zaterdag 25 maart 2017

Monchoutaart 2.0






Laatst kreeg ik een hele lieve mail van iemand over de blog, ik krijg ook wel eens minder lieve mails dus dit was heel erg leuk. Zij had het onder andere over de monchoutaart die ze altijd ziet als ze op de blog kijkt. Ze vertelde dat het familiefavoriet nummer 1 is en dat er in de hele familie diverse variaties worden gemaakt, onder andere de 'hoge' versie.
Ook was er pas nog een reactie op de monchoutaart, ook nu weer dat zij hem anders maakte.

Ik maak hem ook al een paar jaar niet meer zoals op de blog dus daarom nog maar een keer het recept, dan is het ook voor mij makkelijk terug te vinden. 
Wij vinden deze nog lekkerder daarom noem ik deze Monchoutaart 2.0

Ik kies altijd voor een topping van kersen of bessen omdat ik dat zure erg lekker vind. Maar er wordt ook wel voor aardbei of zelfs banaan gekozen.

Ik heb nu voor een springvorm ø 26 cm. gekozen, maar maak je de taart in een ø 24 cm. dan wordt deze een stuk hoger.



zaterdag 18 maart 2017

Zelfgemaakte maïstortilla's






In het rijtje van zelf maken mag de tortilla natuurlijk niet ontbreken. Niet dat dat nou zo speciaal is, het is tenslotte niets meer dan een dunne pannenkoek.
Maar wil je deze van maïsmeel maken in plaats van tarwemeel dan kun je, net als ik, nog wel tegen wat problemen aanlopen.

Ik dacht ik koop een pak maïsmeel en ga aan de slag, nou mooi niet. Normaal met tarwemeel beginnen de gluten door het kneden hun werk te doen en word het water en meel een mooie deegbal.
Maïs bevat geen gluten dus het meel met water werd geen deeg maar bleef gewoon zand, daar kon ik geen tortilla van maken. Nog een keer een ander pak maïsmeel gekocht, precies hetzelfde, zand in plaats van deeg.

Maar de aanhouder wint. In een toko kwam ik een zak PAN maismeel tegen en dit werkt wel. Dit wordt een deeg, je kunt er balletjes van rollen en deze uitrollen of persen tot tortilla.

Je kunt van die leuke tortillapersen kopen, maar ik dacht altijd dat werkt toch niet. Maar als je maïsmeel gebruikt zal het wel werken. Tarwemeel lukt niet, dat veert terug, net als je en pizzabodem uitrolt, het lijkt altijd wel weer te krimpen.
Maar met maïsmeel mis je de gluten, dus de elasticiteit. 

Wij hebben de tortilla's onder de kolomboormachine geperst (tussen twee kunststof plaatjes) en dat ging super. Dus misschien is zo'n pers nog wel eens wat ;-)


Het recept komt uit het boek 'Mexicaans!' van Thomasina Miers




zaterdag 11 maart 2017

Koffie-kardemomcake met pistachenootjes







We drinken geen koffie maar iets gebakken met koffiesmaak behoort wel tot onze favorieten.
Dus als ik een recept tegenkom waar koffie in voorkomt heeft dat gelijk mijn aandacht.
Dit recept is met koffie, kardemom en pistache dus lekker op lekker op lekker.
Niet moeilijk om te maken dus ook dat is een grote plus.
Het enige is dat je moet pistachenoten, kardemom en instand-espressokoffie poeder in huis hebben. Dat zijn niet de standaard dingen.

Het recept wordt gebakken in twee vormen van ø 18 cm, nu heb ik deze toevallig. Voordat ik deze had bakte ik dit soort cake's in 1 vorm en sneed deze dan overlangs door. Dat kan ook prima, alleen zal het wat langer duren voordat de cake gaar is. Dus controleren met een prikker en zolang bakken tot deze er droog uitkomt.

