vrijdag 7 juni 2013

Salade van quinoa, wilde rijst en zoete aardappel





Ik wilde wat maken met zoete aardappel, maar wat…..
Geen soep of puree, iets nieuws, iets super gezonds maar wat….
Eerst heb ik op Caroline haar blog gekeken, ik wist dat zij diverse recepten met zoete aardappel had gemaakt.
Ik vond er niet wat ik zocht, diverse dingen had ik ook al eerder gemaakt,
maar wat me wel opviel was 'Ottolenghi', die naam kwam steeds terug.
Dus zijn boeken ‘Plenty’ en ‘Het kookboek’ erbij gepakt en op zoete aardappel gezocht. In ‘Plenty’ zag ik het recept wat het worden moest, een salade met guinoa, wilde rijst en zoete aardappel.
Lekker licht en zomers om buiten op te eten!




We hadden alles in huis, zelfs de 
gedroogde limoen, deze hadden we een tijdje terug in Engeland besteld bij Spices of India.
Ik heb een paar gedroogde limoentjes in de blender gedaan om er poeder van te maken. Dit ging niet gemakkelijk, de blender is eigenlijk te groot voor een paar van die limoentjes, het gaat beter in een specerijen molen maar die hebben we niet.
Ik had uiteindelijk de benodigde 2 eetlepels limoenpoeder, een super fris en sterk smakend poeder.





Weer een heerlijk gerecht met de bekende aparte smaken van Ottolenghi. 


Ingrediënten voor 4-6 personen: 

2 middelgrote zoete aardappelen (ca. 350 g elk)
1,1 dl olijfolie
100 g basmatirijst
100 g wilde rijst
200 g quinoa
4 tenen knoflook, in dunne plakjes
3 eetl. gesnipperde salieblaadjes
3 eetl. grofgehakte oregano
2 eetl. gemalen Iraanse gedroogde limoen
6 eetl. gesnipperde munt
4 bosuien (alleen het groene deel), in dunne ringetjes, plus extra om te garneren
1 theel. citroensap
160 g feta, in brokjes
zout en zwarte peper


Bereidingswijze:

Verhit de oven tot 200 °C.
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van grofweg 2 cm. Verdeel ze in een braadslee bekleed met bakpapier, sprenkel de helft van de olie erover en bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze in de oven in 20-25 minuten gaar.

Kook intussen de basmatirijst en wilde rijst volgens voorschrift op het pak; giet ze af. Doe de quinoa in een pan met royaal kokend water en laat hem 9 minuten koken; giet hem af in een fijne zeef. Doe de uitgelekte nog warme rijst en quinoa in een grote meng­kom.

Verhit de overgebleven olie in een kleine koekenpan en fruit de knoflook 30 seconden tot hij lichtbruin is. Voeg de salie en ore­gano toe en roer 1 minuut;  laat de kruiden niet verbranden. Giet de inhoud van de pan over de rijst en quinoa.

Voeg de geroosterde aardappelen met de olie aan het rijstmeng­sel toe. Doe er ook limoenpoeder, munt bosui, citroensap, feta en een beetje zout en peper bij. Schep alles losjes door elkaar en zorg dat de zoete aardappel en feta heel blijven. Proef en doe er naar smaak nog zout en peper bij. Dien de salade lauwwarm op, gegar­neerd met bosui.







donderdag 6 juni 2013

Pesto van rucola

Rucolapesto


We hebben rucola in de kas, twee soorten wilde en gewone. De wilde heeft kleinere blaadjes en bloeit geel, de gewone heeft groter en grover blad en bloeit wit.
Ik heb ook het idee dat de gewone sneller doorschiet.
In de kas wordt het nu te warm voor rucola, ik heb het ook al buiten gezaaid en dat komt mooi op.  Ik denk dat het mekaar mooi opvolgt.

