zaterdag 25 juni 2016

Pasta met asperge-citroensaus






Het kan nog net, asperges van Hollandse bodem. Ze worden gesneden tot 21 juni dus het zijn nu echt wel de laatste.
Heerlijk, we hebben ze bijna elke week gegeten.
Ik koop ze hier heel vlakbij bij een aspergeteler, ze hebben alleen de groene maar dat geeft niet, ook die zijn erg lekker. Ik las net op hun site 'vandaag de allerlaatste asperges' dus als ik wil kan het nog....

Dit gerecht is met pasta en citroen, niks niet hoogdravend heel simpel maar oh wat lekker.
Het komt uit het boek "Vers uit de tuin" van Sarah Raven, ik blijf het een top boek vinden, helemaal nu we weer uit de moestuin gaan eten.

Ingrediënten:

250 g groene aperges
250 g pasta, ik had hele grote schelpen maar penne of tagliatelle kan ook, is misschien nog wel lekkerder
zout en zwarte peper
20 g boter
100 ml slagroom
1 citroen, sap en schil geraspt
2 el goede olijfolie
1 el bladpeterselie, fijn gesneden
Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

Verwijder de houtige onderkant van de asperges, ik snijd er een klein stukje vanaf en schil het onderste deel dan hoef je bijna niks weg te gooien.
Stoom of kook de asperges in ca. 7-8 minuten beetgaar. Spoel ze koud onder de kraan en laat ze uitlekken.

Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking in licht gezouten water. Houd als je de pasta afgiet een paar eetlepels van het kookvocht achter.

Doe ondertussen de boter met de slagroom in een pannetje en laat de boter op zacht vuur smelten en haal van het vuur. Snijd de asperges in stukjes en voeg deze bij het boter-slagroom mengsel. Doe er de citroenrasp bij en net zoveel sap als je lekker vind, proef.

Doe de saus, een eetlepel van het pastawater en de olijfolie bij de pasta en schep dit goed om.
Proef of er nog zout en peper bij moet en bestrooi me de peterselie. Verdeel over de borden en rasp er verse Parmezaanse kaas over.





zaterdag 18 juni 2016

Salade van zoete aardappel, venkel en avocado






Salades zijn altijd lekker, als ik thuis ben is het onder de middag vaste prik, een salade met een geroosterd broodje. Meestal is het simpel, met dat wat er in huis is.
Deze salade is wat luxer, dit eten we in het weekend gerust als maaltijd met een snee zelfgebakken brood. Heerlijk buiten in het zonnetje, meer hebben we niet nodig.

Het recept komt uit het boek: Mr Wilkinsons simpele seizoensalades 

Ingrediënten voor 2 flinke eters:

2 zoete aardappelen plm 300-350 gram, schoongeboend niet geschild
1 rijpe avocado, in plakjes
1 kleine venkelknol in dunne plakjes geschaafd
2 el walnoten, fijngehakt
2 el fijngehakte augurk
1 grote hand vol pluksla
2 el dille
1 el platte peterselie
50 gram pecorino of andere harde zoute kaas

Voor de dressing:

25 ml citroensap
50 ml druivenpit olie
20 ml walnootolie
½ el vloeibare honing,
1 teentje knoflook geperst of geraspt

Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 210 °C.

Prik de zoete aardappelen rondom in en leg ze in een kleine braadslede. Rooster ze in het midden van de oven in 30-50 minuten gaar. Controleer dit met een prikker, deze moet er makkelijk in gaan. Laat de aardappelen afkoelen.

Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te kloppen, breng op smaak met zout.

Snij de zoete aardappel in dunne plakjes en verdeel deze over de borden.
Verdeel hier de avocado over.
Meng wat van de dressing door de venkel en leg dit op de zoete aardappel en avocado. Garneer met de walnoten en augurk en sprenkel hier nog wat van de dressing over.