Het recept komt uit het boek 'De kunst van het bakken' van Delia Smith.



woensdag 8 maart 2017

'Speltotto' risotto van spelt en koolraap





Op zoek naar een recept met koolraap kwam ik deze 'speltotto' tegen in Veg! Ik weet het mag geen risotto heten, risotto wordt gemaakt met rijst en niet met spelt. Riso is namelijk rijst in het Italiaans.
Maar ik heb het toch maar in de titel gezet, dan weet iedereen wat ik bedoel met speltotto. De bereiding is ook hetzelfde als risotto, veel roeren....

We hebben zulke mooi koolrapen in de tuin, dat is gewoon zonde om daar niks mee te doen. Eerder heb ik de knolselderij-koolraap salade al op de blog gezet, die is gemaakt met geraspte rauwe koolraap.
Nu wordt de koolraap in blokjes gesneden en gaar gekookt samen met de spelt.
Het was een beetje een verassing wat we ervan zouden vinden, ik had er eerlijk gezegd een beetje een hard hoofd in toen ik de bruine speltkorrels zag.
Maar soms moet je gewoon wel eens wat proberen en ik kan zeggen dat pakte heel goed uit, we vonden het heerlijk. Er staan nog een paar koolrapen in de tuin, het zou zomaar kunnen dat ik dit eerdaags nog een keertje maak.






zaterdag 4 maart 2017

Cake met stukjes appel van Delia Smith






De echte ouderwetse appeltaart is en blijft hier een van de favorieten maar het is niet een taart die je effe maakt, je bent er wel even mee bezig. Is dat op zich helemaal niet erg, je vind bakken leuk of je vind het niet.
Maar soms heb je niet zoveel tijd en wil je toch iets met appel bakken, dan is een appelcake een optie. 
Deze cake met stukjes appel komt uit het boek 'De kunst van het bakken' van Delia Smith, een boek vol met lekkere recepten en het merendeel is niet moeilijk en zo klaar. En ook niet onbelangrijk, Delia Smith staat erom bekend dan haar recepten altijd kloppen. Ik vind het boek dus echt een aanrader.



woensdag 1 maart 2017

Zoetzure knolselderij en koolraap salade





Knolselderij is altijd een beetje het ondergeschoven kindje van de groente. Hij ziet er natuurlijk niet zo mooi uit met zijn bruine buitenkant, en wortelige onderkant vaak nog vol klei. Met een beetje mazzel heeft hij nog wel zijn groene stelen, als hij die nog heeft heb je in ieder geval een vers exemplaar te pakken.

Koolraap is er ook zo eentje,wie eet het nog.... Ik hield er vroeger thuis nooit zo van, het viel eigenlijk altijd erg tegen. Het leek op patat maar de smaak kon er niet echt aan tippen. Maar net als met heel veel groente waar ik vroeger tegenaan zat te hikken vind ik de koolraap nu erg lekker.
We hebben dit jaar voor het eerst zelf koolraap in de tuin, prachtige dikke koolrapen een genot om naar te kijken, en ook nog eens lekker om te eten. Gestoomd, gebakken maar ook rauw erg lekker. Samen met de knolselderij heb je een heerlijke salade voor deze tijd van het jaar. Kan nog net voordat de lente losbarst!


zaterdag 25 februari 2017

Gehaktballetjes met munt in een kruidige tomatensaus






We kennen natuurlijk allemaal wel 'de bal gehakt' en dan natuurlijk vooral die van je moeder vroeger thuis. Bij ons thuis waren het platte ballen met een uitje, gebakken in de hapjespan. Maar ik ken ook het beeld van het zwarte juspannetje vol met jus waar de ballen in dobberden. Dat was bij mijn oma, nog een generatie ouder.

Ik denk dat ook iedereen een bal gehakt lekker vind, je kunt er natuurlijk ook alle kanten mee op wat smaak aangaat. Deze balletjes hebben iets Midden-Oosters, naar niet heel uitgesproken.
We hadden deze gehaktballetjes ook gemaakt voor mijn verjaardag en ik kan niet anders zeggen dan dat het een succes was.

Je leest wel eens over 'comfordfood' nou daar kan dit gerecht ook wel bij. Ten eerste ruikt het huis heerlijk, ten tweede het is niet moeilijk om te maken en het is gewoon heel erg lekker.

