donderdag 12 september 2013

Herfst.....



Vorige week liep ik nog in mijn korte broek, aten we nog lekker buiten, was het tè warm in de zon....
Nu moet je een jas aan als je naar buiten gaat, we eten binnen waar de cv nog net niet aanslaat. 
Het weer is helemaal omgeslagen, het is herfst, harde wind en regen.
Het mag, want het is september, maar de overgang is zo wel heel erg groot.
Ik hou van september, 's morgens dauw op het gras, de mooiste spinnenwebben, en het ruikt ook zo lekker, het ruikt naar september.
















De tuin is op zijn retour, de Dahlia, Eupatorium, Persicaria, Rudbeckia, Vernonia en de Helianthus geven nog wat kleur.
De siergrassen beginnen te bloeien, met hun pluimpjes of dunne aartjes stelen zij de show.

Ook de moestuin loopt op zijn eind, de aardappelen, uien en bieten zijn gerooid. Er staan nog wat koolsoorten, mais, prei, winterwortel, snijbiet en snijsla en als het weer nog een beetje meezit kunnen we nog een keertje sperziebonen oogsten. En natuurlijk de pompoenen, die moeten ook nog geoogst, nog een paar weken en dan zijn die aan de beurt.

Het is nu tijd voor de appels, peren en pruimen, de eerste zijn geplukt.
We hebben diverse soorten, oude en nieuwe rassen, een beetje opvolgend in oogst en sommige goed te bewaren.
Lekker ons eigen onbespoten fruit, heerlijk om zo op te eten en natuurlijk voor de appeltaart en niet te vergeten stoofpeertjes.

Het wordt weer vroeger donker en kouder in huis, nog even en de houtkachel kan weer aan.
De tuin in de winterslaap en wij gaan ons binnen vermaken. Lekker in de keuken rommelen, nieuwe plannen maken voor de moestuin, zaden uitzoeken en bestellen, want voor je het weet kan er weer gezaaid worden....



maandag 9 september 2013

Geurige salade van sperziebonen en pinda's


Bij ons in de krant (Noordhollands Dagblad) staat elke dag een recept, het wisselt nog wel eens wie het schrijft. Nu is het al weer een tijdje Janny van der Heijden, wel bekend bij degene die Heel Holland Bakt heeft gekeken.
Het zijn heel wisselende recepten, nooit moeilijk te maken met vaak een stukje informatie over een ingrediënt.
Als het recept me aanspreekt knip ik het uit, zo ook met deze salade van sperziebonen en pinda's.
We hebben nog steeds sperziebonen in de tuin, knoflook en kerstomaatjes zijn er ook nog genoeg dus geen rede om dit recept niet te maken.

Een lekkere sperziebonensalade met een Oosters tintje.


Ingrediënten:

500 g haricots verts of sperziebonen
1 flinke teen knoflook
200 g kerstomaatjes
1 dessertlepel palmsuiker
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels vissaus (ik heb 1 el gebruikt)
halve rode peper
3 eetlepels geroosterde pinda's

De palmsuiker kun je eventueel vervangen door honing of bruine bastersuiker.



Bereidingswijze:

Haal de boontjes af en kook ze in licht gezouten water beetgaar. Pel de knoflook en pers hem uit, halveer de kerstomaatjes.
Meng knoflook, vissaus, suiker en citroensap met elkaar. Snijd de halve peper in smalle ringetjes.

Giet de boontjes af en meng ze direct met de dressing en laat het afkoelen. Meng de gehalveerde kerstomaatjes door de boontjes. Hak de pinda's grof en strooi ze over de boontjes.


zondag 8 september 2013

Taartje met frambozen en chocolade




Dit taartje staat al een keer op mijn blog maar dan met aardbeien. Ik had toen al een idee om hem ook een keer met frambozen te maken als het frambozen tijd zou zijn, nu dus.


