woensdag 29 april 2015

Een bezige bij





"Ik zag je laatst op je buik in het gras in de berm liggen" zei een collega tegen me. Wat of ik aan het doen was??? Eh foto's proberen te maken zei ik.
Ik zag haar denken: Ben je wel helemaal lekker!?

Ja hoor ik ben helemaal lekker, maar als je foto's van bloemen wilt maken dan zul je soms op je buik in het gras moeten gaan liggen.
Geen probleem, ik vind het leuk, helemaal als er dan ook nog een bij voorbij komt die even voor je poseert. Nou ja niet echt poseren, daarvoor was deze bij veel te druk met stuifmeel verzamelen. Hij wroette door de hele paardenbloem opzoek naar stuifmeel, zijn hele lijf en kop zaten onder.

Hij zal vast niet weten hoe nuttig of hij bezig is, want zonder bijen geen bestuiving, dus geen bevruchting dat houdt in geen groenten en fruit. Zonder groenten en fruit houdt alles op. Dat klinkt nogal dramatisch maar dat is wel de realiteit.
Ik kan het niet mooier maken.

Het gaat slecht met de bij, daarom moeten wij ze koesteren. Gif is daar een grote oorzaak van, weg met de bestrijdingsmiddelen!
Beter voor de bij, dus beter voor ons en al het andere leven.


zondag 26 april 2015

Pasta met garnalen en rucola


  



Pasta, altijd lekker maar we vervallen wel vaak in de oude vertrouwde recepten.
Wel zo makkelijk en vaak lekker snel op tafel. Soms komt daar weer een nieuwe variant bij, zoals deze pasta met garnalen en rucola.

Deze tip kreeg ik op een verjaardag, de broer van de jarige is kookliefhebber dus altijd leuk als ik die even spreek, zo ook deze keer.
"Heb je nog wat lekkers gekookt?" Meer is niet nodig.
Hij begint te vertellen over wat hij gemaakt heeft, dat hij nog een zeebaars in zijn netje had, of ik wel eens bimi eet en of ik weet wat Paleo is. Kijk naast zo iemand kom ik de avond wel door.
Een van zijn succesnummers is deze pasta," Moet je echt eens maken, we eten het regelmatig."

Zo gezegd zo gedaan, het recept komt uit het boek 'Jamies Italië' van (beetje overbodig) Jamie Oliver , en laat dat boek nou op de boekenplank staan.....
Pasta hebben we altijd wel in huis, een zak met bevroren garnalen ligt standaard in de vriezer en rucola staat in de kas, de overige ingrediënten horen bij de inventaris.
Een topper, deze variatie is een mooie aanvulling op onze pastarecepten. 
Enne Louis mocht je dit lezen, bedankt voor de tip!

Ingrediënten voor 4 personen:

450 gedroogde spaghetti of een andere soort
extra vierge olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 tot 2 gedroogde Spaanse peper, verkruimeld
400 g gepelde rauwe garnalen
1 klein glas witte wijn
2 opgehoopte puree van zongedroogde tomaten
1 citroen, schil geraspt en uitgeperst
2 handenvol rucula, grof gehakt
zeezout en zwarte peper uit de molen

Bereidingswijze:

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan gezouten water.
Verhit ondertussen in een grote koeken- of hapjespan een paar scheuten olijfolie, doe er de knoflook en chilipeper bij. Ik heb 1 Chipottle chilipeper gebruikt, was voor ons heet genoeg.
Doe zodra de knoflook begint te kleuren de garnalen erbij en bak die een minuut.
Giet de witte wijn en tomatenpuree erbij en laat het mengsel een paar minuten pruttelen.
Schep met een kopje wat pastawater uit de pan met pasta, giet de pasta af in een vergiet en  laat deze uitlekken.  Hussel de pasta door de saus, doe het citroensap erbij samen met de helft van de rucula. Doe er eventueel wat van het kookvocht bij om de saus wat dunner te maken. Breng op smaak met zout en peper, en hussen nog eens goed door elkaar.
Verdeel de pasta over de borden, strooi er de geraspte citroenschil en de rest van de rucula over en serveer.





donderdag 23 april 2015

Zomerse stamppot raapstelen





Stamppot, ik ben geen liefhebber, we eten het dan ook weinig.
Zuurkool vind ik lekker maar boerenkool en hutspot, je doet mij er geen plezier mee.
Nu dus toch stamppot, en wel stamppot raapstelen, veel minder bekend dan alle andere stamppotten. Op de blog 'Eten uit de volkstuin', zag ik zoiets ook voorbij komen en dat zag er erg lekker uit, toch maar eens uitproberen. Ik heb de raapstelen bij de Lepelaar gekocht, onbespoten en zo vers van het land, zo zie je ze in de supermarkt niet, ik weet eigenlijk niet of de supermarkt wel raapstelen verkoopt?
Het resultaat viel niet tegen, lekker met de zongedroogde tomaatjes en lente-ui.
In ieder geval lekker genoeg om zelf raapstelen te zaaien, nu is het wachten op onze eigen oogst.

