De courgettes gaan weer goed dit
jaar, niet een overschot, we kunnen het prima be-eten. Als de oogst te veel
werd heb ik er courgette zoetzuur van gemaakt dan ben je in een keer van de
voorraad af. Verder is het zaak dat je jong plukt, niet denken die pluk ik
morgen wel en dat dan vergeten....
Dan zit je gelijk met een joekel van
een courgette, die zijn voor de meeste gerechten niet zo lekker maar soep maken
kan altijd.
Een paar jaar geleden plaatste ik
iedere week een recept met courgette op de blog, inmaken, soep, taart en ook
koekjes. Ik maak zelf nog steeds gebruik van deze recepten maar zo af en toe
maak ik weer iets nieuws wat zeker het 'bloggen' waard is. Dat is nu dus het
geval.
Courgette burgers met feta of zoals
ze ook wel genoemd worden fritters met feta. Het originele recept is met
manouri maar dat is hier moeilijk te krijgen. Halloumi kan ook maar ik heb voor
feta gekozen, is voor iedereen makkelijk te krijgen (kopen...) en is ook erg
lekker.
Het recept komt uit het boek Nopi
van Ottolenghi, ik heb het boek zelf niet maar kwam het recept al diverse keren
tegen op internet met alleen maar positieve reacties. En dat is gegrond, ze
zijn werkelijk heerlijk.
Ingrediënten:
3 kleine courgettes (580 g)
2 sjalotjes, klein gesneden (50 g)
2 tenen knoflook, geperst of geraspt
rasp van twee limoenen
60 g zelfrijzend bakmeel
2 eieren, licht geklopt
2½ tl gemalen koriander
1½ tl gemalen kardemom
150 g feta, in stukjes van 1-2 cm
zeezout en zwarte peper
150 ml zonnebloemolie, om te bakken
Voor het dipsausje:
200 ml zure room (of Griekse
yoghurt)
5 g koriander, grof gesneden
½ tl gemalen kardemom
sap en rasp van 1 limoen
Bereidingswijze:
Maak eerst het sausje door alle ingrediënten door elkaar te mengen met ¼ tl
zout en een paar slagen zwarte peper. Zet afgedekt in de koelkast.
Rasp de courgette grof, doe er een
theelepel zout bij en vermeng dit. Zet dit ca. 10 minuten opzij. Knijp er dan
zoveel vocht uit tot de courgette niet kurkdroog is maar nog licht vochtig.
Doe de courgette in een flinke kom
en voeg de sjalotjes, knoflook, limoenrasp, zelfrijzend bakmeel, los geklopte
eieren, gemalen koriander, kardemom en wat zwarte peper toe. Meng dit goed door
elkaar tot een mooi mengsel. Meng er nu voorzichtig de feta doorheen, zorg
ervoor dat het niet te veel kapot gaat, het moeten mooie stukjes feta blijven
en geen kruimels.
Doe een bodempje olie in een flinke
koekenpan en verwarm dit op middelhoog vuur. Schep ca. vier flinke eetlepels van
het courgettemengsel in de pan en druk deze een beetje plat tot een burger. Je kunt
ook quenelles maken maar ik vind dit makkelijker en net zo lekker.
Keer de burgertjes na ca. 3 minuten
om en bak de andere kant ook nog eens 3 minuten, of tot deze mooi goudbruin zijn.
Dit is altijd even zoeken, net hoe hoog staat het vuur, houd het dus in de
gaten.
Haal de burgers uit de pan en laat
deze uitlekken op keukenpapier. Bak burgers tot het courgettemengsel op is.
Serveer de burgers met het
dipsausje.