Ik dacht gelijk aan een recept van Ottolenghi maar dat is het niet, het komt van internet en is van Delicious.




zaterdag 18 februari 2017

Cheesecake met appel






Je denkt dat je de meeste soorten appeltaart wel een keertje gebakken hebt en dan toch kom je er eentje tegen die totaal nieuw is.
Meestal is het met kruimeldeeg of cakebeslag maar deze is met biscuitjes en roomkaas. Roomkaas wat gebakken wordt maakt dat het een cheesecake heet. Al vind ik dat erg verwarrend, cake is bij mij toch een totaal ander baksel. Heb misschien ooit eens een cheesecake gebakken maar ben eigenlijk meer van de kwarktaart, de ongebakken versie.
Maar als je niks probeer dan weet je het niet, dus hup aan de slag.
Het resultaat, heerlijk! Niet moeilijk om te maken dus een blijver.

Het recept komt van internet, ik het wat aangepast.



zaterdag 11 februari 2017

Venkel met kappertjes en olijven





Ik vind deze tijd van het jaar altijd wat lastig wat groente aangaat. Je begint te verlangen naar het voorjaar en de daarbij behorende groente maar die is er nog niet.
Het is nog kool, pompoen, uien, wortelen, koolraap, spruitjes en ga zo nog maar even door. Is het met dit weer minder erg als wanneer het een mooie heldere dag in en je de vogeltjes weer druk hoort fluiten.
Er ligt genoeg 'zomer' groente zoals courgette en aubergine maar deze komen van zover dat ik ze liever nog niet wil eten.
Venkel is een groente die er een beetje tussenin zit, niet echt winter en niet echt zomer, dus dat is een heerlijke variatie op alle winterkost. Nu nog lekker in een stoofgerecht en straks als het voorjaar echt losbarst lekker in een salalde.

Dit recept komt uit het boek 'Plenty More' van Ottolenghi.



zaterdag 4 februari 2017

Zandkoekjes met pistachenootjes






Zo maak je nooit iets met pistachenoten en zo een paar keer achter elkaar. Komt ook omdat pistachenoten iets Midden-Oosters hebben dus is het leuk om dat te eten na een maaltijd met een Midden-Oosters tintje.

Zandkoekjes kunnen we natuurlijk allemaal wel, uit de super of van de warme bakker maar nog beter zelf gebakken. Je eet wat je erin doet, niets meer en niets minder. Dat is bij gekochte koekjes wel (eens) anders, daar is de lijst met ingrediënten vaak behoorlijk langer. Dat alleen al is een goede rede om koekjes zelf te bakken, maar vooral omdat het erg lekker is.

Dit recept komt uit 'Het kookboek' van Ottolenghi. Bij bijna iedere kookliefhebber wel bekend. Zijn hartige gerechten zijn bijna altijd een succes en staan hier dan ook regelmatig op tafel. Maar ook zijn zoete gerechten zijn tot nu toe toppers, maar deze zijn duidelijk in de minderheid in zijn boeken.
Maaaaaaaaaaaaar nu heb ik uit 'betrouwbare' bron dat er een nieuw boek van hem uit gaat komen met alleen maar zoet.
Ik ben bang dat ik, ondanks mijn voornemen minder kookboeken te kopen dit jaar, dat boek niet kan weerstaan.



zaterdag 28 januari 2017

Taart van pompoen en boerenkool


  



Wat is er nou meer winters dan boerenkool en pompoen?
Dit is dus een taart naar mijn hart, helemaal van het seizoen, en ook nog eens uit de eigen tuin. Ik had het recept van de zomer al gezien en dacht toen al die ga ik van de winter maken. En winter is het, daar is geen twijfel meer over mogelijk, heerlijk.

Het is altijd wel even wat werk omdat de bodem 'blind' wordt gebakken, maar dit kun je ook heel goed al van tevoren doen. Net als de vulling, die moet ook afgekoeld voordat deze in de bodem gaat. Je kunt zelfs de hele taart van tevoren maken en deze even opwarmen in de oven. Dus tijd mag eigenlijk het probleem niet zijn.

