maandag 7 oktober 2013

Quinoa met courgettes en ui



De courgettes uit de tuin lopen op zijn eind, het is nog af en toe een courgette maar de grote bulk is geweest.
Een recept met quinoa, courgette en ui, een heel gezond gerecht en simpel om te maken, dat spreekt altijd wel aan.

De courgette wordt niet geroosterd maar gebakken in de boter in een koekenpan, achteraf vind ik dat niet zo'n succes. Courgette heeft van zichzelf niet zo veel smaak en als je hem bakt blijft dat ook zo. Als je courgette in de grilpan bakt krijg je dat lekkere roostersmaakje en dan is courgette ineens een heerlijk groente. Ik zou de courgette de volgende keer dus in de grilpan bereiden, ik denk dat het gerecht dan veel smakelijker wordt.

Het recept komt uit Veg, het is het eerste gerecht wat niet zo goed scoort, maar, het krijgt een herkansing en dan met geroosterde courgette.


Ingrediënten voor 4 personen:

800 g courgette
klontje boter
2 el koolzaad- of olijfolie
3 uien, gehalveerd en in dunne plakjes
paar takjes tijm, alleen de blaadjes
3 teentjes knoflook, fijngesneden
200 g quinoa
flinke hand bladpeterselie, grof gesneden
kneep citroensap
50 g pijnboompitten, licht geroosterd
zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Snijd de courgettes diagonaal in plakjes van 5 mm dik. Laat de boter met de olie smelten in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de uien, courgettes, tijm en wat zout en peper toe. Laat 20-25 minuten zacht bakken, af en toe roeren, tot de courgettes gaar zijn en goudkleurig worden. Doe de knoflook erbij en bak een paar minuten mee.

Kook ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af in een zeef en laat uitlekken en uitstomen om overbodig vocht af te voeren.
Voeg de uitgelekte quinoa toe aan de courgette, samen met de peterselie en het citroensap. Roer goed, proef en voeg meer zout en peper toe als dat nodig is. Dien op, bestrooid met de geroosterde pijnboompitten.



zaterdag 5 oktober 2013

Gevulde speculaas



Lekker gevulde speculaas, dat is ook weer iets wat voor mij helemaal bij de herfst hoort. Het ligt misschien wel het hele jaar door in de winkels, maar ik zal het in de zomer nooit bakken of kopen.
Ik bak ook wel de gewone speculaas, dus zonder spijs, van die lekkere dikke brokken.

Nu dus de gevulde versie, ik heb er diverse recepten van, dit recept komt uit 'De banketbakker' van Cees Holtkamp. Een geweldig boek voor iedereen die van bakken houd.

Je leest vaak in een recept, zo ook in deze, dat je het deeg een dag van te voren moet maken en het in de koelkast moet laten rijpen tot gebruik, het zou de smaak ten goede komen. Ik heb het nu ook 24 uur laten rijpen, de smaak is super maar of het ook werkelijk lekkerder is dan wanneer je het niet zo lang laat rusten, ik weet het niet. Ik zou een keertje de proef op de som moeten nemen en het op beide manier moeten maken, dan kun je het proeven.
Misschien eens doen als ik de 'gewone' speculaas ga maken.

Ik had dit recept nog niet eerder gemaakt maar wat ik al verwachte, het is heerlijk.



Ingrediënten:

160 g lichtbruine basterdsuiker
140 g zachte roomboter
20 g water
3 g zout
275 g Zeeuwse bloem
20 g speculaaskruiden
5 g bakpoeder
400 g amandelspijs
water
50 g roomboter, gesmolten
1 ei, losgeklopt
Blanke amandelen, voor garnering

Springvorm ø 24 cm, ingevet



Bereidingswijze:

Meng de basterdsuiker met de boter, het water en het zout.
Meng vervolgens de bloem, de speculaaskruiden en het bakpoeder erdoor.
Laat het deeg, goed verpakt, 1 á 2 dagen in de koelkast rijpen om de smaken goed in te laten trekken.