Gister een hele bos uit de kas gesneden, het was al tegen bloeien aan dus het werd tijd om te gebruiken.
Wat doe je met een hele bos rucola, je kunt het als sla eten maar ook pesto van maken. Ik weet niet of pesto alleen pesto mag heten als het met basilicum is gemaakt, dit is hetzelfde maar dan met rucola.
Je kunt het ook van waterkers of zelfs zevenblad maken. Ik heb het nog nooit uitgeprobeerd omdat we geen waterkers en geen zevenblad hebben….
Ook kun je in plaats van pijnboompitten variëren met amandelen of walnoten, ook heerlijk.

Gewassen en gedroogde rucola

Gister heb ik de pesto door de pastasalade gedaan, een super simpele salade van uiteraard pasta, pesto, tomaat en zwarte olijven.
De pasta had ik van Korenmolen het Rode Hert, Molenpasta van Henk, heerlijke fusilli gemaakt van durumtarwe, tarwemeel, spinaziepoeder, tomatenpoeder en water.
Als we weer bij het Rode Hert komen neem ik zeker weer een zak mee.

Ingrediënten:

125 g rucola (ongeveer)
3 tenen knoflook, fijngesneden
50 g pijnboompitten, geroosterd
75 g parmezaan, geraspt
Goede olijfolie
Zout naar smaak
Citroensap naar smaak

Bereiding:

Doe de rucola, knoflook en pijnboompitten in de magimix of blender en maal het fijn.
Voeg zoveel olijfolie toe tot je een smeuige pasta hebt, doe er de parmezaan bij en meng nog kort.
Proef en voeg zout en citroensap naar smaak toe.
Je kunt het ook in een vijzel maken of in een hoge beker en dan met de staafmixer.

Ik heb ongeveer de helft van de pesto gebruikt voor de pastasalade (250 gram), wat over is vries ik in voor een volgende keer.


Pastasalade




maandag 3 juni 2013

Brandnetelthee uit eigen tuin



Thee maken van iets wat je liever niet in je tuin hebt, brandnetels.
Wij zijn van de thee, het liefst kruidenthee, dat is tegenwoordig helemaal geen probleem meer.
Je kunt het in iedere supermarkt krijgen, dat was een jaar of wat terug wel anders….
De thee met een smaakje was er in allerlei varianten maar kruidenthee was er bijna niet.
Ja kamille en venkel dat was er, meestal verstopt in het hoekje van Zonnatura.

Wij drinken al jaren ‘onze’ vijfkruidenmix, een losse thee samengesteld door eerst ‘De Maretak’ in Alkmaar en toen die ermee stopte ging het recept naar ‘De Kruidenshop’ in Beverwijk.
Meestal gingen we twee keer per jaar op reis naar Beverwijk om een voorraad in te slaan, ‘gingen’ want ook deze winkel is er mee gestopt, helaas.

Het hing al een tijdje in de lucht, wegens hygiëne is het door de overheid verboden om losse thee te mengen.
De winkel is overgenomen door G&W, we hebben daar nog een bestelling gedaan maar dat was geen succes, een tas met allemaal kleine zakjes welke je zelf moet mengen.
Vinden we dat mengen helemaal niet erg maar zulke zakjes kun je in elke reformwinkel kopen, daarvoor hoef je niet naar Beverwijk.
Heel jammer dat ‘De Kruidenshop’ er niet meer is, ik denk dat er heel veel mensen mis zullen grijpen en dan niet alleen wat thee betreft. Het was gewoon een geweldige winkel met een heel breed assortiment waar je heel vakkundig en leuk geholpen werd, daar kan de G&W niet aan tippen.


Toen ik met de medewerkster van G&W (oud medewerkster van ‘De Kruidenshop’) belde voor de nieuwe bestelling, wat dus niet meer lukte, vertelde zij wat de mengverhouding ongeveer was. Al pratende kwam bij mij het idee om een deel ervan zelf te gaan maken.