Wij hebben de herfstframboos 'Autumn Bliss' een framboos met grote rode tot donkerrode vruchten.
Hij is rijkdragend en heeft een heerlijke smaak. De pluktijd is laat, half augustus tot en met oktober.
Je hebt ook zomerframbozen maar dan hebben we ook al aardbeien en bessen dus de herfstframboos is een mooi 'nakomertje'.

We eten ze zo en ik vries ze in voor door de smoothie en af en toe maak ik er een taartje mee, zoals nu. 

Ik heb door de koekkruimels nog 3 theelepel cacao gedaan, frambozen en chocolade is natuurlijk een super combinatie. Ook heb ik wat meer suiker gebruikt dan met de aardbeien, ik dacht dat het wel nodig zou zijn, omdat frambozen zuurder zijn dan aardbeien, maar achteraf had het niet gehoeven. Voor ons mag het minder zoet.

Ook weer een heerlijk taartje ideaal voor een nagerecht maar ook voor bij de thee.


Ingredienten:


150 gram biscuitjes
50 gram geraspte kokos
3 theelepels cacao
100 gram gesmolten roomboter
2 eiwitten
250 gram suiker (ik heb 150 gram gebruikt)
250 gram frambozen
1 eetlepel citroensap

Springvorm ø 26 cm bekleed met bakpapier 

  



Bereidingswijze:


Verkruimel de biscuitjes,  dit gaan heel gemakkelijk in een keukenmachine.
Doe de geraspte kokos en de cacaopoeder erbij, roer de gesmolten boter erdoor en doe het geheel in de springvorm. Druk goed aan en zet een uur in de koelkast.

Splits de eieren. Klop de eiwitten met de suiker, citroensap, en de frambozen (deze zijn zo zacht dat ze vanzelf stuk gaan) in een schone, vetvrije kom tot een luchtig geheel.

Giet het frambozenmengsel op de bodem en zet de taart 4 uur in de vriezer.
De taart versieren gaan het makkelijkst als hij bevroren is, ik heb er chocoladeschaafsel en bevroren frambozen op gedaan.





vrijdag 6 september 2013

Focaccia met rozemarijn en kerstomaatjes




Ik wilde een broodje bakken voor bij de knoflooksoep, een focaccia leek me wel lekker. Niet moeilijk en heel smakelijk. Op zoek naar een recept kwam ik bij 'Mangiare' kooklessen uit de Italiaanse keuken, van Katie Caldesi uit. De naam zegt het al, een boek met allemaal Italiaanse gerechten.

Ook vond ik nog een recept in 'Vers uit de tuin' van Sarah Raven, deze heb ik al een keer eerder gemaakt en was prima. Maar ja een nieuw recept trekt altijd dus is het Mangiare geworden. Ik heb alleen de rijstijden wat aangepast, ik heb het brood vier keer laten rijzen ipv twee keer. Dat moest ook in het recept van Sarah Raven en het kwam wel goed uit dan was het vlak voor het eten klaar. Maar of het ook werkelijk de smaak en structuur verbetert.....

Het was een heerlijk brood, lekker met de rozemarijn en de kerstomaatjes vonden we er heerlijk in.

Ingrediënten:

500 g meel
2 tl zout
7 g gedroogde gist
300 ml lauwwarm water
3 el extra vergine olijfolie

grof zeezout, om te bestrooien
takje rozemarijn, naaldjes grof gesneden
kerstomaatjes naar smaak
olijfolie

Bereidingswijze:

Meng het meel, zout, gist, water en olijfolie in een kom en kneed hier een mooi soepel deeg van. Ik gebruik hiervoor de KitchenAid en laat hem 10 minuten kneden.
Maak een mooie bol en doe hem in een met olie ingevette schaal, dek deze af met plastic of een theedoek. Laat het circa 1 uur rijzen op een warme plaats.

Vouw het deeg rondom naar elkaar toe, zodat de meeste lucht er weer uit is. Maak er weer een bol van en zet nogmaals 45 minuten te rijzen op een warme plaats.
Herhaal dit nog een keer.

Doe het deeg nu op een bakplaat en 
druk er met je vingertoppen kuiltjes in. Maak er een mooie ovale of ronde vorm van.
Verdeel de rozemarijn en de tomaatjes erover en druk deze er een beetje in.

