zaterdag 29 juli 2017

Koolrabi- maïssalade




Het is weer volop tijd om te oogsten in de moestuin maar net als elk jaar is de opbrengst heel wisselend. Het ene jaar heb je prachtige bieten en geen boontjes en het andere jaar net andersom. Waar het door komt, ik weet het niet. Ik heb het idee dat we te weinig gemest hebben en dat er niet genoeg water is gevallen. We geven wel water maar ik denk te kort. Dat moet volgend jaar anders denk ik nu. Zo ook met mest, we tuinieren op zandgrond dus weinig voeding, en ook houd het geen vocht vast. Door compost aan te brengen kun je de structuur aanzienlijk verbeteren dus dan zal de grond meer vocht vasthouden. We hebben zelf compost maar dat is voor de hele moestuin niet genoeg, volgend jaar maar eens een paar kuub kopen en dat doorwerken.
Bemesten doen we ook spaarzaam, en ook dat moet wat royaler volgend jaar, kijken of het scheelt in de opbrengst. Het tuinjaar is nog lang niet voorbij en nu al worden er plannen gemaakt voor volgend jaar :-)

De koorabi doet het dit jaar geweldig, mooie gave knollen. Lekker in een salade of te stomen en wat er nog teveel is dat fermenteer ik.
Deze salade wordt met witte kool gemaakt maar die is nog te klein dus waarom niet met koolrabi proberen. De maïs wordt aan de kolf geroosterd maar onze maïs is nog niet klaar dus ik heb de korrels uit de vriezer geroosterd, dat lukte prima.
Ik heb de groente geraspt met de grove rasp in de magimix, dat ging prima, het mag beslist geen snot worden. Met de hand raspen wordt het dat wel, dan is snijden een betere optie.

Een heerlijke frisse, zoete salade met een beetje pit, onder andere lekker bij de bbq.
Het recept komt uit Plenty More van Ottolenghi



zaterdag 22 juli 2017

Makkelijke citroentaart met meringue






Citroentaart is net zoiets als appeltaart, het is altijd lekker. Het is een totaal andere taart maar ik denk dat iedereen het lust. Ik ben alleen meer van appeltaart voor de winter en citroentaart voor de zomer, maar dat is hier niet iedereen met me eens...
Dus voor de verjaardag in de zomer maak ik graag de citroentaart.
Je komt ze in diverse uitvoeringen tegen, met en zonder meringue, de
bodem van korstdeeg of zoals deze taart van biscuitjes, met lemoncurd of
gecondenseerde melk.
Deze taart is de makkelijkste optie, de bodem is van biscuitjes en de citroenlaag
wordt gemaakt met gecondenseerde melk.
Een vrij makkelijke taart dus om te maken, en dat is als je voor een verjaardag
meer taarten wilt bakken helemaal niet erg.
Heerlijk fris en zoet, voor ons zelfs een beetje te zoet maar dat is heel
persoonlijk en komt waarschijnlijk ook doordat we steeds minder zoet eten.

Het recept komt uit Mary Berry's Bakbijbel



zaterdag 15 juli 2017

Italiaanse broodsoep met courgette






Het is weer zover, de courgettes groeien harder dan we kunnen eten. Alle jaren hetzelfde liedje.
We proberen om ze jong te oogsten, dan heb je niet zoveel en de smaak is zoveel beter. Maar ja een dagje te laat en je hebt zomaar weer een kinderarm of soms zelfs been...
In het begin gaat dat nog goed, dan kijk je vaak en pluk je veel maar verderop in het seizoen schiet dat er wel eens bij in. Gelukkig is de courgette niet moeilijk, je kunt er werkelijk van alles mee, en dat doen we dan ook.
Soep is altijd een perfecte bestemming, je kunt er weer een paar kwijt. Deze soep is niet echt courgettesoep, meer een tomatensoep waar een courgette ingaat. De courgettesoep komt straks wel weer aan de beurt, als er een armpje of een beentje geoogst wordt....