Brandnetels staan achter op het erf, daar waar ze niemand tot last zijn, pepermunt hebben we in de tuin maar niet de goede. Ik heb een bos munt gekocht bij de Toko en deze in het water gezet. Die ga ik in een grote pot zetten, niet in de tuin want deze woekert nogal.
Goudsbloemen hebben we ook zelf, zoethout zal ik moeten kopen net als de rozenbottel, al wil ik met de rozenbottel ook nog wel wat experimenteren.

De eerste vuilniszak met brandnetels zijn geplukt en gedroogd. Het drogen heb ik eerst in ons rijskastje geprobeerd maar dat duurde best wel lang, en geduld is niet mijn sterkste kant….
Ik heb ze later over twee bakplaten verdeeld en in de oven gezet op 40°C hete lucht met de ovendeur op een kiertje.
Dit ging prima, ze werden knisperend droog, maar ik wil er eigenlijk niet de oven voor gebruiken dus nog maar zoeken naar een andere manier, en misschien wat meer geduld hebben….
De gedroogde bladeren heb ik in de Magimix vermalen tot een mooie thee, niet te fijn.





Je eigen thee maken van dat wat er in de tuin groeit, zo is de bemoeizucht van de overheid toch nog ergens goed voor.

vrijdag 31 mei 2013

Geroosterde forel met tijm





Weer eens een recept met vis, forel deze keer.
Lekker visje, heel zacht van smaak ik denk ook voor degene die niet zulke viseters zijn.
We hadden ieder een forelletje, je kunt ook filets kopen maar wij hadden de hele vis.
Je hebt dan uiteraard wel graten maar als je een beetje weet hoe de graten zitten is dat ook wel te doen.
Het recept is van Jamie Oliver, ik denk uit zijn allereerste boek ‘The naked Chef’. Met dat boek heeft hij heel wat teweeg gebracht, er zijn heel veel mensen gaan koken na dit boek en de tv serie die erbij hoorde. Hij had toen niet durven dromen wat hij nu heeft bereikt, zoveel boeken verkocht en tv series gemaakt, het kan raar lopen.
Het recept is eenvoudig maar lekker, we hadden er aardappeltjes uit de oven bij en een groene salade van eigen bodem.

Het is natuurlijk ook heerlijk om de forel op de BBQ te bereiden!

Ingrediënten voor 2 personen: 

2 forellen
1 flinke hand verse tijm, alleen de blaadjes 
zeezout en zwarte peper uit de molen
1.5 el olijfolie
1 citroen
2 laurierblaadjes, zo mogelijk vers

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur.
Was de forellen van binnen en van buiten en dep ze droog met keukenpapier.
Wrijf in een vijzel de tijm fijn met een ½ theelepel zeezout en de olijfolie. Wrijf de forellen met dit mengsel in zowel de buikholte als het vel.
Snijd de citroenen doormidden en snij de de uiteinden eraf, zodat ze kunnen staan.

Maak met de punt van een mes een insnijding in het vruchtvlees van de citroenhelften en steek er een laurierblad in. Leg de forellen en citroenen in de braadslee en bak ze ongeveer 10 minuten in de oven. Je kunt controleren of de forellen gaar zijn door te proberen in het dikste stuk van de forel het vissenvlees van de graat te trekken. De forel is gaar als dat gemakkelijk gaat. Zo niet, zet de vissen dan nog een paar minuten terug in de oven. Tegen de tijd dat de forel gaar is, moet het vel krokant zijn. De geroosterde citroenen moeten nu mooi zoet en ietwat zacht zijn, de laurier geeft er ook extra smaak aan.





donderdag 30 mei 2013

Linzen met gegrilde aubergine





Ik had dit recept al een paar keer op andere blogs gezien, maar zelf nog nooit gemaakt.
Het is weer een recept van Ottolenghi uit zijn boek Plenty, je gaat bijna geloven dat alle recepten in dit boek lekker zijn, want ook dit is weer heerlijk.
Wij houden van linzen en geroosterde aubergine dus kon het eigenlijk niet missen dat we het lekker zouden vinden.