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm.
Bekleed een springvorm van 24 cm ø en 3 cm hoog met het deeg. Zorg dat er genoeg overblijft om de taart mee af te dekken.

Vermeng de amandelspijs met een beetje water en de helft van het losgeklopte ei, tot het een slappe bal is. Druk die uit op de bodem van de taart.
Bestrijk de amandelspijs met de gesmolten roomboter.
Dek de taart af met de rest van het uitgerolde speculaasdeeg.
Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei, leg er royaal amandelen op en bestrijk nogmaals met ei.
Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Tip van Holtkamp: Gebruik de vorm om de deksel van het speculaastaart af te tekenen.





vrijdag 4 oktober 2013

Geroosterde bloemkool met tomaat en kappertjes



Er stond nog een beetje een verloren bloemkooltje in de tuin, wat zal ik daar nou van maken?
Gewoon gekookt of gestoomd met een kerriesausje, verwerken in een pastagerecht, als koekjes, geroosterd of een salade. Het is een salade geworden, het is aldoor nog zulk mooie weer, het kan nu nog.....

Deze salade had ik al vorig jaar ook al een keer gemaakt en die was heel goed in de smaak gevallen.
Alle ingrediënten waren in huis, de cherrytomaatjes uit de kas en de spinazie heb ik vervangen door jonge snijbiet. Dille had ik alleen niet, daar heb ik het groen van venkel voor gebruikt, achteraf zag ik dat er nog wel gedroogde dille in de kast stond, had ik niet aan gedacht.

Een heerlijk gerecht uit 'Het kookboek' een leuke variatie voor bloemkool.

Ingrediënten:

Voor 2-4 personen
2 eetl. kappertjes, uitgelekt en grof gehakt
1 eetl. grove Franse mosterd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetl. appelazijn
120 ml olijfolie
1 kleine bloemkool, in roosjes
1 eetl. fijngesneden dille
50 g jonge spinaziebladeren
20 cherrytomaatjes, gehalveerd
grof zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Maak eerst de dressing met de hand of in een foodprocessor. Pureer de kappertjes met mosterd, knoflook, azijn en wat zout en peper. Voeg flink kloppend of met de machine op middelhoog de helft van de olijfolie in een fijn straaltje toe. Het moet een dikke, romige dres­sing worden. Proef en voeg zo nodig nog zout en peper toe.

Kook de bloemkoolroosjes 3 minuten in een pan kokend gezouten water. Giet ze af in een vergiet en spoel ze koud onder de stromende kraan. Laat ze goed uitlekken in het vergiet. Meng de overgebleven olijfolie met wat zout en peper door de uitgelekte bloemkool.

Laat een geribbelde grillpan op hoog vuur in 5 minuten goed heet worden. Rooster de bloemkoolroosjes in een een paar porties - leg ze niet te dicht bij elkaar. Keer ze halverwege zodat ze aan beide kanten grillstrepen krijgen en doe ze als ze klaar zijn in een schaal. 
Voeg als de bloemkool nog heet is de dressing, dille, spinazie en tomaten toe. Schep alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper.


Serveer de bloemkool warm of lauw en proef op het laatste moment nogmaals of hij goed op smaak is.



donderdag 3 oktober 2013

Een boek als aandenken




We zijn al jaren vriendinnen, we zaten op dezelfde lagere school maar niet bij elkaar in de klas. Samen op handbal en later op voetbal. Onze eerste zaterdagbaan in de buurtsuper, naar de middelbare school, ieder zijn eigen richting. De wereld ontdekken met tienertoer, de eerste meubeltjes kopen bij Ikea....

We hebben allebei 'ons' dorp verlaten maar wonen hemelsbreed maar zo'n 10 km bij elkaar vandaan.
We spreken elkaar niet heel vaak maar als we elkaar spreken gaan we weer verder waar we gebleven waren.