Meng de sla met de dille en peterselie met een beetje van de dressing en verdeel dit over de borden.
Rasp er royaal pecorino over en serveer.





zaterdag 11 juni 2016

Rabarbertaart met polenta






Polenta, maïsmeel ik vind het maar verwarrend. Polenta is bij mij de grove variant en maïsmeel is fijn, net zo fijn als meel. Spreekt voor zich.
Maar in het recept staat maïsmeelkoek en bij de ingrediënten staat dan weer fijn maïsmeel en tussen haakjes polenta.
We hebben het beide in huis, dat maakt kiezen niet makkelijk. Ik heb gekozen voor de fijne maïsmeel, de polenta die we hebben is dan weer een snelkook variant en ik weet niet wat dat doet.
Het pakte goed uit, het werd een heerlijke zachte taart. Toch laat het me niet los hoe de taart geworden was met polenta, daar zit maar een ding op, proberen.

Het recept is van Nigella Lawson, uit haar boek: Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?

Ingrediënten:

500 g rabarber, schoongemaakt en in plakjes van ca. 0.5 cm
300 g fijne suiker (100 + 200 gram)
150 g bloem
1 tl dubbelkoolzure soda (zuiveringszout, baking soda)
snuf zout
1 tl kaneel
155 g fijn maïsmeel 
2 grote eieren
1 tl vanille-extract
125 g zachte boter
250 g yoghurt

Springvorm ø 24 cm, bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de rabarberstukjes in een glazen of stenen kom en meng er de 100 gram suiker door.
Zet opzij maar niet langer dan een half uur, anders wordt het te nat.

Meng de bloem, dubbel koolzure soda, zout, kaneel en maismeel.
Klop in een kommetje de eieren los met het vanille-extract.

Roer of mix in een grote kom de boter en de 200 gram suiker romig en klop er geleidelijk het ei mengsel door. Spatel er dan om en om wat van het bloem-mengsel en de yoghurt door. Niet te lang mengen.
Als laatste gaat de rabarber erij, samen met het vrijgekomen sap. Schep het even door.
Giet het beslag in de beklede bakvorm en zet deze ca. een uur in de oven.  Mocht de taart te donker worden, leg er dan een stuk aluminiumfolie over.
Haal de taart uit de oven en laat deze eerst 15 minuten op een rooster afkoelen voordat je de vorm eraf haalt.





zaterdag 4 juni 2016

Groene asperges met tomaten chili olie en een eitje






Groene asperges we hebben ze nu voor het tweede jaar in de tuin, maar we oogsten er nog niet van.
Je kunt ze zelf zaaien maar wij hadden plantjes gekocht, dan heb je alvast een voorsprong. Vorig jaar de eerste asperges maar deze waren echt ieniemienie. Dit voorjaar was de opkomst al wat meer, een paar dikkerds en een paar kleintjes. Niet geplukt omdat de plant daar toch een knoei van krijgt, eerst de planten maar wat groter laten groeien. Echt oogsten zal het niet worden daarvoor hebben we te weinig planten, ik weet ook niet hoeveel asperges een plant kan geven. Misschien nog maar een paar planten bijkopen, we weten nu dat ze het hier doen.

Dus als we asperges willen eten zit er niks anders op dan ze te kopen. Gelukkig zit hier niet ver vandaan een aspergekweker, 's morgens geplukt en 's avonds op het bord. Bijna net zo vers als uit de eigen tuin ;-)
Je kunt er kiezen uit divers diktes, van heel dunne stopnaalden tot mooie dikke asperges. Vaak koop in beide. De dikke eten we gestoomd en de duntjes gaan door een pasta of voor een salade.

Deze keer heb ik de dikke asperges gegaard in de oven. Het eitje laat je de laatste vijf minuten meegaren en de tomaten chili olie maakt het helemaal af.
Heerlijk vonden wij het.

Ingredienten voor 2 personen:

2 el olijfolie
ca. 16 dikke groene asperges
4 eieren
40 g parmezaanse kaas of een andere hartige kaas
zout en versgemalen peper

 Voor de tomaten chiliolie:

2 zongedroogde tomaten
1 klein teentje knoflook
50 ml lekkere olijfolie
1 tl citroensap
een snufje cayennepeper of chili vlokken

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vet een braadslede in met olijfolie waar de asperges naast elkaar inpassen.
Breek of snijd de houtige uiteinden van de asperges, ik snijd er altijd een klein stukje af en schil de onderkant ca. 5 cm met een dunschiller.
Verdeel de asperges in de braadslede maar zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen. Zet ca. 8-10 minuten in de oven tot ze net gaar zijn.
Maak ondertussen de tomaten chili olie door alle ingrediënten in een foodprocessor of blender fijn te malen. Zet dit opzij.