De meeste tijd gaat eigenlijk in het roosteren van de aubergines zitten, dit kun je op het gasstel doen of in de oven. Wij koken niet op gas dus moet het wel in de oven.
Normaal zet ik de aubergines gewoon in de oven op 200°C voor ongeveer een uurtje, dan zijn ze mooi zacht en gaar.
In het boek staat dat je ze onder de gril moet leggen voor een uur, dan zijn ze helemaal zwart geblakerd en ingezakt. Dat was ook zo, ik vond de smaak prima maar de opbrengst maar matig, er lijkt wel minder aubergine over te blijven dan wanneer je ze gewoon in de oven gaart.

Denk er wel om als je ze in de oven gaart of onder de gril dat je ze met een mesje op diverse plaatsen inprikt anders zullen ze ontploffen, ja dat is echt zo, en ja dat is veel werk om weer schoon te maken…..
Het recept is voor vier personen maar bij ons ging het bijna op met zijn tweeën.

Ingrediënten:

Voor 4 personen
2 middelgrote aubergines
2 eetl.  goede  rodewijnazijn
200 g linzen (bv. Puy- of Castelluccio-), afgespoeld
3 kleine wortelen, geschrapt
2 stengels bleekselderij
1 laurierblad
3 takjes tijm
½  witte ui
3 eetl. olijfolie, plus extra om te besprenkelen
12 cherrytomaatjes, doormidden gesneden
1/3   theel. bruine basterdsuiker
1 eetl. van elk: fijngesneden platte peterselie, koriander en dille
2 eetl. crème fraîche (of naturel yoghurt als je dat liever hebt)
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Bedek om de aubergine boven de gasvlam te grillen (de meest effectieve manier) het gebied rond de gasbranders met aluminiumfolie. Leg de aubergines direct boven 2 halfhoog brandende gasbranders en rooster ze 12-15 minuten; keer ze regelmatig met een metalen tang tot het vruchtvlees zacht en rokerig en de schil overal geblakerd is. Houd ze steeds in de gaten zodat ze geen vlam vatten.
Kerf voor een elektrisch fornuis de aubergines met een scherp mes rondom op een paar plaatsen in. Leg ze op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en zet ze 1uur direct onder de hete grill; keer ze een paar maal. De aubergines moeten helemaal zijn ingezakt en de schil moet geblakerd en opengescheurd zijn.

Verhit de oven tot 140 °C.
Snijd de aubergines overlangs door en schep het vruchtvlees in een vergiet, gooi de donkere schil weg. Laat het vruchtvlees minstens 15 minuten uitlekken en meng er dan pas royaal zout en peper en 1/2 eetlepel azijn door.

Doe terwijl de aubergines worden gegrild de linzen in een middel­grote pan. Snijd 1 wortel doormidden en een halve stengel bleekselderij in stukken en doe ze in de pan. Voeg laurier, tijm en ui toe, overgiet alles met water en breng het aan de kook. Laat de linzen op laag vuur maximaal 25 minuten koken tot ze gaar zijn; schuim het oppervlak af en toe af. Giet ze af in een zeef. Gooi wortel, bleekselderij, laurier, tijm en ui weg en doe de linzen in een mengkom.
Voeg de overgebleven azijn, 2 eetlepels olijfolie en royaal zout en peper toe, vermeng alles goed en houd de linzen warm.

Snijd de overgebleven wortelen en bleekselderij in blokjes van 1 cm en meng ze met de tomaatjes, de overgebleven olie, suiker en een beetje zout. Verdeel het mengsel in een ondiepe ovenschaal en zet hem 20 minuten in de oven; de wortel moet dan beetgaar zijn.