De bodem is van half bloem en half volkorenmeel, dat doe ik normaal nooit maar ik het heb netjes volgens het recept gemaakt en het was heerlijk. Ook het uitrollen van het deeg ging super, dat is ook wel eens anders....

Het recept komt uit het boek 'Een nieuwe kijk op eten' van Anna Jones.
Ik heb de hoeveelheden wat aangepast omdat ik wat vulling over had.



woensdag 25 januari 2017

Perzische aardappelsalade





Aardappelsalade, wie kent het niet en wie houdt er niet van.
Je hebt aardappelsalade in verschillende uitvoeringen, er staan er dan ook al diverse op de blog. Gezond en minder gezond.....
Met mayonaise of olijfolie, ik vind het beide lekker. En dan met kruiden, een tomaatje en een zacht gekookt ei, heerlijk. Maar dat is voor mij meer een zomers gerecht, de tomaten uit de winkel zijn nu niet op zijn best en kruiden uit eigen tuin wordt hem al helemaal niet.

Deze aardappelsalade heeft dat allemaal niet, alleen wat korianderblad maar die kun je (biologisch) in een potje kopen, smaakt prima.
Verder wat specerijen die bijna iedereen wel in huis heeft. Een prima salade dus voor deze tijd van het jaar, om de tijd naar tomaten en verse kruiden te overbruggen.

Het recept komt uit het boek Vegarabia, een prachtig boek vol met vegetarische recepten.


zaterdag 21 januari 2017

Zoete filosigaren met pistachenootjes





Wat serveer je als toetje na een etentje met midden oosterse gerechten? Die landen zijn niet zo van de toetjes, ik denk dat je daar niet de meters lange koeling hebt met mona en consorten.
Wat dat aangaat kunnen wij daar wel gaan wonen, wij zijn ook niet van de toetjes. Ik koop nooit toetjes uit de koeling, ik weet dan ook niet half wat er allemaal te koop is. Ik laat dat ook graag zo.
Maar na een etentje is het toch wel leuk om nog iets na te serveren. IJs is altijd lekker maar iets met een Midden-Oosters tintje is ook wel leuk.

Deze sigaren kwam ik tegen in het boek 'Jeruzalem' van Ottolenghi, ik wil bijna zeggen 'succes verzekerd', maar dat is toch wat gewaagd.
Al had het wel gekund, een succes waren ze zeker.



woensdag 18 januari 2017

Kosheri oftewel rijst met linzen






Rijst met linzen, als je het leest denk je misschien kan het wat wezen. Ja, een volmondig ja, wij vonden het heerlijk.
Kosheri is zoals in het boek staat een van de populairste gerechten in Egypte, ik kan het niet beamen om de simpele rede dat ik nooit in Egypte ben geweest.
Het heeft ook wel wat weg van de Engelse kedgeree, dat weet ik dan weer wel want dat eten we regelmatig. Is onze kedgeree wel iets anders dan de gebruikelijke ik maak eigenlijk altijd Vegeree, de vegetarische variant. En die vinden we heerlijk dus echt een verrassing is het niet dat we dit ook erg lekker vinden.
Maar toch, rijst, linzen.....
Gewoon een keertje proberen, het wordt aangeraden om er iets van tomatensaus bij te serveren. Wij hadden er lam-runderballetjes in tomatensaus bij, een super combinatie.

Het recept komt uit 'Het kookboek' van Ottolenghi



zaterdag 14 januari 2017

Salade van pompoen, witlof en granaatappel





We hebben weer eigen witlof, zo leuk om na een paar weken onder het plastic te kijken en je ziet van die mooie blanke witlofstruikjes.
Het zijn redelijk mooie struikjes dit jaar, eerder waren ze veel losser nu zijn ze mooi vol.
Het is een heel proces voordat je eenmaal witlof kunt oogsten, maar het is de moeite zeker waard.
Sinds we een keldertje hebben zijn dit dingen die veel goed te telen zijn, de temperatuur is niet te warm en mooi constant. Er staat nu 1 emmer met ongeveer twaalf struikjes. Er liggen nog meer witlofpenen die ga ik komende week planten, zo hebben we een mooie spreiding van de witlofoogst.

