zaterdag 28 juni 2014

Harde broodjes




Dit is ook weer een goeie van Paul Hollywood, uit z'n boek Bakken met Paul Hollywood.

Het sprak me direct aan omdat ik hier nog lekkere jeugdherinneringen aan heb van vroeger…
Zo rond 1970 ging ik met m'n ouders mee op een voor ons 'verre' vakantie.
Niks geen Turkije, Torremolinos of Bali maar helemaal naar de Eifel in Duitsland.
En zo gingen we dan vroeg van huis, een grote witte NL-sticker achterop de auto (dat mocht toen nog) en na een lange reis omdat het in die tijd allemaal nog niet zo snel ging, kwam je daar in de namiddag aan.
'NL' stond in Duitsland al gauw voor 'Nur Limonade' vanwege de altijd aanwezige oer-hollandse drang, niet te veel geld uit te geven…

We bivakkeerden daar zo'n 10 dagen in een hotel waar we 's morgens ontbeten en 's avond het warme avondeten gebruikten.
Dit was altijd een feest omdat die Duitsers weer heel anders aten dan wij, met Nudeln, Schweinebraten en diverse sausjes, misschien niet zo culinair maar wel erg lekker.

Bij het ontbijt hadden ze daar o.a. altijd heerlijke harde broodjes, ik kan ze nu bij wijze van spreken nog ruiken. Soms nog warm en dus heerlijk vers.
De buitenkant krakend krokant en van binnen mooi wit en zijde-zacht.
En dat met een beetje boter en jam… Een heel groot 'jammie-gehalte' !

Daar denk ik dus aan als het om harde broodjes of bolletjes gaat.
Het kan natuurlijk dat je als kind alles lekker vond waarvan je nu zult zeggen: 'Was dat 't nou ?'
Je smaak veranderd ook en misschien het brood van tegenwoordig ook wel…

Nu dus dit recept voor harde broodjes, het ziet er in ieder geval in het boek al heel lekker uit, maar gauw proberen dus.
Als ze lukken hebben ze een mooie goudbruine korst met een zachte witte kruim van binnen.

Ingrediënten

500 g patentbloem, plus een beetje om te bestuiven.
10 g zout
10 g instantgist
20 g zachte boter
320 g koud water

Doe de bloem in een mengkom, het zout aan de ene kant en de gist aan de andere kant. Voeg vervolgens de boter en driekwart van het water toe.
Kneed deze massa ongeveer 8-10 minuten met de hand of de machine, eerst langzaam en vervolgens nog een 5 minuten op middelmatige snelheid.
Ik heb het met de machine gedaan en dat ging prima zo.
Het deeg is eerst wat nat maar zal al spoedig zacht en glad worden.

Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom en dek het af met een stuk plastic folie of een plastic douchemuts.
Laat het deeg nu 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Volgens het boek mag het ook 2 uur of zelfs 3 uur zijn dus dat is vrij rekbaar.
Ik heb het 1 uur gedaan, in ieder geval tot het deeg ongeveer in volume is verdubbeld. Hangt een beetje van de temperatuur af, hoe warmer des te korter de rijstijd.

Leg het deeg op een bebloemd werkblad en vouw het enkele keren terug naar het midden totdat alle lucht eruit is gedrukt en het deeg soepel wordt.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken van ongeveer 70 g.
Maak van ieder stukje deeg een bol door het met de kom van je hand over het werkblad te rollen. Na wat oefening komt de vorm vanzelf.

Leg de bollen voorzichtig met wat tussenruimte op 2 bakplaten, op bakpapier of een bakmatje.
Doe de bakplaat nu in een plastic zak maar deze mag het deeg niet raken.
Laat het geheel 1 uur rijzen totdat het deeg tweemaal zo groot is geworden.
Je kan controleren of het deeg goed gerezen is door er voorzichtig met je vinger in te drukken, het deeg moet dan langzaam terugveren. Bij mij was dat met een half uur bijna zover. Veert het niet meer terug, dan ben je te laat en zal het brood in de oven niet meer rijzen, eerder in elkaar zakken. Verwarm de oven intussen voor tot 220 gr C.
Zet ook een braadslede onder in de oven om op te warmen.

