woensdag 30 september 2015

Curry van aubergine




Curry, we lusten het graag. Vaak is het met vlees maar vegetarisch kan net zo goed. Deze curry is met aubergine wat heerlijk is.
Dit jaar hebben we ook weer aubergines in de kas maar niet van eigen zaai. Alle plantjes waren opgegeten door de slakken. Ik heb dus maar plantjes gekocht.
Dat leek goed te gaan, volop bloemetjes maar de vruchtjes die eraan kwamen waren toch heel anders dan anders. Normaal heeft het kleine auberginetje al gelijk die mooie kleur, deze niet. Ze zijn geelachtig en blijven dat ook, het blijven ook hele kleine bolletjes, niet echt wat je van een aubergine verwacht.
Dus zit er niks anders op dan aubergines te kopen, ook niet erg maar uit de eigen tuin is natuurlijk leuker.
De uien, knoflook en paprika's komen wel uit de eigen tuin, die oogst was prima dit jaar.

Het recept komt uit Plenty More van Ottolenghi

Ingrediënten voor vier personen:

ca. 400 ml zonnebloemolie, om in te bakken
2 grote aubergines, over de lengte door midden, elke helft in parten van ca. 2.5 cm x 5 cm (750 g)
1 tl geelwortelpoeder
3 middelgrote uien, gepeld en elke ui in 8 parten (ca. 420 g)
2 rode paprika's, over de lengte doormidden, zaadjes verwijderd en overdwars in repen van 2 cm (480 g)
1 milde rode chilipeper, zaadjes verwijderd in vier stukken
10 g verse gemberwortel, geschild en grof gehakt
4 tenen knoflook, grof gehakt
1½ tl kerriepoeder
¼ tl kruidnagelpoeder
¼ tl gemalen kardemom
1 tl kaneel
2 tl mosterdzaad
10 cm pandanblad, grof gehakt (optioneel)
3 cm citroengras, grof gehakt
ca. 12 kerrieblaadjes, vers of uit de vriezer
60 ml appelazijn
2½ tl fijne kristalsuiker
zout

Bereidingswijze:

Doe de olie in een grote hapjespan en verhit dit op halfhoog tot hoog vuur. Doe ondertussen de geelwortel bij de aubergine en schud dit om. Doe de aubergine in porties in de hete olie en bak deze ca. 8 minuten tot ze mooi licht bruin zijn. Gaat het te hard, zet dan het vuur wat lager.
Schep de partjes uit de olie en laat uitlekken in een met keukenpapier beklede zeef of vergiet, bestrooi licht met zout. Bak zo alle aubergine.
 
Bak nu de uien in dezelfde olie in ca. 8 minuten goudbruin. Schep ze een keer om en doe ze dan met ¼ tl zout bij de aubergine. Bak dan de paprika en chilipeper ca. 5 minuten tot de randjes beginnen te kleuren, doe ook deze bij de aubergine en ui in de zeef, bestrooi nogmaals met ¼ tl zout.
Er moet nu nog ongeveer 1 el olie in de pan zitten, is het meer dan giet je dit eruit.
 
Maak in een blender van de gember, knoflook, specerijen, pandanblad, citroengras en kerrieblaadjes een puree. Bak deze puree 2-3 minuten in de olie op halfhoog vuur tot deze gaat kleuren.
Doe alle groenten in de pan, samen met de azijn, suiker en 60 ml kokend water. Roer alles rustig door elkaar en laat het ca. 8 minuten pruttelen tot vrijwel alle vloeistof is verdampt. Serveer het gerecht warm of op kamertemperatuur.
Lekker met rijst of een lekker stuk brood.



zaterdag 26 september 2015

Appel-peren kruimelcake met amaretto





De appel en peren oogst is bijna binnen. Er zijn nog twee appelbomen waar nog redelijk wat in hangt, deze zitten nog redelijk vast dus kunnen ze nog even.
De peren zijn allemaal geoogst, Williams, Claps, Concorde en Conference heerlijke handperen.
Wat te doen met al dat fruit, zo opeten of mee bakken natuurlijk.
Uiteraard appeltaart in diverse uitvoeringen maar ook met peer kun je heerlijke dingen bakken. Zo ook deze kruimelcake.
Het is wel even wat werk doordat je ook je ook de kruimellaag moet maken. Maar het is het waard, het is een heerlijke cake en de kruimels maken het bijzonder.
Het recept komt uit 'Het kookboek' van Ottolenghi en Tamimi, tja dan kun je verwachten dat er net weer even iets anders is dan anders.