Wat te doen met deze heerlijke witlof, we lusten het zowel gestoomd als rauw. Voor deze salade waren maar twee struikjes nodig dus er blijft nog genoeg over om het ook een keer gestoomd te eten. De pompoen is ook van de eigen tuin maar de granaatappel helaas niet....

Het recept komt uit het boek 'Een nieuwe kijk op eten' van Anna Jones
De za' atar staat wel in de titel van het recept maar komt er verder niet meer in voor. Ik heb als laatste een eetlepel za' atar over de salade gestrooid.



woensdag 11 januari 2017

Hoe word je 100? Het kookboek






Vorig jaar kwam er een pakje met de post, is dat op zich niet zo vreemd er komen wel vaker pakjes.
Maar dit was toch anders, we hadden niks besteld. Ik had een mail gehad met de vraag of ik interesse had in het boek 'Hoe word je 100? Het kookboek'. Huh ik een boek, gratis? Ja helemaal gratis, ik hoef er niks voor te doen, ook geen stukje op de blog schrijven. Nou dat wil ik wel, de titel spreekt me erg aan dus kom maar op met dat boek.

De uitspraak is bij ons altijd: eerst zien dan geloven maar het was echt zo, er kwam een pakje met het boek. Hoe word je 100? Het kookboek. Een boek van William Cortvriendt en Prins van den Bergh, voor mij beide onbekend. William Cortvriendt is arts en heeft eerder de boeken 'Hoe wordt je 100' en 'Hoe word je 100? Het actieboek' geschreven. Geen van deze boeken hebben wij dus ik kan alleen oordelen over 'Het kookboek'. Prins van den Bergh is kok met als passie 'voeding als medicijn', zij hebben samen de menu's en de recepten voor dit boek ontwikkeld.

Het eerste deel van het boek is theorie, op zich geen straf om te lezen omdat ik ook geïnteresseerd ben in gezonde voeding en het combineren van bepaalde voeding.
Het gaat om de drie hoofdbestanddelen koolhydraten, vetten en eiwitten, hoe deze te combineren. Het komt er heel simpel gezegd op neer dat je koolhydraten zoveel mogelijk moet vermijden om gezond 100 te worden.
Zij komen steeds terug op de suikerspiegel, die moet zo constant mogelijk blijven en dat kun je bereiken door geen, of zo weinig mogelijk koolhydraten te eten. En uiteraard geen suiker te gebruiken.

Er is een lijst met ingrediënten met wat je zo vaak als je wilt mag eten, regelmatig, met mate, liefst niet te vaak en nooit. Nooit spreekt voor zich en zo vaak als je wilt ook maar wat is regelmatig, met mate en liefst niet te vaak. Is dat 1 keer per dag of per week ?
Zo mag je bijvoorbeeld havermout met mate, nu weet ik dat er ook een stroming is die havermout als een soort van superfood aanbeveelt. En dan denk ik wat moet ik nou geloven? Zoveel mensen zoveel meningen.

Zelf eten wij al heel wat jaren volgens 'Het leven lang fit' principe en daar gaat het ook om het combineren van koolhydraten, vetten en eiwitten. Alleen zijn daar de eiwitten de boosdoener, deze moet je zoveel mogelijk vermijden. Dus dat is iets waar ik gelijk op vast loop in 'Het kookboek', geen of zo weinig mogelijk koolhydraten.
Het zal gerust te doen zijn maar ik kan mij er nog niks bij voorstellen, 1 of hooguit 2 sneetjes brood per dag....Geen aardappelen, rijst, pasta, bonen of erwten, maar alleen groente en af en toe een stukje vlees of vis. Nee dat gaat hem voor ons niet worden. Het lijkt mij heel moeilijk en bewerkelijk om een maaltijd te maken die voldoende verzadigd zonder de koolhydraten.