Ingrediënten voor 2 personen:

600 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
1 bosje raapstelen
1.5 dl melk
scheutje olijfolie
4 bosuitjes, in ringen
8 zongedroogde tomaten, in stukjes

Bereidingswijze:

Kook de aardappels met water en zout in ca. 20 minuten gaar.
Snijd ondertussen de worteltjes van de raapstelen, was ze en maak ze goed droog (in een slacentrifuge), snijd ze grof.

Giet de aardappels af, stamp ze of nog beter haal ze door de pureeknijper. Verwarm de melk en giet dit bij de aardappels. Doe de olijfolie erbij en roer met een houten lepel goed door elkaar tot een mooie puree.  Meng de bos-uitjes  en gedroogde tomaten erdoor, meng er als laatste de raapstelen door. Breng op smaak met zout en peper.




zondag 19 april 2015

Gezonde dadel-noten 'truffels'






Er komt best veel taart en koek voorbij op deze blog, het lijkt af en toe of we niks anders eten....
Maar dat is toch echt niet zo, in het weekend hebben we altijd wel iets uit eigen makelij, doordeweeks ook maar dan het liefst zonder suiker.
We proberen dan altijd iets te eten wat minder ongezond is, deze 'truffels' zijn niet minder ongezond maar super gézond.
Het kan dus wel, iets lekkers wat ook nog eens gezond is. Vond ik het wel even spannend toen Evert er eentje nam, ze zien er super lekker uit en dan verwacht je misschien iets heel anders als je er in bijt. Ik had dus ook gezegd dat het gezond was zodat de schok niet zo groot zou zijn.
Maar gelukkig vond hij ze heerlijk, vroeg meteen of ik dit echt zelf gemaakt had en hoeveel heb je der....
Kijk daar wordt ik natuurlijk heel blij van.

Het recept kwam ik tegen op de blog 'Foods and Photo's' een blog met vaak gezonde gerechten en prachtige foto's.

Ingrediënten voor ca. 40 stuks: 

200 g gemengde noten (amandel, hazelnoot, walnoot)
50 g dadels (zonder pit)
150 g abrikozen
2 el kokosolie (vloeibaar)
50 pure chocolade of cacaonibs
snufje zout
1 el honing

Voor de buitenkant:

cacaopoeder of geraspte kokos

Bereidingswijze:

Doe de noten in een keukenmachine en maal deze grof. Doe de overige ingrediënten erbij en maal tot het een mooie massa is maar nog wel stukjes zijn.
Schep er met een lepeltje een portie af en rol hier een balletje van.
Rol de balletjes door de cacao of geraspte kokos.
Laat de balletjes een paar uur opstijven in de koelkast.

Ik bewaar de truffels in de vriezer, je hoeft ze niet eerst te ontdooien (mag natuurlijk wel), je kunt ze zo eten.


donderdag 16 april 2015

Prei plaattaart





Er staat nog best wel wat prei op de tuin. Omdat we dit jaar de moestuin niet hebben gefreesd kon het mooi blijven staan, wordt er gefreesd moet de hele tuin leeg.
Het zijn mooie preitjes, niet van die dikke jongens. Vaak gebruik ik er eentje door een Oosters gerecht of in plaats van een lente-ui, maar dat dooit niet echt af.
Daarom maar eens een preigerechtje maken.
Er lag nog een rol bladerdeeg in de koelkast, gelukkig kun je die steeds makkelijker kopen. Geen gedoe met plakjes die je aan elkaar moet plakken.
Het resultaat was heerlijk, of ik het recept goed op wilde slaan, nou bij deze is dat gebeurt.