Ingrediënten voor 1 flinke cake:

100 g (geschild gewicht) stevige handappel (elstar, jonagold), in blokjes ca. 1.5 cm.
150 g (geschild gewicht) stevige peer, in blokjes ca. 1.5 cm.
30 g geroosterde walnoten, grof gehakt
geraspte schil van 1 citroen
2 el amarettolikeur
210 g bloem
¾ tl bakpoeder
¾ tl kaneel
¼ tl gemalen kruidnagel
45 g amandelmeel of fijngemalen amandelen
3 eieren
180 ml zonnebloemolie
230 g fijne kristalsuiker
tl zout
120 g kruimeldeeg

Flinke cakevorm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Ingrediënten kruimeldeeg:

300 g bloem
100 g fijne kristalsuiker
200 g koude boter

Bereidingswijze kruimeldeeg:

Doe alle ingrediënten in een kom en meng dit met de vingertoppen tot het een mooi kruim is. Het kan ook in de keukenmachine, draai met het mes tot je een mooi kruim hebt, draai niet te lang, dan heb je geen kruim maar deeg.
Doe het kruimeldeeg in een goed afsluitbare doos en bewaar het in de vriezer.
Zo kun je er vanaf pakken wat je nodig hebt.

Bereidingswijze kruimelcake:

Meng in een kom de appel, peer, walnoten, citroenschil en amaretto.
Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, kaneel, kruidnagel en amandelmeel.

Splits twee eieren, houd de eiwitten apart.
Doe het derde ei bij de twee eidooiers.

Klop in een flinke kom (dit kan gewoon met de handmixer) de olie met de suiker ca. 1 minuut. Voeg op lage snelheid het ei met de eidooiers toe.
Meng er snel het bloemmengsel door gevolgd door het fruit.

Klop de eiwitten met het zout in een vetvrije kom tot een stevig schuim.
Schep dit met een metalen lepel door het deegmengsel. Meng niet te lang, als er nog wit schuim is te zien is dat niet erg.

Schep het beslag in de vorm en verdeel het kruimeldeeg erover.
Zet in de oven en bak de cake ca. 50-60 minuten tot deze gaar is.
Controleer het door een houten spies in het midden van de cake te steken, komt deze er droog uit is de cake gaar. Wordt de bovenkant te donker, dek deze dan af met aluminiumfolie.
Haal de cake uit de oven, zet op een rooster, laat afkoelen en haal dan pas uit de vorm.



  

woensdag 23 september 2015

Pompoen met kardemom en nigellazaad

 


Eén keer in de zoveel tijd komen we bij elkaar om te koken. Afgelopen zaterdag was het weer zover, Judith (van de blog Eet lekker) maakte de grote oversteek naar Noord-Holland.
We doen een koppie, gaan een rondje door de tuin, eten een broodje, gaan even uitwaaien en dan kan het schort voor, hoogste tijd om te gaan koken.

Degene waar gekookt wordt bepaald het menu en verzorgd de boodschappen, zo is het altijd een verrassing wat er gekookt gaat worden. Het leukste is om iets te maken wat voor beide nieuw is, maar dat valt niet altijd mee. Het makkelijkste is om uit een kookboek te koken welke zij niet heeft, maar dan is de keuze wel heel beperkt…..
Onze smaken komen redelijk overeen, en allebei zijn we Ottolenghi fan. Ook koken we graag met de seizoenen dus iets met pompoen leek mij wel wat.
Ottolenghi en pompoen is een gouden combinatie, dit recept komt dan ook uit zijn boek Plenty More. Een topper, ik kan niet anders zeggen. 
Je hebt er wel redelijk wat ingrediënten voor nodig maar als je vaker uit een van zijn boeken kookt heb je het meeste, zo niet alles wel in huis.
Erbij hadden we rijst met citroen en kerrieblad, een super combinatie. Deze ga ik snel nog eens maken zodat ik er een foto van kan maken en deze ook op de blog kan.