Haal de braadslede met asperges uit de oven, breek er de vier eieren over, bestrooi met zout en peper en zet voor nog 5 minuten in de oven. Het eiwit is nu gaar en de dooier nog vloeibaar is.

Schaaf er wat kaas (kwam ik achter toen de foto gemaakt was.....) over en druppel er wat van de tomaten chili olie over, serveer direct.

  

   

zaterdag 28 mei 2016

Chocolade-karameltaart uit Frankrijk






Dit is een chocolade-karameltaart uit Frankrijk van vrienden van mijn collega Bas.
Bas was naar Frankrijk geweest om met Franse vrienden een paar dagen te trialen (motortrial).
Zoals daar gebruikelijk is besteden ze meer aandacht aan 't eten dan hier en nemen daar dan ook de tijd voor. In Frankrijk nemen ze eigenlijk overal de tijd voor… maar dat is een ander verhaal.

Afijn, na de maaltijd komt het toetje voor de dag en dat bleek deze taart te zijn. Het gaat dan maar om een klein puntje als toegift maar is lekker in z'n eenvoud en het gaat tenslotte niet om het lijf vol.
Bas is gek op chocola dus kwam het recept mee terug naar Holland.
Omdat we op het werk ook wel over eten praten kwam deze taart ook ter sprake en kreeg ik het recept mee.
Het enige verschil met de Franse manier is dat ik geen gebruik maak van de 'Carambar', karamel staafjes die daar in alle soorten en maten te koop zijn. Hier dus niet en moet je zelf karamel maken zoals hier verder wordt beschreven.
Omdat ik meer van het broodbakken ben en collega Bas enthousiast aan 't bakken sloeg, leek het mij wel leuk om mij ook eens in 'taartenland' te begeven. Zie hieronder dus het resultaat.

Het recept is uit het Frans vertaald (niet met de Franse slag) en aangevuld.
De taart bestaat uit een bodem en rand van deeg, met daarin eerst een laag karamel en daar bovenop een laag chocolade.
Al met al heel zoet, slecht en verkeerd maar wel heel lekker !

Ingrediënten bodem:
200 g bloem
100 g kristalsuiker
100 g boter
3,5 g gist
80 g crème fraîche
mespuntje zout

Doe de ingrediënten in een kom en kneed het deeg met de hand tot een klont.
Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een kwartiertje rusten op het werkblad.
Bestrooi je werkblad royaal met bloem, rol het deeg met een roller hierop uit tot het gewenste formaat voor een lage taartvorm (met losse bodem) van ongeveer 25 cm en bedek de bodem en rand met het deeg.
Prik met een vork wat gaten in de bodem anders gaat de bodem tijdens het bakken bolstaan.

Zet de vorm in de oven en bak de bodem af in 20 minuten op 180 C.
Laat de bodem eerst in de vorm wat afkoelen zodat deze loskomt van de wand en schuif 'm dan op een rooster om verder af te koelen.

Ingrediënten Karamel:
220 g kant-en-klare  karamel (carambar) of 220 g kristalsuiker
55 g crème fraîche
mespuntje zout

Het originele recept gaat uit van kant-en-klare  zachte karamelsnoep uit een zak.
Smelt deze karamel, doe de crème fraîche erbij en roer het geheel goed door.

Omdat deze karamelsnoep hier niet te krijgen is, maken we de karamel zelf.
Doe een klein beetje water in een pan, doe vervolgens de suiker erbij en smelt dit op middelhoog vuur tot deze lekker bruin van kleur is (karamelkleur). Schudt tussentijds de pan een beetje heen en weer. Haal de pan van het vuur en giet vervolgens de crème fraîche erbij en roer het geheel nu pas goed door tot het een mooie egale massa is.
Verdeel het geheel vervolgens over de bodem van de taart en strijk het glad.