Ingrediënten:

1 rol bladerdeeg
6 preien
scheutje olijfolie
blaadjes van een paar takjes tijm
peper en zout
125 g harde geitenkaas, grof geraspt

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol het deeg uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Snijd met een mesje een inkerving op ca. 2 cm van de rand, je krijgt een soort van lijstje. De buitenste rand zal mooi rijzen.
Maak de prei goed schoon, snijd in ringen. Verwarm de olie in een pan en smoor de prei met de tijm, peper en zout in ca. 20 minuten op laag vuur gaar.
Verdeel de prei over het bladerdeeg maar blijf binnen de ingekerfde rand. Verdeel de geraspte kaas erover en bak de plaattaart in ca. 25 minuten (net onder het midden in de oven) goudbruin en gaar.


dinsdag 14 april 2015

Lieveheersbeestje




Het tuinseizoen is weer volop begonnen. Het gras is gemaaid, geverticuteerd en bemest. De kanten zijn gestoken, het ziet er weer redelijk netjes uit. Alle vaste planten zijn teruggesnoeid, nu alleen het vuil nog uit de borders, dat is altijd wel een klusje. Maar met mooi weer is het heerlijk om weer op knieën tussen de beplanting door te kruipen.

Ook het dierenrijk komt weer tot leven, de vogels fluiten om het hardst. De hazen rennen achter elkaar aan door een veld vol bloeiende hyacinten. Maar ook het kleine spul begint te ontwaken.

Dit lieveheersbeestje kwam ik tegen tijdens het schonen van een border. Eerst leek er niet veel leven in te zitten, maar schijn bedriegt. Een paar tellen later kwamen zijn pootjes tevoorschijn en zette hij het op een lopen. Gelukkig maar want van lieveheersbeestjes heb je nooit genoeg!


zaterdag 11 april 2015

Chocoladetaart voor de chocoholic




Chocoladetaart voor Pasen staat er in het boek, heel toevallig was het ook nog Pasen toen ik deze bakte. Maar dat hoeft natuurlijk niet, chocoladetaart kun je altijd eten.
Ik noem dit een taart voor de chocohollic omdat het geen twijfelaar is, echt chocolade, tegen het bittere aan. Voor mij dan ook té maar voor Evert niet, die kan het niet puur genoeg.
Dat is natuurlijk wel wat te beïnvloeden met de chocolade die je gebruikt, de pure chocolade die ik heb gebruikt was 78% dus dat is best wel veel.
In de vulling gaat geen suiker en ik was ook vergeten om suiker in het deeg te doen......
Voor ons een suikervrije taart, wat het misschien wel gezonder maakt maar van mij mag het wel wat zoeter.

Ingrediënten voor het deeg:

200 g bloem
1 el poedersuiker
100 g koude boter in blokjes
1 middelgroot ei, losgeklopt

Vorm met losse bodem ø24 cm, ingevet

Bereidingswijze voor de bodem:

Doe de boter, bloem, suiker en het losgeklopte ei in een kom en maak hier een samenhangend deeg van. Dit kan in een keukenmachine, met de mixer maar ook heel goed met de hand.
Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het minstens een half uur te rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor (onder en bovenwarmte) op 180 °C.
Vet een lage taartvorm van 24 cm doorsnede goed in.
Rol het deeg op een met licht bebloemd werkblad uit tot iets groter dan de vorm. Rol het deeg om de deegroller en leg het in de vorm. Druk het voorzichtig in de hoek en langs de rand. Snijd het overtollige deeg weg. Prik de bodem in met een vork.
Leg een stuk bakpapier of aluminiumfolie op het deeg en vul de vorm met steunvulling.
Bak de bodem 15 minuten in de oven, haal hem eruit, verwijder de steunvulling en het bakpapier of aluminiumfolie. Zet de bodem terug in de oven en bak nog 5 minuten tot deze mooi lichtbruin is en gaar.

Maak ondertussen de vulling

Ingrediënten vulling:

1 ¾ dl slagroom
1 ¼ dl melk
125 g melkchocolade, fijngehakt
175 g pure chocolade van goede kwaliteit, fijngehakt
2 eieren, losgeklopt


Bereidingswijze:

Breng de slagroom en de melk net aan de kook, neem van het vuur en roer de beide soorten chocolade erdoor tot deze zijn gesmolten.
Laat de saus een paar minuten afkoelen en roer er dan de losgeklopte eieren door.
Giet het chocolademengsel in de voorgebakken bodem en bak de taart ca. 15-20 minuten tot de vulling net stevig is.
Laat de taart 20 minuten afkoelen voordat u deze uit de taartvorm haalt.