Bestuif de broodjes na het rijzen met wat bloem en maak bovenin met een scherp mes een kruis.
Vul de braadslede met kokend water en schuif de bakplaten in de oven.
Bak de broodjes gedurende 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn en hol klinken.
Vaak rijzen de broodjes in de oven zelfs nog wel wat na.

Laat de broodjes als ze klaar zijn afkoelen op een rooster.
Lekker met boter en jam, het liefst zelfgemaakt natuurlijk!



donderdag 26 juni 2014

Koolrabi met remoulade en zalm




Koolrabi, wat te doen met koolrabi?
We hebben ze ook in de eigen tuin maar die zijn nog heel erg klein, deze heb ik meegenomen bij de Lepelaar. Ze zien er dan zo prachtig uit, zijn geteeld door de Lepelaar zelf dus geen foodmiles, voor ik er erg in heb ligt er één in mijn mandje.
Thuis gaat hij dan in de groentela, en daar ligt ie dan......
Gelukkig kun je een koolrabi goed bewaren, maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

We eten koolrabi eigenlijk meestal rauw of gegrild, lekker knapperig met een heerlijke smaak. Eerder maakte ik er deze gerechten mee, nu dit bijgerecht met zalm.

Het recept komt uit een boek van Gary Rhodes wat ik jaren terug van Evert heb gekregen. Het was een van de eerste kookprogramma's die ik zag en daar hoorde dit boek bij.
Ik heb er niet veel uit gekookt, ik vond het allemaal te moeilijk. Dit recept is daar een uitzondering op, niet moeilijk en erg lekker.

2 Personen als voorgerecht

Ingrediënten voor de koolrabi remoulade:

50 g mayonaise
1 tl dijonmosterd
1 tl kappertjes, fijngehakt
1 tl kleine augurkjes, fijngehakt
1 ansjovisfiletje uit blik of pot, fijngehakt
2 el slagroom
zout en versgemalen peper
1 middelgrote koolrabi, geschild
1 el bieslook, in ringetjes geknipt of gesneden

Bereidingswijze:

Pureer in een smalle beker de mayonaise met de mosterd, kappertje, augurk en de ansjovisfilets tot een gladde saus. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Rasp de koolrabi grof en dep hem droog met keukenpapier. Schep zoveel remoulade door de koolrabi om hem mooi bijeen te houden. Proef en breng zo nodig op smaak met peper en zout.

Nodig voor de zalm:

2 porties gefileerde zalm, zonder vel en graten
2 el olijfolie
bloem om te bestrooien
klontje boter
zout en versgemalen peper

Bereidingswijze zalm:

Verhit de olijfolie in een koekenpan.
Bestrooi de zalm aan de kant die bij de presentatie boven komt te liggen met wat bloem en leg hem met de bebloemde kant naar beneden in de olie.
Bak de vis zachtjes 6-7 minuten op laag vuur zodat hij licht kleurt. Bestrooi de vis met wat zout en peper en voeg een klontje boter toe.
Keer de zalmfilets om en bak deze nog 2-3 minuten of zo lang als je dat lekker vind, wij houden niet zo van erg glazige zalm.
Schep de bieslook door de koolrabi en verdeel deze over de borden. Leg de zalm ernaast en serveer meteen.




dinsdag 24 juni 2014

Noedelsalade met peultjes




Ik zit er al een tijdje tegenaan te hikken, een salade met noedels. We lusten heel graag noedels warm welteverstaan, maar koude noedels.....
In een boek van Ottolenghi staat ook een recept met koude noedels daar heb ik al diverse positieve reacties over gelezen, ook daar heb ik me nog niet aan gewaagd.
Op zoek naar een recept met peultjes kwam ik dit recept tegen in Veg, alle twijfel overboord en maken maar, we zien wel wat het wordt.
Dat viel niks tegen, boven verwachting eigenlijk. Ik heb alleen te dikke noedels gebruikt, dat at niet zo lekker. In het recept staat ook dunne eiermie of rijstmie, volgende keer de rijstmie proberen.
Wie weet vindt Evert het dan ook lekker, hij vond dit niet echt geweldig, ik ga voor de herkansing.