Ingrediënten Chocolade:
200 g chocolade (melk of puur)
65 g crème fraîche

Smelt de chocolade in een kom boven een pan met kokend water (au-bain-marie) en doe, als het gesmolten is, de crème fraîche erbij en roer het geheel goed door.
Verdeel het chocolademengsel vervolgens over de laag karamel die al wat is opgestijfd en strijk het geheel glad.
Laat het geheel nu afkoelen. Eet smakelijk !






woensdag 25 mei 2016

Vegetarische curry met tempeh






Zal ik tempeh in de kop zetten of niet, ik denk dat er een heleboel mensen afhaken als ze vegetarisch lezen en helemaal als er dan ook nog tempeh staat.
Niet doen, niet afhaken, geef deze curry een kans.
Tempeh en tofu het heeft natuurlijk een beetje het geitenwollensokken imago, en ja het is ook een beetje gewoontjes tussen alle hippe vleesvervangers van tegenwoordig.
Maar voor deze curry is tempeh prima geschikt, het heeft een goede beet en het is ook nog eens gezond.
En een dag (of liever meerdere dagen...) geen vlees kan ook geen kwaad.

Het recept komt uit het boek 'Bonen' van Joke boon, ja het is echt waar, wie kan het zeggen.
Een boek, zoals de titel al aangeeft, over bonen, in alle vormen en maten met zowel hartige als zoete recepten.
Een aanwinst voor iemand als ik die eigenlijk vaker bonen zou willen eten maar niet verder komt dan de grauwe erwten met spek, witte bonen met een boter jus en chili concarne.
Waar ik altijd tegenaan loop is het weken van de bonen. Omdat we ze het liefst vers kopen is dat altijd een dingetje.
Voor dit recept heb je geen bonen nodig maar een blok (biologische) tempe dus niks weken, ideaal.
Ik zal de volgende keer weer een nieuw blok tempe meenemen uit de bio-winkel en deze invriezen, dan kan ik dit recept zo weer maken want het is zeker een blijver.

Ingrediënten 4 personen (bij ons ging het bijna op met zijn tweeën.....)

2 el kokosolie
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 blok tempeh (ik had 300 gram) in reepjes
2 bolletjes bakgember, fijn gesneden
2 tl korianderpoeder
1½ tl komijnpoeder
1 tl kurkuma
1 afgestreken tl chilipoeder
1 tl chilipepervlokken
1 el ketjap asin of lichte sojasaus
1 el neutrale azijn (ik heb witte wijnazijn gebruikt)
1 tl zout
1 el suiker
75 g tomatenpuree
100 ml kokosmelk

Bereidingswijze:

Verhit de kokosolie in een flinke braad- of hapjespan
Doe er de ui en knoflook bij en fruit deze tot de ui glazig begint te worden. Voeg de tempeh toe en bak deze regelmatig omscheppend mooi goud bruin. Voeg zo nodig nog wat kokosolie toe.
Voeg de gember, kruiden, ketjap of sojasaus, azijn, zout, suiker en de tomatenpuree toe en bak dit al omscheppend even mee.

Nu mag de kokosmelk erbij samen met 150 ml water. Breng dit aan de kook en laat het op zacht vuur een half uurtje (langer mag ook) pruttelen. Roer wel af en toe even door en voeg zo nodig meer water toe.
Lekker met witte rijst en boontjes, ik had geen boontjes maar gestoomde witte kool met een beetje sesamolie, was ook lekker. Maar als we straks weer onze eigen boontjes hebben ga ik het zeker weer maken.


  


zaterdag 21 mei 2016

Mexicaans roerei met chorizo 'Huevos rancheros'






De tuin vraagt op dit moment veel tijd, dat houdt in dat het koken op een tweede plan komt. Er wordt wel gekookt maar niet uitgebreid, of anders gezegd: het moet niet te veel tijd kosten.
De moestuin is in volle gang en in de gewone tuin wordt het ook zienderogen groener, en een deel daarvan is vuil.....
Gelukkig vind ik het heerlijk om lekker op knieën door de tuin te kruipen, gewapend met een klauwtje en een aspergesteker. Een ander gaat hardlopen of springt op de fiets om zijn of haar 'hoofd leeg te maken' ik doe dat in de tuin. Gelukkig maar, als ik het niet zo leuk zou vinden wordt de tuin een blok aan je been, dan is er maar een optie, asfalteren.

