zaterdag 24 februari 2018

‘Focaccia’ met geitenkaas en za’atar





Wat is het een heerlijk weer, eindelijk een beetje winter. Het is koud maar alles beter dan regen en wind, daar ben je gauw zat van. Weer ook voor soep, al kan soep met alle soorten weer. Bij soep eten wij eigenlijk altijd wel een broodje, lekker om erin te soppen.
Uiteraard is dat dan zelfgebakken. Het kan ‘gewoon’ brood, stokbrood of focaccia zijn. De focaccia kun je een smaakje geven welke je lekker vind, en welk seizoen of het is. Deze is met geitenkaas, oregano en za’atar. Za’atar is tegenwoordig in de grote supermarkt wel te koop, het is een mengsel van een soort oregano, sumak en sesamzaad.

Het is niet een echt focaccia-brood, daar gaat geen yoghurt en melk in. Het heeft de vorm en net als focaccia een of andere topping.
Het recept komt uit het boek Vegarabia


zaterdag 17 februari 2018

Curry met ei, ui en kokos





Lekker Indiaase curry, en als deze dan nog vegetarisch is ook dan is dat mooi meegenomen.
Er staat al een curry met ei op de blog, deze is lekker, heel erg lekker. Dat is meerdere malen bevestigd door een collega van Evert. Daar staat de curry regelmatig op tafel, ik denk dat ze het recept er niet meer voor nodig hebben 😉
Nu weer een curry met ei, totaal anders van smaak, maar weer heel erg lekker, vinden wij…
En zo makkelijk om te maken, en ook zo weinig ingrediënten, dat je bijna denkt wordt dit wel lekker?
Tamarindepasta is misschien iets wat niet standaard in het kastje staat, maar dit kun je in de toko kopen en zelfs bij een biologische winkel is er grote kans van slagen.

Het recept (iets aangepast) komt uit het boek Made in India van Meera Sodha.


zaterdag 10 februari 2018

Franse Appeltaart




2017 was een goed appeljaar, peren niet veel maar appels wel. We bewaren ze in de kelder en een deel in een koelkast. De appels in de koelkast blijven nog langer goed dan die in de kelder, het is net iets kouder. We stapelen deze koelkast dus helemaal vol.
De meeste appels eten we zo en uiteraard wordt er ook wel eens wat mee gebakken. Appelmoes eten we nooit, dat zou ook een mooie bestemming zijn.
Voor deze Franse appeltaart is een soort appelmoes nodig dus had ik toch een rede om appelmoes te maken. Ik heb meer gemaakt en deze potten geweckt, als ik dan deze appeltaart wil maken is de moes al klaar.
Het deeg kun je ook prima invriezen, dus als je dat ook op voorraad hebt is het bakken een fluitje van een cent.

Het recept komt uit het boek Mary Berry’s bakbijbel

zaterdag 3 februari 2018

Pittige kikkererwtensoep met bulgur






Soep is altijd lekker, al vind ik wel dat sommige soepen bij bepaald weer passen. Zo zijn de lichte soepjes meer voor de zomer en de gevulde soepen meer voor de winter.
Dit is een goed gevulde soep, lekker grof met groente en kikkererwten, dus voor mij helemaal voor nu.
Ik hou heel erg van kikkererwten, al zijn die niet altijd even lekker. Ik heb ze nu al een paar keer zelf geweekt en gekookt maar ik vind de kikkererwten uit blik gewoon lekkerder. Ze zijn zachter, de zelf gekookte zijn droger en harder.
Ik weet dat Ottolenghi ook het koken van kikkererwten in een van zijn boeken beschrijft, ik ga het gewoon ook eens op zijn manier doen, kijken of het dan beter lukt.

Deze soep is ook van zijn hand, het is niet een Ottolenghi gerecht met bijzondere ingrediënten en volgens hem heeft een beetje kok de meeste dingen wel standaard in huis.
Lekker soepje met een zelfgebakken stokbroodje, wat wil een mens nog meer.