Ingrediënten voor vier personen:

75 geroosterde ongezouten pinda's, grof gehakt
200 g fijne eiernoedels of Thaise rijstnoedels
150 g peultjes of sperziebonen, of een combinatie
½ komkommer
6 lente-uitjes, onder ­en bovenkant eraf
ongeveer 12 basilicumblaadjes in grove stukken gescheurd
klein bosje munt, grof gesneden
klein bosje koriander, grof gesneden (indien gewenst)

Voor de dressing

2 el rijstazijn
geraspte schil en sap van 1 limoen, of  citroen
½-1 kleine rode chilipeper fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 tl lichtbruine suiker
1 tl sesamolie
½ tl sojasaus, plus extra voor erbij

Bereidingswijze:

Roer voor de dressing alle ingrediënten door elkaar in een grote schaal.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af onder de koude kraan zodat ze niet meer plakken. Voeg toe aan de dressing en vermeng goed, zodat alle noedels met dressing bedekt zijn. Laat de noedels in de dressing afkoelen.

Kook de peultjes of sperziebonen in een pan met licht gezouten water tot ze net gaar zijn en nog steeds knapperig: 2-3 minuten voor peultjes, 3-5 minuten voor de sperziebonen. Giet af, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
Halveer de komkommer in de lengte en snijd in dunne plakjes. Snijd de lente-uitjes schuin in dunne ringetjes.

Meng de peultjes en/of sperziebonen, pinda's, komkommer, lente-ui en kruiden door de noedels en dien op.
Zet een flesje sojasaus op tafel voor de liefhebber. 




zaterdag 21 juni 2014

Brood met za'atar




We zijn op het moment helemaal van het brood bakken, zeker nu we het boek van Paul Hollywood hebben.
Is ook niet verwonderlijk, het staat vol met de prachtigste broden, broodjes, koekjes, desserts, taarten en uiteraard pasteien. Evert bakt eigenlijk altijd ons 'gewone' brood maar door dit boek wordt ook zijn assortiment steeds groter.
Ik heb nu de 'Manakish' gebakken, een Midden-Oosters brood, het heeft wel wat weg van een dikke pizza bodem.
Het zag er op de foto zo heerlijk uit, lekker met de za'atar. Dat is een mengsel van sesamzaad, gedroogde tijm en gedroogde oregano.  Ik had nog een bakje met kant en klare za'atar liggen maar daar zaten niet echt veel sesamzaadjes in, ik heb er nog een paar eetlepels extra aan toegevoegd.
Je zal daar ook wel kwaliteitsverschil in hebben, dit was een of ander duister doosje. Maar eens op zoek naar nieuw, of anders de volgende keer helemaal zelf samenstellen, misschien nog beter.

Het resultaat was super lekker en luchtig brood, ze waren alleen een beetje te donker...
Wij aten ze bij de quinoa salade met tuinbonen en radijs, wat er over was heb ik ingevroren. Dat kwam al weer heel snel van pas bij de soep van zoete aardappel. ze zijn natuurlijk ook lekker met hummus, baba ganoush of een andere lekkere dip.
Zulk soort broodjes mag je altijd wel op voorraad hebben.

Ingrediënten voor drie grote of 10 kleine broodjes:

500 gram tarwebloem
10 gram zout
25 gram fijne kristalsuiker
10 gram instant gist
320 ml lauwwarm water
olijfolie om te kneden en af te maken

12 el za'atar of je maakt het zelf:

6 eetlepels sesamzaadjes
4 eetlepels gedroogde tijm
2 eetlepels gedroogde oregano


Bereidingswijze: 

In het boek wordt het deeg met de hand gekneed, ik heb het in de KitchenAid gedaan, dat ging prima. Elke machine die kan kneden volstaat natuurlijk.