Al bladerend in het boek Mexicaans kwam ik een Mexicaans ontbijt tegen, lekker tomaten met een ei. Een bladzijde verder stond Mexicaans roerei met chorizo, klinkt ook wel erg lekker en er lag nog een mooi chorizo worstje in de koelkast. Ik had zomaar het idee dat dit wel eens heel veel punten kon scoren, en dat klopte een dikke 9.

Ingrediënten voor 2 personen:

1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
100 g verse chorizo, in blokjes van 5 mm
1 verse rode chilipeper, zonder zaad en zaadlijsten, fijngehakt
2 flinke knoflooktenen
1 tomaat, in vieren
6 eieren
25 ml volle melk
50 g oude Goudse kaas, fijn geraspt
zeezout en versgemalen peper
handje korianderblad, grof gehakt

Lekker brood, geroosterd

Bereidingswijze:

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de ui, chorizo en chilipeper. Doe er na  een minuut of 5 de knoflook bij, draai het vuur laag en bak dit ongeveer 10 minuten tot de ui glazig is en het vet uit de chorizo is gesmolten.

Haal met een lepel het zaad uit de tomaat en snijd deze in stukjes en doe het bij het chorizo mengsel in de pan. Verwarm het een paar minuten door.

Klop de eieren met de melk los en klop er de kaas door. Voeg peper en zout toe en de helft van de koriander. Giet het eimengsel bij de chorizo, zet het vuur wat hoger en roer met een rubber spatel van buiten naar binnen tot het eimengsel de garing heeft die je lekker vind. Denk er wel aan dat het mengsel nog nagaart als het vuur uit is.

Schep het roerei op een lekker broodje, bestrooi met de overgebleven koriander en serveer met een frisse salade.





zaterdag 14 mei 2016

Raberbercake






Bij het voorjaar hoort rabarber, het is een van de eerste groente die je van de koude grond kunt snijden. Of eigenlijk is het niet echt snijden, je trekt de stengels uit de plant zodat er niks blijft zitten.
Doe je dit niet dan gaat het stukje wat blijft zitten rotten en dat willen we liever niet.

Vroeger thuis aten we rabarber altijd als toetje, gewoon even koken met suiker, veel suiker.....
Omdat wij bijna nooit toetjes eten, bak ik er meestal iets van voor bij de koffie of thee. Er staan dan ook al diverse baksels op de blog maar iets nieuws proberen is altijd leuk.

Judith van de blog Eet Lekker had me als een paar keer gezegd dat ik ook op pinterest moest kijken, zo leuk en makkelijk en ze kwam er ook recepten van mij tegen. Er worden dus recepten 'gepint' hoe leuk is dat. Ik had mij eerder al wel aangemeld maar keek er eigenlijk nooit naar. Nu toch maar weer eens proberen, en zoeken op rabarbertaart, nou dan krijg je wat. De ene foto nog mooier dan de andere, een keuze was redelijk snel gemaakt dus hup klik op de foto voor het recept. Kom ik op de blog Eet Lekker, had ik pinterest eigenlijk niet eens nodig gehad...

Ingrediënten voor de cake:

4 eieren
110 gram fijne kristalsuiker
100 gram patentbloem
¼ tl bakpoeder
50 gram roomboter, gesmolten

Voor de rabarber:

450 gram rabarber, kontjes en blad eraf
70 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theel vanille-extract (ik heb vanillepoeder gebruikt, minder mooi)

Brouwnieblik van ca. 18x22, bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Begin met de rabarber, snijd deze in stukken met een lengte van het brouwnieblik. Kleine stukjes kan ook maar lange stukken staat wel heel mooi.
Meng hier de lichtbruine basterdsuiker door en het vanille-extract en zet het weg.

Doe de boter in een pannetje en laat dit op laag vuur smelten, haal van het vuur.

Doe voor het cakebeslag de eieren met de suiker in een kom en klop dit ca. 8-10 minuten tot het een dikke romige massa is die is verdriedubbeld.
Doe het bakpoeder bij de bloem en meng dit goed door elkaar.
Schep nu de helft van dit mengsel bij de geklopte eieren en spatel dit er voorzichtig doorheen. Doe dit ook met de rest van de bloem.

