Een nieuw jaar, een nieuw recept.
Pittige tomatensoep met freekeh en
gehaktballetjes, hier in huis een favoriet. Lekker met dit weer maar ook in de
zomer misstaat deze soep niet.
Niet moeilijk om te maken en meestal
is alles wel in huis. Alleen de freekeh en baharat zijn ingrediƫnten die
misschien niet iedereen kent.
Freekeh is onrijpe (groene) tarwe,
het uiterlijk lijkt erg op bulgur. Baharat is een specerijenmix bestaande uit peper,
koriander, kaneel, kruidnagel, piment, komijn, kardemom en nootmuskaat. Je kunt
het zelf maken maar het is net als de freekeh tegenwoordig bij de grotere
supermarkten te koop.
Verder worden er geen bijzonder ingrediƫnten
gebruikt. De tomaten is op dit moment wel een dingetje, je kunt deze ook
vervangen door een blik. De koriander laat ik meestal achterwege omdat Evert
daar van gruwelt. Schijnt een stofje in de hersenen te zijn waar dat door
komt....
Erbij eten wij een lekker stuk (zelf
gebakken) brood en je hebt een volledig maaltijd.
Het recept komt uit Jeruzalem, een
boek van Ottolenghi.
Ingrediƫnten gehaktballetjes
400 g runder- of lamsgehakt
1 kleine ui (150 g) fijn gesnipperd
2 el bladpeterselie, fijngesneden,
½
tl gemalen piment
¼
tl kaneel
3 el bloem
2 el olijfolie
zout en zwarte peper
Ingrediƫnten soep:
2 el olijfolie
1 grote ui (250 g) fijn gesnipperd
3 tenen knoflook, geraspt
2 wortelen (250 g) geschild en in
blokjes van ca. 1 cm
2 stengels bleekselderij (150 g ),
in blokjes van ca 1 cm
3 grote tomaten (350 g), fijngehakt
40 g tomatenpuree
1 el baharat (specerijenmix)
1 el gemalen korianderzaad
1 kaneelstokje
1 el fijne kristalsuiker
150 g gebroken freekeh
5 dl runderbouillon
5 dl kippenbouillon
10 g koriander, fijngesneden
1 citroen, in 6 parten (optioneel)
Bereidingswijze:
Begin met de gehaktballetjes.
Vermeng met de hand in een grote kom
het gehakt met de ui, peterselie, piment, kaneel, ½
tl zout en een ¼ tl peper, vorm er balletjes van en
wentel deze door de bloem. Het recept zegt ter grote van pingpongballen maar ik
heb ze de helft kleiner gemaakt. Verhit de olijfolie in de pan waar je straks
de soep in gaat maken en bak de balletjes een paar minuten op halfhoog vuur tot
ze rondom mooi goudbruin zijn.
Schep ze uit de pan en zet apart.
De soep:
Veeg de pan schoon met een stukje
keukenrol.
Doe de olijfolie erin en bak hierin
de ui en knoflook ca. 5 minuten op halfhoog vuur.
Doe de wortel en bleekselderij erbij
en bak nog eens 2 minuten. Dan mogen de tomaten, tomatenpuree, specerijen,
suiker, 2 tl zout en ½ tl peper erbij en bak dit nog een 1
minuut.
Roer de freekeh erdoor, breng aan de
kook, kook 2-3 minuten.
Giet beide soorten bouillon erbij
met 8 dl water en de gehaktballetjes. Breng aan de kook en laat de soep op laag
vuur 35-45 minuten zachtjes pruttelen tot de freekeh gezwollen en gaar is.
De soep moet vrij dik zijn. Laat
eventueel wat inkoken. Proef en breng op
smaak met zout en peper.
Schep de soep in kommen en garneer
met de koriander en geef er de partjes citroen bij. Lekker met een stuk (zelfgebakken)
brood.