Doe de bloem in de mengkom. Voeg het zout en de suiker aan de ene kant van de kom toe en de gist aan de andere kant. Voeg driekwart van het water toe en zet de machine aan. Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe. Misschien heb je niet al het water nodig, of heb je iets meer nodig. Laat de machine het deeg 5-10 kneden tot het zacht en glad is.
Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom, bedek het met een theedoek of douchemuts en laat het rijzen tot het ten minste twee keer zo groot is geworden - minstens 1 uur, maar 2 tot 3 uur kan ook.

Bekleed 2 of 3 bakplaten met bakpapier.

Leg het deeg op een licht met olie ingevet oppervlak. Rol het uit met een deegroller, vouw het weer naar het midden en rol het weer uit, tot alle lucht eruit is gedrukt en het deeg soepel is. Verdeel het deeg nu in 3 gelijke delen en rol die elk uit tot een cirkel van zo'n 30 cm in diameter. Of verdeel het in 10 delen en maak er bolletjes van, rol deze plat. Leg ze op de voorbereide bakplaten.
Plaats elke plaat in een schone plastic zak en laat ongeveer 20 minuten narijzen. Ik heb de bakplaten in de koude oven gezet, zonder plastic zak, haal ze er wel uit als je de oven gaat voorverwarmen!

Verwarm intussen de oven voor tot 230 °C.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met wat olijfolie. Meng de ingrediënten voor de za'atar met genoeg olijfolie tot een dikke pasta. Verdeel dit over de bovenkant van het deeg en bak ze 15 minuten. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.




donderdag 19 juni 2014

Snijbiet of spinazietaart





Wat is snijbiet toch lekker, je ziet het niet in de supermarkt maar bij de biowinkel ligt het meestal wel.
Wij hebben het in de eigen tuin dat is nog makkelijker en misschien ook nog wel lekkerder ;-) 
Het lijkt natuurlijk heel erg op spinazie, ik denk dat het zelfs voordelen heeft. Zo kun je het meerdere keren snijden, ook al is het al wat groter, het is nog prima te eten, en het wassen is makkelijker. Spinazie moet je meestal wel drie of zelfs vier keer wassen, niets erger dan zand in je eten. De snijbiet was ik twee keer en dan is het goed.

We hebben een regel van ruim een meter waarvan ik per keer de helft snij, zo eten we het al heel wat weken achter elkaar. Op de pizza, door de pasta en nu deze taart. Het origineel wordt met spinazie gemaakt en zuring, ik heb alleen snijbiet gebruikt.
Het is wel even wat werk omdat je de bodem blind moet bakken, ik heb dit 's morgens al gedaan daardoor was ik 's avonds zo klaar.
Het recept komt uit Eten met familie en vrienden van Sarah Raven.

Ingrediënten voor de bodem:

200 g bloem 
snufje zout
100 g koude boter in blokjes
ijskoud water
taartvorm van ø 28cm met een losse bodem, ingevet

Bereidingswijze bodem:

Zeef de bloem met het zout boven een kom en wrijf de boter erdoor met je vingertoppen zodat je een kruimelig mengsel krijgt. Voeg zoveel koud water toe dat het deeg een bal vormt. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg deze minstens een uur in de koelkast.