Als er nou rede voor was door overgewicht of een vorm van diabetes dan zou ik het zeker proberen. Als je door een andere eetgewoonte gewicht verliest of minder medicijnen kunt gebruiken is dat alleen maar mooi. Maar dat is bij ons niet aan de orde.

Wij gaan dus niet eten volgens de principes van het boek maar ik ga er zeker wel uit koken. Van elk recept is een foto en die zien er stuk voor stuk heerlijk uit. De foto's zijn dan ook van Simone van den Berg, een bekende in blogland.  De recepten zijn niet moeilijk om te maken en er wordt ook een bereidingstijd gegeven wat het heel overzichtelijk maakt. De salades zijn iets wat helemaal mijn ding is en de lijnzaadcrackers heb ik zelfs al twee keer gemaakt. Daarom ben ik evengoed heel blij met het boek, en ik kijk nu ook wel wat anders naar de koolhydraten.

Het boek is zeker een aanrader voor de mensen die de andere boeken ook hebben en volgens die principes willen eten.


Ik bedank hierbij uitgeverij Water voor het beschikbaar stellen van een recentie exemplaar van het boek Hoe word je 100? Het kookboek


zaterdag 7 januari 2017

Omgekeerde cake met stoofperen





Met kerst had ik als toetje onder andere stoofperen gemaakt maar deze hadden totaal geen aftrek. Sommige namen een peertje uit goed fatsoen maar de andere twee toetjes kregen meer aandacht.
Komt misschien ook wel omdat iedereen die aan tafel zat thuis ook stoofperen maakt dus waarom zou je ze dan nemen als er meer keuze is. Kan ze niet eens ongelijk geven.

Dus er bleven stoofperen over, wat te doen met stoofperen. Ik hoor ook wel dat het groente wordt gegeten maar dat ben ik van huis uit niet gewend en dan lijkt dat wel niet te voegen.
En toetjes eten we eigenlijk nooit, maar iets bij de thee gaat er altijd wel in.

Er zijn diverse recepten van taarten met stoofperen maar ik wilde iets makkelijks. Het 'Handboek oven' van Koken met Karin bracht uitkomst. Geen recept voor een stoofperencake maar een omkeer-mangocake. Creatief als ik ben in de keuken (maar niet heus....) heb ik het recept aangepast naar stoofperen. En niet zonder succes, wat een lekkere cake, een heel goede bestemming voor de stoofperen.

Ingrediënten:

Deeg:
125 g bloem
125 g boter, gesmolten
125 g suiker
4 eieren
snufje zout

14 halve stoofperen, gestoofd

Karamel:
75 g suiker
25 g koude boter, in blokjes

Pan of dichte vorm van ca. ø 24 cm

Bereidingswijze:

Klop in een kom de gesmolten suiker en boter door elkaar. Doe de eieren erbij en mix tot deze goed zijn opgenomen. Als laatste gaat de bloem en het zout erbij, mix tot het een mooi egaal beslag is. Zet opzij.

Maak nu de karamel.
Strooi de suiker in een gelijkmatige laag in de pan waar straks de cake in gebakken wordt. Laat de suiker op laag vuur smelten en licht kleuren zonder erin te roeren. Heeft de suiker de goede kleur dan mogen de blokjes koude boter erbij.

Nu mogen de peerhelften erop, met de bolle kant naar beneden. Of als je de cake in een dichte vorm maakt dan moet de karamel daar in gegoten worden en dan komen daar de peerhelften in te liggen.

Verdeel het deeg over de peer zodat alle peer bedekt is.
Zet de cake in het midden van de oven en bak deze in ca. 45 minuten gaar.

Haal de cake uit de oven en keer deze met behulp van een groot bord om.
Serveer lauwwarm of koud al dan niet met slagroom of mascarpone.





dinsdag 3 januari 2017

Pittige tomatensoep met freekeh en gehaktballetjes





Een nieuw jaar, een nieuw recept.
Pittige tomatensoep met freekeh en gehaktballetjes, hier in huis een favoriet. Lekker met dit weer maar ook in de zomer misstaat deze soep niet.
Niet moeilijk om te maken en meestal is alles wel in huis. Alleen de freekeh en baharat zijn ingrediënten die misschien niet iedereen kent.

