Het sprak me direct aan omdat ik hier nog lekkere jeugdherinneringen aan heb van vroeger…
Zo rond 1970 ging ik met m'n ouders mee op een voor ons 'verre' vakantie.
Niks geen Turkije, Torremolinos of Bali maar helemaal naar de Eifel in Duitsland.
En zo gingen we dan vroeg van huis, een grote witte NL-sticker achterop de auto (dat mocht toen nog) en na een lange reis omdat het in die tijd allemaal nog niet zo snel ging, kwam je daar in de namiddag aan.
'NL' stond in Duitsland al gauw voor 'Nur Limonade' vanwege de altijd aanwezige oer-hollandse drang, niet te veel geld uit te geven…
We bivakkeerden daar zo'n 10 dagen in een hotel waar we 's morgens ontbeten en 's avond het warme avondeten gebruikten.
Dit was altijd een feest omdat die Duitsers weer heel anders aten dan wij, met Nudeln, Schweinebraten en diverse sausjes, misschien niet zo culinair maar wel erg lekker.
Bij het ontbijt hadden ze daar o.a. altijd heerlijke harde broodjes, ik kan ze nu bij wijze van spreken nog ruiken. Soms nog warm en dus heerlijk vers.
De buitenkant krakend krokant en van binnen mooi wit en zijde-zacht.
En dat met een beetje boter en jam… Een heel groot 'jammie-gehalte' !
Daar denk ik dus aan als het om harde broodjes of bolletjes gaat.
Het kan natuurlijk dat je als kind alles lekker vond waarvan je nu zult zeggen: 'Was dat 't nou ?'
Je smaak veranderd ook en misschien het brood van tegenwoordig ook wel…
Nu dus dit recept voor harde broodjes, het ziet er in ieder geval in het boek al heel lekker uit, maar gauw proberen dus.
Als ze lukken hebben ze een mooie goudbruine korst met een zachte witte kruim van binnen.
Ingrediënten
500 g patentbloem, plus een beetje om te bestuiven.
10 g zout
10 g instantgist
20 g zachte boter
320 g koud water
Doe de bloem in een mengkom, het zout aan de ene kant en de gist aan de andere kant. Voeg vervolgens de boter en driekwart van het water toe.
Kneed deze massa ongeveer 8-10 minuten met de hand of de machine, eerst langzaam en vervolgens nog een 5 minuten op middelmatige snelheid.
Ik heb het met de machine gedaan en dat ging prima zo.
Het deeg is eerst wat nat maar zal al spoedig zacht en glad worden.
Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom en dek het af met een stuk plastic folie of een plastic douchemuts.
Laat het deeg nu 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Volgens het boek mag het ook 2 uur of zelfs 3 uur zijn dus dat is vrij rekbaar.
Ik heb het 1 uur gedaan, in ieder geval tot het deeg ongeveer in volume is verdubbeld. Hangt een beetje van de temperatuur af, hoe warmer des te korter de rijstijd.
Leg het deeg op een bebloemd werkblad en vouw het enkele keren terug naar het midden totdat alle lucht eruit is gedrukt en het deeg soepel wordt.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken van ongeveer 70 g.
Maak van ieder stukje deeg een bol door het met de kom van je hand over het werkblad te rollen. Na wat oefening komt de vorm vanzelf.
Leg de bollen voorzichtig met wat tussenruimte op 2 bakplaten, op bakpapier of een bakmatje.
Doe de bakplaat nu in een plastic zak maar deze mag het deeg niet raken.
Laat het geheel 1 uur rijzen totdat het deeg tweemaal zo groot is geworden.
Je kan controleren of het deeg goed gerezen is door er voorzichtig met je vinger in te drukken, het deeg moet dan langzaam terugveren. Bij mij was dat met een half uur bijna zover. Veert het niet meer terug, dan ben je te laat en zal het brood in de oven niet meer rijzen, eerder in elkaar zakken. Verwarm de oven intussen voor tot 220 gr C.
Zet ook een braadslede onder in de oven om op te warmen.
Bestuif de broodjes na het rijzen met wat bloem en maak bovenin met een scherp mes een kruis.
Vul de braadslede met kokend water en schuif de bakplaten in de oven.
Bak de broodjes gedurende 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn en hol klinken.
Vaak rijzen de broodjes in de oven zelfs nog wel wat na.
Laat de broodjes als ze klaar zijn afkoelen op een rooster.
Lekker met boter en jam, het liefst zelfgemaakt natuurlijk!
Lekker met boter en jam, het liefst zelfgemaakt natuurlijk!