Ingrediënten snijbiet of spinazietaart:

1 hoeveelheid deeg
500 g snijbiet of spinazie
olijfolie
200 ml slagroom
100 ml melk
3 eieren
1 tl Dijonmosterd
vers geraspte nootmuskaat, naar smaak
½ tl cayennepeper
100 g pijnboompitten
zout en zwarte peper
200 g belegen cheddar of Goudse kaas, geraspt

Bereidingswijze taart: 

Verwarm de oven voor op 180 °C. en laat een bakplaat mee verwarmen.
Rol het deeg uit tot een dikte van 3-4 mm en bekleed hiermee de taartvorm. Je kunt de randen nu bijsnijden maar het kan ook na het bakken.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en leg er een vel bakpapier of aluminiumfolie op. Vul de vorm met een blinde vulling van droge bonen, rijst of bakknikkers.
Zet de bodem op de hete bakplaat en bak hem ca. 15 minuten. Verwijder de blinde vulling en het papier. Zet de bodem weer in de oven en bak deze nog 5 minuten.
Haal de bodem uit de oven.
Je kunt de bodem af laten koelen en later verder gaan maar je kunt het ook nu afmaken.

Laat de oven aanstaan of verwarm deze opnieuw voor op 180 °C.
Verwijder de grootste nerven van de snijbiet.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan op matig vuur, doe de snijbiet erin en laat ze afgedekt slinken. Je kunt dit ook heel gemakkelijk in een stoomoven doen.
Doe de groenten in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Snijd de groente kleiner.

Meng in een kom of grote maatbeker de room met de melk en de eieren. Voeg de mosterd, nootmuskaat, cayennepeper en wat zout en peper toe, meng het goed door elkaar.
Verdeel de groente over de voorgebakken bodem en strooi er de pijnboompitten over.
Giet het roommengsel erover en verdeel hierover de geraspte kaas.
Zet de taart in het midden van de oven en bak deze circa 30 minuten tot het deeg mooi kleurt en de vulling gestold is.
Laat uit de oven even afkoelen en serveer met een salade.





dinsdag 17 juni 2014

Kerriesoep met zoete aardappels




Je wordt wel eens op een idee gebracht door ergens iets lekkers te eten, zo ook met deze soep.
Ik ben groot fan van het boek 'Veg' waar deze soep in staat, maar ik had het uit mezelf niet zo gauw gemaakt. Ik weet niet of het door de foto komt, het was me gewoon helemaal niet opgevallen. Heel raar want we houden erg van zoete aardappel en kerrie.
Afgelopen weekend waren we even over de dijk en daar kregen we onder de middag onder andere deze heerlijke soep. We vonden het allebei een succes. Gister was het een beetje roezeboezig weer, er lagen nog zoete aardappelen, en de rest van de ingrediënten behoren zo onderhand wel tot de basisvoorraad.
Dit is echt een blijver, Judith bedankt voor de tip!

Ingredienten voor 4-6 personen:

2 el olijf- of koolzaadolie
2 uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngesneden
4-5 cm gember, geschild en geraspt
1-2 rode chilipepers, naar smaak, van zaden ontdaan en fijngesneden
1 el garam masa!a
2 tl kerriepoeder
3 zoete aardappels (ongeveer 700 g), geschild en in blokjes van 2 cm
1l groentebouillon (van een blokje)
400 ml kokosmelk uit blik
handje koriander, grof gesneden
flinke el limoensap
zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor eroverheen indien gewenst:
een paar el volle yoghurt 
handje koriander, grof gescheurd

Bereidingswijze: 

Doe de olie in een pan en verhit deze op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en fruit deze 10 minuten tot ze zacht en glazig zijn. Doe de knoflook, gember, chilipepers, garam masala en het kerriepoeder erbij en bak een minuutje mee.
Voeg de zoete aardappels toe en roer tot ze helemaal bedekt zijn met de specerijen. Strooi er wat zout en peper overheen en schenk de bouillon erbij. Zet het vuur hoger en breng de soep aan de kook. Laat het zacht koken tot de zoete aardappels helemaal gaar zijn - ongeveer 15 minuten.

Haal de soep van het vuur, laat wat afkoelen en pureer deze in een blender, foodprocessor of met de staafmixer tot de soep helemaal glad is. Doe de soep terug in de pan, roer de kokosmelk erdoor en warm zachtjes weer op.