Freekeh is onrijpe (groene) tarwe, het uiterlijk lijkt erg op bulgur. Baharat is een specerijenmix bestaande uit peper, koriander, kaneel, kruidnagel, piment, komijn, kardemom en nootmuskaat. Je kunt het zelf maken maar het is net als de freekeh tegenwoordig bij de grotere supermarkten te koop.
Verder worden er geen bijzonder ingrediënten gebruikt. De tomaten is op dit moment wel een dingetje, je kunt deze ook vervangen door een blik. De koriander laat ik meestal achterwege omdat Evert daar van gruwelt. Schijnt een stofje in de hersenen te zijn waar dat door komt....
Erbij eten wij een lekker stuk (zelf gebakken) brood en je hebt een volledig maaltijd.

Het recept komt uit Jeruzalem, een boek van Ottolenghi.


Ingrediënten gehaktballetjes

400 g runder- of lamsgehakt
1 kleine ui (150 g) fijn gesnipperd
2 el bladpeterselie, fijngesneden,
½ tl gemalen piment
¼ tl kaneel

3 el bloem
2 el olijfolie
zout en zwarte peper

Ingrediënten soep:

2 el olijfolie
1 grote ui (250 g) fijn gesnipperd
3 tenen knoflook, geraspt
2 wortelen (250 g) geschild en in blokjes van ca. 1 cm
2 stengels bleekselderij (150 g ), in blokjes van ca 1 cm
3 grote tomaten (350 g), fijngehakt
40 g tomatenpuree
1 el baharat (specerijenmix)
1 el gemalen korianderzaad
1 kaneelstokje
1 el fijne kristalsuiker
150 g gebroken freekeh
5 dl runderbouillon
5 dl kippenbouillon
10 g koriander, fijngesneden
1 citroen, in 6 parten (optioneel)

Bereidingswijze:

Begin met de gehaktballetjes.
Vermeng met de hand in een grote kom het gehakt met de ui, peterselie, piment, kaneel, ½ tl zout en een ¼ tl peper, vorm er balletjes van en wentel deze door de bloem. Het recept zegt ter grote van pingpongballen maar ik heb ze de helft kleiner gemaakt. Verhit de olijfolie in de pan waar je straks de soep in gaat maken en bak de balletjes een paar minuten op halfhoog vuur tot ze rondom mooi goudbruin zijn.
Schep ze uit de pan en zet apart.

De soep:

Veeg de pan schoon met een stukje keukenrol.
Doe de olijfolie erin en bak hierin de ui en knoflook ca. 5 minuten op halfhoog vuur.
Doe de wortel en bleekselderij erbij en bak nog eens 2 minuten. Dan mogen de tomaten, tomatenpuree, specerijen, suiker, 2 tl zout en ½ tl peper erbij en bak dit nog een 1 minuut.
Roer de freekeh erdoor, breng aan de kook, kook 2-3 minuten.
Giet beide soorten bouillon erbij met 8 dl water en de gehaktballetjes. Breng aan de kook en laat de soep op laag vuur 35-45 minuten zachtjes pruttelen tot de freekeh gezwollen en gaar is.
De soep moet vrij dik zijn. Laat eventueel wat inkoken.  Proef en breng op smaak met zout en peper.

Schep de soep in kommen en garneer met de koriander en geef er de partjes citroen bij. Lekker met een stuk (zelfgebakken) brood.




vrijdag 30 december 2016

Weer een jaar voorbij...





Morgen is het de laatste dag van het jaar, dan is 2016 voorbij. Ik weet nog goed dat we de eeuwwisseling hadden, ik vond het helemaal niks. Van het vertrouwde 1999 naar 2000, ik had het idee dat ik in een of andere futuristische film zat.
Nu is dat alweer 17 jaar geleden..... Niks futuristisch, alles is gewoon doorgegaan zoals het was, gelukkig.

