zaterdag 24 september 2016

Courgette- feta burgers





De courgettes gaan weer goed dit jaar, niet een overschot, we kunnen het prima be-eten. Als de oogst te veel werd heb ik er courgette zoetzuur van gemaakt dan ben je in een keer van de voorraad af. Verder is het zaak dat je jong plukt, niet denken die pluk ik morgen wel en dat dan vergeten....
Dan zit je gelijk met een joekel van een courgette, die zijn voor de meeste gerechten niet zo lekker maar soep maken kan altijd.

Een paar jaar geleden plaatste ik iedere week een recept met courgette op de blog, inmaken, soep, taart en ook koekjes. Ik maak zelf nog steeds gebruik van deze recepten maar zo af en toe maak ik weer iets nieuws wat zeker het 'bloggen' waard is. Dat is nu dus het geval.

Courgette burgers met feta of zoals ze ook wel genoemd worden fritters met feta. Het originele recept is met manouri maar dat is hier moeilijk te krijgen. Halloumi kan ook maar ik heb voor feta gekozen, is voor iedereen makkelijk te krijgen (kopen...) en is ook erg lekker.

Het recept komt uit het boek Nopi van Ottolenghi, ik heb het boek zelf niet maar kwam het recept al diverse keren tegen op internet met alleen maar positieve reacties. En dat is gegrond, ze zijn werkelijk heerlijk.

Ingrediënten: 

3 kleine courgettes (580 g)
2 sjalotjes, klein gesneden (50 g)
2 tenen knoflook, geperst of geraspt
rasp van twee limoenen
60 g zelfrijzend bakmeel
2 eieren, licht geklopt
2½ tl gemalen koriander
1½ tl gemalen kardemom
150 g feta, in stukjes van 1-2 cm
zeezout en zwarte peper

150 ml zonnebloemolie, om te bakken

Voor het dipsausje:

200 ml zure room (of Griekse yoghurt)
5 g koriander, grof gesneden
½ tl gemalen kardemom
sap en rasp van 1 limoen

Bereidingswijze:

Maak eerst het sausje door alle ingrediënten door elkaar te mengen met ¼ tl zout en een paar slagen zwarte peper. Zet afgedekt in de koelkast.

Rasp de courgette grof, doe er een theelepel zout bij en vermeng dit. Zet dit ca. 10 minuten opzij. Knijp er dan zoveel vocht uit tot de courgette niet kurkdroog is maar nog licht vochtig.
Doe de courgette in een flinke kom en voeg de sjalotjes, knoflook, limoenrasp, zelfrijzend bakmeel, los geklopte eieren, gemalen koriander, kardemom en wat zwarte peper toe. Meng dit goed door elkaar tot een mooi mengsel. Meng er nu voorzichtig de feta doorheen, zorg ervoor dat het niet te veel kapot gaat, het moeten mooie stukjes feta blijven en geen kruimels.

Doe een bodempje olie in een flinke koekenpan en verwarm dit op middelhoog vuur. Schep ca. vier flinke eetlepels van het courgettemengsel in de pan en druk deze een beetje plat tot een burger. Je kunt ook quenelles maken maar ik vind dit makkelijker en net zo lekker.
Keer de burgertjes na ca. 3 minuten om en bak de andere kant ook nog eens 3 minuten, of tot deze mooi goudbruin zijn. Dit is altijd even zoeken, net hoe hoog staat het vuur, houd het dus in de gaten.

Haal de burgers uit de pan en laat deze uitlekken op keukenpapier. Bak burgers tot het courgettemengsel op is.

Serveer de burgers met het dipsausje.




zaterdag 17 september 2016

Courgettetaart met lemon curd, roomkaas en nootjes






Het valt mee deze zomer met het courgette overschot. Andere jaren kwamen we er wel in om maar nu is het goed te doen. De wintervoorraad zoet/zuur is weer op peil. Ik rooster ze voor door de pasta of als salade, geraspt voor koekjes en als ik er eentje vergeet te oogsten dan is die voor de soep. Je kunt er eigenlijk best heel veel mee, zowel zoet als hartig.

