zaterdag 25 juni 2016

Pasta met asperge-citroensaus






Het kan nog net, asperges van Hollandse bodem. Ze worden gesneden tot 21 juni dus het zijn nu echt wel de laatste.
Heerlijk, we hebben ze bijna elke week gegeten.
Ik koop ze hier heel vlakbij bij een aspergeteler, ze hebben alleen de groene maar dat geeft niet, ook die zijn erg lekker. Ik las net op hun site 'vandaag de allerlaatste asperges' dus als ik wil kan het nog....

Dit gerecht is met pasta en citroen, niks niet hoogdravend heel simpel maar oh wat lekker.
Het komt uit het boek "Vers uit de tuin" van Sarah Raven, ik blijf het een top boek vinden, helemaal nu we weer uit de moestuin gaan eten.

Ingrediënten:

250 g groene aperges
250 g pasta, ik had hele grote schelpen maar penne of tagliatelle kan ook, is misschien nog wel lekkerder
zout en zwarte peper
20 g boter
100 ml slagroom
1 citroen, sap en schil geraspt
2 el goede olijfolie
1 el bladpeterselie, fijn gesneden
Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

Verwijder de houtige onderkant van de asperges, ik snijd er een klein stukje vanaf en schil het onderste deel dan hoef je bijna niks weg te gooien.
Stoom of kook de asperges in ca. 7-8 minuten beetgaar. Spoel ze koud onder de kraan en laat ze uitlekken.

Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking in licht gezouten water. Houd als je de pasta afgiet een paar eetlepels van het kookvocht achter.

Doe ondertussen de boter met de slagroom in een pannetje en laat de boter op zacht vuur smelten en haal van het vuur. Snijd de asperges in stukjes en voeg deze bij het boter-slagroom mengsel. Doe er de citroenrasp bij en net zoveel sap als je lekker vind, proef.

Doe de saus, een eetlepel van het pastawater en de olijfolie bij de pasta en schep dit goed om.
Proef of er nog zout en peper bij moet en bestrooi me de peterselie. Verdeel over de borden en rasp er verse Parmezaanse kaas over.





zaterdag 18 juni 2016

Salade van zoete aardappel, venkel en avocado






Salades zijn altijd lekker, als ik thuis ben is het onder de middag vaste prik, een salade met een geroosterd broodje. Meestal is het simpel, met dat wat er in huis is.
Deze salade is wat luxer, dit eten we in het weekend gerust als maaltijd met een snee zelfgebakken brood. Heerlijk buiten in het zonnetje, meer hebben we niet nodig.

Het recept komt uit het boek: Mr Wilkinsons simpele seizoensalades 

Ingrediënten voor 2 flinke eters:

2 zoete aardappelen plm 300-350 gram, schoongeboend niet geschild
1 rijpe avocado, in plakjes
1 kleine venkelknol in dunne plakjes geschaafd
2 el walnoten, fijngehakt
2 el fijngehakte augurk
1 grote hand vol pluksla
2 el dille
1 el platte peterselie
50 gram pecorino of andere harde zoute kaas

Voor de dressing:

25 ml citroensap
50 ml druivenpit olie
20 ml walnootolie
½ el vloeibare honing,
1 teentje knoflook geperst of geraspt

Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 210 °C.

Prik de zoete aardappelen rondom in en leg ze in een kleine braadslede. Rooster ze in het midden van de oven in 30-50 minuten gaar. Controleer dit met een prikker, deze moet er makkelijk in gaan. Laat de aardappelen afkoelen.

Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te kloppen, breng op smaak met zout.

Snij de zoete aardappel in dunne plakjes en verdeel deze over de borden.
Verdeel hier de avocado over.
Meng wat van de dressing door de venkel en leg dit op de zoete aardappel en avocado. Garneer met de walnoten en augurk en sprenkel hier nog wat van de dressing over.

Meng de sla met de dille en peterselie met een beetje van de dressing en verdeel dit over de borden.
Rasp er royaal pecorino over en serveer.





zaterdag 11 juni 2016

Rabarbertaart met polenta






Polenta, maïsmeel ik vind het maar verwarrend. Polenta is bij mij de grove variant en maïsmeel is fijn, net zo fijn als meel. Spreekt voor zich.
Maar in het recept staat maïsmeelkoek en bij de ingrediënten staat dan weer fijn maïsmeel en tussen haakjes polenta.
We hebben het beide in huis, dat maakt kiezen niet makkelijk. Ik heb gekozen voor de fijne maïsmeel, de polenta die we hebben is dan weer een snelkook variant en ik weet niet wat dat doet.
Het pakte goed uit, het werd een heerlijke zachte taart. Toch laat het me niet los hoe de taart geworden was met polenta, daar zit maar een ding op, proberen.