Giet de gesmolten boter erbij en spatel dit er ook doorheen.

Verdeel de gesuikerde rabarber over de brownievorm en giet hier het cakebeslag over.
Zet de vorm in het midden van de oven en bak deze 20-25 minuten tot hij mooi gaar is.
Haal de cake uit de oven en laat deze ca. 5 minuten in de vorm afkoelen.
Keer de cake nu voorzichtig om op een rooster en verwijder het bakpapier en laat helemaal afkoelen.

Een lekker 'taartje' welke heel simpel te maken is.





donderdag 5 mei 2016

Tagliatelle met raapsteeltjes en ricotta






Vorig jaar kocht is ze nog, raapsteeltjes. Dit jaar niet, ik heb ze vroeg in het voorjaar in het kasje gezaaid en we oogsten volop.
Als je raapsteeltjes koopt zitten daar altijd de worteltjes nog aan, ik laat het worteltje in de grond en snijd een centimeter of vijf erboven het blad eraf.
Op deze manier lopen ze weer uit en kun je zeker nog een keer snijden, en misschien zelfs wel een derde keer.
Raapsteeltjes zijn de jonge plantjes van de meiknol, het verschil is alleen, ga je voor de knol moet je niet te dicht zaaien. Ga je voor de raapsteeltjes mag dat wel, dan hebben ze geen ruimte om een knol te vormen.
Eerder maakte ik al deze stamppot en frittata maar nu iets met pasta en kaas, een echt voorjaars recept. 
Wat is het toch heerlijk om weer eigen oogst te eten.

Het recept komt uit het boek: Wilde venkel en rabarber, ik heb het iets aangepast. Een boek wat ik altijd weer pak als de tuin weer begint.

Ingrediënten voor 2 personen:

250 g pasta, ik had tagliatelle
scheut olijfolie
flinke teen knoflook, gesnipperd
flinke snuf chipotle (peper), of naar smaak
1 flinke bos raapsteeltjes, gewassen en grof gehakt
sap en rasp van een halve citroen
100 g ricotta
pittige geraspte kaas, ik had Gruyere maar parmezaan of pecorino kan ook
zout en vergemalen peper

Bereidingswijze:

Kook de pasta gaar in ruim gezouten water volgens de aanwijzing op de verpakking.
Haal er tijdens het koken wat kookvocht uit met een kopje en zet dit apart.

Verwarm de olijfolie in een pan op middelhoog vuur, doe de knoflook en chipotle erbij en laat dit een paar minuten bakken. Doe het sap en rasp van de citroen erbij en roer goed door.
Voeg de pasta en ricotta en raapsteeltjes toe en meng alles goed door elkaar. Is de pasta wat te droog doe er dan wat van het achter gehouden kookvocht bij. Breng op smaak met zout en peper en rasp er de kaas over.






zaterdag 30 april 2016

Koekjes met een vleugje gember





Een paar weken geleden kwamen de buren eten, en dan is het leuk om alles zelf te maken dus ook het koekje bij de koffie thee. Een stuk taart kan natuurlijk ook maar als het goed is hebben ze genoeg gegeten en dan is een stuk taart een beetje te veel.
Er staan al wat koekjes op de blog maar iets nieuws uitproberen is natuurlijk veel leuker.
Dus de 'Bakbijbel' van Mary Berry er maar bij gepakt, daar staat vast wel wat in.
Er is een hoofdstuk met koekjes en luxe koekjes en dan ook nog zandgebak en repen. De keuze viel op de gemberkoekjes uit Yorkshire. Snel klaar en lekker knapperig staat er in het recept, dat is wat ik zoek, niet te moeilijk.

Ingrediënten:

100 g boter
1 el golden syrup
350 g zelfrijzend bakmeel
100 g rietsuiker
100 g lichte basterdsuiker
½ tl bakpoeder
1½ tl gemberpoeder 
1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of een bakmatje

Doe de boter en golden syrup in een klein pannetje en verwarm dit op laag vuur tot de boter gesmolten is.
Meng alle droge ingrediënten in een flinke kom en doe hier het botermengsel en het losgeklopte ei bij.
Roer alles met een pollepel door elkaar en kneed het nog even door met de hand tot het een mooie deegbal is. Voeg als het deeg te droog is een beetje water toe.