2016 is voor ons een rustig jaar geweest, een geboorte van een nieuw leven en een overlijden van iemand op leeftijd. Mooi in evenwicht.
We hebben leuke mensen ontmoet, veel leuke dingen gedaan, heel veel gekookt en lekker gegeten.

Het bloggen gaat nog steeds gestaag door, de ene keer wat vaker dan de andere keer, net hoe het uitkomt. Soms denk ik wel eens ik stop er mee maar als ik dan weer eens stukje heb geplaatst is het toch wel weer heel erg leuk. Het is voor onszelf een leuk naslagwerk om te zien wat er allemaal gekookt is en niet te vergeten door de blog kook ik vaak nieuwe recepten. Zo hebben de kookboeken tenminste ook zijn nut ;-)

De reacties zijn (bijna) altijd leuk, het idee dat iemand de moeite neemt om dat te doen geeft veel voldoening. Dus eigenlijk alleen maar leuke dingen, daarom ga ik nog maar een tijdje door.

Dit is het laatste stukje van dit jaar, we willen iedereen bedanken voor de bezoekjes en reacties. En uiteraard iedereen een hele gezellige jaarwisseling toewensen. En voor het nieuwe jaar een goede gezondheid en heel veel kookplezier!

Het laatste recept, hoe kan het anders, zijn oliebollen. Het veel geprezen recept van de Eetschrijver.

Ingrediënten:

1 kg patentbloem
50 g volle melk, ca. 30 °C.
750 g spa rood (bronwater met bubbels!!), op kamertemperatuur
25 g droge gist
30 g suiker
geraspte schil van een halve citroen (hoeft niet)
2 eieren, op kamertemperatuur
15 g zout
1 tl kaneel
50 g roomboter, gesmolten en afgekoeld

Vulling:

200 g rozijnen
100 g krenten
100 g sukade (optioneel)
150 g appel, in blokjes (goudreinet)

Verder erg makkelijk:

frituurpan met 3 - 4 liter zonnebloemolie
ijsbolletjestang
schuimspaan
vergiet of groot bord bekleed met keukenrol


Bereidingswijze:

Wel de rozijnen en krenten ca. 15 minuten in warm water, giet af en spreid ze uit op een schone theedoek of dik keukenrol.

Doe de bloem, melk, bronwater met bubbels, droge gist, suiker,melk, citroenrasp en de eieren in de kom van een standmixer. Laat deze langzaam draaien tot het een mooi geheel is zonder klontjes.Doe het zout, kaneel en gesmolten boter erbij. Mix dit nog een paar minuten. Zorg dat alles goed gemixt wordt ook het beslag wat langs de wanden van de kom zit. Meng er als laatste de gewelde rozijnen, krenten, sucade en appel door.

Doe het beslag over in een flinke kom (het beslag zal flink rijzen) of doe het in twee kleinere kommen en dek deze af met plastic folie of een douchemuts. Laat het beslag ca. een uur rijzen op kamertemperatuur, tot het verdubbeld is.
Sla het deeg nu door, dit gaat het makkelijkst door het beslag met een houten lepel door te roeren. Dek de kom weer af en laat deze zo nog 15 minuten rijzen.

Verhit ondertussen de olie in de (frituur)pan tot 180 °C.
Dompel de ijstang even in de hete olie en schep deze vol met het beslag. Knijp het beslag in de hete olie en herhaal dit tot je 3-4 oliebollen hebt. Niet meer anders koelt de olie teveel af en zullen de oliebollen te veel olie opnemen.
Laat de oliebollen zo ca. 3 minuten bakken en draai ze dan om. Dit gaat vaak erg gemakkelijk door ze even een zetje te geven.
Schep de oliebollen met een schuimspaan uit het vet en doe ze in een vergiet bekleed met keukenrol, laat uitlekken.

Bestrooi de oliebollen lekker met poedersuiker en serveer. Ze zijn warm en koud lekker maar wil je ze alleen warm kun je ze even 15 minuten oppiepen in een warme oven van ca. 100 °C.