Verwarm de oven voor op  220
Zet voor de laatste keer 30-40 minuten te rijzen tot het 1½ keer zo dik geworden is.
Druk er dan met je vingertoppen weer voorzichtig kuiltjes in en besprenkel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
Bak het brood in 15-20 minuten goudbruin. Draai de focaccia om als de bodem nog niet gaar is en bak hem nog 5 minuten. Haal hem uit de oven en laat op een rooster afkoelen zodat de stoom kan ontsnappen.


donderdag 5 september 2013

Een feest van tomaten




Het is volop tomaten in de kas, niet alle soorten maar de cherry tomaten hebben een super opbrengst. De 'gewone' doen het een stuk minder, alleen de Money Maker doet het redelijk.
Een prachtig gezicht al die gekleurde tomaatjes, sommige in mega trossen van wel 80 stuks, andere een stuk bescheidener tussen de 10 en 20.




                        
We hebben diverse soorten kleine tomaatjes: Sweet, Blondkopchen en Rosa Quartz, en van Judith hebben we rode Kers, Black Cherry, Botendore en Golden Cherry.


                                         


Deze doen het stuk voor stuk geweldig.
We eten de meeste zo, als snoeptomaatje bij de broodtrommel. Ze gaan door de sla en er worden wat gerechten mee gemaakt. De 'gewone' tomaten gaan in de soep en saus, dat vries ik in porties in, lekker voor de winter.

Nog een week of wat dan is het weer over met de tomaten, dan kunnen ze gerooid worden en naar de composthoop. Dan is de cirkel weer rond.

Maar voor je het weet is het weer voorjaar en beginnen we weer met frisse moed van voor af aan.






dinsdag 3 september 2013

Vegeree de vegetarische variant van Kedgeree





Weer een recept met aubergine. Ik kwam dit recept tegen toen ik de aubergine uit de oven ging maken .
Kedgeree eten we wel eens, het is een Engels gerecht van rijst, groenten en vis. Dit is dus een vegetarische versie en dat sprak me wel aan.
Al twijfelde ik wel of het lekker zou zijn, zo weinig ingrediënten, kan het wat worden....
Ik heb me netjes aan het recept gehouden om het uit te proberen, alleen heb ik minder rijst gebruikt, 200 gram ipv 300 gram. Had ik het maar niet gedaan, we vonden het heerlijk, die 300 gram rijst had ook makkelijk opgegaan.
Ik denk zelfs dat we deze vegetarische versie lekkerder vinden dan het origineel.

Het recept komt (weer) uit Veg, net als de boeken van Ottolenghi en Tamimi een favoriet.

Ingrediënten:

3 middelgrote uien
1 grote aubergine (ongeveer 350 g)
2 middelgrote courgettes (ongeveer 250 g)
3 el zonnebloemolie
1 tl kerriepoeder
4 eieren, op kamertemperatuur
zeezout en versgemalen peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de uien vanaf de worteltjes in acht parten. Snijd de aubergine in de lengte in vieren en dan elke kwart in plakjes van 1 cm. Snijd de courgettes als ze wat groter zijn in de lengte doormidden en dan in plakjes van 1 cm dik.
Doe de groente in een braadslede. Schenk de zonnebloemolie erover, bestrooi met kerriepoeder, zout en peper en schep alles door elkaar. Zet 40 minuten in de oven; schep 2 of 3 keer alles door.
Kook intussen de rijst.
Breng voor de eieren een pan met water aan de kook, doe de eieren erin en laat 7 minuten koken, of korter, net hoe groot je eieren zijn. Zet ze onder de koude kraan om het kookproces te stoppen en laat ze afkoelen. Pel en snijd ze doormidden, of in kwarten.
Schep de gekookte rijst om met de groente uit de oven. Proef en voeg meer zout en peper toe als dat nodig is. Dien op met de gehalveerde eieren bovenop en een draai uit de pepermolen.