Het recept komt uit 'Home Made' van Yvette van Boven



zaterdag 8 juli 2017

Citroencake met amandel en pistachenoten






Er zijn boeken die al jaren in de kast staan maar eigenlijk bijna nooit ingekeken worden. Je hebt gewoon zo je favorieten. Zo hebben we twee boeken van het River Café die bij deze categorie horen.
Ooit gekocht in een tijd dat ik best veel kookboeken kocht en deze mochten toen ook echt niet ontbreken. Maar er uit koken ho maar.
Ze staan wel op de boekenplank in de keuken, waar alle favoriete boeken staan, dat dan weer wel. Beetje vreemd eigenlijk.

Nu dan toch een recept uit een van die boeken, je wordt wel eens op een idee gebracht. Dit keer door het radioprogramma Mangiare. Mijn favoriet om te luisteren als ik met de stofzuiger door het huis vlieg, of als ik de de kozijnen aan het schuren en schilderen ben, of als ik op knietjes het vuil tussen de stenen vandaan peuter..... Gewoon dus als ik iets doe, waar ik wel wat afleiding bij kan gebruiken. Het is jammer dat het maar om de week komt, maar gelukkig kun je alle uitzendingen terug luisteren, en dat doe ik dan ook.
Zo kwam deze cake ter sprake in het programma, iedereen was zo enthousiast dat ik niet anders kon dat deze ook bakken.
Lekker fris en zoet in combinatie met de amandel en pistache, heel iets anders dan wat we gewend zijn. Het boek ligt nu op de keukentafel, wie weet wat voor lekkers ik nog meer tegenkom.

Hier nog de link van het radioprogramma Mangiare voor wie het nog niet kent en het misschien ook leuk vind.



zaterdag 1 juli 2017

Frittata van pareltarwe met tuinbonen en doperwten






Wat is er leuker dan koken met de groente van het seizoen en dan ook nog eens uit de eigen tuin!
Dat is toch het leukste wat er is als je van koken houdt.
Je gaat naar de tuin, plukt, knipt en graaft wat en je loopt met een vergiet vol met lekkers naar de keuken. Zo was het bij dit recept. Alleen de eieren die komen niet van eigen erf, hebben we in een ver verleden wel gehad maar er kwam zoveel ongedierte op af dat we daarmee zijn gestopt. Aan een kant wel jammer, niets zo leuk én zo lekker als je eigen eitjes.

Het originele recept wordt gemaakt met parelgort, ik dacht dat wel te kunnen kopen in de biowinkel maar tussen alle parels geen gort. Dan maar voor de tarwegort gekozen, je moet iets als je dit persé wilt maken. Het pakte goed uit, het geeft de frittata een bite en het is vast ook heel erg gezond ;-)
Erbij hadden we een groene salade met tomaat (hoe kan het anders...) en een snee zelfgebakken brood.

Het recept komt uit het boek 'Vegalicious' van Alice Hart.




zaterdag 24 juni 2017

Salade van rode bietjes, avocado en doperwten





Langzaam maar zeker beginnen we weer uit de eigen tuin te eten. De eerste dingen zijn meestal sla en spinazie. Sla eten we dus ook maar spinazie is niet opgekomen, ik vermoed oud zaad. Ik denk altijd, kan nog wel een jaartje, maar ook dat houdt natuurlijk een keer op.
Zo ook met de snijbiet, komt wel op maar slecht, jammer dat zijn toch wel groentes die het tuinseizoen inluiden. Bietjes daarentegen gaan beter, die kunnen we al oogsten, mooie kleine jonge bietjes. En uiteraard de peulen en doperwten, dat is écht een voorjaarsgroente, die hoef je nu niet meer te zaaien, veels te warm. Daar houden ze niet van.
Van een paar meter peultjes kun je wel een paar maaltjes van plukken, van een paar meter doperwten niet, dan heb je net een handje vol. Die eten we dan ook niet als volledige groente maar meer ergens bij of door. Het is gewoon zo'n leuke, en vooral lekkere groente.

Deze salade is dus helemaal top met de eigen groente, jammer dat we zelf geen avocado hebben....
Heb wel een avcadoplantje maar heb niet de illusie dat we ooit onze eigen avocado's kunnen plukken.

