En weer een variant op de
chocoladetaart, houdt het dan nooit op..... nee hoor voorlopig niet.
Deze keer met pistachenootjes, niet
de goedkoopste nootjes maar wel heel erg lekker.
Controleer dat er geen doppen tussen
de nootjes zitten, ik heb dit niet gedaan.
Vond wel dat de keukenmachine wat
raar deed, achteraf bleken dat de doppen te zijn, ik kwam ze tegen in de taart,
dat kan niet de bedoeling zijn. Het eet niet zo lekker en aan een bezoek aan de tandarts zitten we helemaal niet te wachten....
Ook met het maken van de toplaag
ging het niet helemaal goed, ik dacht dat wel even tussendoor te doen tijdens
het maken van pizza. Had ik beter niet kunnen doen. De slagroom met de
chocolade stond lekker te pruttelen op het stel, als er iets is waar chocolade
niet tegen kan is het hoge temperatuur. Het resultaat was dan ook een geschifte
soort van drab.
Oh zo zonde, is daar nou echt niks
meer van te maken. Doorroeren, afkoelen niks hielp, weggooien dan maar. Nog één
poging, alles in een zeef gekieperd en boven een kom uit laten lekker. Dat
werkte, de korrelige structuur verdween, ik kon het weer goed doorroeren en heb
het over de taart uitgesmeerd. Pistachenootjes erover gestrooid, niemand die het
in de gaten heeft.
Ondanks dat het niet helemaal goed
was gegaan was het resultaat een heerlijke chocoladetaart met pistachenootjes
en een soort van ganache, die we voorzichtig moeten eten. Tenminste, ik wel,
Evert heeft van de pistachedoppen helemaal niks gemerkt !?
Het recept komt uit het boek 'Hoe word ik een goddelijke huisvrouw' van Nigella Lawson.
Ingrediënten voor de taart:
150 g pure chocolade in stukjes
150 g kristalsuiker (verdeeld in
50-50-50 gram)
150 g pistachenootjes
150 g zachte boter
6 grote eieren, gesplitst
beetje citroensap
snufje zout
Springvorm ø 24 cm, ingevet en de
bodem bekleed met bakpapier
Voor de toplaag:
150 g pure chocolade, in stukjes
1.5 dl slagroom
drupje oranjebloesemwater, optioneel
2-4 el pistachenootjes, grof gehakt
Bereidingswijze taart:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Smelt de chocolade in de magnetron
of au bain-marie.
Doe de pistaches en 50 gram suiker
in een keukenmachine en maal dit tot poeder. Doe de boter en nog 50 gram van de suiker bij en maal tot je een
glad mengsel hebt. Doe er een voor een de eidooiers bij en druk na elke dooier
even op de pulse-knop.
Laat de machine draaien en giet er
geleidelijk door de vulopening de gesmolten (afgekoelde) chocolade bij.
Maak met een beetje citroensap de
kom waar je de eiwitten in gaat kloppen vetvrij.
Klop de eiwitten met een snufje zout
tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Klop er geleidelijk de resterende
50 gram suiker door tot het schuim stevig is en glanst.
Doe een flinke schep van het eiwit
bij het chocolademengsel en druk een paar keer op de pulse-knop. Giet het
mengsel over in een grote kom. Spatel nu het eiwit in drie porties luchtig door
het mengsel.
Giet het beslag in de voorbereide
springvorm en plaats deze net onder het midden in de oven.
Bak de taart ca. 40 minuten tot deze
mooi gaar is. Controleer dit door er een satéprikker in te steken, deze moet er
schoon uitkomen.
Haal de taart uit de oven en laat
deze 15 minuten in de vorm op een rooster afkoelen, verwijder dan pas de vorm.
Laat helemaal afkoelen voordat de toplaag erover gaat.
Bereidingswijze toplaag:
Verhit de chocolade, slagroom en
eventueel het oranjebloesemwater in een pan met dikke bodem op laag vuur. Blijf
erbij!
Ga kloppen als de chocolade
gesmolten is. Het mengsel moet niet te dik worden, het is wel mooi als het nog
een beetje langs de zijkanten van de taart loopt. Bij mij ging dit dus niet, ik
kon het smeren.
Strooi er als laatste de grof gehakte
pistaches over.