zaterdag 29 april 2017

Pilaf van bulgur en paprika





Pilaf word normaal gesproken met rijst gemaakt maar deze versie is met bulgur. Bulgur is een graanprodukt en kan gemaakt zijn van verschillende soorten tarwe. Meestal wordt het gemaakt van durum dat is een harde tarwesoort. De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken. Dan gaat het in de verpakking en komt het in de winkels terecht.
Het is dus al voorbewerkt en daarom heeft het niet zo'n lange bewerking meer nodig.

Vaak wordt het gebruikt in een salade maar nu dus in een pilaf, en dat pakt goed uit. Heerlijk en ook nog eens makkelijk om te maken.

Het recept komt uit Plenty van Ottolenghi.



zaterdag 22 april 2017

Rabarbertaart uit het oude Honig bakboekje






Een nieuw bakboek of eigenlijk een nieuw oud bakboekje.
Een nicht van Evert had dit boekje bij de kringloop gescoord, ze had het mee toen ze bij ons was om even mijn ogen uit te steken. Ik mocht het wel even houden, maar daar heb ik natuurlijk niks aan 'even' houden.
Dat boekje wilde ik ook wel, en het liefst zo snel mogelijk ;-)

Gelijk 's avonds op marktplaats kijken en jawel hoor daar werd het boekje aangeboden. Na wat heen en weer gemail is het boekje keurig opgestuurd, en heb ik mijn eigen exemplaar.

Een ouderwets  bakboekje van Honig met een paar foto's en wat tekeningen, heel iets anders dan wat je tegenwoordig koopt. Maar vol met leuke en lekkere recepten, en dat is uiteindelijk waar het om gaat.

Het is lente, en bij de lente hoort rabarber.
Vroeger thuis aten we rabarber als toetje, nu eten we het alleen nog verwerkt in een taartje.
En dat is op de blog ook wel te zien, er staan al heel wat baksels met rabarber op. Diverse zijn succes nummers maar ik ben altijd op zoek naar een nieuw recept. En ook in mijn nieuwe oude boekje staat een recept met rabarber dus die moest natuurlijk uitgeprobeerd worden.
Heerlijk, een soort van appeltaartje maar dan met rabarber, een blijver.

Ingrediënten:

1 kg rabarber, de stelen in stukjes van ca. 3 cm
350 g zelfrijzend bakmeel
150 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
175 g koude boter, in blokjes
1 ei

100 g rietsuiker
4 el maïzena of custard
geraspte schil van 1 citroen

Springvorm ø 24 cm, ingevet en de bodem bekleed met bakpapier



zaterdag 15 april 2017

Geroosterde aubergine met tahin






Er lagen zulke mooie aubergines bij de Lepelaar, die kon ik niet weerstaan. Ze waren van Nederlandse bodem dat dat wel, maar uiteraard wel uit de verwarmde kas, dus echt goed voor het milleu...... niet echt. Maar ja je wilt wel weer eens iets anders dan de wortelen, uien, kolen.
Ik wacht altijd het liefst op onze eigen oogst maar voor de aubergines kan dat wel juli worden,  dat duurt me toch echt te lang. Dus hup een paar van die prachtige glimmende aubergines in de mand.

We hebben ze op de bbq geroosterd, dat kan natuurlijk ook in de grillpan maar met het mooie weer van vorig weekend is het heerlijk om buiten te koken.

Het recept komt uit de BBQ bijbel van Julius Jaspers



zaterdag 8 april 2017

Vegetarische chili






Het is al weer een paar dagen prachtig weer, we gaan verlangen naar ander eten, niet meer de winterse gerechten maar de lente op je bord.
De eerste raapsteeltjes zijn geoogst en ook wordt er volop sla gegeten.
Met een beetje mazzel eten we al weer buiten maar dan moet wel net de wind in de goede hoek zitten, die maakt het vaak nog erg koud.

Chili-concarne is een gerecht wat ik heerlijk vind na een dag buiten maar is er ook een variatie zonder vlees?
Uiteraard is die er, het wemelt van de vegetarische chili recepten. Maar deze versie was totaal nieuw, met linzen, bulgur en quinoa. Of het dan nog steeds chili mag heten weet ik niet maar mijn aandacht had het getrokken.

Om er achter de komen of het ook werkelijk lekker is, is er maar een manier, maken en eten.
Een succes, echt heel erg lekker er staan een 8.5 bij genoteerd dus dat zegt genoeg.
Ook heb ik erbij gezet dat het opdienen met tijmolie, yoghurt en tortilla's echt een toevoeging is. Normaal ben ik nog wel eens dat ik denk laat maar weg maar het maakt het gewoon af.

Het recept komt uit 'Een nieuwe kijk op eten' van Anna Jones.




zaterdag 1 april 2017

Salade met zoete aardappel, quinoa en zwarte boontjes





Zoete aardappel. een jaar of wat terug nog een exotische verschijning maar nu helemaal ingeburgerd.
De meeste die je in de winkel ziet zijn import maar er wordt ook geëxperimenteerd om ze in Nederland te verbouwen. Twee jaar terug hebben wij het ook geprobeerd en de opbrengst was een paar aardappelen. Vorig jaar hebben we ze in de volle grond in de tunnelkas gezet maar dit is mislukt, niet een pieper. Nu staan er weer vier aardappelen op een glaasje water, te wachten tot ze worteltjes krijgen. We gaan het weer proberen.

Zoete aardappel, lekker en gezond en je kunt er heel veel mee, soep, puree, ovenschotel maar geroosterd is bij ons toch wel een favoriet. Voor deze salade word hij ook geroosterd, samen met de ui en paprika.
Je kunt de salade prima van te voren maken, lekker bij een bbq of gewoon met een stukje platbrood en een schep Griekse yoghurt.

Het recept komt van internet en heb ik aangepast