zondag 1 september 2013

Gekarameliseerde knoflooktaart van Ottolenghi






Een paar weken terug hebben we de knoflook geoogst, we hebben nog nooit zulke mooie knoflook gehad als dit jaar.
Ik heb afgelopen najaar plantknoflook besteld bij http://www.biesheuvelknoflook.nl/  en dat is heel goed gegaan.
Vier soorten hadden we, tenminste die hadden we besteld maar één soort zat er niet bij en een andere was dubbel.
We hadden Messidor, Garpek en Therador, de Messidor bollen zijn het grootst en het roodst.
Prachtige grote bollen knoflook, je waant je gewoon even in Frankrijk als je ze ziet liggen....
Ik wil van de grootste bollen de tenen weer gebruiken als plantgoed, begin oktober is daar de beste tijd voor.

Wat te doen met zoveel knoflook, we eten het bijna dagelijks, gewoon gesnipperd door een gerecht, je kunt er soep van maken,  kruidenboter, door de dressing  het is eigenlijk onmisbaar en ook nog eens super gezond. Deze knoflooktaart had ik ook al een tijdje op mijn lijstje staan maar ik wilde onze eigen knoflook afwachten.
Het was wel even wat werk maar het resultaat was heerlijk, al hadden er  van mij meer knoflookteentjes in gemogen. Het recept zegt de teentjes van drie bollen, dat is natuurlijk heel variabel.

We hadden er een simpele groene salade bij met wat kerstomaatjes, ook uit eigen tuin natuurlijk.





Ingredienten:

Voor 8 personen ( Wij hebben de helft met zijn tweeën opgegeten)
375 g roomboterbladerdeeg (zelfgemaakt of gekocht)
3 middelgrote bollen knoflook, teentjes losgehaald en gepeld
   ik had 36 teentjes maar vond het wat weinig
1 eetl. olijfolie
1 theel. balsamicoazijn
2,2 dl water
3/4 eetl. fijne kristalsuiker
1 theel. fijngehakte rozemarijn
1 theel. gehakte tijm, plus wat takjes om te garneren
120 g verse romige geitenkaas
120 harde rijpe geitenkaas
2 scharreleieren
1 dl slagroom
1 dl crème fraîche
zout en zwarte peper

Ondiepe taartvorm ø 28 cm met losse bodem, ingevet

Bereidingswijze:

Rol het deeg uit tot een cirkel die zo groot is dat je er de bodem en de wand van de vorm mee kunt bekleden waarbij het deeg iets boven de rand komt. Bekleed de vorm met het deeg, leg er een stuk bakpapier in en vul hem met bakknikkers of bonen. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast.
Verhit de oven tot 180 °C. Zet de taartvorm in de oven en bak hem 20 minuten blind. Haal de steunvulling en het bakpapier eruit en bak de bodem in nog 5-10 minuten goudbruin. Neem de vorm eruit, maar laat de oven aan.

Maak intussen de gekarameliseerde knoflook. Doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water. Breng het aan de kook en blancheer de teentjes 3 minuten; giet ze af. Droog de pan af, doe de teentjes erin en voeg de olijfolie toe. Bak de knoflook 2 minuten op hoog vuur. Voeg balsamico en water toe en breng het aan de kook; laat de knoflook 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer de suiker, rozemarijn, gehakte tijm en 1/4 theelepel zout door de vloeistof. Laat het geheel nog 10 minuten op halfhoog vuur staan tot de vloeistof vrijwel is verdampt en de knoflooktenen met een donkere karamelsiroop zijn bedekt. Zet ze opzij.