Haal de pan van het vuur en voeg de koriander en het limoensap toe. Proef en breng op smaak met zout en peper als dat nodig is. Schep de soep in borden of koppen en doe er een flinke lepel yoghurt op en strooi er de korianderblaadjes over. Geef als laatste nog een draai aan pepermolen.



  


zaterdag 14 juni 2014

Kokoscake




Met dit warme weer lokt het niet zo heel erg om lang in de keuken te staan en al helemaal niet om de oven aan te zetten zodat het nóg warmer wordt.
Maar ja we lusten toch wel erg graag wat lekkers bij de thee en dan het liefst zelfgebakken. Dus zal toch de oven opgestookt moeten worden, warm of niet.
Een cake is makkelijk te maken, deelt lekker uit en is ook nog eens goed in te vriezen. Dat is handig voor als het warm blijft, hoef ik alleen maar de vriezer open te doen en er een paar plakken cake uit te pakken.

Het recept voor deze kokoscake stond in het Noord Hollands dagblad en is van Janny van der Heijden.  Alle dagen staat er een recept van haar in de krant, alle recepten die me aanspreken knip ik uit met het idee 'dat ga ik maken'.... Maar dat weten we wel, het recept ligt eerst op het aanrecht, dan verhuist het  naar een laatje, waar het op eerder uitgeknipte recepten terecht komt. Zoniet met dit recept, voordat het in het laatje belande heb ik het gemaakt.
Een lekkere cake met kokossmaak en een vleugje kaneel. Door de kaneel kleurt de cake lichtbruin, het is net een snee volkorenbrood wat je serveert. Het originele recept heet dan ook kokosbrood maar dat doet mij altijd denken aan de felgekleurde plakjes broodbeleg, en ik vind het meer op een cake lijken dan op brood.

Ingrediënten:

2 eieren
300 ml melk
300 gram bloem
2 volle theelepels bakpoeder
2 theelepels kaneel
mespunt zout
200 g suiker
150 gram geraspte kokos
75 g boter, gesmolten en afgekoeld
cakevorm, ingevet en met bloem bestrooid

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Klop de eieren los samen met de melk. Zeef de bloem, bakpoeder en de kaneel boven een kom, meng er de suiker, zout en geraspte kokos door. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin al kloppend/roerend het eimengsel. Roer er de afgekoelde boter door maar meng niet te lang.
Schep het beslag in de voorbereide vorm en zet deze net onder het midden in de oven. Bak de cake in ongeveer 1 uur gaar.
Neem de cake uit de oven en laat deze in het bakblik 5 minuten uitdampen, keer dan pas om en laat de cake op een rooster verder afkoelen.


donderdag 12 juni 2014

Garnalenkorma




Ik ben zo blij dat Evert het idee dat hij geen garnalen lust heeft bijgesteld, anders hadden we deze korma, en nog veel meer andere gerechten,  nooit gegeten.
Hij is in het verleden menig toastje met zelfgevangen garnalen misgelopen, nu gaan ze gretig naar binnen, niks zo veranderlijk als een mens.
Het recept komt uit (ik durf het bijna niet te zeggen) eten met familie en vrienden van Sarah Raven.
Ja daar is ze weer, al lezend in het boek kom ik het ene na het andere gerecht tegen wat ik wel wil maken. Nu dus deze garnalenkorma, lekker en simpel perfect met dit warme weer. Het had alleen voor ons wat pittiger gemogen maar dat is schijnt bij een korma zo te zijn, een curry is veel heter. 
Ik heb er achteraf nog wat chilivlokken bij gedaan, toevoegen kan altijd maar als het eenmaal te heet is kun je het niet meer terug draaien.
In het originele recept staat dat het ook heerlijk is met langoustines, die hebben we beide nog nooit gegeten, dat is niet alleen voor Evert een uitdaging.....
  