Deze taart is een voorbeeld van zoet, eerst denk je courgette in een zoete taart maar dat kan prima. Courgette heeft van zichzelf niet zo heel veel smaak dus leent het zich heel goed om in een taart te verwerken. Courgette is gewoon multifunctioneel.

Het recept komt uit het boek: Hoe word ik een goddelijke huisvrouw van Nigella Lawson. 

Ingrediënten voor het beslag:

60 g rozijnen, optioneel
250 g courgette, gewogen voor het raspen
2 grote eieren
1.25 dl zonnebloemolie
150 g fijne kristalsuiker
225 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
75 pecannoten, grof gehakt

Springvorm ø 24 cm, ingevet en de bodem bekleed met bakpapier

Voor de vulling:

200 g lemon curd

Voor de bovenkant:

200 g roomkaas
50 g poedersuiker
1 el limoensap
2-3 eetlepels pistaches, gehakt

Verwarm de oven voor op 180C.
Laat de rozijnen, als je die gebruikt, wellen in een kommetje met warm water.
Was de courgettes maar schil ze niet. Rasp ze grof, als je ze te fijn rasp wordt het te papperig. Laat de geraspte courgettes in een zeef boven de gootsteen uitlekken of doe ze in een schone theedoek, doe de punten bij elkaar en draai de courgette zodat het vocht eruit gewrongen wordt.

Doe de eieren, olie en suiker in een kom en klop dit romig. Zeef de bloem, en bakpoeder erboven en blijf kloppen tot alles goed gemengd is. Roer nu de geraspte courgette, de uitgelekte rozijnen en pecannoten door het beslag. Giet het mengsel in de vorm en bak ongeveer 30 minuten.
De cake moet een klein beetje bruin zijn en stevig aanvoelen.
Laat 5 tot 10 minuten in de vorm op een rooster staan, verwijder dan de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen de topping voor de bovenkant.
Klop de roomkaas glad met de gezeefde poedersuiker en roer er de limoensap door.

Snijd (als de cake volledig is afgekoeld) de cake met een groot mes horizontaal doormidden. Verdeel de lemon curd over de onderkant en leg er de bovenkant weer op. Schep het roomkaas mengsel op de bovenkant en smeer dit uit met een spatel. Zet de taart in de koelkast om het roomkaasmengsel op te laten stijven. Strooi er vlak voor het serveren de gehakte pistachenootjes overheen.




zaterdag 10 september 2016

Couscous met geroosterde paprika met halloumi






Wat zullen we eten.... die vraag stel ik mezelf nogal eens. Ik word er altijd onrustig van als ik het niet kan verzinnen.
Ik pak een stapeltje boeken waarvan ik denk dat ik daar wat in vind en begin te bladeren. Het ene na het andere boek gaat door mijn handen, sommige blijven open op tafel liggen.

Het boek van Anna Jones is aan de beurt, een boek vol met vegetarische recepten dus zeker wel een kanshebber. Stoofpot van geroosterde paprika met halloumi..... dat spreekt me wel aan. Gauw kijk ik bij de ingrediënten en ja hoor we hebben alles in huis. Dit moet het worden. Gelijk heb ik rust in mijn hoofd.

Dit had ik niet verwacht maar wat een topper van een gerecht, niet moeilijk om te maken en je hebt er ook niet eens heel voor nodig. Halloumi is natuurlijk wel iets wat niet iedereen standaard in huis heeft maar dat is tegenwoordig wel goed te krijgen. Ik koop het bij de biowinkel, het is niet goedkoop maar het is erg lekker en het geeft het gerecht net dat extra.

Ik had er couscous bij gekookt, je kunt er ook rijst bij serveren of zelfs een mooi stuk (zelfgebakken) brood.