woensdag 8 april 2015

Snelle mie




Als ik aan Evert vraag 'Wat zullen we eten' dan is de kans groot dat hij zegt: snert, carbonara, bubble and squeak of snelle mie.
Snert valt eigenlijk altijd af, carbonara wordt het soms net als bubble and squeak. Snelle mie heeft de meeste kans, omdat het heel erg lekker is, heel erg makkelijk en we hebben altijd alles wel in huis.
Snelle mie, een recept uit het boek: De echte Chinese keuken thuis van Fuchsia Dunlop, een populair boek hier in de keuken. Deze snelle mie is eigenlijk te simpel voor woorden, gekookte mie met een sausje, wat lente-ui of prei, gebakken eitje erop en eten maar. Voor de vitamines maak ik er meestal broccoli bij.

Ingrediënten voor 2 personen:

200 g gedroogde tarwenoedels of boekweitmoedels
2 lente-uien,  alleen het groen in dunne ringetjes
   Ik heb twee dunne preitjes uit de tuin gebruikt

Voor de saus:

3-4 el tamari
2 el Chinkiangazijn
2 el chiliolie met bezinksel (het recept is 4 el maar dat vinden we té)
1 tl sesamolie

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten voor de saus in een kommetje
Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet ze af en laat even uitlekken. Doe terug in de pan, doe de saus en lente-ui erbij en meng alles goed door elkaar.

Bak een eitje en serveer dit op de mie.


zondag 5 april 2015

Broodje pompoenburger






De laatste uchiki kuri pompoen van afgelopen tuinseizoen lag nog in de kelder.
Wat ermee te doen, soep, pure of geroosterd. Tja kan allemaal maar waarom geen burgers.
We maken van allerlei groenten burgers dus dat moet toch ook van pompoen kunnen.
Eerst maar eens opzoek naar een recept, in de boeken kon ik eigenlijk niets vinden en op internet was het ook heel zuinig. Dan maar wat experimenteren.
De eerste keuze is gebruik ik de pompoen rauw of gaar, kan allebei. Ik heb voor geraspte rauwe pompoen gekozen, volgende keer ga ik de pompen eerst garen dan pureren en daar burgers van maken. Dit was ook heel erg lekker maar we houden nou eenmaal van variatie.
Als broodje heb ik stukken Turks brood gebruikt, dit is lekker luchtig, je kunt uiteraard elk soort brood of bolletje gebruiken wat je hebt of lekker lijkt.

Ingrediënten:

300 g pompoen, geschild en grof geraspt
1 ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, geperst of heel fijn gesneden
1 ei, losgeklopt
2 el kikkererwtenmeel (of een andere meelsoort)
30 g geraspte kaas (welke je lekker vind)
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl sumak
½ tl zout
handje hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
Olijfolie om in te bakken

broodjes naar keuze
rucola of een andere sla
rode ui in ringen 

Harissa mayonaise:

4 el yoghurt
2 el mayonaise
kneep harissa, net hoe scherp je het wilt

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten en een flinke kom behalve de olijfolie.
Meng alles goed door elkaar.
Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en schep hierin bergjes van het pompoenmengsel. Druk de bergjes een beetje plat en bak ze aan beide kanten tot ze mooi bruin en gaar zijn.

Snijd de broodjes door en besmeer de onderste helft met de harissa mayonaise, beleg met sla, een burger en rode ui.


woensdag 1 april 2015

Bokkenpootjestaart met tokkelroom voor de Paasdagen





Dit is een blijver in het taarten repertoire. Over de uitvoering ben ik nog niet helemaal tevreden maar de smaak is super.
Ik had deze bokkenpootjestaart voor Evert zijn verjaardag gemaakt en dat was een succes, er werd al om het recept gevraagd. Nou bij deze dan.
Ik heb de bodem gebakken maar deze kun je ook van verkruimelde biscuitjes met boter maken, of plakken cake (zelfgebakken of gekocht) die je tegen elkaar aanlegt.
Verder is het super simpel, bokkenpootjes, slagroom, vanillesuiker, advocaat en slagroomversteviger dat is alles.
Als advocaat heb ik tokkelroom gebruikt, daar zit minder alcohol in en is dus lekker zacht.
De taart mag alleen wat steviger, deze was niet zo mooi in punten te snijden, een beetje rommelig. Daar wil ik nog wat mee experimenteren, maar dat vind ik, rommelig of niet de taart is heerlijk.

Nog een tip: de taart moet het liefst 24 uur in de koelkast dus begin optijd!