Ingrediënten:

2 el olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
¼ tl chilipoeder of -vlokken
¼ tl kurkuma
1 el milde kerriepoeder
400 ml kokosmelk
400 g gepelde rauwe Aziatische (grote) garnalen
1 el geraspte kokos
1 tl honing of lichtbruine basterdsuiker
zout en zwarte peper
koriander voor garnering

Bereidingswijze:

Verhit de olie in een grote koekenpan of wok en bak de ui en knoflook hierin 3-4 minuten op matig vuur. Doe alle specerijen erbij samen met de kokosmelk en breng het geheel aan de kook.
Laat de saus 3-4 minuten zachtjes koken.
Voeg de garnalen, geraspte kokos en de honing toe en laat het zo nog 5 minuten zachtjes koken tot de garnalen gaar zijn.

Breng de korma op smaak met op smaak met peper en zout en strooi er wat gesnipperde koriander over.


maandag 9 juni 2014

Vlierbloesem puddinkjes






Vorig jaar voor het eerst zelf vlierbloesemsiroop gemaakt, lekker aangelengd met water of prik.
Ik heb afgelopen weekend weer een nieuwe voorraad gemaakt, twee liter, dat is genoeg voor een heel jaar. Het is goed te bewaren, mooi voor de voorraad.
Ik moest nog behoorlijk zoeken naar de bloesem, het stekje waar ik ze vorig jaar heb geplukt is niet zo zonnig, daar stonden ze ook nog niet volop in bloei.
En om nou bij iemand op het erf te gaan plukken.... Uiteindelijk stonden er een paar mooie struiken, niet eens zo ver van hier. Een mooie hoeveelheid geplukt en op naar huis.

Van zes schermen heb ik deze puddinkjes gemaakt, het lijkt een beetje op panna cotta, het wordt ook met gelatine gemaakt. Panna cotta wordt met room gemaakt en deze puddinkjes met alleen melk, iets minder vet.
Een lekker puddinkje wat goed naar vlierbloesem smaakt, lekker met aardbeien bij die ik een tijdje in vlierbloesemsiroop heb laten marineren. Je kunt er ook aardbeien-rabarbercompote bij serveren of honing.
Het recept komt uit 'Eten met familie en vrienden' van Sarah Raven.

Ingrediënten voor vier puddinkjes:

500 ml volle melk
1 vanillestokje
6 schermen vlierbloesem
4 blaadjes gelatine
3 el honing
aardbeien-rabarbercompote of verse aardbeien gemarineerd in vlierbloesemsiroop

Bereidingswijze:

Doe de melk in een pannetje. Snijd het vanillestokje overlangs open en schraap het merg eruit boven de melk. Voeg ook het vanillestokje toe.
Verwarm de melk op matig vuur tot aan het kookput. Neem de pan van het vuur en laat de melk enigszins afkoelen.
Doe de vlierbloesems erbij en laat het geheel ca. 45 minuten volledig afkoelen.

Doe de gelatineblaadjes in een schaaltje met koud water en laat deze 10 minuten weken.
Schenk de melk door een fijne zeef in een schoon pannetje (de vlierbloesems en het vanillestokje heb je niet meer nodig).
Verwarm de melk op laag vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze samen met de honing toe aan de melk. Roer met een garde tot de gelatine is opgelost.
Giet het mengsel in vier ramekins of andere kleine bakjes en laat ze circa 3 uur opstijven in de koelkast.
Houd de bakjes voor het serveren een paar tellen in heet water, dan lossen ze gemakkelijk. Stort ze op een bordje en serveer ze met de compote, aardbeien of honing.






zaterdag 7 juni 2014

Challe oftewel vlechtbrood




En weer een brood van Paul Hollywood.
Ik heb het boek aan Evert gegeven toen de keuken klaar was, om inspiratie op te doen. Nou dat is een succes, tot nu toe wordt er elke week uit gebakken.
Het is nu nog alleen brood maar hij kijkt ook al met een schuin oog naar andere lekkere dingen, nog even en ik ben overbodig...
Ik ga me eerdaags maar weer eens op het zuurdesem storten, daar ziet hij nog niet zoveel brood in.