Het recept is van Nigella Lawson, uit haar boek: Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?

Ingrediënten:

500 g rabarber, schoongemaakt en in plakjes van ca. 0.5 cm
300 g fijne suiker (100 + 200 gram)
150 g bloem
1 tl dubbelkoolzure soda (zuiveringszout, baking soda)
snuf zout
1 tl kaneel
155 g fijn maïsmeel 
2 grote eieren
1 tl vanille-extract
125 g zachte boter
250 g yoghurt

Springvorm ø 24 cm, bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de rabarberstukjes in een glazen of stenen kom en meng er de 100 gram suiker door.
Zet opzij maar niet langer dan een half uur, anders wordt het te nat.

Meng de bloem, dubbel koolzure soda, zout, kaneel en maismeel.
Klop in een kommetje de eieren los met het vanille-extract.

Roer of mix in een grote kom de boter en de 200 gram suiker romig en klop er geleidelijk het ei mengsel door. Spatel er dan om en om wat van het bloem-mengsel en de yoghurt door. Niet te lang mengen.
Als laatste gaat de rabarber erij, samen met het vrijgekomen sap. Schep het even door.
Giet het beslag in de beklede bakvorm en zet deze ca. een uur in de oven.  Mocht de taart te donker worden, leg er dan een stuk aluminiumfolie over.
Haal de taart uit de oven en laat deze eerst 15 minuten op een rooster afkoelen voordat je de vorm eraf haalt.





zaterdag 4 juni 2016

Groene asperges met tomaten chili olie en een eitje






Groene asperges we hebben ze nu voor het tweede jaar in de tuin, maar we oogsten er nog niet van.
Je kunt ze zelf zaaien maar wij hadden plantjes gekocht, dan heb je alvast een voorsprong. Vorig jaar de eerste asperges maar deze waren echt ieniemienie. Dit voorjaar was de opkomst al wat meer, een paar dikkerds en een paar kleintjes. Niet geplukt omdat de plant daar toch een knoei van krijgt, eerst de planten maar wat groter laten groeien. Echt oogsten zal het niet worden daarvoor hebben we te weinig planten, ik weet ook niet hoeveel asperges een plant kan geven. Misschien nog maar een paar planten bijkopen, we weten nu dat ze het hier doen.

Dus als we asperges willen eten zit er niks anders op dan ze te kopen. Gelukkig zit hier niet ver vandaan een aspergekweker, 's morgens geplukt en 's avonds op het bord. Bijna net zo vers als uit de eigen tuin ;-)
Je kunt er kiezen uit divers diktes, van heel dunne stopnaalden tot mooie dikke asperges. Vaak koop in beide. De dikke eten we gestoomd en de duntjes gaan door een pasta of voor een salade.

Deze keer heb ik de dikke asperges gegaard in de oven. Het eitje laat je de laatste vijf minuten meegaren en de tomaten chili olie maakt het helemaal af.
Heerlijk vonden wij het.

Ingredienten voor 2 personen:

2 el olijfolie
ca. 16 dikke groene asperges
4 eieren
40 g parmezaanse kaas of een andere hartige kaas
zout en versgemalen peper

 Voor de tomaten chiliolie:

2 zongedroogde tomaten
1 klein teentje knoflook
50 ml lekkere olijfolie
1 tl citroensap
een snufje cayennepeper of chili vlokken

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vet een braadslede in met olijfolie waar de asperges naast elkaar inpassen.
Breek of snijd de houtige uiteinden van de asperges, ik snijd er altijd een klein stukje af en schil de onderkant ca. 5 cm met een dunschiller.
Verdeel de asperges in de braadslede maar zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen. Zet ca. 8-10 minuten in de oven tot ze net gaar zijn.
Maak ondertussen de tomaten chili olie door alle ingrediënten in een foodprocessor of blender fijn te malen. Zet dit opzij.

Haal de braadslede met asperges uit de oven, breek er de vier eieren over, bestrooi met zout en peper en zet voor nog 5 minuten in de oven. Het eiwit is nu gaar en de dooier nog vloeibaar is.

Schaaf er wat kaas (kwam ik achter toen de foto gemaakt was.....) over en druppel er wat van de tomaten chili olie over, serveer direct.