Onze ouders wonen altijd nog in 'ons' dorp en spreken elkaar regelmatig, zodat ik ook langs die weg op de hoogte blijf van al het wel en wee.
We hebben heel wat afgelachen maar helaas blijft verdriet ons ook niet bespaart. Zo is Anita haar vader, voor mij 'Ome Jan', ook slachtoffer geworden van de vreselijke ziekte Alzheimer. Na een moeizame strijd hebben wij in juni afscheid van hem moeten nemen.

Een paar weken geleden belden we weer eens om bij te kletsen en toen kwam de vraag of ik het boek 
'Groot Indonesisch kookboek' van Bep Vuyk al heb. Nee, ik heb hem al vaak in mijn handen gehad maar nooit gekocht.

'Dan is dat boek voor jou, dat zal mijn vader leuk gevonden hebben'

Sinds zijn pensioen had Ome Jan de regie in de keuken op zich genomen. De Indische keuken was zijn favoriet maar ook de kalkoen met kerst was altijd een hoogstandje.

En nu heb ik 'zijn' boek, het boek van Ome Jan. Ik zie hem nog zo voor me, in zijn jagersgroene ribbroek op de fiets, met achterop een kratje Amstel, tussen zijn lippen een zwaar shaggie met de overbekende twinkeling in zijn ogen.


Een mooier aandenken had ik mij niet kunnen wensen.



maandag 30 september 2013

Een subtiel knoflooksoepje


Een recept van knoflooksoep kon natuurlijk niet uitblijven met zulke mooie knoflook uit de tuin.
Ik heb 'Wilde venkel en rabarber' er bij gepakt voor een recept. Het is heel anders dan dat ik het normaal maak, dus was ik wel benieuwd hoe het zou worden.

Meestal worden de knoflookteentjes in de soep gepureerd maar bij dit recept wordt er een knoflookbouillon gemaakt, waar de teentjes weer uitgehaald worden.
Het resultaat is een heel subtiel knoflooksoepje. We vonden de smaak prima maar we vonden de soep te dun, een knoflooksoep mag voor ons wel wat dikker en/of romiger zijn. Wij noemen dat een liem soepje, ik heb het idee dat dat een Westfries woord is.

Erbij had ik een focaccia gebakken met rozemarijn en kerstomaatjes. Heerlijk besmeerd met de knoflookpuree. 


Ingrediënten voor de knoflookbouillon:

2 el olijfolie
1 bol knoflook, tenen gepeld
2 laurierblaadjes
zout en peper
evt. een bouillonblokje

Bereidingswijze bouillon:

Smoor de teentjes knoflook zachtjes in de olie. Voeg 1 liter water toe en laat het 10 minuten met de deksel op de pan koken.
Haal de laurierblaadjes en knoflooktenen eruit (bewaar de knoflooktenen) en breng op smaak met zout en peper. Je kunt het ook smaak brengen met een bouillonblokje (kippen of groenten).



 

Ingrediënten voor de knoflooksoep:

1 l knoflookbouillon
2 eidooiers
per persoon een snee boerenbrood
fijngeknipte bieslook, peterselie en jong knoflookgroen







Bereidingswijze knoflooksoep:

Doe de eidooiers in een voorverwarmde soepterrine, ik heb ze in een pannetje gedaan.
Giet al roerend de hete bouillon erbij.
Leg in een soepbord een geroosterde snee brood, giet de soep hierop en strooi er wat gehakte kruiden over.
Je kunt het geroosterde brood eerst besmeren met de geprakte knoflooktenen.
Wij hebben de knoflookpuree op een snee van de focaccia gesmeerd, ook erg lekker.



zaterdag 28 september 2013

Kip uit de oven met sumak, za'atar en citroen



We eten niet vaak vlees, als we het eten is het scharrel maar liever nog biologisch.
We lusten het wel maar het komt er gewoon vaak niet van, er zijn zoveel vegetarische gerechten die mij heel erg aanspreken, en een week heeft maar zeven dagen en die zijn zo weer voorbij.

