Curry, we lusten het graag. Vaak is
het met vlees maar vegetarisch kan net zo goed. Deze curry is met aubergine wat
heerlijk is.
Dit jaar hebben we ook weer
aubergines in de kas maar niet van eigen zaai. Alle plantjes waren opgegeten
door de slakken. Ik heb dus maar plantjes gekocht.
Dat leek goed te gaan, volop
bloemetjes maar de vruchtjes die eraan kwamen waren toch heel anders dan
anders. Normaal heeft het kleine auberginetje al gelijk die mooie kleur, deze
niet. Ze zijn geelachtig en blijven dat ook, het blijven ook hele kleine
bolletjes, niet echt wat je van een aubergine verwacht.
Dus zit er niks anders op dan
aubergines te kopen, ook niet erg maar uit de eigen tuin is natuurlijk leuker.
De uien, knoflook en paprika's komen
wel uit de eigen tuin, die oogst was prima dit jaar.
Het recept komt uit Plenty More van
Ottolenghi
Ingrediënten voor vier personen:
ca. 400 ml zonnebloemolie, om in te
bakken
2 grote aubergines, over de lengte door
midden, elke helft in parten van ca. 2.5 cm x 5 cm (750 g)
1 tl geelwortelpoeder
3 middelgrote uien, gepeld en elke
ui in 8 parten (ca. 420 g)
2 rode paprika's, over de lengte
doormidden, zaadjes verwijderd en overdwars in repen van 2 cm (480 g)
1 milde rode chilipeper, zaadjes
verwijderd in vier stukken
10 g verse gemberwortel, geschild en
grof gehakt
4 tenen knoflook, grof gehakt
1½ tl kerriepoeder
¼
tl kruidnagelpoeder
¼
tl gemalen kardemom
1 tl kaneel
2 tl mosterdzaad
10 cm pandanblad, grof gehakt
(optioneel)
3 cm citroengras, grof gehakt
ca. 12 kerrieblaadjes, vers of uit
de vriezer
60 ml appelazijn
2½ tl fijne kristalsuiker
zout
Bereidingswijze:
Doe de olie in een grote hapjespan
en verhit dit op halfhoog tot hoog vuur. Doe ondertussen de geelwortel bij de
aubergine en schud dit om. Doe de aubergine in porties in de hete olie en bak
deze ca. 8 minuten tot ze mooi licht bruin zijn. Gaat het te hard, zet dan het
vuur wat lager.
Schep de partjes uit de olie en laat
uitlekken in een met keukenpapier beklede zeef of vergiet, bestrooi licht met
zout. Bak zo alle aubergine.
Bak nu de uien in dezelfde olie in
ca. 8 minuten goudbruin. Schep ze een keer om en doe ze dan met ¼
tl zout bij de aubergine. Bak dan de paprika en chilipeper ca. 5 minuten tot de
randjes beginnen te kleuren, doe ook deze bij de aubergine en ui in de zeef,
bestrooi nogmaals met ¼ tl zout.
Er moet nu nog ongeveer 1 el olie in
de pan zitten, is het meer dan giet je dit eruit.
Maak in een blender van de gember,
knoflook, specerijen, pandanblad, citroengras en kerrieblaadjes een puree. Bak
deze puree 2-3 minuten in de olie op halfhoog vuur tot deze gaat kleuren.
Doe alle groenten in de pan, samen
met de azijn, suiker en 60 ml kokend water. Roer alles rustig door elkaar en
laat het ca. 8 minuten pruttelen tot vrijwel alle vloeistof is verdampt.
Serveer het gerecht warm of op kamertemperatuur.
Lekker met rijst of een lekker stuk
brood.