Schep de groenten door de nog warme linzen, voeg de gehakte kruiden toe en meng alles. Proef en doe er eventueel nog zout en peper bij. Schep de linzen op de warme borden. Schep in het mid­den wat aubergine en zet er een dot crème fraîche of yoghurt op. Sprenkel er een beetje olie over.






dinsdag 28 mei 2013

Beschuit met muisjes.....





Afgelopen zondag was het zover, onze boomeend is moeder geworden van zeven schattige pulletjes.
We hadden er een hard hoofd ik, ze zat al bijna vier weken op haar nest, zo lang kon dat toch niet duren?
Ze zat er helemaal alleen, er was geen woerd die haar af en toe af loste zodat ze even kon eten en de benen strekken.
We hebben haar de laatste twee weken elke ochtend en avond maar een sneetje brood gevoerd. Ik heb er speciaal brood voor gekocht, lekker licht bruinbrood wat ik eerst even weekte in water zodat het zo naar binnen slobberde.
Ze was wel een beetje schuw als ik haar voerde maar de honger overwon, ze at gretig haar broodje op.
Er werd al gezegd dat we voor de gek werden gehouden, dat er helemaal geen eieren waren en dat de eend daar wel lekker zat met regelmatig een broodje....





Maar afgelopen zondagmorgen was het anders, ze zat hoger op haar nest en ze wilde niet veel van me weten, ze blies zich helemaal op om indruk te maken…..
Ik heb haar met rust gelaten, had wel een vermoeden dat er onder haar buik een wonder geschiede.
We zijn er de hele zondag mee bezig geweest, op een afstand stonden we paraat met verrekijker, foto en film apparatuur om dit vast te leggen.






We hoorden wat gepiep en af en toe kwam moeder zover omhoog dat je haar kleine pulletjes kon zien. Zo schattig, die kleine donzige beestjes die gelijk al zo uit het ei rondstappen en happen naar de klimop…



Nu was het wachten op de evacuatie van boom naar sloot, elke keer als moeder aanstalte maakte om de sprong te wagen slopen we naar de garage om dat te aanschouwen en vast te leggen. Helaas ze bleef op haar nest, wachten tot de kust echt veilig was…..










De volgende morgen werd ik om 6.30 uur wakker, gelijk naar de bijkeuken om te kijken of ze der nog zat, nee, het nest was leeg.
De floeper zomaar weg zonder ons gedag te zeggen. Ik heb de meeste slootjes achter ons huis geïnspecteerd opzoek naar onze boomeend met kroost, helemaal niks.







Vanmorgen vroeg voordat ik naar mijn werk ging toch nog even vlug kijken of ik wat zag.
Ja hoor daar was moeder eend met haar zeven pullen, geweldig hoe ze daar in het slootje zwommen, alsof ze nooit anders hadden gedaan.
Zondag nog in een ei en nu al zwemmend door de grote boze wereld, want die is er zeker voor zulke lekkere hapklare pullen.





Vanmiddag uit het werk direct de camera gepakt en weer opzoek naar moeder en pullen. Oh jee wat nu weer, alle slootkanten gemaaid, alle bescherming weg, waar zijn ze gebleven….
Gelukkig is bij ons achter nog een slootje wat aan het bos grenst, de boskant is niet gemaaid en daar waren ze dus, lekker dobberend door het kroos.



Maar om een redelijk foto te kunnen maken moest ik dichterbij, moeder had me al gauw op de radar en ging mooi het riet in, veilig voor dat grote monster (ik dus).
Ik ben doorgelopen en verderop gaan wachten, na een half uurtje kwamen ze weer tevoorschijn, met zijn alle achter moeder aan.
Voorzichtig dichterbij geslopen en een paar foto’s geknipt.







Wat een geweldig gezicht moeder eend met haar (nog) zeven kindertjes.

Nu maar hopen dat er niet teveel zullen sneuvelen, we gaan der maar vanuit dat er een paar over zullen blijven…. De natuur is wat dan aangaat hard.