Breek beide soorten kaas in stukjes en strooi ze in de taartbodem. Schep de teentjes knoflook met de karamelsiroop gelijkmatig over de kaas. Klop de eieren, beide soorten room, 1/2 theelepel zout en wat versgemalen zwarte peper door elkaar. Giet dit over de taartvulling om de gaatjes te vullen; kaas en knof­look moeten nog zichtbaar zijn.
Schakel de oven terug naar 160 °C.  en zet de taart erin. Bak hem 35-45 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is. Neem de vorm uit de oven en laat de taart iets afkoelen. Haal hem uit de vorm, snijd de bladerdeegrand eventueel glad af, leg wat toefjes tijm op de taart en dien hem warm op (je kunt hem goed opwarmen!) met een knapperige salade.






vrijdag 30 augustus 2013

Salade van sperziebonen en courgette




Het komt bijna nooit voor maar ik moest voor mij alleen koken. Ik ben gek op maaltijdsalades  dus die keuze had ik snel gemaakt. In 'Veg' had ik wat gezien van courgette, sperziebonen en sla, dé combinatie want dat hadden we allemaal in de tuin.
De dressing wordt gemaakt met tahini een beetje op zijn Midden-Oosters oftewel op zijn Ottolenghi's.
Je kunt er linzen, andere peulvruchten, spelt of quinoa bij eten, ik heb er weer platbrood bij gebakken, vond ik ook een heerlijke combinatie.
Ik heb het halve recept gemaakt en alles opgegeten, dat zegt wel genoeg hoe lekker of ik het vond.
Evert heeft wat gemist, nou ja misschien ook niet, hij had een maandmenu van de Chinees......

Ingrediënten  voor 4 personen:

Voor de tahinidressing
½ teentje knoflook, tot pasta gestampt met een snufje ruw zeezout
2 el lichte tahini
fijngeraspte schil en sap van ½ citroen
sap van ½ sinaasappel
½ tl heldere honing
2 el olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de salade
2 el olijfolie
3 middelgrote courgettes (ongeveer 400 g), in plakjes van 3 mm dik
sap van ½ citroen
1 rode chilipeper, van zaden ontdaan en fijngesneden
ongeveer 125 g haricots verts, puntjes eraf
4 volle handen slablaadjes
12-18 ovengedroogde tomaten of half gedroogde tomaten (indien gewenst)
handvol munt, fijngesneden (indien gewenst)

Bereidingswijze:

Maak eerst de dressing. Doe de knoflook in een schaaltje met de tahini, citroenschil en sap, sinaasappelsap, honing en wat versgemalen zwarte peper en roer goed door elkaar. De dressing kan wat dik zijn en in een pasta veranderen, je kunt hem verdunnen door er wat water door te roeren, 1 el tegelijk, tot je een romige, druipende dressing hebt. Roer er dan de olijfolie door. Proef en voeg eventueel wat extra zout en peper toe. De dressing is nu klaar voor gebruik.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op vrij hoog vuur en bak de plakjes courgette in gedeelten in een paar minuten, tot ze zacht en aan beide kanten bruin zijn. Schep ze in een schaal als ze klaar zijn.
Doel er dan ruim zout en peper, citroensap en chilipeper over en schep goed om.

Breng een pan met gezouten water aan de kook. En blancheer de haricots verts (sperziebonen in mijn geval) een minuut. Giet af en dompel ze in koud water. Giet weer af, dep droog met een schone theedoek en voeg toe aan de rest van de salade.

Verdeel de bladeren over een grote ondiepe schaal en leg hier de courgettes, haricots verts, tomaten en munt op, als je die gebruikt. Besprenkel met lekker veel tahinidressing en dien op.





donderdag 29 augustus 2013

Een invasie van vlinders




Het schijnt slecht te gaan met de vlinders maar dat is bij ons niet te zien. We hebben er heel veel, als je er bang van bent moet je niet bij ons in de tuin komen want, het wemelt ervan.


Eupatoriums
Buddleja

Er zijn planten die ze heel erg aantrekken, de toppers zijn toch wel de Eupatorium en de Buddleja, de overbekende vlinderstruik. 
Ze fladderen van het ene naar het andere bloemetje en halen met hun lange roltong de nectar eruit.
Wat me wel opvalt is dat ze daar zijn waar ook het zonnetje is, dezelfde planten die in de schaduw staan daar komen ze pas als daar ook het zonnetje schijnt.