Pluk er stukjes deeg vanaf en rol hier balletjes van ter grootte van een walnoot. Verdeel deze met een beetje tussenruimte over de twee bakplaten. Ik had ca. 30 balletjes.


Doe de bakplaten in de oven en bak de koekjes ca. 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn. Schep de koekjes van de bakplaten (Heet!) en laat ze op een rooster afkoelen.





zaterdag 23 april 2016

Desembrood met rogge en karwijzaad







We hebben het boek 'Bread' gekocht van Jeffrey Hamelman, volgens de berichten een heel goed broodbakboek. Veel theorie en veel recepten, precies wat we willen. Jammer dat het in het Engels is maar ja wil je wat dan moet je wat.
Evert is nog aan het lezen, ik ben gelijk maar aan het bak gedeelte begonnen. Normaal lees ik een kook- of bakboek altijd van voor tot achter maar nu was me dat toch wat te veel. Resultaat wil ik zien.
Het hoofdstuk zuurdesem is voor mij, eerst dacht ik dat er geen zuurdesembrood in stond, alleen desembrood met een klein beetje gist. Maar nadat ik wat beter had gekeken zag ik dat het hoofdstuk 'Levain' de desembroden zijn. Ben nog een beetje aan het uitdokteren hoe en wat met het desem, daarom maar begonnen met het hoofdstuk desem met een klein beetje gist, dat is wat makkelijker. Een geweldig boek waar genoeg uit te bakken én te leren valt. Het eerst brood is een feit, dit 'desem' brood met roggemeel en karwijzaad. Op naar het volgende brood. Ik kreeg een berichtje van Lien, van de blog Notitie van Lien dat zij alle recepten uit dit boek heeft gebakken. Ik denk dat het hoofdstuk desem wel gaat lukken maar of het lukt om alles uit het hele boek te bakken............

Ingrediënten voor 1 brood:

Voordeeg:
200 g roggemeel
166 g water
10 g actieve roggedesem

Bereidingswijze voordeeg:

Meng alle ingrediënten door elkaar en zet deze afgedekt 14-16 uur weg op ca. 22 °C.

Ingrediënten voor het brood:

300 g bloem
174 g water
9 g karwijzaad
9 g zout
2 g gedroogde gist
366 g van het voordeeg (je houdt hiervan over, dit is om weer nieuw desem te maken)

Bereidingswijze brood:

Doe alle ingrediënten in de kom van een kneedmachine en kneed dit ca. 8 minuten tot het een mooi deeg is. De deegtemperatuur moet nu ongeveer 26 °C. zijn.
Doe het deeg in een ingevette kom en dek deze af met een douchmuts of een plastic zak. Zet de kom nu een uur weg op  ca. 28 °C.  Dit word een bulkrijs genoemd.

Kiep het deeg op een licht bebloemd werkblad en bol het op. Laat het deeg nu afgedekt 20 minuten rusten. Vorm er nu een bol of een batard van en leg deze in een met roggebloem bestoven rijsmandje. Dek het mandje af met plastic of een theedoek en laat het deeg 50-60 minuten op ca. 30 °C. rijzen.

Verwarm ondertussen de oven (met pizzasteen) op 225 °C. met onderin een braadslee om stoom te maken.

Als het brood mooi gerezen is (je kunt dit controleren door er met je vinger zachtjes op de drukken, het brood moet weer helemaal terugveren) kiep je het brood uit het rijsmandje op de voorverwarmde pizzasteen (bestrooid met een beetje semolina) of op het bakblik.
Plaats in de oven en giet kokend water (1.5 dl) in de braadslede, sluit de oven.
Verlaag na 15 minuten de temperatuur naar 210 °C., doe de ovendeur even op een kier om de stoom te laten ontsnappen.
Bak het brood nog 20-25 minuten tot deze gaar is. Je kunt dit controleren door de kerntemperatuur te meten, deze moet 95 °C. zijn.

Haal het brood uit de oven en laat deze op een rooster afkoelen.