Het is helemaal een beetje een raar gevoel nu onze boomeend niet meer op haar nest zit, zullen ze dat bedoelen met het lege nestsyndroom?


 




zondag 26 mei 2013

Chocoladetaart met pistaches


Chocoladetaart met pistaches



Weer een chocoladetaart, deze keer een recept van Nigella Lawson, uit mijn nieuwe boek ‘Hoe wordt ik een goddelijke huisvrouw’.
Eerder had ik de citroen- frambozen muffins gemaakt, deze staan ook op onze blog.
Nu dus iets met chocolade, daar is een heel hoofdstuk aan gewijd dus is er altijd wel iets lekkers bij, zo niet alles….
Er worden pistaches gebruikt, meestal zijn de recepten met amandel, ook lekker maar dit was weer eens wat nieuws.

De taart wordt geglaceerd, hij wordt daardoor prachtig glanzend, ook de pistaches blijven er dan goed op liggen.
Je kunt het glaceren ook achterwege laten.
De taart is heerlijk als dessert met bijvoorbeeld frambozen, wij hebben hem gewoon gegeten bij de thee, ook niet te versmaden!

Ingrediënten voor het beslag:

150 g pure chocolade, in stukjes
150 g fijne kristalsuiker, verdeeld in 3x 50g
150 g pistaches
150 g boter
6 grote eieren, gesplitst
½ citroen (om de kom voor de eiwitten te ontvetten)
snuf zout

Springvorm ø 24 cm, ingevet

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 190°C.
Smelt de chocolade, in de magnetron of au bain-marie.
Maal 50 gram van de suiker met de pistaches tot poeder in de foodprocessor.
Doe er de boter en nog 50 gram van de suiker bij, pulseer tot je een glad mengsel hebt.
Dan één voor één de eidooiers erbij, druk na elke dooier op de pulse-knop.
Laat de machine draaien en giet door de vulschacht de afgekoelde gesmolten chocolade erbij.

Ontvet de kom voor de eiwitten. Klop de eiwitten met het zout tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Klop er geleidelijk de resterende 50 gram suiker door tot het schuim stevig is en glanst.
Doe ± 1/3 deel van het eiwit bij het beslag en meng dit met de pulsknop.
Spatel er nu in drie delen het overige eiwit door.

Giet het beslag in de vorm en zet het 20 minuten in de oven. Temper dan de oven naar 180°C. en laat nog 20 tot 25 minuten bakken, of tot hij gaar is.
Dat is het geval als de rand van de taart van de vorm begint los te komen.
Laat hem 15 minuten afkoelen op en rooster voordat je hem uit de vorm haalt.
Geef hem de toplaag als hij helemaal is afgekoeld.

Ingrediënten voor de toplaag:

150 g pure chocolade, in stukjes
1.5 dl slagroom
Drupje oranjebloesemwater, desgewenst, ik had een dopje rozenwater gebruikt
2-4 el grof gehakte pistaches



Verhit de chocolade, slagroom en eventueel het oranjebloesemwater in een pan met dikke bodem, op laag vuur. Ga kloppen als de chocolade gesmolten is.
Het mengsel mag dun blijven, dan loopt het mooi over de taart en langs de zijkanten.
Giet het mengsel op de taart en verdeel de pistaches erover.






vrijdag 24 mei 2013

Crumble met rabarber met een vleugje gember


Rabarbercrumble


Weer een recept met rabarber, dit keer een dessert.
Het recept komt uit het boek ‘Thuis bij Jamie’ van Jamie Oliver.
Één van zijn vele boeken, we hebben er nog een paar op de plank staan (wie niet), af en toe wordt er wat uit gekookt zo ook deze crumble, heerlijk fris met een vleugje gember.
Ik vind een kilo rabarber wat veel, ik maak meestal maar de helft of zelfs nog minder. Wel maak ik altijd het hele recept voor het crumblemengsel, gebruik dan wat ik nodig heb en vries wat over is in. Heel erg handig voor een volgende keer, als je maar twee kleine crumble’tjes’ wilt maken met wat voor fruit dan ook.