Mijn favoriete kookboeken zijn dan ook die met groenten in de hoofdrol zoals: Veg, Plenty, Vers uit de tuin, Vers van het land, stuk voor stuk toppers. Ik las ook dat er een nieuw boek uit is over groenten van Mari Maris, het heet 'Groentebijbel' , ik heb het boek nog niet in levende lijven gezien, misschien maar goed ook....

Maar nu dus een recept met kip, er lag nog een dikke Polderhoen in de vriezer. Dat is een biologische kip van pluimveehouderij de Polderhoenderhof in Lelystad. Een mooie dikke kip welke niet is volgepompt met water of nog veel erger, antibiotica en andere rotzooi.
Het beestje heeft een goed leven gehad, de tijd gekregen om te groeien, je wilt niet weten hoe dat gaat met de reguliere kip die je in de supermarkten ziet liggen, de overbekende plofkip.
Gelukkig zie je steeds meer scharrel en biologische kip, bij ons in de Deen supermarkt ligt over een tijdje helemaal geen 'plofkip' meer, een hele goede zaak.

Dit recept komt uit 'Het Kookboek' van Ottolenghi en Tamimi, ja ik weet het wéér een recept van hun maar het zijn gewoon stuk voor stuk heerlijke recepten, zo ook dit recept.
Evert gaf een 9 dus dat zegt wel genoeg.
Erbij hadden we de geroosterde pompoen met ui (klik voor het recept op het schuingedrukte)

Voor 4 personen

1 grote biologische of scharrelkip, in vieren: borst en vleugel, poot en dij
2 rode uien, in dunne ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
4 eetl. olijfolie, plus extra om te besprenkelen
11/2 theel. gemalen piment
1 theel. kaneel
1 eetl. sumak
1 citroen, in dunne plakken
200 ml kippenbouillon of water
1½ theel. zout
1 theel. versgemalen zwarte peper
2 eetl. za'atar
20 g boter
50 g pijnboompitten
4 eetl. fijngesneden bladpeterselie

Bereidingswijze: 

Vermeng de stukken kip in een grote schaal met de uien, knoflook, olijfolie, specerijen, citroen, bouillon of water, zout en peper. Zet hem een een paar uur of tot de volgende dag in de koelkast.



Verhit de oven tot 200 °C. Schep de stukken kip met de marinade in een braadslee waarin alles plat liggend en los van elkaar past. De velkant moet boven liggen. Strooi de za'atar over de kip en de uien en zet de braadslee in de oven. Braad de kip 30-40 minuten tot het vlees gaar en het vel licht gekleurd is.



Smelt intussen de boter in een kleine koekenpan, doe de pijnboompitten erin met een snuf zout en bak ze al roerend op half­hoog vuur goudbruin. Schud ze op een met keukenpapier bekleed bord om het vet op te zuigen.



Schik de hete kip en uien op een serveerschaal, bestrooi het gerecht met peterselie en pijnboompitten en besprenkel met olijf­olie. Je kunt er naar smaak nog wat za'atar over strooien.



Een perfect gerecht voor als je eters krijgt, helemaal van te voren te bereiden, de oven doet het werk.





donderdag 26 september 2013

Pasta Puttanesca




We lusten graag pasta, in alle soorten en maten, op diverse manieren bereid.
Lasagne, bolognese, carbonara, Aglio e Olio en natuurlijk de variaties met paddestoelen, spinazie, blauwe kaas, pompoen, allemaal even heerlijk.

Vroeger hadden we altijd een hele rij doosjes van Honig in de kast staan met mixen voor pasta. Ik was het van huis uit gewend om de pastasaus uit een pakje te maken.
Gelukkig kan ik nu een 'lekkere' pasta maken zonder de doosjes, het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, maar een omschakeling was het wel.
De pakjes en zakjes zijn verleden tijd, het kost vaak wat meer tijd maar het resultaat is lekkerder en zeker gezonder, en dan eten we toch een half uurtje later.