Ingrediënten:

20 g boter
1 el olijfolie
1 grote rode ui (170 g) gepeld, gehalveerd en in dunne ringen
1 flinke flespompoen, geschild en in stukken van a. 3 cm
30 g pompoenpitten
1¼ tl nigellazaad
½ tl gemalen komijnzaad
½ tl gemalen korianderzaad
¼ tl geelwortepoeder
4 kardemompeulen, licht gekneusd
1½ kaneelstokje van 5 cm
1 groene chilipeper, over de lengte doormidden
1 el fijne kristalsuiker
200 ml groentebouillon
150 g Griekse yoghurt
1 el verse koriander, fijngesneden
zout

 Bereidingswijze:

Verhit de oven tot 220 °C.

Verhit de boter en olie in een grote hapjespan op halfhoog vuur.
Smoor hierin de ui in circa 8 minuten gaar. Doe de pompoen erbij, zet het vuur hoger en bak alles een minuut of 10, af en toe omroerend tot de pompoen gekleurd is. Neem de pan van het vuur, doe er de pompoenpitten, 1 theelepel nigellazaad, de komijn, koriander, geelwortel, kardemom, kaneel, chilipeper, suiker en ¾ theelepel zout bij. Meng alles goed door elkaar, doe het over in een grote braadslede of op een bakplaat. Het moet een enkele laag zijn.
Giet de bouillon erover, zet in de oven en laat in ca. 30 minuten gaar worden. Haal uit de oven en zet een minuut of 10 opzij, de vloeistof zal zo geleidelijk door de pompoen worden opgenomen.

Serveer de pompoen warm, met de yoghurt erover of er apart bij, bestrooid met de koriander en de overgebleven nigellazaadjes.




zaterdag 19 september 2015

Volkorenscones met kaas






Niks als je een bakboek pakt, maar dan blijf je er soms zomaar weer in hangen, en wil je alles wel maken. Dit was ook het geval met het boek ‘Bakken met Paul Hollywood ‘.
Deze keer weer eens iets hartigs met kaas, dat is bij ons altijd favoriet.
Gesmolten kaas doet het altijd goed, het staat garant voor een hoog ‘jammie’-gehalte !

Deze kaassscones zijn zo uit de oven heerlijk, b.v. bij een kop soep maar ook zomaar als hartige hap bij de tv…
Het is makkelijk te maken en omdat je met zelftijzend bakmeel werkt heb je ongeveer in een half uur iets lekkers op tafel. 

Dit recept is voor 8 flinke scones, je kunt er ook 10 wat kleinere van maken.

Ingrediënten:

125 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr volkoren zelfrijzend bakmeel
- of als je geen volkoren hebt 250 gr zelfrijzend bakmeel
½ tl zout
100 gr geraspte Cheddar
50 gr geraspte Parmezaanse kaas
150-175 gr volle melk
1 ei, licht geklopt om te bestrijken

Bereidingswijze:

Verwarm de oven alvast voor op 220 gr. C en leg een bakmatje of bakpapier op een bakplaat.

Doe de beide meelsoort met het zout in een kom en roer ze luchtig door elkaar.
Doe vervolgens de geraspte Cheddar erdoor en voeg een groot deel van de melk toe. Roer met een lepel of je handen alles tot een geheel, voeg zonodig nog wat melk toe.

Leg het geheel op een licht bestoven werkblad en kneed het geheel heel even licht door. Druk het met je handen plat tot een cirkel van ongeveer 20 cm diameter en 2 cm dik.
Snijd de cirkel in 8 gelijke punten en leg deze met iets tussenruimte op de bakplaat.
Bestrijk nu de bovenkant van de scones met het geklopte ei en bestrooi de punten met de geraspte Parmezaanse kaas.

Zet de bakplaat met de scones in de oven en bak het geheel ongeveer 15 minuten tot ze goed gerezen zijn en goudbruin van kleur.

Eet ze bij voorkeur warm op of binnen 24 uur dan zijn ze het lekkerst.

Invriezen kan ook heel goed, piep ze dan voor gebruik even op in de oven.



woensdag 16 september 2015

Tomatensoep met kokos






Het is met de tomaten net als met de courgettes, altijd opzoek naar nieuwe recepten. Het begint altijd rustig maar opeens kun je het niet meer be-eten.
Tomatensoep is altijd een goede manier om in één keer van een vergiet vol tomaten af te komen, en lust er nou geen tomatensoep.
Je hebt in diverse uitvoeringen maar deze met kokosmelk had ik nog niet eerder gezien, dus ook nog niet eerder gemaakt.
We houden erg van kokos, het geeft de soep wat oosters, het wordt er ook lekker romig van.
Het originele recept komt uit het boek 'Vers uit de tuin' van Sarah Raven, ik heb het wat aangepast. Een boek wat ik heel vaak pak als er overvloedig geoogst wordt.