We hebben niet heel veel soorten, en van de ene soort veel meer dan van de andere.
Zo hebben wel heel veel Kleine Vos, ik denk wel een paar honderd, dan komt de Atalanta dat zijn er tientallen, de Dagpauwoog en Distelvlinder zijn er ook maar dat zijn er maar enkele.
En dan natuurlijk de Koolwitjes, die zijn er altijd, ook op plaatsen waar je ze liever niet hebt.....
Ook kom je af en toe een Citroenvlinder en een Boomblauwtje tegen maar die zitten niet tussen de grote meute, die fladderen maar wat door de tuin.


Atalanta

Distelvlinder
Dagpauwoog


 


                








Koolwitje





















Ik heb geprobeerd een paar foto's te maken maar dat valt nog niet mee. Ik stond op een keukentrapje tussen de beplanting maar ze zijn zo beweeglijk. En als ze dan eenmaal even stil zitten hebben ze hun vleugels opgeklapt, zie je nog niet hoe mooi ze zijn.
Wat beter gaat is, als ze 's avonds met hun buikje rond nog even van nagenieten van het avondzonnetje op een warme muur of op warme straatstenen.



Kleine Vos

dinsdag 27 augustus 2013

Geroosterde broccoli met chilipeper en knoflook




Maandag hebben wij altijd 'fruitdag' dan eten we tot aan het avondeten altijd alleen maar fruit. Daar zijn we een jaar of wat terug mee begonnen en dat houden we zomaar nog steeds vol.
Meestal eten we 's avonds dan iets van rijst of mihoen, in ieder geval geen zware kost.

Er waren twee stronken broccoli klaar in de moestuin, een heerlijke groente voor bij de rijst of mihoen.
Ik heb er de geroosterde broccoli met chilipeper en knoflook van gemaakt uit 'Het kookboek'  Het was voor de tweede keer dat ik dit maakte, de eerste keer zou ik het ook al op de blog zetten maar de foto vond ik te slecht, ja ook dat gebeurt nog regelmatig.....
Het is wel even wat werk om de broccoli te roosteren maar het resultaat is heerlijk.
We hebben de twee stronken opgegeten met brede rijstmie en gegrilde garnalen, het is natuurlijk ook lekker met een stukje zalm van de gril.


Ingrediënten:

Voor 2-4 personen
2 stronken broccoli (ca. 500 g)
120 ml olijfolie
4 tenen knoflook, in dunne plakjes
2 milde rode chilipepers, in dunne ringetjes
grof zeezout en zwarte peper
geroosterde geschaafde amandelen of
flinterdunne plakjes citroen (met schil), om te garneren (naar keuze)



Bereidingswijze:

Verdeel de broccoli in roosjes (laat aan elk roosje een stukje sten­gel zitten). Vul een grote pan met royaal water en breng het aan de kook. Blancheer de broccoliroosjes 2 minuten. Laat ze niet lan­ger in de pan! Schep met een schuimspaan de broccoli uit het water en doe ze in een kom met ijskoud water om het kookproces direct te stoppen. Giet de broccoli af in een vergiet en laat hem uitlekken. De groente moet goed droog worden. Schep in een kom de broccoli met 3 eetlepels olijfolie en royaal zout en peper door elkaar.

Laat een geribbelde grillpan op hoog vuur in circa 5 minuten goed heet worden. Rooster de broccoliroosjes afhankelijk van het for­maat in enkele porties. De roosjes moeten niet te dicht bij elkaar liggen. Keer ze zodat er rondom grillstrepen ontstaan. Doe de broccoli in een schaal en gril alles op deze manier.

Doe intussen de overgebleven olie in een pan met de knoflook en chilipeper. Fruit ze op halfhoog vuur tot de knoflook goudbruin is. Laat knoflook en chilipeper niet verbranden - en bedenk dat ze van het vuur af nog nagaren. Giet de olie met knoflook en chilipe­per over de broccoli en schep alles door elkaar. Proef of er zout of peper bij moet.

Serveer de groente warm of lauw. Je kunt de broccoli vlak voor het serveren met amandelen of citroen garneren.