Het recept komt uit het boek Plenty More van Ottolenghi maar is aangepast.



zaterdag 17 juni 2017

Kofte van de BBQ






Voldoen we aan de voorwaarden ?
Het is zomer (of winter) - Check
Het is mooi weer om buiten te eten - Check
We hebben alle ingrediënten in huis om wat lekkers te maken - Check
We hebben een BBQ - Check
We hebben een leuk recept - Check
We hebben honger… eh trek (Honger hebben ze in de 3e wereld, hoor ik altijd om me heen) - Check

En jawel, we gaan een poging doen om kofte of köfte te maken.
De een zegt, het is Grieks, de ander zegt het is Turks. Het is eigenlijk allebei waar, want het is een vleesgerecht dat in de Balkan en Noord Afrika wordt gegeten.
Vrij vertaald, wordt er een vleesbal mee bedoeld.
Soms worden deze ballen rond gehouden en b.v. in een saus ondergedompeld en soms worden ze een beetje uitgerold zodat het een beetje op een kroket begint te lijken.
Deze kunnen dan aan een grote satéprikker worden geregen, zodat je houvast hebt om ze, eenmaal gereed, lekker op te smikkelen.

We gaan een poging doen om dit laatste model te produceren met als hoofdingrediënt gehakt.
Vaak is dit lamsgehakt maar er kan ook rundergehakt worden gebruikt of half om half.
Er kan genoeg geëxperimenteerd worden met allerlei kruidenmengsel om het net die aparte smaak te geven. Kortom genoeg mogelijkheden maar vaak bestaat het toch uit min of meer dezelfde hoofdingrediënten die je in het Midden-Oosten wel vaker tegenkomt zoals komijn, munt en/of koriander.

Het recept is van internet en naar eigen idee aangepast.



zaterdag 10 juni 2017

Kokos-rundvleescurry uit de slowcooker





Wat een weer deze week, storm en regen. Nou ja regen.... Er zou heel veel water vallen maar bijna alle buien gingen bij ons langs. Jammer want er is watergebrek. De watervoorraad is bijna op dus dan is een flinke bui heel erg welkom. 
Storm hebben we wel gehad, dat is iets waar we nooit gebrek aan hebben, en al helemaal niet rond deze tijd van het jaar. Alle bomen vol in het blad, de tuin mooi groen en de moestuin waar alles net begint te groeien. Gelukkig kwam de wind uit het zuid-westen, dat is voor ons het meest gunstige, dan richt hij het minste aan. Het valt dus mee met de schade, uiteraard niet helemaal ongedeerd maar had erger gekund. Alleen wat wel een beetje jammer is, de tunnelkas heeft een beste knoei gehad, die is nu zo lek als een vergiet en als we er geen touwen overheen hadden gespannen was hij waarschijnlijk weg geweest. Dan had het een iets ander verhaal geworden, alle tomaten, komkommer, augurk en aubergine staan erin, dan had alles in een klap weggeweest. Gelukkig heeft de vergiet genoeg bescherming kunnen geven.
Gister heeft het hier flink geregend dus de watervoorraad is ook weer redelijk gevuld. Het mooie weer kan weer losbarsten.

Wat te eten met die herfst, een heerlijke pittige curry uit de slowcooker. Deze lijkt in eerste instantie wel wat op rendang maar de smaak is totaal anders. Een welkome aanvulling op de lijst met curry's.

Het recept komt uit het boek 'Proef de wereld' van Delicious.




zaterdag 3 juni 2017

Tortilla met opgebakken zwarte bonen





Nu ik dit zo tik denk ik gelijk dit gaat niemand maken, opgebakken zwarte bonen, klinkt niet echt aantrekkelijk....
Maar zwarte bonen zijn heerlijk, het is een van onze favorieten. De witte en bruine bonen kunnen we allemaal wel en dan natuurlijk de kapucijners of liever nog de grauwe erwten. Echte Hollandse bonen en erwten. De zwarte boon wordt veel in de Mexicaanse keuken gegeten, samen met mais of gepureerd al dan niet opgebakken.
Voor dit recept heb ik een blikje bonen gebruikt, je kunt ze ook zelf weken en koken. Dat doe ik ook wel, dan kook ik het hele zakje en verdeel deze dan gekookt over weckpotjes. Dan heb je gelijk een mooie voorraad.
De maïstortilla's heb ik zelf gemaakt volgens dit recept, maar deze kun je natuurlijk ook kopen.