Ingrediënten voor de rabarber:


1 kg rabarber, schoongemaakt en in stukken gesneden
100 g bruine basterdsuiker
geraspte schil en het sap van een sinaasappel

Voor het crumblemengsel:

100 g bloem
100 g koude boter
100 g havervlokken
100 g bruine basterdsuiker
2 bolletje stemgember, gehakt

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de rabarber en de suiker in een pan. Voeg er het sap en de schil van de sinaasappel aan toe, leg het deksel op de pan, breng het mengsel aan de kook en laat het een paar minuten op het vuur staan. Haal het deksel van de pan en laat de rabarber nog 5 minuten zachtjes koken, tot de stukken een beetje zacht zijn geworden. Schep de rabarber in een grote ovenschaal of in eenpersoons schaaltjes en strijk de bovenkant glad.

Wrijf voor het crumblemengsel de bloem en boter met je vingers door elkaar tot het mengsel de substantie van fijn broodkruim heeft. Roer de havervlokken, de rest van de suiker en de stemgember erdoor. (Als je wilt, kun je het crumblemengsel ook in een keukenmachine maken. Hak dan eerst bloem, boter, suiker en stemgember door elkaar, doe vervolgens de havervlokken erbij en hak het mengsel dan nog eens 10 seconden.) Strooi het crumblemengsel over de rabarber en zet de schaal 40 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de rabarber begint te pruttelen en de crumble mooi goudbruin is.
Lekker warm uit de oven met een klodder crème fraîche.





donderdag 23 mei 2013

Krenten of rozijnenbrood



Rozijnenbrood

Er moesten weer krentenbollen gebakken worden maar ik gunde me niet veel tijd, er was buiten ook nog genoeg te doen.
Krentenbrood is een stuk makkelijker daarom dat maar een keer. Het deeg is het zelfde werk maar je hoeft alleen het brood te vormen en niet al die bolletjes te maken.
Ik had al een recept, een jaar of wat terug al uitgeprint, ik denk van Levine haar blog. http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/
Het recept is met karnemelk en water, we hadden geen karnemelk in huis en heb het met alleen melk gemaakt. 
En rozijnen ipv krenten, ik heb de dubbele hoeveelheid van alles gedaan, dat was goed voor twee grote broden.

Het was een vrij nat deeg, maar de krenten/rozijnen moesten niet worden geweekt dus die zouden ook nog wel wat vocht opnemen. Ik heb er dus geen bloem bij gedaan om het droger te maken.
De eerste rijs was twee uur, ik heb 1 ½ uur aangehouden, toen de broden gevormd en in de broodblikken gedaan. De tweede rijs heb ik een uur aangehouden, dat ging geweldig, ze kwamen boven de blikken uit.
Gelukkig zijn ze in de oven niet ingezakt maar prachtig rond gebleven.
Heerlijk rozijnenbrood, een hele goede vervanger van de krentenbol.

Ingrediënten voor 1 groot brood of twee kleintjes:

475 g tarwebloem
6 g droge gist
20 g suiker
1 ¼ tl kaneel (optioneel)
9 g zout
1 ei
30 g zachte ongezouten roomboter
300 ml melk
        Het recept is met 120 ml karnemelk en 180 ml water, kamertemperatuur
300 g krenten of rozijnen (of een mix daarvan)


Bereidingswijze:

Meng de bloem, gist, suiker en kaneel 
in de kom van de keukenrobot (KitchenAid). Voeg het ei, boter, melk (of karnemelk en water) toe en kneed het tot een mooi deeg.
Doe het zout erbij en kneed het nog 15 minuten.
Kneed er de laatste 2 minuten de krenten of rozijnen door, tot deze goed verdeeld zijn.

Doe het deeg in een licht ingevette kom, keer het deeg zodat alle kanten bedekt zijn met olie.
Dek af met plastic en laat op een warme plaats ± 1.5 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.