Ingrediënten voor 4 personen:

2 flinke rode paprika's
500 g tomaatjes, gehalveerd en de grotere in kwarten
20 stuks kalamataolijven
2 el kappertjes
geraspte schil van een citroen
3 el lekkere olijfolie
zeezout en versgemalen peper
250 g halloumikaas in 12 plakken
blaadjes van een paar takjes munt, fijngesnipperd
blaadjes van een klein bosje basilicum, fijngesnipperd
blaadjes van een klein bosje bladpeterselie, fijngesnipperd

Voor erbij:
300 g  couscous

Bereidingswijze:

Rooster de paprika's boven een gasvlam of in de oven onder de hete grill tot deze helemaal zwart geblakerd zijn. Leg ze in een kom en dek deze af met plastic folie. Laat ze ca. 5 minuten zo staan.

Doe de tomaten, olijven, kappertjes, citroenrasp, 1 el olijfolie in een kom en breng op smaak met zout en peper. Zet opzij om in te laten trekken.

Ontvel de paprika's door het geblakerde er af te vegen en voorzichtig af te schrapen met een mesje. Je leest ook vaak dat dit onder een stromende kraan gebeurt maar Anna raad dit af in verband met smaakverlies.
Snijd de ontvelde paprika's doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in repen van ca. een centimeter breed. Doe ze bij het tomatenmengsel.

Verhit de overige 2 el olijfolie in een flinke koekenpan en bak hierin de halloumi ongeveer een minuut aan beide kanten tot ze net bruin zijn.
Haal de halloumi uit de pan.
Doe nu het tomatenmengsel in de hete pan en verwarm dit een paar minuten tot het lekker warm is en er wat vocht uit loopt.
Doe de halloumi en gesnipperde kruiden erbij en schep alles om.

Bereid ondertussen de couscous (als je die gebruikt) volgens de aanwijzing op de verpakking. Doe deze op een platte schaal en verdeel hier het tomaten, paprika halloumi mengsel over.



  


zaterdag 3 september 2016

Nectarine-lavendelcake






We hebben best wel wat fruit uit de eigen tuin maar voor nectarines zal ik naar de winkel moeten. Jammer. Het schijnt wel te kunnen, nectarines weet ik niet zeker maar perziken doen het hier ook. Helemaal als je het boompje in leivorm tegen een muur plaatst, de muur houd de warmte vast en daar profiteert de perzik van. Ik zit al jaren te broeden waar dat bij ons zou kunnen, je eigen perziken dat zou toch geweldig zijn.

Tot die tijd, en dat zal nog wel even zo blijven, koop ik ze. Perziken maar meestal nectarines, ik vind deze misschien nog wel lekkerder. Heerlijk om zo op te eten maar ook om mee te bakken. Het is nu de tijd dus kosten ze ook niet zoveel, ik denk zelfs dat ze goedkoper zijn dan de appels.

Deze cake is geïnspireerd op een recept van Janny van der Heijden, een recept uit het Noord-Hollands Dagblad. Zij gebruikt perziken en ze maakt er een soort van tarte-tatin van, snapte ik achteraf....
Ik heb de partjes nectarine in het beslag gestoken waardoor het een heel andere cake word maar ook heel erg lekker. Een goede rede om hem nog een keer te maken, ik wil natuurlijk wel weten hoe de cake eigenlijk hoort te zijn.

Een heerlijke zachte cake met nectarine en een vleugje lavendel, wat het heel bijzonder maakt.

Ingrediënten:

200 g zachte boter
200 g witte basterdsuiker
4 eieren
200 g bloem
1 tl bakpoeder
snufje zout
2 tl gedroogde lavendel (of naar smaak)
3 nectarines, in kwarten, pit verwijderd en de kwarten in plakjes

Springvorm ø 24cm, ingevet

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 °C. hete lucht
Doe de boter en de suiker in een kom en mix dit tot het mooi romig en lichtgeel ziet. Mix er nu een voor een de eieren door.
Zeef de bloem, bakpoeder en het zout erboven en doe de lavendel erbij, spatel dit er voorzichtig doorheen.

Schep het beslag in de ingevette springvorm en strijk de bovenkant enigszins glad.
Steek de partjes nectarine in de taart en zet deze ca. 45-50 minuten in de oven.
Haal de cake uit de oven en laat deze even op een rooster afkoelen. Verwijder dan de ring en laat helemaal afkoelen.