Het recept komt uit het boek: Mexicaans! van Thomasina Miers



zaterdag 27 mei 2017

Salsa van mais en zwarte bonen, lekker voor bij de bbq




We hebben nog wat maïs in de vriezer, en de nieuwe maïs is alweer gezaaid, hoogste tijd om de voorraad op te maken.
Lekker voor een soepje, risotto, koekjes maar ook deze salsa is een goede besteding.
Heerlijk bij de bbq, bij vlees, tortilla's of bij een picknick, multifunctioneel.

Het is het lekkerst om verse mais te koken en de dressing door de warme mais te mengen, zo neemt deze de smaken beter op.
Nu had ik mais uit de vriezer, ik heb deze nog even in kokend water gedaan zodat ik de dressing ook door de warme maïs kon mengen.
Maar de volgende keer ga ik het maken met de maïskolf zo vers van de plant, maar dat kan nog wel even duren....

Het recept komt uit het boek: Mexicaans! van Thomasina Miers



zaterdag 20 mei 2017

Vegetarische bloemkool- kikkererwtencurry


  



Bloemkool, nog niet uit de eigen tuin, sterker nog het staat er nog niet eens in....
Ik heb het wel gezaaid maar het is niet opgekomen, ik denk oud zaad. Daar heb ik wel vaker last van, denk dan altijd kan vast nog wel een jaar, niet dus.
Ik moet dus nieuw zaad kopen, maar dat moet niet te lang meer duren anders hoeft het niet meer. Dan kun je beter plantjes komen, dat scheelt zo een week of wat, maar ook daar zit niet veel schot in.
Bloemkool uit de winkel dus, maar wel een biologische.
Wat te doen met bloemkool, lekker op zijn Hollands, gestoomd met een kerriesausje, gegrild in de oven of in een salade. Maar bloemkool is ook heel geschikt om in een curry te verwerken.
Curry is hier een favoriet, en als deze dan ook nog vegetarisch is dan is dat mooi meegenomen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het lekker is, nou deze komt in het rijtje van de favorieten. Makkelijk om te maken en ook nog eens snel klaar, nu alleen de eigen bloemkool nog...

Het recept komt uit het boek: 'Eten met familie en vrienden' van Sarah Raven



zaterdag 13 mei 2017

Vochtige citroen- amandelcake






Iets zelfgebakken vinden we eigenlijk altijd lekker, zeker als je bij iemand om een koppie komt en deze heeft de moeite genomen om iets zelf te bakken.
En dan hoeven dat echt geen hoogstandjes te zijn, iets simpels kan minstens zo lekker zijn.

Ik vind het helemaal niet erg om lang in de keuken te staan om te koken of te bakken maar recepten die snel klaar en toch erg lekker zijn, daar kun je er niet genoeg van hebben.
En dit is er zo eentje, simpel en erg lekker. Houd je van amandel (denk aan een gevulde koek of een stukje banket) dan lust je deze cake zeker.
In het originele recept worden blanke amandelen gebruikt maar deze hadden we niet in huis. Ik weet je kunt ze ontvliezen maar waarom niet het velletje mee vermalen. Ik vind de amandelen mét vlies vaak nog smakelijker ook dan zonder vlies. Dus gebruik wat je in huis hebt.
Ik heb de amandelessence achterwege gelaten, ik vind dat gauw te overheersend en het lijkt dan wel een beetje chemisch te worden.

Het recept komt uit het boek: Hoe word ik een goddelijke huisvrouw van Nigella Lawson



zaterdag 6 mei 2017

Pita broodjes






Pita broodjes wie kent ze niet. Vroeger alleen maar gebruikt voor de shoarma maar tegenwoordig worden ze gevuld met van alles, bijvoorbeeld falafel. Vul ze met dat wat je lekker vindt. 
Ze liggen in ieder supermarkt maar deze zijn toch wel iets anders dan zelf gebakken. En voor het werk hoef je het niet te laten, en het is ook nog eens erg leuk om te doen. Maak er gerust meer, ze zijn prima in te vriezen en altijd handig om in huis te hebben.
Je kunt ook hele kleine broodjes maken en deze gebruiken als hapje op een verjaardag.