Ingredienten:

1.5 kg rijpe tomaten
2 grote uien, gepeld en in vieren
olijfolie
zout en zwarte peper
3 tenen knoflook, geperst of geraspt
2 tl gember, geraspt
1 rode peper, of naar smaak, klein gesneden
1 blik kokosmelk
1 el bruine basterd suiker

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Was de tomaten, snijd grote exemplaren in kwarten, de kleinere in helften en doe deze met de uien een scheut olijfolie, zout en peper in een braadslee. Schep om zodat alles een filmpje olijfolie heeft.
Zet ca. 30-40 minuten in de oven tot ze rondom een mooi kleurtje hebben.

Verhit wat olijfolie in een pan (waar straks ook de tomaten in passen) en bak hierin de knoflook, gember en Spaanse peper een minuut of 3-4. Voeg de kokosmelk toe, breng aan de kook en haal van het vuur.
Doe er de tomaten uit de oven bij en breng aan de kook, laat het op laag vuur een minuut of 10 zachtjes koken.
Pureer de soep in een blender of keukenmachine en serveer.
Wij hadden er een lekker zelfgebakken broodje bij.





zaterdag 12 september 2015

Chocolade-cappuccinotaart





Na het bakken van de abrikozentaart, citroencake, yoghurtcake met blauwe bessen en een pavlova wordt het weer tijd voor iets met chocolade. Dat blijft een van de favorieten hier in huize 'Huis, tuin en keukenvertier'. Koffie drinken we niet maar baksels met koffiesmaak zijn altijd een succes.
Deze taart heeft beide, chocolade en koffie, dat kon bijna niet anders dan dat het een topper zou zijn. En dat is het dan ook, heerlijk, Evert gaf een 9 dus dat zegt genoeg.

Het recept komt uit de 'Bakbijbel' van Mary Berry.
Zij bakt de taart in twee vormen van ø 20 cm, die hebben wij niet. Ik heb een vorm van ø 24 cm gebruikt en de baktijd aangepast.

Ingrediënten:

50 g cacao
6 el kokend water
3 grote eieren
50 ml melk
175 g zelfrijzend bakmeel
1 volle tl bakpoeder
100 g zachte boter
275 g fijne suiker

Voor de vulling en toplaag:
250 g mascarpone
200 g slagroom
1 el cappuccinopoeder, of naar smaak
cacao of geraspte chocolade om te bestuiven

Een springvorm van ø 24, ingevet en de bodem bekleed met bakpapier

Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Doe de cacao in een grote kom en doe het kokende water erbij. Roer dit goed door elkaar tot een soort van pasta.
Voeg alle overige ingrediënten toe en klop het tot een soort van cakebeslag. Klop niet te lang.

Giet het beslag in de voorbereide springvorm en strijk de bovenkant glad.
Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de cake ca. 45 minuten tot deze gaar is. Haal de cake uit de oven, zet op een rooster en verwijder na een paar minuten de ring en het bakpapier. Laat helemaal afkoelen.
Meng de instant cappuccinopoeder door de slagroom en klop dit door de mascarpone.
Snij de taart horizontaal door en verdeel de helft van het mengsel over de bodem. Leg de bovenkant erop en verdeel de rest hierover.

Bestuif de taart met cacaopoeder of rasp er chocolade over.




woensdag 9 september 2015

Gepeperde tomatenjam





Het is met de tomaten net als met de courgette, ineens kom je er in om. Daarom ben ik altijd opzoek naar nieuwe recepten met tomaat.
Soep, saus, ketchup en nu dan jam, gepeperde jam.
Jam is bij ons altijd van fruit gemaakt we eten het op brood, een cracker, beschuitje of in de yoghurt.  Jam van tomaat zal op een broodje nog wel gaan maar in de yoghurt lijkt me geen succes.
In Engeland zie je allerlei soorten jams en niet te vergeten chutneys, het recept komt dan ook uit het boek uit 'Eten met familie en vrienden' van Sarah Raven, ik heb het wat aangepast. Meer tomaten, minder suiker.
Het resultaat: We vinden het lekker, beetje zoet, beetje pittig . Lekker bij gebakken aardappeltjes, patat of zoals in het recept krabkoekjes.
Leuk en makkelijk om te maken, lekker voor de wintervoorraad.