Gisteravond hadden we pasta puttanesca, een super simpel gerecht maar wij vinden het heerlijk. Het heeft best lang geduurd voor ik het de eerste keer maakte, dat kwam door de ansjovis, dat stond me erg tegen. 
De aan prut gekookte visjes brrrrrrrrrr. Maar het is waar wat gezegd wordt (oa door Jamie Oliver), je proeft het niet meer terug, het geeft net die hartige smaak aan het gerecht. 

Het recept komt uit 'Keuken' van Nigella Lawson, ik denk haar laatste boek.





Ingrediënten:

500 g spaghetti
3 el olijfolie
8 ansjovisfilets, uitgelekt en fijngehakt
2 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden of geraspt
½ tl chilivlokken
1 blik (400 g) gehakte tomaten
150 g (uitgelekt gewicht) ontpitte zwarte olijven, grof gehakt
2 el kleine kappertjes, goed gespoeld en uitgelekt
2-3 el gehakte verse peterselie voor erbij (desgewenst)
zout en peper , naar smaak




Bereidingswijze: 

Doe de olie in een wijde pan (hapjespan, koekenpan, wok) en zet op matig vuur. Doe er de ansjovisfilets in en roerbak ze ongeveer 3 minuten terwijl je ze met een houten lepel/spatel fijndrukt tot ze bijna 'gesmolten' zijn. Doe er de knoflook en chilipepervlokken bij en roerbak die een minuut

Dan kunnen de tomaten, olijven en kappertjes erbij, laat dit ongeveer een minuut of 10 koken zodat de saus wat dikker wordt. Roer regelmatig even door.

Kook ondertussen de pasta, bewaar een kopje van het kookwater en giet dan de pasta af.
Laat de pasta even uitlekken en meng dan door de saus. Voeg een beetje van het kookwater toe als dat nodig is om de saus en pasta goed te mengen. Strooi er de peterselie over en dien op.



maandag 23 september 2013

Aardappelsalade van Delia Smith


 

Wat was het een prachtig weer afgelopen weekend, het leek wel of de zomer weer teruggekomen was....
Buiten eten was net wat te gek maar een zomers gerechtje was wel op zijn plek.
We hebben een super aardappeloogst dit jaar, heerlijk natuurlijk als je ook van aardappels houdt, maar daar zit hem nou net de kneep. Ik ben helemaal geen aardappeleter, ja gebakken en als patat dan lust ik ze heel graag, en ook als salade vind ik het heerlijk, maar gekookt nee, daar maak je me helemaal niet blij mee.
We hebben prachtige 'ratte' aardappeltjes, ideaal om een salade mee te maken. Deze salade heb ik al diverse keren gemaakt, hij is makkelijk en erg lekker, ideaal voor een zomerse dag!

Het recept komt uit Keukengeheimen deel 3 van Delia Smith, een prachtig boek welke uit een serie van drie bestaat. Ik heb deel 1 en 3, helaas is deel 2 niet meer te koop, ik hoop dit deel ooit nog eens te bemachtigen want het zijn prachtige boeken en dan heb ik de serie compleet.
Delia Smith is een beetje de voorloper van Nigella Lawson maar dan iets minder uitbundig.....

Ingredienten voor 8 personen:

1 kg nieuwe aardappelen, gewassen
6 sjalotten, geschild en fijgehakt
4 el bieslook, versgeknipt

Voor de dressing:

1 dessertlepel zeezout 
2 tenen knoflook
1 opgehoopte dessertlepel mosterdpoeder
1 eetlepel balsamicoazijn
10 eetlepels extra verginen olijfolie
versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Stoom de met zout bestrooide aardappelen boven een pan kokend water afgedekt in ca. 20 minuten gaar.

Maak de dressing.
Doe het grove zeezout en de knoflook in een vijzel en maak er een gladde puree van. Voeg het mosterdpoeder toe en meng het goed. Maal er wat zwarte peper door en voeg alle azijn toe.
Meng er met een kleine garde de olie door.