Het recept komt uit het boek Honey& Co



zaterdag 29 april 2017

Pilaf van bulgur en paprika





Pilaf word normaal gesproken met rijst gemaakt maar deze versie is met bulgur. Bulgur is een graanprodukt en kan gemaakt zijn van verschillende soorten tarwe. Meestal wordt het gemaakt van durum dat is een harde tarwesoort. De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken. Dan gaat het in de verpakking en komt het in de winkels terecht.
Het is dus al voorbewerkt en daarom heeft het niet zo'n lange bewerking meer nodig.

Vaak wordt het gebruikt in een salade maar nu dus in een pilaf, en dat pakt goed uit. Heerlijk en ook nog eens makkelijk om te maken.

Het recept komt uit Plenty van Ottolenghi.



zaterdag 22 april 2017

Rabarbertaart uit het oude Honig bakboekje






Een nieuw bakboek of eigenlijk een nieuw oud bakboekje.
Een nicht van Evert had dit boekje bij de kringloop gescoord, ze had het mee toen ze bij ons was om even mijn ogen uit te steken. Ik mocht het wel even houden, maar daar heb ik natuurlijk niks aan 'even' houden.
Dat boekje wilde ik ook wel, en het liefst zo snel mogelijk ;-)

Gelijk 's avonds op marktplaats kijken en jawel hoor daar werd het boekje aangeboden. Na wat heen en weer gemail is het boekje keurig opgestuurd, en heb ik mijn eigen exemplaar.

Een ouderwets  bakboekje van Honig met een paar foto's en wat tekeningen, heel iets anders dan wat je tegenwoordig koopt. Maar vol met leuke en lekkere recepten, en dat is uiteindelijk waar het om gaat.

Het is lente, en bij de lente hoort rabarber.
Vroeger thuis aten we rabarber als toetje, nu eten we het alleen nog verwerkt in een taartje.
En dat is op de blog ook wel te zien, er staan al heel wat baksels met rabarber op. Diverse zijn succes nummers maar ik ben altijd op zoek naar een nieuw recept. En ook in mijn nieuwe oude boekje staat een recept met rabarber dus die moest natuurlijk uitgeprobeerd worden.
Heerlijk, een soort van appeltaartje maar dan met rabarber, een blijver.

Ingrediënten:

1 kg rabarber, de stelen in stukjes van ca. 3 cm
350 g zelfrijzend bakmeel
150 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
175 g koude boter, in blokjes
1 ei

100 g rietsuiker
4 el maïzena of custard
geraspte schil van 1 citroen

Springvorm ø 24 cm, ingevet en de bodem bekleed met bakpapier



zaterdag 15 april 2017

Geroosterde aubergine met tahin






Er lagen zulke mooie aubergines bij de Lepelaar, die kon ik niet weerstaan. Ze waren van Nederlandse bodem dat dat wel, maar uiteraard wel uit de verwarmde kas, dus echt goed voor het milleu...... niet echt. Maar ja je wilt wel weer eens iets anders dan de wortelen, uien, kolen.
Ik wacht altijd het liefst op onze eigen oogst maar voor de aubergines kan dat wel juli worden,  dat duurt me toch echt te lang. Dus hup een paar van die prachtige glimmende aubergines in de mand.

We hebben ze op de bbq geroosterd, dat kan natuurlijk ook in de grillpan maar met het mooie weer van vorig weekend is het heerlijk om buiten te koken.

Het recept komt uit de BBQ bijbel van Julius Jaspers



zaterdag 8 april 2017

Vegetarische chili






Het is al weer een paar dagen prachtig weer, we gaan verlangen naar ander eten, niet meer de winterse gerechten maar de lente op je bord.
De eerste raapsteeltjes zijn geoogst en ook wordt er volop sla gegeten.
Met een beetje mazzel eten we al weer buiten maar dan moet wel net de wind in de goede hoek zitten, die maakt het vaak nog erg koud.

Chili-concarne is een gerecht wat ik heerlijk vind na een dag buiten maar is er ook een variatie zonder vlees?
Uiteraard is die er, het wemelt van de vegetarische chili recepten. Maar deze versie was totaal nieuw, met linzen, bulgur en quinoa. Of het dan nog steeds chili mag heten weet ik niet maar mijn aandacht had het getrokken.

Om er achter de komen of het ook werkelijk lekker is, is er maar een manier, maken en eten.
Een succes, echt heel erg lekker er staan een 8.5 bij genoteerd dus dat zegt genoeg.
Ook heb ik erbij gezet dat het opdienen met tijmolie, yoghurt en tortilla's echt een toevoeging is. Normaal ben ik nog wel eens dat ik denk laat maar weg maar het maakt het gewoon af.