Ingrediënten:

900 g goed rijpe tomaten
8 tenen knoflook
2 Spaanse peper met of zonder zaadjes, net hoe heet je het lekker vindt
6 cm gemberwortel, geschild en in plakjes
100 g fijne suiker (ik heb kokosbloesemsuiker gebruikt)
3 el Thaise vissaus (of zout naar smaak voor de vegetarische versie)
10 el rode wijnazijn

Schone glazen potjes

Bereidingswijze:

Hak in een keukenmachine twee derde (600 gram) van de tomaten fijn met de knoflook, Spaanse peper en de gember.
Doe dit mengsel in een pan met zware bodem. Voeg de suiker, vissaus en azijn toe en breng het al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat het 30-40 minuten, onder af en toe roeren, zachtjes pruttelen.
Snijd ondertussen de achter gehouden tomaat in kleine blokjes, dit is om de jam textuur te geven.
Laat deze tomaatblokjes de laatst 15 minuten mee pruttelen.
Giet de kokende jam in de schone potjes, draai het deksel erop en laat op zijn kop op een theedoek afkoelen.



zaterdag 5 september 2015

Walnoot-cranberry desembrood met een klein beetje gist





Wij noemen de broden die gebakken worden met desem en een klein beetje gist gewoon desembrood.
Maar dat wordt door sommige mensen niet zo gewaardeerd. Desembrood mag alleen desembrood heten als er geen gist wordt toegevoegd.
Kan ik me daar aan een kant ook wel in vinden, het is ook een soort van valsspelen. Je verkort door dat kleine beetje gist de rijstijden aanmerkelijk en dat is nou net wat het desembrood zo lekker maakt, tijd.
Dit is dus geen desembrood maar zoals iemand eens zei een hybride-brood, vond het wel een leuke naam.

Ik gebruik dat kleine beetje gist zodat we het brood onder de middag kunnen eten. Niets lekkerder dan versgebakken brood bij een salade.

Dit brood is ook weer een favoriet, het heeft een klein zuurtje van de cranberry's wat wij erg lekker vinden.
In het originele recept wordt desem op basis van tarwebloem gebruikt, ik heb tegenwoordig alleen nog desem van roggemeel en gebruik dat voor alle desembroden, dat werkt prima.

Het originele recept komt uit het boek 'Brood uit eigen oven' van Levine van Doorne. (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/)

Noot:
Naar aanleiding van een reactie van Levine van Doorne heb ik het recept verwijderd.





woensdag 2 september 2015

Salade van postelein, rucola en chioggia biet





Als ik thuis ben dan eet ik onder de middag graag een salade met een broodje.
Die salade kan van alles zijn, net wat er in de tuin staat. Meestal pluksla maar als dat op is dan wordt het dat wat voor handen is. Zo werd het deze keer postelein, rucola en chioggia biet.
De chiogga biet is een variant op de 'gewone' rode biet, niet alleen het uiterlijk maar ook de smaak is anders. Wij vinden de rode biet smakelijker, deze wordt dan ook gebruikt voor de wintervoorraad.
De chioggia ziet er prachtig uit en is in heel dunne plakjes lekker in een salade.
Geitenkaas, walnoot, rode ui en een dressing maken het af. En uiteraard een zelfgebakken broodje, het liefs zuurdesem.

Ingrediënten:

flinke had vol postelein
flinke hand vol rucola
1 chioggia biet, geschild en in heel dunne plakjes (een mandoline werkt geweldig)
klein rood uitje of sjalot, in halve dunne ringen
klein handje walnoten, even geroosterd
geitenkaas naar smaak
lekkere balsamicoazijn


Dressing:
2 el walnootolie
1 el olijfolie
1 el rode wijnazijn
1 tl mosterd

Bereidingswijze:

Doe de ingrediënten voor de dressing in een grote kom en klop dit goed door elkaar.
Voeg de postelein, rucola, biet toe en schep het om zodat alles een filmpje dressing heeft.
Verdeel de groente op een bord en garneer met de walnoten en geitenkaas.
Druppel er wat balsamico over, geef nog een draai met de peper- en zoutmolen en rooster een lekker broodje.