Laat de gare aardappelen in een kom ca. 10 minuten afkoelen en roer er dan de dressing en sjalotten door. Doe de bieslook erbij en meng alles grondig.


zaterdag 21 september 2013

Tarte Tartin met peer




We hebben zelf perenboompjes, ik schrijf boompjes anders is het net of we van die mega bomen hebben. Ze zijn nog klein, een paar van een jaar oud en een paar van een jaar of vijf oud.
De oudste hebben best al veel vruchten, tenminste......

Afgelopen zondag was het weer tijd om te plukken, we proberen dit een beetje te spreiden zodat niet alle peren tegelijk rijp zijn en opgegeten moeten worden.
Ik ging gewapend met een kratje en een trapje naar de boompjes, als eerste was de 'Williams' aan de beurt. Oh wat is dat toch leuk, je eigen peertjes plukken. Een kratje redelijk vol naar de garage gebracht en met een nieuwe kratje op naar de 'Claps' ...... Tot mijn verbazing hingen er helemaal geen peren  in, hoe goed ik ook zocht, helemaal leeg.

Het is toch niet waar hé, er hingen van die mooie grote claps peren in, ik schat wel een stuk of 100, die kunnen toch niet zomaar verdwijnen.

Toch wel, iemand anders was mij voor geweest, hij heeft de boompjes waarschijnlijk zien staan en heeft zijn slag geslagen. Hij heeft de Claps, Conference en de Concorde leeggeplukt.
De 'Concorde' stond voor het eerste jaar, we vonden het nog zo leuk dat er nu al een stuk of 15 peren in hingen. We hebben ze zelf niet kunnen proeven omdat een of andere asociale hufter zo nodig onze peren moest stelen. Het idee dat iemand doelbewust naar je tuin toe komt om jou perenbomen leeg te plukken, en niet een stuk of wat, nee helemaal leeg.
Je begrijpt dat ons humeur die zondag niet erg gezellig was. Wat is het toch jammer dat er mensen zijn die niet van andermans spullen af kunnen blijven.

Gelukkig hadden we de 'Williams' nog wel, ik denk dat hij deze te klein vond. Ik heb ze voor deze tarte tartin gebruikt, daar is het een prima peertje voor.
We zijn niet zo van de toetjes maar we aten linzensalsa met zalm en ik had erbij geschreven dat het met een soepje wel genoeg was. Je kunt natuurlijk ook een toetje nemen ipv een soepje, dan heb je je buik ook wel vol.

Het was heerlijk, maar voor ons erg zoet, zeker zo na de warme maaltijd. Bij de thee vind ik dat niet erg, maar ik ga de volgende keer toch weer voor een soepje vooraf en de tarte tartin maar bij de thee.

Het recept komt uit: 'Vier seizoenen lekker koken' van AH

Ingredienten:


75 g roomboter
150 g suiker
8 middelgrote peren
1 à 2 el citroensap
100 g walnoten (ik had 75 g), licht geroosterd en gehakt
6 plakjes bladerdeeg

Een dichte taartvorm ø 24 cm (of zo'n mooi gietijzeren pannetje......)


Bereidingswijze:

Smelt de boter in een pannetje met een dikke bodem, doe de suiker erbij en blijf roeren tot de suiker is opgelost. laat het mengsel op laag vuur tot een lichtbruine karamel koken.
Giet de karamel in de taartvorm.

Schil de peren, halveer ze en haal de klokhuizen eruit, wrijf ze in met citroensap.
Schik de peerhelften met de bolle kant naar beneden op de karamel.
Strooi er de walnoten over.


Leg de plankjes bladerdeeg op elkaar en rol deze op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap welke ongeveer ø 28 cm is.
Leg het deeg op de peren en vouw de randen naar binnen, je moet de peren eigenlijk een beetje 'instoppen'.
Zet de taartvorm 25 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Zet de taart in het midden van de oven  en bak hem in ca. 45 minuten goudbruin en gaar.
Laat de taart in de vorm afkoelen. Keer de taart vlak voor het serveren en snijd in punten.