Het recept komt uit 'Een nieuwe kijk op eten' van Anna Jones.




zaterdag 1 april 2017

Salade met zoete aardappel, quinoa en zwarte boontjes





Zoete aardappel. een jaar of wat terug nog een exotische verschijning maar nu helemaal ingeburgerd.
De meeste die je in de winkel ziet zijn import maar er wordt ook geëxperimenteerd om ze in Nederland te verbouwen. Twee jaar terug hebben wij het ook geprobeerd en de opbrengst was een paar aardappelen. Vorig jaar hebben we ze in de volle grond in de tunnelkas gezet maar dit is mislukt, niet een pieper. Nu staan er weer vier aardappelen op een glaasje water, te wachten tot ze worteltjes krijgen. We gaan het weer proberen.

Zoete aardappel, lekker en gezond en je kunt er heel veel mee, soep, puree, ovenschotel maar geroosterd is bij ons toch wel een favoriet. Voor deze salade word hij ook geroosterd, samen met de ui en paprika.
Je kunt de salade prima van te voren maken, lekker bij een bbq of gewoon met een stukje platbrood en een schep Griekse yoghurt.

Het recept komt van internet en heb ik aangepast



zaterdag 25 maart 2017

Monchoutaart 2.0






Laatst kreeg ik een hele lieve mail van iemand over de blog, ik krijg ook wel eens minder lieve mails dus dit was heel erg leuk. Zij had het onder andere over de monchoutaart die ze altijd ziet als ze op de blog kijkt. Ze vertelde dat het familiefavoriet nummer 1 is en dat er in de hele familie diverse variaties worden gemaakt, onder andere de 'hoge' versie.
Ook was er pas nog een reactie op de monchoutaart, ook nu weer dat zij hem anders maakte.

Ik maak hem ook al een paar jaar niet meer zoals op de blog dus daarom nog maar een keer het recept, dan is het ook voor mij makkelijk terug te vinden. 
Wij vinden deze nog lekkerder daarom noem ik deze Monchoutaart 2.0

Ik kies altijd voor een topping van kersen of bessen omdat ik dat zure erg lekker vind. Maar er wordt ook wel voor aardbei of zelfs banaan gekozen.

Ik heb nu voor een springvorm ø 26 cm. gekozen, maar maak je de taart in een ø 24 cm. dan wordt deze een stuk hoger.



zaterdag 18 maart 2017

Zelfgemaakte maïstortilla's






In het rijtje van zelf maken mag de tortilla natuurlijk niet ontbreken. Niet dat dat nou zo speciaal is, het is tenslotte niets meer dan een dunne pannenkoek.
Maar wil je deze van maïsmeel maken in plaats van tarwemeel dan kun je, net als ik, nog wel tegen wat problemen aanlopen.

Ik dacht ik koop een pak maïsmeel en ga aan de slag, nou mooi niet. Normaal met tarwemeel beginnen de gluten door het kneden hun werk te doen en word het water en meel een mooie deegbal.
Maïs bevat geen gluten dus het meel met water werd geen deeg maar bleef gewoon zand, daar kon ik geen tortilla van maken. Nog een keer een ander pak maïsmeel gekocht, precies hetzelfde, zand in plaats van deeg.

Maar de aanhouder wint. In een toko kwam ik een zak PAN maismeel tegen en dit werkt wel. Dit wordt een deeg, je kunt er balletjes van rollen en deze uitrollen of persen tot tortilla.

Je kunt van die leuke tortillapersen kopen, maar ik dacht altijd dat werkt toch niet. Maar als je maïsmeel gebruikt zal het wel werken. Tarwemeel lukt niet, dat veert terug, net als je en pizzabodem uitrolt, het lijkt altijd wel weer te krimpen.
Maar met maïsmeel mis je de gluten, dus de elasticiteit. 

Wij hebben de tortilla's onder de kolomboormachine geperst (tussen twee kunststof plaatjes) en dat ging super. Dus misschien is zo'n pers nog wel eens wat ;-)


Het recept komt uit het boek 'Mexicaans!' van Thomasina Miers