zaterdag 29 augustus 2015

Citroen Yoghurtcake





De cake met blauwe bessen en yoghurt was zo goed bevallen dat daar wel een vervolg op mocht komen. Nu geen blauwe bessen maar citroen, iets wat altijd wel in huis is. Je gebruikt alleen de geraspte schil in de cake maar deze geeft zoveel smaak af dat het echt naar citroen smaakt. Neem wel een biologische citroen, je wilt niet weten hoeveel gif er op een 'gewone' citroen zit.
Deze cake wordt gebakken in een springvorm, je krijgt dan meer het idee van een taart. Het lossen in een springvorm is ook een stuk makkelijker....
Doordat er yoghurt wordt gebruikt hoeft er niet zoveel boter in. Wel heb ik het idee dat de cake wat vaster is dan wanneer deze op de 'normale' manier (boter ipv yoghurt) wordt gebakken. Maar de smaak is er niet minder om.

Het recept komt uit Mary Berry's Bakbijbel en is super makkelijk om te maken.

Ingrediënten:

300 g fijne kristalsuiker
50 g zachte boter
3 grote eieren, gescheiden
225 g Griekse yoghurt
1 citroen, de rasp
175 g zelfrijzend bakmeel

Voor het glazuur:
100 g gezeefde poedersuiker
1.5 el citroensap

Springvorm ø 20cm, ingevet en de bodem bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Klop de suiker en eidooiers in een kom. voeg de yoghurt en citroenrasp toe en klop het tot een mooi glad mengsel. Spatel hier het zelfrijzend bakmeel door.
Klop de eiwitten tot zachte pieken en meng hiervan ca. van door het mengsel. Spatel de rest van het eiwit er voorzichtig door zodat er zoveel mogelijk lucht in blijft.
Doe het mengsel in de voorbereide springvorm en strijk de bovenkant glad.

Zet de cake in de voorverwarmde oven en bak deze ca. 1-1¼ uur tot hij goed gerezen is en stevig aanvoelt. Laat de cake een paar minuten in de vorm zodat deze lost. Verwijder de vorm en laat de cake volledig afkoelen op een rooster.


Meng de poedersuiker met het citroensap en giet dit over de afgekoelde cake. Strijk het glad en laat het uitharden.




woensdag 26 augustus 2015

Geroosterde zoete aardappel met verse vijgen

 




Zoete aardappel en vijgen, we hebben ze beide in de eigen tuin maar voor deze salade moest ik toch naar de winkel. Onze eigen zoete aardappel is een experiment. Ik heb een zoete aardappel eerst laten wortelen op een glas water en daarna in een grote pot met potgrond gezet, deze staat lekker warm in het kasje. Het is een weelderige plant geworden, maar of er ook echt jonge aardappeltjes bijgekomen zijn is nog even afwachten.
In september de pot maar eens omkeren dan zien we of het experiment geslaagd is, dat zou wel heel erg leuk zijn, onze eigen zoete aardappel.
Vijgen hebben we ook, maar niet in die hoeveelheden dat ik er mee kan koken. Af en toe een vijg dan houdt het wel op. Maar daar zijn wel al blij mee, onze eigen vijgen, heerlijk.
Niet echt een gerecht uit de eigen tuin, alleen de chilipeper, daar hebben we genoeg van.
Daarom niet minder lekker, een heerlijke salade van hoe kan het bijna anders Ottolenghi. Uit zijn boek Jeruzalem.

Ingredienten:

4 kleine zoete aardappelen (ca. 1 kg)
5 el olijfolie
4 dl (dessertlepel) gewone goedkope balsamico
20 g fijne kristalsuiker
12 bosuitjes, overlangs doormidden en dan in stukken van ca. 4 cm
1 rode chilipeper, in smalle ringetjes
6 verse rijpe vijgen, in vieren
150 g zachte geitenkaas, verkruimeld
zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 240 °C.
Was de zoete aardappel, snijd ze overlangs doormidden en elke helft in 3 lange parten.
Doe ze in een kom en meng er 3 el olijfolie, 2 tl zout en wat zwarte peper door.
Verdeel de parten op de schilkant op een bakplaat of in een braadslede en rooster ze ca. 25 minuten in de oven tot ze gaar, maar niet te zacht zijn. Haal uit de oven en laat op een rooster afkoelen.
Breng de balsamicoazijn met de suiker in een klein steelpannetje aan de kook en laat dit op laag vuur in ca. 2-4 minuten inkoken. Haal de pan van het vuur als het mengsel nog vloeibaarder is dan honing, tijdens het afkoelen dikt het nog in. Mocht het toch te dik geworden zijn kun je er een drupje water doormengen.