Verdeel het deeg in twee gelijke stukken als je twee kleine broodjes wilt of maak één groot brood (voor een vorm van ± 30cm).
Vorm er broodjes of een brood van en leg het deeg in de ingevette vorm(en).
Dek af met plastic folie en laat 60 – 90 minuten rijzen op kamertemperatuur (tot bijna het dubbele volume)
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
Bak het brood in het midden van de oven in 35 – 40 minuten gaar en bruin.
Haal de broden uit de oven en los ze uit het bakblik, laat afkoelen op een rooster.
Heerlijk met roomboter!





maandag 20 mei 2013

Onderstebovencake met rabarber



Onderstebovencake met rabarber



En weer een recept met rabarber, we moeten het nu waarnemen, de struiken zijn nu op hun mooist.
We hebben maar twee struiken maar nu ze het goed doen is dat genoeg. Vorig jaar heb ik nog rabarber gekocht, onderweg bij een stalletje. Dat vind ik het leukst, bij mensen die hun waar te koop aanbieden op een tafeltje met een potje ernaast waar je het geld in doet.

Wij hebben het ook een aantal jaren gedaan, ‘vaste planten te koop’ allemaal kratjes op het oprijpad met plantjes, naamkaartjes erbij en een klein geldkistje aan de muur geschroefd.
Dat moest wel anders werd het meegenomen, ook werden er wel plantjes meegenomen zonder te betalen, maar het merendeel van de kopers was eerlijk.
Nu hebben we dat niet meer, er komt toch wel heel wat werk achter weg, al ging het vanmorgen nog wel door me heen om tomatenplanten aan de weg te zetten. Ik heb de laatste in het kasje geplant maar heb er nog over….. misschien dat we er nog iemand blij mee kunnen maken, het is zonde om ze weg te doen.

De rabarber dus, deze keer een recept uit ‘Vers uit de tuin’ van Sarah Raven, Judith heeft er ook een recept voor rabarbertaart uit gemaakt en geblogd, dit is weer een ander recept.
Het is een geweldig mooi boek met prachtige foto’s helemaal voor mensen met een moestuin(tje).
De rabarbertaart is heerlijk, lekker fris zoals rabarber hoort te zijn en niet moeilijk om te maken.
Ik maak deze taart in een siliconenvorm, dan lekt er geen suiker en vocht uit, je kunt hem als hij is afgekoeld gemakkelijk omdraaien en de vorm eraf halen.
Het recept is voor in een koekenpan met een ovenbestendig handvat.




Ingrediënten:

500 g rabarber
60 g bruine basterdsuiker
60 g boter
geraspte schil van 1 sinaasappel
125 g boter
175 g suiker
3 eieren
175 g bloem
1 tl bakpoeder
½ tl zout
1 el melk
amandelschaafsel, geroosterd
poedersuiker, om te bestrooien

Werkwijze:

Verwarm de oven voor tot 180°C.
Snijd de rabarber in schuine stukjes van ca 5 cm. Smelt de boter met de bruine suiker in een koekenpan ø26cm, voeg de geraspte sinaasappelschil toe en neem van het vuur.
Ik giet dit in een siliconenvorm en verdeel daar de stukjes rabarber over, je kunt ook de koekenpan als vorm gebruiken.
Roer de boter met de suiker romig, klop er één voor één de eieren door. 
Zeef de bloem met het bakpoeder en zout en vouw dit door het eiermengsel. Meng de melk erdoor.
Verdeel het beslag over de rabarber.
Bak de cake circa 30 minuten tot hij stevig aanvoelt.
Laat hem 20 minuten afkoelen en stort hem op een platte schaal, bestrooi met de amandelschaafsel en poedersuiker.
Je kunt hem warm serveren met gezoete crème fraîche, wij hebben hem op kamertemperatuur gegeten, dat is ook heerlijk.