De taart is lauwwarm ook erg lekker, helemaal met een bolletje ijs....




donderdag 19 september 2013

Geroosterde pompoen met rode ui, tahin en za'atar



Het is herfst, tijd voor pompoen. Ik vind de herfst heerlijk, ik hou sowieso van de seizoenen, ik moet er niet aan denken dat het altijd zomer zou zijn. Nee hoor geef mij de variatie maar die we nu hebben, dat vind je ook in de gerechten terug. We eten zoveel mogelijk met de seizoenen, ik kan er altijd naar uitkijken als in het voorjaar de eerste sla weer uit de tuin komt, maar nu kan ik uitkijken naar pompoen, paddestoelen, stoofpotjes......

Evert niet die vind: waarom kunnen we geen snert eten in de zomer, dat is toch altijd lekker, nee hoor vind ik niet, snert is voor het najaar en de winter, heerlijk.

We hebben zelf pompoen in de tuin, dit jaar best veel soorten, komt ook omdat we van Judith planten hebben gekregen. Ze doen het allemaal goed, er hangen of eigenlijk liggen allemaal pompoenen te wachten tot ze geoogst worden.
De eerst was afgelopen weekend aan de beurt, een flespompoen ook wel butternut genaamd.

Het was de hele dag regen, ik vond het wel weer voor een pompoenrecept, ook voor een appeltaartje trouwens :-)
Degene die ook boeken van Ottolenghi hebben weten dat daar genoeg recepten instaan met pompoen. 
Ik heb zijn laatste boek 'Jeruzalem' gepakt en daar dit recept uitgemaakt.
Je hebt er niet eens veel ingrediënten voor nodig, dat is wel eens anders met Ottolenghi, maar het resultaat was er niet minder om, we vonden het heerlijk.
Erbij hadden we naan brood, naar een recept van Rick Stein.



Ingrediënten:


1 grote flespompoen (1,1 kg in totaal), in parten van 2 cm x 6 cm
2 rode uien, in parten van 3 cm
½ dl olijfolie
3 ½ eetl. lichte tahinpasta
1 ½ eetl. citroensap
1 kleine teen knoflook, fijngehakt
30 g pijnboompitten
1 eetl. za'atar
1 eetl. grofgesneden blad­peterselie
maldon zeezout en zwarte peper




Bereidingswijze:

Verhit de oven tot 240 °C.
Doe de stukken pompoen en ui in een grote mengkom, voeg 3 eetlepels olie, 1 theelepel zout en wat zwarte peper toe en meng alles goed. Ver­deel de groenten op een bakplaat met de schil onder en rooster ze 30-40 minuten in de oven tot ze licht gekleurd en gaar zijn. Houd de uien goed in de gaten, omdat ze sneller gaan kleuren dan de pompoen en er dan uitgehaald moeten worden. Haal de groenten uit de oven en laat ze af­koelen.
Doe voor de saus de tahin in een kommetje met het citroensap, 2 eet­lepels water, de knoflook en ¼ theelepel zout. Klop tot het mengsel de consistentie van honing heeft en voeg eventueel nog wat meer water of tahin toe.

Verhit de overgebleven olie in een kleine koekenpan op laag tot halfhoog vuur. Doe de pijnboompitten erin met ½ theelepel zout en bak ze onder regelmatig omscheppen in 2 minuten goudbruin. Neem de pan van het vuur en schud de pijnboompitten met de olie in een kommetje.

De pijnboompitten worden op deze manier heerlijk en ook de olie krijgt een heerlijke pijnboompitten smaak.

Verdeel de groenten op een grote schaal en sprenkel de tahinsaus erover­heen. Strooi de pijnboompitten met de olie eroverheen, gevolgd door de za'atar en de peterselie.