Verdeel de zoete aardappel op een grote schaal. Verhit de overgebleven 2 el olijfolie in een middelgrote pan en bak de bosui en chilipeper onder regelmatig omscheppen een 4-5 minuten op halfhoog vuur. Laat de chili niet te donker worden.
Schep de olie met de ui en chilipeper over de parten zoete aardappel. Leg de kwarten vijg ertussen , verkruimel de geitenkaas erover en besprenkel alles met de ingekookte balsamico.

Serveer het gerecht op kamertemperatuur.

 
 

zaterdag 22 augustus 2015

Abrikozentaart met walnoten en lavendel





Abrikozen we eten ze niet vaak, we hebben ze niet in de eigen tuin wat wel heel goed schijnt te kunnen. 
Als dat wel zo zou zijn dan werd er wel meer met abrikozen gebakken, ik droom dan gelijk van een hele emmer vol.....
Nu moet ik ze kopen, is dat ook niet erg.

Ik had in mijn hoofd om er een taartje van te bakken, het is nu het seizoen dus dan zijn ze op hun lekkerst. Het liefst koop ik dit soort fruit bij een Toko, en normaal hebben die ze ook in overvloed, behalve als ik erom kom. Er stond nog een klein kistje met ruim een pond, die maar meegenomen.
Thuis de boeken op tafel, normaal zoek je eerst een recept en dan ga je om boodschappen, deze keer deed ik het andersom, niet handig.
Genoeg taartjes met abrikozen maar bijna allemaal met gedroogde abrikozen, ja daar had ik de verse niet voor gehaald. Misschien in mijn nieuwste aanwinst Plenty More, ja hoor succes, dat zag er goed uit, die moest het worden. Alles in huis zelfs de 600 gram abrikozen.

Heerlijk kan niet anders zeggen, weer eens helemaal wat anders en zeker een voor herhaling vatbaar.
Zal eens opzoeken welk ras abrikozen het goed doet in ons koude kikkerlandje, je eigen abrikozen en dan een hele emmer vol....

Ingrediënten:

185 g boter, op kamertemperatuur
2 el walnootolie
220 g fijne kristalsuiker
120 g gemalen amandelen
4 eieren, in een kommetje losgeklopt
120 g walnoten, in een keukenmachine tot grof poeder gemalen
90 g bloem
½ tl vanille-extract
geraspte schil van 1 citroen
1½ tl lavendelbloempjes, vers of gedroogd
600 g abrikozen, gehalveerd of in kwarten,  ontpit
zout

Voor het glazuur:

50 g poedersuiker
1 el citroensap

Springvorm ø 24cm, ingevet en de bodem bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verhit de oven voor tot 190 °C
Doe de boter, olie, suiker en gemalen amandelen in de kom van een keukenmachine en klop dit op hoge snelheid tot het mengsel bleek en luchtig is.
Doe er dan al kloppend in scheuten het losgeklopte ei bij en klop tot alles goed gemengd is.
Spatel er de walnoten, bloem, vanille, citroenrasp, 1 tl lavendel en tl zout door.

Giet het beslag in de voorbereidde springvorm en strijk de bovenkant glad.
Verdeel de abrikozen met de snijkant naar boven over de hele bovenkant en laat ze elkaar iets overlappen.
Zet de taart net onder het midden in de oven en bak deze ca. 70-80 minuten tot hij gaar is. Mocht de taart te donker worden, bedek deze dan met een stuk aluminiumfolie.

Maak in de tussentijd de glazuur.
Klop de poedersuiker en het citroensap door elkaar tot een licht schenkbaar glazuur. Doe er zo nodig meer poedersuiker of citroensap bij.
Bestrijk hiermee de taart direct als hij uit de oven komt. Bestrooi met de overgebleven lavendel (was ik vergeten.....) en laat de taart helemaal afkoelen op een rooster.