mes doen maar een koolschaaf is wel heel erg handig.
Weeg een kilo kool af en doe dat onder in de pot, verdeel er 15-20 gram zout over en stamp dit heel goed aan.
Je kunt er nu wat specerijen naar smaak over verdelen, ik heb jeneverbessen en kummel genomen.
ca. 15 jeneverbessen en een theelepel kummel.
Herhaal deze lagen tot de kool op is.
Stamp de kool na elke laag goed aan zodat er al wat vocht vrij komt.
Na de laatste laag moet er flink gestampt worden, net zo lang tot er een laagje vocht op de kool komt. Leg hierop de achtergehouden hele bladeren en daar bovenop de stenen, deze moeten ook onder het vocht liggen.
Sluit de pot af met het deksel, giet
dan zoveel water in het waterslot tot de opening onder water staat.
Zet de pot nu 3 dagen weg op
kamertemperatuur, daarna moet de pot naar een koelere ruimte.
Na een week of zes is de zuurkool
klaar.
Controleer regelmatig of er nog
genoeg water in het waterslot staat, en vul het zo nodig bij.