Het speelde al een tijdje door mijn
hoofd, zelf kippensoep maken. Er lag een biologische soepkip in de vriezer dus
dat was het probleem niet.
We eten regelmatig soep maar dat is meestal een gebonden of gepureerde soep en dan het liefst vegetarisch.
Ik hou best wel van de waterige soepjes zoals kippen- en groentensoep.
Vroeger thuis maakte mijn moeder elke zondag soep, zaterdagavond werd er bouillon getrokken en zondags werd het afgemaakt, heerlijk.
Op zoek naar een recept heb ik 'Home Made' van Yvette van Boven gepakt, ik had al het idee dat daar wel een recept in zou staan, goed gedacht dus...
Het was wel wat werk om te maken maar het resultaat was heerlijk, Evert houd helemaal niet zo van deze 'waterige' soepjes maar dit mag ik wel vaker maken.
Ingrediënten:
1 hele soepkip (liefst biologisch)
2 uien, met schil gehalveerd
½ struik bleekselderij, in drieën
2 preien, gewassen en grof gesneden
1 wortel, in dikke plakken
3 tenen knoflook, ongepeld
3 blaadjes laurier
1 klein bosje peterselie
paar takjes tijm
1 el zwarte peperkorrels
2 el korianderzaad
3-4 stukjes foelie
Bereidingswijze:
Doe een liefst biologische soep kip en
een zo groot mogelijke pan.
Giet er 4-5 liter koud water bij en
breng aan de kook, laat het even lekker koken en schuim ondertussen af.
Doe er nu de gesneden groenten,
kruiden en specerijen bij, breng weer aan de kook, draai het vuur laag zodat
het net tegen de kook aan blijft.
Laat dit zo een uur of drie zonder
deksel zijn gang gaan.
Haal de kip eruit en zeef de bouillon.
Ik giet de bouillon eerst door een vergiet (vang het vocht natuurlijk wel op)
zodat je alle grove ingrediënten er al uit filtert. Dan giet ik het nog een
keer door een vergiet waar ik eerst een schone uitgespoelde theedoek in heb
gedaan, nu hou je een bouillon over zonder verdere ingrediënten.
Laat de bouillon afkoelen, als het
goed is afgekoeld kun je het (gestolde) vet er makkelijk afhalen.
Als je het vlees van de soepkip wilt
gebruiken voor de soep of voor wat anders kun je het vlees er het gemakkelijkst
afhalen als de kip nog warm is, is deze helemaal afgekoeld gaat het een stuk
lastiger.
De bouillon is nu klaar, het vet is
eraf maar hij is niet helder en dat wilde ik wel, ik was wel benieuwd hoe dat
in zijn werk ging.
Je hebt er per 2 liter bouillon een
eiwit voor nodig
Klop het eiwit los, doe het bij de
nog koude bouillon en breng dit zachtjes aan de kook.
Laat dit ongeveer 10 minuten
zachtjes koken en je zult zien dat alle 'vuil' zich aan de eiwitten gaat
hechten. Ik vond het geweldig om te zien hoe de troebele bouillon glashelder
werd.
Nu is de bouillon klaar om er mee te
doen wat je wilt, je kunt het ook heel goed in porties invriezen.
Ik heb er
kippensoep van gemaakt.
Je kunt er natuurlijk allerlei ingrediënten
aan toevoegen maar ik wilde de soep zo neutraal mogelijk houden. Ik heb er het
vlees van de soepkip bijgedaan, een kleingesneden wortel dat even laten koken
tot de wortel beetgaar was, op smaak brengen met zout en peper als laatste een prei in dunne ringetjes erbij en klaar.
Een super lekkere heldere
kippensoep, het is even wat werk maar dan heb je ook wel wat.