Nu dus de challe, een prachtig gevlochten witbrood met een heel klein zoetje. Leuk om te maken en lekker om te eten. Met alleen een beetje boter of jam en, van wat erover is wentelteefjes of zoals wij het hier noemen 'verloren brood', lekker met suiker en kaneel.
De volgende keer wil ik met wat er over is bread and butterpudding maken, Evert maar lief aankijken of hij weer een challe wil bakken.

Ingrediënten

500 g patentbloem, plus een beetje om te bestuiven.
10 g zout
10 g instantgist
25 g fijne kristalsuiker
30 g zachte boter
2 eieren, losgeklopt
50 g warme melk
180 g koud water

Bereidingswijze: 

Doe de bloem in een mengkom en het zout plus de suiker aan de ene kant en de gist aan de andere kant. Voeg vervolgens de boter en de losgeklopte eieren toe.
Houdt hiervan een beetje apart om het deeg aan het eind mee te bestrijken.
Voeg tot slot de melk en het water toe.
Kneed deze massa ongeveer 8-10 minuten met de hand of de machine, eerst langzaam en vervolgens op iets grotere snelheid.
Ik hebben het met de machine gedaan en dat ging prima zo.
Het deeg is eerst wat nat maar zal al spoedig zacht en glad worden.

Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom en dek het af met een stuk plastic folie of een plastic badmuts. U weet wel, zo'n wegwerpding met elastiek…
Laat het deeg nu 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Volgens het boek mag het ook 2 uur of zelfs 3 uur zijn dus dat is vrij rekbaar.
Ik heb het 1 uur gedaan, in ieder geval tot het deeg ongeveer in volume is verdubbeld. Hangt een beetje van de temperatuur af, hoe warmer des te korter de rijstijd.

Leg het deeg op een bebloemd werkblad en vouw het enkele keren terug naar het midden totdat alle lucht eruit is gedrukt en het deeg soepel wordt.
Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken.
Rol ieder stuk uit tot, volgens het boek, een worst van ongeveer 22 cm lengte.
Een volgende keer probeer ik 30 cm want het blijven vrij dikke knoedels waar het geheel volgens ons niet mooier van wordt.
Afijn, leg de 3 strengen naast elkaar zodat ze van je af liggen. Maak ze aan de bovenzijde aan elkaar vast en leg de buitenste strengen iets uit elkaar.
Leg nu de rechter streng over de middelste en vervolgens de meest linker over de middelste. Herhaal dit totdat je aan 't eind bent. Vouw de einden van de strengen onder het deeg zodat het een mooi rond einde krijgt.
Ik vond het nog een heel gedoe, ik denk dat de vrouwen hier meer handigheid in hebben dan mannen....


Til het deeg nu voorzichtig op en leg het op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Smeer nu met een kwastje de bovenkant van het deeg in met het overgebleven losgeklopte ei.
Doe de bakplaat nu in een plastic zak maar deze mag het deeg niet raken.
Laat het geheel 1 uur rijzen totdat het deeg tweemaal zo groot is geworden.
Je kan controleren of het deeg goed gerezen is door er voorzichtig met je vinger in te drukken, het deeg moet dan langzaam terugveren. Bij ons was dat met een half uur bijna zover. Veert het niet meer terug, dan ben je te laat en zal het brood in de oven niet meer rijzen, eerder in elkaar zakken. Tijd dus om de oven op te stoken naar 200 graden C.

Zet de bakplaat in de oven en bak het brood gedurende 20-25 minuten.
Bij ons kreeg het nu nog een mooie ovenrijs. Met de dik uitgevallen vlechten leek het meer op een liggend Michelin-mannetje…
Aan het einde van de baktijd zal het brood mooi bruin kleuren vanwege de suiker en het ei, houd het wel in de gaten !

Laat het brood als het klaar is afkoelen op een rooster.